Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
109
Favori
2.447.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kimsede yok mu bu resimler
  • Merhaba

    Eski resimler sanırım silinmiş. Yerine yeni resimler gelecek. Yeni resimleri Mynet'teki grubun dosya deposunda bulabilirsiniz. Şimdilik dosya deposunda çok fazla resim yok ancak sık aralıklarla yeni resimler eklenecek. Ayrıca yine dosya deposundaki .pdf dosyalarını da incelerseniz size referans olabilecek resimler bulabilirsiniz.

    Dosya arşivi aslında çok büyük fakat düzenlenmemiş olduğu ve ayrıca toplam boyutu çok fazla olduğu için tamamını gruba atamıyorum. Zamanla seçe seçe güncelleyeceğim.

    Rüzgar türbinleri ile ilgili gerek ticari gerek se ilgili arkadaşlara referans olacak şekilde tamamen Türkçe hazırlanmış bir internet sitesi tasarlıyorum. Siteyewww.tensis.net veyawww.ruzgarturbini.net adresinden (yakında) ulaşabilirsiniz.




  • arkadaşlar benim çiflikte hidrofor sureklı çalişir genelde ben ona birkayiş yardımıyla dinamo bağlasam hidrofor çalişirlen dinamoda elektrık uretırmı saçmamı yoksa olurmu?bende merak ediyorum bir cevap lütfen
  • arkadaşlar kabaca şu
    alternatör>sarj devresi>akü grupları>inverter>şebeke
    ben bişeyi merak ediyorum mesela 3kw lık bir sistem için
    sarj devresi olarak araba konjektörü kullanabilirmiyim...
  • Uygun güçte bir araç alternatörü kullanırsanız, uygun bir konjektör elbette kullanabilirsiniz.
  • Ben bir sey ogrenmek istiyorum. Jeneratörler, teknik terimler vesaire hakkında bilgim yok. Biraz meraktan biraz ihtiyactan kamplarda, acik arazilerde kullanmak üzere bir rüzgar türbini hazir olarak satiliyor mudur? Güc gereksinimimi sorarsaniz sadece isik elde etmek ya da en fazla kucuk bir televizyonu calistiracak kadar enerjiye ihtiyacim var. mustafakavci bir siteden soz etmis; tensis.net. Goruyorum ki sirketiniz Izmir'de, ben de Izmir'deyim. Acaba soz gelimi 1kw kapasiteye sahip bir türbin benim ihtiyacimi karsilar mi? Bir kucuk televizyon ya da belki bir dizüstü bilgisayari calistirabilir mi? Fiyati ne kadar olur? Düsük gücte oldugu için hafif bir rüzgarda bile enerji üretebilir mi? "Hafif" kelimesini bilincsizce kullandim, böyle bir türbin için ne kadar kuvvetli esen bir rüzgar gerekir, özel bir lokasyona gitmeye ihtiyaç duymadan, açik arazide böyle bir hava akimi elde edilebilir mi? Dedigim gibi teknik bilgim olmadigi için bazi kavramlari tam açiklayamamis, hatali kullanmis olabilirim, derdimi anlatabildigimi umuyorum :) Şimdiden teşekkürler.




  • igorparker

    1. minumum saniyede 3.5 metre hızla esen bir rüzgara ihtiyacın var
    2. bu rüzgar hızına göre dizayn edilip hazırlanmış bir rüzgar türbinine
    3. inverter ve akü gurubuna
    ihtiyacın var ...
    1kva bir tübin ile "bir televizyon(ortalama 300w ) 3lamba (yaklaşık 180w) 1 diz üstü (180w) güç tüketir" rahatlıkla bu saydıklarımı çalıştırabilirsin fakat arkadaşlarında anlattıkları gibi rüzgar devamlı esmeliki sana enerji üretebilsin esmediği zaman larda ise şarj ettiğin aküleri kullanarak bir müddet idare edebilirsin.

    hazır almak yerine kendin yaparsan daha uygun bir fiyata mal edebilirsin yanlız bunun için planlara ihtiyacın var.
    türbini kurmak istediğin yerde önemli bunun için rüzgar ölçümlerini yaparak ne kadar verimli olduğunu vede hangi büyüklükte bir türbin kurabileceğini hesaplayabilirsin
    şimdiden kolay gelsin...




