Şimdi Ara

Ryzen Mobil APU'lar Intel+Nvidia Laptoplara Kafa Tutuyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Raven Ridge Geliyor, Intel+Nvidia Ultrabooklara Rakip Çıkıyor

    Raven Ridge kod adlı APU'ların piyasaya çıkmasına çok kısa bir süre kaldığından platform ile alakalı detaylar yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. AMD APU'lar ilk etapta Laptop'larda kendine yer bulacak. AMD bu alandaki işlemcilerini Ryzen 2XXXU isim şemasıyla isimlendirmeye karar vermiş. Raven Ridge APU'lar Intel'in 8.nesil 8550U işlemcisini ve Nvidia'nın Pascal mimarili MX150 GPU'sunu içerisinde barındıran sistemlere benzer bir performansı daha düşük güç tüketimi ile sunma iddiasında.


    Sızan ilk Raven Ridge Notebook: HP Envy X360

    Ryzen Mobil APU'lar Intel+Nvidia Laptoplara Kafa Tutuyor!

    HP'nin iddiasına göre Ryzen 2500U işlemci ile gelen HP Envy x360 tam 10 saate kadar batarya ömrü sunuyor. Ayrıca HP Laptop ile birlikte 45W'lık bir şarj cihazı temin edeceğini belirtmiş. HP genellikle 45W'lık güç adaptörlerini 15W TDP'li notebooklarla birlikte sunuyor. Ayrıca Ryzen 5 2500U model işlemciye sahip X360'ın batarya ömrü için "10 saate kadar" cümlesini kullanırken Intel 8.Nesil i5 8250U işlemci barındıran benzer konfigürasyonlu Envy X360 notebook için 9 saat 45 dakikaya kadar batarya ömrü iddiasında bulunuyor. Yani gündelik işlerde 2500U işlemcinin 7-8 saat batarya performansına sahip olacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Artık yüksek pil ömrüne sahip cihazların içerisinde de AMD işlemciler görebileceğiz.

    Esrarengiz bir Reddit kullanıcısı Ryzen 5 2500U ve Ryzen 7 2700U'nun 3DMark11 Sonuçlarını Sızdırdı

    Dünyanın en popüler internet platformlarından biri olan Reddit'te bir kullanıcı ansızın "Ryzen 2500U ve 2700U'nun performansları" isimli bir konu açtı ve şu görseli ekledi;

    Ryzen Mobil APU'lar Intel+Nvidia Laptoplara Kafa Tutuyor!

    Kullanıcının Endonezya menşeili bir Youtube kanalı linki aracılığıyla bu paylaşımı yaptığı biliniyor. Sızan testlere göre Raven Ridge Notebooklar Physics skoru olarak 15W TDP ile limitlenmiş bir 8550U ile çok yakın bir performans sunarken, GPU alanında ise Nvidia'nın MX150 GPU'su ile yarışıyor. MX150 Nvidia'nın Pascal mimarili GT 1030 kartının mobil versiyonu ve birazcık oyun oynamaya niyetli bütün kullanıcıların yoğunlukla aradığı bir GPU. AMD'nin iGPU'sunun bu performansı sunuyor oluşu laptoplarında bazı gelişmiş oyunları düşük ayarlarda oynarken bir yandan da uzun pil ömrü ve taşınabilirlik gibi alanlardan taviz vermek istemeyen kullanıcılar için bulunmaz nimet.

    PCPer Websitesinin Hazırladığı Bir Karşılaştırma Tablosu

    Ryzen Mobil APU'lar Intel+Nvidia Laptoplara Kafa Tutuyor!

    Tablodan da görülebileceği üzere Ryzen 5 2500U ve Ryzen 7 2700U, Ultrabook pazarında Intel işlemci+Nvidia GPU ikilisinin sunduğu performansı tek bir çip ile sunmayı başarıyor ve cebini düşünen kullanıcılar için bir alternatif olmaya doğru hızla ilerliyor. Intel'in en ucuz 8.nesil Ultrabook işlemcisi olan 8250U için 300 USD'lik bir liste fiyatı belirlediği göz önünde bulundurulduğunda AMD'nin uygun fiyatlı bir APU ile laptop fiyatlarında nasıl bir ucuzlamaya yol açabileceği ortada. En ucuz 8250U ultrabooklar şu an itibariyle 650 USD civarı bir ücrete satılıyor. Bunun maliyet dökümünü şu şekilde yapabiliriz;

