Şimdi Ara

Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
384
Cevap
1
Favori
16.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sanırsam piyasada eski bütçe anakartla test pek yapılmadı, ben göremedim.

    https://youtu.be/QcEkng5d9Eg

    B350 anakart ile x470 arasında OC ve ram ghz'larında bir fark gözlemlememiş. Bu da eski anakart sahipleri için iyi haber. Işin aslı, hazır bir 1600 ve üzeri sisteme sahip birinin özel durumlar dışında geçmesi için bir sebep göremiyorum.
    Bütçe b350 anakartların haliyle ısıları, kalitelerinden ötürü daha fazla olacaktır. Ama o durum şimdiden geçerli zaten.

    Herkes kendisi karar verir tabi, ama temelde AMD sözün arkasında durmuş gözüküyor. Bunun altında yeni çıkan ve çıkacak olan işlemcilerin (ryzen refresh ve ryzen 2) planlı bir şekilde node (nm) gelişimine denk getireceklerini ve bu şekilde anakart güç gerekliliklerin problem olmayacağını öngördüklerini düşünüyorum.

    Konu başlığında şöyle bir yorum var; Testlerin %99'unda 8400'ün oyun performansı, 4,2ghz'e oc edilmiş 2700X'den daha fazla

    Açıkcası benchmark tablolarını olduğu gibi almamak lazım. Yani nightsniffer paylaştığı videohttps://youtu.be/4RMbYe4X2LI?t=320 ve bazı kişilerin burada bahsettiği şu "oyun akıcılığı" daha önemli bir faktör. Yakında salt 6 çekirdeklerin de benzer durumlar yaşacağı aşıkar. Uzun süre sistem yenilemek istemeyen (ya sıfırdan ya ikinci el) 6/12 altına inememelerini gerektiğini düşünüyorum. Sadece Intel işlemcilerin ucuzladığını (6/12 işlemcileri masa üstü pazarına çekmeleri dışında) göremedim. Bugün bile eski amiral ürünleri (4770k->7700k) halen çok pahalı. Bu da seçenekleri kısıtlıyor. (8700k uzun vadeli -4+yıl-için güvenli tek seçenek)

    AMD ise fiyatları biraz da keyfe keder değiştirebiliyor. Fazla verimli üretim süreci ve MCM üretim yöntemi sayesinde, fiyatlandırma konusunda Intel'in geleneğini işte bozdu, bozmaya da devam ediyor. Bu da açıkcası herkes için güzel bir şey.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KumKekliği

    6/6 işlemciler güzel fiyat/performans işlemcileri de olsa intel içinde bu tarz 'sınırlı' thread'e sahip işlemciler oyunlarda 6/12 işlemcilere göre daha dalgalı fps verirler
    8400 almaya çok niyetim yok o yüzden işlemciyi fazla incelemedim de genel olarak işlemci performansına ihtiyaç duyduğu anda FPS yi fazla düşüren düşüren işlemci benim için makbul değildir.kullanici oyunlarda akıcılık yok olduğu zaman PC nin upragadeye ihtiyacı var demeye başlar.ortalama fps ye bakmak biraz havada kalıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • B350 ile iki gündür 2600 kullanıyorum varsa bir sorunuz cevaplayabilirim , henüz bir problem yok.
  • Backy kullanıcısına yanıt
    Hocam ekran kartınız ve soğutucunuz nedir? Sistemi ne için kullanıyorsunuz? OC denemesi yaptıysanız ulaştığınız değerler ve ayarlar nedir? Oyun testi yaptıysanız birkaç test beklerim =)
  • Donanımhaber bu işlemcilerin incelemesini paylaştı da ben mi kaçırdım? Video yayınlanmadı mı, biri beni aydınlatsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Backy kullanıcısına yanıt
    Bios güncellemesi gerekiyor değil mi çalışması için?
  • Backy kullanıcısına yanıt
    Voltaj saat hızı denemeleri yaptınız mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MbozZz kullanıcısına yanıt
    Hocam, BimBitmiş isimli arkadaş yarım bilgi sahibi. Memleketimizde kendini aydın sanan cahil kesimin donanım dünyasındaki temsilcilerinden.