  • Buda benim pervanem daha sabah çektim ama sadeec dönüyor alternatör yok şimdilik.

    http://www.youtube.com/watch?v=x6pEEZj4Fwo
  • ILISIK SITEDE PORTATIF BIR RUZGAR TURBININI (GMRT) BIZZAT YAPABILMENIZ ICIN GEREKLI PRENSIP SEMA RESIMLERI YANINDA, KISMEN DE DETAYLI RESIMLER VARDIR.
    GMRT TURBINI EMSAL DIKEY MILLI RUZGAR TURBINLERINDEN COK VERIMLIDIR. YATAY MILLI PERVANELI (HAVT) TURBINLERDEN DE DAHA IYI VERIM ALABILIRSINIZ. ORNEGIN BEHER m2 KESIT ALANA SAHIP GMRT TURBINDEN YAKLASIK 1kw NET ALABILIRSINIZ. COK DUSUK RUZGAR HIZLARINDA DAHI HAREKETE GECEBILIR.
    VERIM, KAPASITE FAKTORU DIKKATE ALINDIGINDA, KAPASITE MALIYETI TUM TURBINLERDEN DUSUKTUR.
    KOMPAKT YAPIDA OLUP VE YERLI IMKANLARLA IMALATI KOLAY BIR YAPI GOSTERMEKTEDIR. PATENTININ KULLANIMI SERBESTTIR. PROJESI TUBITAK TARAFINDAN DESTEKLENMIS BASARI ILE TAMAMLANDIGINDA BELGESI VERILMISTIR. ILGILI SITEYE DUNYADAN GIRISLER ARTMAKTA, GMRT TURBININE ILGI GIDEREK ARTMAKTADIR.
    BASARILAR DILERIZ.
    http://www.windturbine-performance.com




  • quote:

    ILISIK SITEDE PORTATIF BIR RUZGAR TURBININI (GMRT) BIZZAT YAPABILMENIZ ICIN GEREKLI PRENSIP SEMA RESIMLERI YANINDA, KISMEN DE DETAYLI RESIMLER VARDIR.
    GMRT TURBINI EMSAL DIKEY MILLI RUZGAR TURBINLERINDEN COK VERIMLIDIR. YATAY MILLI PERVANELI (HAVT) TURBINLERDEN DE DAHA IYI VERIM ALABILIRSINIZ. ORNEGIN BEHER m2 KESIT ALANA SAHIP GMRT TURBINDEN YAKLASIK 1kw NET ALABILIRSINIZ. COK DUSUK RUZGAR HIZLARINDA DAHI HAREKETE GECEBILIR.
    VERIM, KAPASITE FAKTORU DIKKATE ALINDIGINDA, KAPASITE MALIYETI TUM TURBINLERDEN DUSUKTUR.
    KOMPAKT YAPIDA OLUP VE YERLI IMKANLARLA IMALATI KOLAY BIR YAPI GOSTERMEKTEDIR. PATENTININ KULLANIMI SERBESTTIR. PROJESI TUBITAK TARAFINDAN DESTEKLENMIS BASARI ILE TAMAMLANDIGINDA BELGESI VERILMISTIR. ILGILI SITEYE DUNYADAN GIRISLER ARTMAKTA, GMRT TURBININE ILGI GIDEREK ARTMAKTADIR.
    BASARILAR DILERIZ.
    http://www.windturbine-performance.com



    Yasener.

    Bu konuyla ilgileniyorum. Yukarida yazdiklariniz ve verdiginiz site ne beni gelistirecek teorik derinlige sahip nede pratikte yapilmis, calisan orneklere sahip. Soylenenlerin alti maalesef bombos, ben bile bunu soyleyebilirim. Eger bu site ile baglantiniz varsa maksadiniz nedir?




  • cengizumur kardeş bende rüzgar türbünüyle ilgileniyorum. hatta bir kaç deneme yapma şansım bile oldu.
    söyleyeceğim şuki internette bulabileceğin en iyi bilgi http://www.otherpower.com/ adresinde.
    yabancı bir site ama en fazla bilgiyi ben burda buldum. senin bildiğin başka siteler varsa söylermisin.
    şimdiden kolay gelsin. yapmaya başlayınca çok garip şeyler ortaya çıkıyor. evdeki hesap bir türlü rüzgara uymuyor...
  • Rüzgar tribünleri ilk kurulum maliyeti yüksek ama portatif ürünlerdir.Portatiflik gereken yerlerde yada enerjinin ulaştırılması zor olan yerlerde (adalar, yüksek tepeler gibi) kullanılması akıllıca olur.Teknolojisi yüksek malzelemeler kullanılarak yapılırsa(bilhassa mekanik aksamda).Bakım maliyetleride düşüş gösterir.Ama en büyük problem rüzgar kesintileri yada yavaşlamalarıdır.Klasik tip rüzgar güllerinden en yüksek verim alabilmek için hesaplanmış kanat profilleri vardır.Vaktinde bilim teknik dergisinde denk gelmişti ama daha sonradan bu kanat profilini bulmadım.Eğer bulabilirseniz onu kullanın.Bilhassa birden çok rüzgar gülü art arda kullanılacaksa rüzgarı türbülansa sokup ziyan etmemek için kanat profili olduğu gibi rüzgarı kanat sayısıda önemlidir.
    Rüzgar alternatif enerji kaynağıdır diğer kaynaklara göre temizdir ama herşeyin artı ve eksi yönleri vardır.Rüzgar enerjisinin en büyük eksi yönleride süreklilik ve ürettiği elektriğe göre kapladığı alandır.Herşeyin getiri ve götürsünü iyi tartıp ihtiyaca göre parayı boşa harcamadan güzel işler yapılabilir.