    İşlemci; 240 USD
    Anakart; 50 USD
    RAM; 60 USD
    HDD; 50 USD
    Ekran Paneli; 50 USD
    Klavye+Touchpad+Kasa; 50 USD
    Batarya; 20 USD
    Şarj Aleti; 10 USD
    Paket ıvır-zıvır; 20 USD
    Toplam 550 USD

    MX 150 GPU'nun da fiyatının 40 USD olduğunu düşünürsek İşlemci+Ekran kartına 290 USD ödeyip de laptop üreten laptop şirketleri AMD tarafında 150 USD'ye alacakları bir 2500U APU ile fiyatları kayda değer bir biçimde düşürebilecek. Benzer konfigürasyonlu bir AMD Ultrabook cebinizde 150 USD daha kalmasına sebep olabilecek. Ülkemizde bu rakamlar katlanarak artacağından 150 USD'yi 700 TL gibi bir rakam olarak düşünebiliriz. Yani Intel+Nvidia Ultrabook 3200 TL iken AMD Ultrabook benzer özellikleri 2500 TL'ye sunacaktır. Ultrabook alma niyetindeki kişiler için oldukça önemli bir fark. Bu aradaki fiyat farkını ödemek isteyenler de Intel+Nvidia muadiline göre daha iyi malzeme kalitesi olan ve daha yüksek RAM'lı, daha dolu(SSD/Daha kaliteli ekran vs.) modellere de Intel+Nvidia fiyatına ulaşabilir. Son olarak çıkan işlemcilerin 2000 serisi olarak tanıtılacak olması iki ihtimali gündeme getiriyor;

    1- Bu çipler 12nm teknolojisiyle üretilen Pinnacle Ridge'in ilk uygulama alanı.
    2- Bu çipler mevcut 14nm teknolojisiyle üretilmelerine karşın Pinnacle Ridge'de uygulanan/uygulanması planlanan mimari gelişimleri halihazırda bünyesinde bulunduruyor.

    Bu da her durumda kullanıcıyı memnun edecek bir detay. Ayrıca 3,6 Ghz'lik turbo hızıyla da 145-150 arası bir tek çekirdek Cinebench skoruna sahip olacak Raven Ridge notebooklar CPU alanında 7.nesil Intel U serisi laptopları tek çekirdek alanında geçerken, çok çekirdek alanında %60-70 gibi bir oranla fark atacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 17 Ekim 2017; 18:4:26 >



  • Özellikler güzel. Ancak tek kanal ram

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Johan Elmander kullanıcısına yanıt
    HP'nin ve neredeyse bütün Laptop şirketlerinin böyle cimrilikleri gerçekten de insana gına getirecek cinsten. 4*2 koyduklarında 3-5 USD daha fazla ödüyorlar diye %30-40 grafik performansı kaybına yol açacak tek kanal bellek kullanıyorlar. Bu rakamı müşteriye fatura etseler dahi müşteri mutlu olacakken böyle bir şeye kaçmaları gerçekten çok can sıkıcı. Ancak kesinlikle çift kanal bellekli Raven Ridge notebooklar olacaktır.
  • Güzel haber, çift kanal bellek zaten bu cihazda nerdeyse hiç getiri yapmaz. O kadar takılacak bir durum değil hayal ettiğiniz gibi. İlerde çift kanal modellerde gelecektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V2 -- 17 Ekim 2017; 18:10:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • V2 kullanıcısına yanıt
    Hocam çift kanal bellek önemli ya. O APU'nun GPU'su kesinlikle bellekten limit yiyecektir. HP'nin yaptığı çok saçma bir iş... Tek kanal Ryzen DDR4 2600 Mhz falan 18GBPS gibi bir Bandwidth'i var. Yeterli gelmeyecektir. Çift kanal şart. Zaten birçok modelde de çift kanal olacaktır diye düşünüyorum.
  • Masaüstü versiyonlarda çıksada bizde alsak artık,rami aldık bekiyoruz.
  • evet artık çıksın masaüstü ryzen apular
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.