    Size yazdığı uzun mu uzun mesajda birçok yanlış bilgi paylaşmış. Bazılarını düzeltecek olursam;

    Ryzen 3-5-7 işlemciler 1'den fazla işlemci zarından oluşmuyor. Yani arkadaşın dediğinin aksine monolithic bir tasarım. Söylediği iki modül olayı doğru. Ryzen işlemcileri oluşturan Zeppelin zarı 2 adet 4 çekirdekli çekirdek kompleksinden oluşuyor(CCX).

    Bu CCX tasarımının işlemcinin OC potansiyeli ile uzaktan yakından alakası yok. Arkadaş bu minvalde yanlış bilgiler paylaşıyor. Ryzen işlemciler aslında yokluk içerisinde alelacele üretilmek durumunda kalınmış işlemciler. İşlemciler 3-5 ay daha gecikse AMD'nin batacağı konuşuluyordu. Bu sebeple işlemcilerin üretildiği üretim teknolojisi düşük frekansta yüksek verimle çalışmak üzere tasarlanmış bir cep telefonu çipi üretim süreci(Ryzenler Bildiğimiz Samsung Exynos telefon işlemcilerinin üretildiği süreçle aynı süreçte üretildi).

    CCX tasarımının olumsuz yanlarını sıralamak gerekirse; işlemci çekirdekleri arasında iletişimlerde, iletişim kurmak isteyen çekirdekler farklı CCX'lerde olduğu takdirde Intel bir işlemcideki çekirdekler arası iletişim süresindeki gecikmeye göre bir tık daha üst düzeyde çekirdeklerarası iletişim gecikme süresi ve olması gerekenden yüksek bellek gecikme değerleri. Oyunlar Intel'in oluşturduğu pazardaki bellek gecikmelerini standart olarak kabul etmiş olarak geliştiriliyor, Bu durumda AMD çekirdeklerindeki bellek gecikme süreleri düşük frekanslı belleğe sahip bir Intel işlemcinin gecikme süresini dahi yakalayamadığında AMD işlemcilerde oyun performansında bazı düşüşler oluyor.

    AMD'nin server işlemcileri ise 4 adet zardan oluşuyor. Bu zarların her biri 8 çekirdek ve en üst model EPYC işlemciler 32 çekirdeğe sahip. Bu da Intel'i sunucu alanında sürklase eden bir değer. Şu anda bazı niş alanlarda(AVX2 Komut dizisini kullanan uygulamalar) işlem yapan sunucular dışında maksimum performansı sunan işlemciler EPYC serisi işlemciler ve bu sebeple de Microsoft, Google, Baidu, Dropbox vs. gibi birçok teknoloji devi AMD'nin ürettiği neredeyse bütün sunucu işlemcilerini satın alıyor. Ryzen işlemciler esasına bakılırsa sunucu işlemcileri çıkana kadar şirketi batmaktan kurtaracak bir can simidiydi. Zeppelin zarı tasarlanırken bütün planlar sunucu satışları üzerine yapılmıştı. Tabi bellek gecikmesi değerleri Intel'in Skylake X serisi işlemcilerinde de çok yüksek seviyede. Onlar da çekirdek sayısını dengeli bir şekilde arttırabilmek adına CCX'e benzer etkiler yaratan bir yapı olan mesh topolojisi kullandılar. Bu sayede bir sene önce zorlukla tasarlanan 6950X gibi 10 çekirdekli bir işlemciden sonra 7980XE gibi 18 çekirdekli bir işlemci tasarlayabildiler. Ancak bu tasarım da yüksek bellek gecikmesini yanında getirdi(Bu arada 10 çekirdekten 18 çekirdeğe zıplamanın AMD'nin Threadripper serisi sonrası oluşmuş olması oldukça manidar :) ). Bu forumda "Intel Skylake-X serisi işlemciler çok mantıklı ve uzun ömürlü" diye naralar atıp 3 adet Skylake-X işlemci kullanıp bu sırada "Ryzenlerin oyun performansı kötü" diye ortalıkta dezenformasyon yaratan donanımcı123 isimli bir arkadaş vardı. Halbuki 3-5 ay öncesinde övdüğü Skylake-X işlemcilerin benzer saat hızlarında oyun performansı Ryzenlerden dahi kötü. Forumda şahsım adına bu kadar agresif tartışmalar yaşıyor oluşumun önemli sebeplerinden bir tanesi Zafer Korkmaz, Donanımcı123, BimBitmiş isimli üç üyenin Intel şirketinden maddi bir çıkar elde ediyor olabileceği konusundaki güçlü şüphemdir. Bu arkadaşlar insanları yanlış bilgilerle alenen kandırmaya yelteniyorlar. Bu kötü niyeti gördüğüm zaman da ister istemez sinirlenebiliyorum.