    Birde yapılan bir enerji kaynağının çevreye ne kadar zararı var ne kadar yok karmaşık bir olaydır.Çevrecilik fikriyle hareket ederek yapıyorsanız bunuda dikkate alın Misal : Yapılacak rüzgar gülünde kullacağınız akülerin ömrü ne olacak ve bu aküler bitince ne olacak geri dönüştürelecekmi ,yoksa çöpemi atılacak.Geri dönüşürse kullanılan enerji ne kadar olacak ? Rüzgar gülü kullanıp elde ettiğimiz tasaruftan fazlamı enerji gerekecek.Çöpe atılırsa çevreye ne kadar zarar vercek amacım kafa karıştırmak değil , hesabın kitabın iyi yapılmasını hatırlatmaktır.

    Yasener arkadaşın dediği tribünün modeli kartondanda olsa yapılıp denenebilir.Biraz daha teknik bilgi olması hem maliyet hemde verimlilik için daha iyi olacaktır.

    Herkese kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sse -- 18 Nisan 2007; 12:19:08 >




  • crainmeerd

    Verdigin linkte pratik bilgiler var. Adamlar bayagi aktif durumdalar. Ozellikle forumlari cok yogun. Benim buldugum icinde derli toplu bilgiler olan bir tek burasi var.

    http://www.windpower.org/en/tour.htm

    Arayinca cok yer cikiyor. Turkce ise yarar bir site ise hemen hemen hic yok. Eger sakincasi yoksa tecrubelerini yazarsan belki bu forumun kiymetli bir kaynaga donusmesine katkin olabilir. Az-cok, iyi-kotu her turlu samimi, abartisiz tecrubeye ihtiyac var. Benim maalesef bir tecrubem yok, kisa zamanda olmasida zor cunku apartman ortaminda yapabilecek fazla sey yok.

    Kolay gelsin.
  • arkadaşım ben bir kactane amötör olarak yapılan site buldu 200 watt elektirik üretiyor
    WindStuffNow.com
  • Merhabalar;
    Konuyu görünce bir tecrübemi yazayım dedim.
    Rüzgar türbininden nelde edeceğiniz güç kaba bir formülle
    N=(d^2)*(V^3)*0,0033
    olarak hesaplayabilirsiniz.
    N:beygir gücü yanılmıyorsam 1 HP 736 Watt tı.
    d:metre cinsinden pervane çapı
    V:m3/sn cinsinden rüzgar hızıdır.
    Kaynak.Ormancının el Kitabı 1956
    formüll düşük verimli türbinlere göredir.
    Doğankent hidroelektrik santralinin elektrik ve mekanik atelyesinde 1,7 metre çapında türbini inşa etmiştik.Amaç akü şarzı ile telsiz ve aydınlatma sistemlerinde kullanmaktı.Tamamlayıcı üniteler ise switch mode regülator,inverter,şarz takip ünitesi idi.Bunların bir kısmını da yapmıştık.Ancak uygun bir altornator ile şanzıman bulamadık.Daha sonra tayinim çıkınca ordan ayrıldım.Halen yarım bir şekilde hala ambarlarında duruyor.Bu sistemlerde kullanılan altornator özel olup, neomidyum mıknatıslıdır.Kanatlar ise fiber, karbon gibi kompozit malzemelerdir.Büyük türbinlerde kanat açıları değişkendir.Amator imkanlarla büyük türbin yapamazsınız.Ama küçük ölçekli türbin ile akü vb.şarzı yapmak amaçlı inşa idebilirsiniz.Türbin yüksüz kalınca da kendini tahrip edebiliyor.Daha sonraki deneyimlerimde Büyük step motorların da altornator yerine kullanılabileceğini farkettim.Tabii ki SMPS ile.0,75 metrelik türbinlerde kullanabilirsiniz.
    Saygılar...




  • Bu site daha önce verilmiş miydi?
    http://www.otherpower.com/
  • sanırım bu formda bir kaç yerde var
  • alternatorde kulanılmak uzere mıknatısı nerden bulabılırm ?
    kım nerde satar bunları ?
  • ben 50*25*10 ebatlarında N45 neodyum mıknatıs kullandım.
    adapazarında aksa magnet diye neodyum mıknatıs yapan bir fabrikadan aldım.
    aksa magnet diye arattırırsan çıkar.
    ben tanesini üç ay önce falan 6 ytl ye almıştım.
    diğer mıknatıslara göre pahalı ama gerçekten çok kuvvetli mıknatıs.
    dikkat et birbirine yapışınca ayırması çok zor.
    ve çok kırılganlar. ben aldığım gün bir tanesini kırdım.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.