    FX döneminde birkaç AMD sempatizanı arkadaş tarafından Intel'ci diye linç yiyordum. Bunun sebebi o dönem Intel'in oyunlarda yüksek performans isteyenler için tek tercih olmasıydı. FX işlemciler modern oyunlarda akıcı bir oyun deneyimi sunmaktan dahi acizdi. Yani FX 8350, i3 serisi işlemcilerden gözle görülür anlamda daha düşük FPS alıyordu. Hal böyle olunca da AMD önermek ancak bütçe dostu sistemlerde mümkün oluyordu. Durduğum nokta hiçbir zaman değişmedi. Kim daha iyi bir ürün sunuyorsa onu savunurum, insanları onu almaya yönlendiririm.

    4-8 işlemcilerin Intel tarafından bize 10 sene kakalandığı bir ortamda AMD çıktı ve sektörü 8/16'nın standart olduğu bir ortama çekerek rekabeti ciddi derecede arttırdı. Durum bu olunca da buna saygı duymak ve desteklemek gerekiyor. İnsanlara 7700K'nin Ryzen 1700'den daha iyi bir işlemci olduğunu söylediler, kandırdılar adeta. Birkaç Youtuber'in desteğiyle başarıya da ulaştılar esasen. 7700K 2 sene sonra i3 seviyesinde olurken 1700 çok daha uzun süre güçlü bir işlemci olarak pozisyonunu koruyacak. Aynı arkadaşlar "Oyun performansı oyun performansı" diye o zamanlar da dolanıyordu. Oyun performansı elbette önemli ancak iki işlemci %99 oranında eş bir deneyim sunuyorsa, FPS'lere bakıp "ooo 8700K 180 FPS vermiş 2700X ancak 168'de kalmış. Hahhahaha. AMD alıp da oyun oynayacak tipler var bir de, ne kadar komik" falan yazabilecek şuursuzlukların karşısında durmak lazım. Sabahtan akşama kadar FPS sayacının kapalı olduğu bir oyunda milyon kişiye iki sistem arasından FPS'si yüksek olanı seçmesini rica ederek test yap(Monitör de 200Hz olsun) 500 bin kişi 2700X'inki daha yüksek der 500 bin kişi 8700K'ninki. Elde edilen oyun deneyimi aynı seviyede olunca artık maksimum güç kriterine bakarak tercih yapmak gerekiyor diye düşünüyorum. Neticede masaüstü bir sistem kullanıyorsanız bir RAR dosyasının unpack olmasının hızlılığı, arkada Origin, Steam, Uplay, Discord, Bittorent, Firefox vs. gibi programlar açıkken aynı zamanda da yayın yaparak performans kaybı yaşamadan sistemde oyun oynamak, gerçek bir multi tasking deneyimini tecrübe etmek çok değerli. Intel 6700K'yi 350 USD'den satarken 6900K'yi boşuna 1000 USD'den satmıyordu. Söylediği şey "8/16 masaüstü işlemci kullanmak premium bir deneyim, bunu kullanmak istiyorsan üç kat para sökülmeni rica edeceğim" idi. 6700K'nin 350 USD olduğu ortamda 6900K'nin ederi 1000 USD olmasa da en azından 650-700 USD vardı. Bu durumda da 6900K performansı sunup da 300 USD'den satılan AMD Ryzen 7 işlemciler teknoloji tutkunları için daha önceki paradigmaya göre akıl almaz bir f/p sunuyordu. Bunu gören insanlar bu satın alımı yaptı. Promotörlerin tavsiyesi ile sistem toplayanlar ise hala bugün dahi 4/8 işlemcilere 1500 TL vermeye devam ediyor...

    İyi akşamlar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0E2A3DE6D

    İşlemci yükü ağır ve GPU hızlandırma kullanılamayan iş yapan kaç kişi var, kaç kişi bu yönde öneri istiyor? Program açılışları, hızlı tepki verme vs. konularda intel işlemciler senelerdir daha iyi. Basit işlemleri iki firmanın işlemcileri de aynı şekilde yapıyor. Dolayısıyla aradaki farkı doğrudan frekans farkı oluşturuyor. Pazar oyunlardan oluşmuyor, doğru. Ancak işlemci üzerinden iş yapanlar ise pazarda çok çok küçük bir paya sahipken oyun oynayanlar ciddi bir paya sahip. Oyun oynamayan veya az oynayan, işlemci ile iş (maddi gelir elde edecek veya bilimsel araştırma yapacak) yapmayan birisi için ise bugün iki firmanın da R3-i3 modelleri yeterli olmanın ötesinde zaten.
    Sizin gibi düşünmüyorum hocam. Şahsi olarak ben iş için kullanıyorum, etrafımda ki kimse de pc yi oyun için almıyor, genel olarak ps4 kullanıyor tanıdıklarım oyun için. Şirkete 3hafta önce 30 tane sistem toplandı ki ciddi bir rakam bile değil, kurumsal alan da binlerce alım yapılabiliyor tek seferde, devlet ihalelelerinden bahsetmeme gerek yok bence. Ama pazarın iş odaklı olan bu kısmı forumlar da bizim gibi tavsiye yardım falan istemediği için bize yokmuş gibi geliyor.



    Pek tabi oyun sektörü çok büyüktür ama işlemci talebi en çok hangi sektörden geliyor, şirketler kar marjını en çok hangi segmentlerden sağlıyor? bunları veri olarak görmek lazım ki üstüne anlamlı bir şekilde konuşabilelim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinize katılıyorum bende şuan intel kullanıyorum ama intel kullanan birçok kişide iyi biliyor ki AMD Ryzen serisi çıkmamış olsaydı oyun segmentinde halen şuan 4/4 4/8 işlemciler kol geziyor olucaktı adım gibi eminim buna. Bilgiler için sağolun sizde dediğim gibi kullanıcı sonuçlarını bekliyorum ondan sonra ya 2700X ya 8700K sisteme geçiş yapacağım. Ama şuan için 2700X bir tık fazla ilgimi çekiyor sebebide kullanıpta yorumlayan kişilerin oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz demeleri.. Birçok işlem yaparken kafanız rahat diyor çoğu kişi.. Sizede iyi geceler..
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Hep 8700 k ike 2700 x kıyaslsnıyor. Ben 8700 ile 2600 ile kıyaslayım. İkiside 6/12.işlemci.



    En ucuz h310 anakart 370 tl

    İ7 8700 1470tl



    En ucuz b350 anakart 335 tl

    Ryzen 5 2600 1035 tl ryzen 5 1600 900 tl



    İntelden en düşük maliyetle 6/12 cpu almanın maliyeti 1840 tl



    Ryzende maliyet ise 1470 tl hatta r5 1600 alınırsa 1335 tl düşüyor.



    Ryzennin asusun en ucuz b350 ankartı ile r5 1600 4.1 ghz oyun içi bench, ısı, fps değerlerini ss atarak eski bie konuda gösterdim. B350 anakartla overclock olmuyor verimli olmuyor diyen yanılıyor. 2600 xfr özelliği olmayacapı için b350 kullanamnın hiçbir sorum yaratcağını düşünmüyorum.



    İntel 8700 h310 anakarta dayanmayacağını söyleyem bir çok intelci var, googladığımda intelin stok fanıda yetersizken ryzen overclock payı dahi var. İ7 8700 işlemcimizin stok fanını değiştirdiğimizi varsaydağımızda anakartımızı b360 yaptığımızı düşünürsek fiyat artmaya devam ediyor. İşlemciyi k aldık sıvı soğutucu vs



    Tr de en çpk satan gpu 1050 ti kaç. Kişide gtx 1080 ti var.



    İntel almak oyun sektörüne, ülke ekonomisine , kişinin kendi ekonomisine ihanettir.



    Ryzen 6/12 işemci almam 8400 alırım diyen arkadaşla 1 sene sonra tekrar konuşalım. Gtx 1080 ti alan adam işlemcisini vs her parçasını ekstrem alıyorken gtx 1050, gtx 1060 kullanan adama intel önerme saçmalığı nedir. Zatem adamın bütçesi az ona daha çok gidicdk 6/12 işlemci önermek varken



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeliOrmanlı0106 -- 22 Nisan 2018; 1:10:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MbozZz kullanıcısına yanıt
    Alım yapmak için en az iki üç hafta daha bekleyecekseniz 1700@4ghz vs 2700X@4Ghz vs 8700K vs 8700k@5ghz vs 2700X stok oyun, streaming, cpu karşılaştırma testi yapacağım. Sağolsun forumdan bir arkadaşımız 8700K'li sistemini benchmark yapabilmem adına kullanımıma sundu. Ben de yakında 2700X satın alıp test edeceğim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: No Way Out

    1600X vs 2600X vs 8400

    Hocam bu test olmamış gibi. Daha yeni açabildim. i5 8400 işlemcisi 100 fps de witcher 3 te %100 işlemci kullanımına takılmaz diye düşünüyorum. i5 8400 kullanan varsa bunu test edip paylaşabilirler. Aynı şekilde ryzen işlemcilerde tomb raider oyununda geotermal walleyde 60 fps ye düşmez. bu testi yok saymak daha faydalı gibi.




  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Tabiki bekleyebilirim herhangi bir acelem yok. Ve çok sevinirim karşılaştırma testinizin sonuçlarını görmek mükemmel olur. Sabırsızlıkla bekliyorum :)
  • kakarikikiri K kullanıcısına yanıt
    Hocam o dediğiniz sistemler desktop olmaktan çıkıp workstation olarak adlandırılıyor. Zaten o durumda Ryzen-i7 değil Threadripper-EPYC-i9-Xeon kullanımı çok yüksek. Ekran kartları ona keza, GTX1080Ti değil, Quadro P2000-P6000 gibi kartlar var. Orası bizim şu anda konuştuğumuz şeylerin dışında. Asıl para orada, sonuçta 500-1000$ maliyetli işlemciden 1000 taneyi bir defada satıp tanesinden binlerce dolar kar ediliyor. Ama o bu konuştuğumuz şeylerin biraz dışında kalıyor.
  • 1060 6gb , masterliquid 120 lite genelde oyun için hatta neredeyse sadece bf1 için kullanıyorum

    60fps’e sabitledi beni henüz oc yapmadan ,bu yüzden oc yapmayı düşünmüyordum ama sizler için bir denerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugia B kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam 3-4 gün önce gelen bios ile kullanılabiliyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2600 ve 2600x bütçe dostu işlemciler gibi incelemelerde güzel sonuçlar çıkarmışlar keşke 2 ay önce çıksalardı 8400yerine 2600x alırdım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizler için bazı oc. denemeleri yaptım stabiliteyi ancak 41.50 çarpan ile medium LLC 1.460vcore(peek değer) da yakalayabildim.4.2 ve 4.17Ghz denemelerimde sistem sürekli test esnasında çakıldı muhtemelen bu testler esnasında da %100 stabil değildi, uzun uzun test edecek vaktim yoktu ancak bazı skorlar aldım.Bu arada sıcaklık olarak ise max. 70derece gördüm.

    Tabi bu oc potansiyelinde anakartımın olumsuz etkisi olabilir upgrade yapacak olanlara da fikir versin en azından diyelim.

    Sistemim:Asus B350M-A , Evga Gtx1060 6Gb SC ,2x8GB 2800Mhz CL14 Kingston Hyperx Ram , Ryzen 2600 ve soğutucu olarak Coolermaster Masterliquid 120 Lite.

    Öncelikle overclock olmadan daha sonra 4150Mhz'de sonuçlarını paylaşıyorum.

    CpuZ skorları (oc yok)
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    CpuZ Singlethread (oc yok)burada referans olarak 1600'ü aldım.
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    CpuZ Multithread (oc yok)yine referansımız 1600
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Cpuz @4.15Ghz
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Cinebench R15
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Cinebench R15 @4.15Ghz
    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Elimde benchmarkı olan bir oyun olmadığı için valleybench de bazı denemeler yaptım düşük ayarlar ile;

    Valleybench ayarlarım

    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Valleybench skoru oc'den önce

    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Valleybench @4.15Ghz

    Ryzen 2000 Çıktı / Haziranda AMD Z490 chipset geliyor, B450 temmuz sonu


    Bu voltaj getirdiği kazanımın yanında hem yüksek kalıyor hem de güvenli limitlerin sınırlarında geziyor,günlük kullanım için makul bir voltaj ile 4.1Ghz civarını yakalayabilirsem öyle kullanacağım sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Backy -- 22 Nisan 2018; 14:54:31 >




  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.