Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (72. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
10.310
Cevap
109
Favori
2.447.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ya murat arkadaş hakkatten merak ettim .kaç kw'lık türübin kurmak istiyorsun..
  • bu anemometre olayı baya sardı galiba,
    niye bu aleti yapmaya çalışıyorsunuzki.
    karışmak gibi olmasın ama
    türkiyenin heryerinde en ufak ilçesinde bile meteroloji istasyonları var,
    ve o dediğiniz aletlerden bahçelerinde dönüp duruyor,
    onlardan rüzgar ölçüm raporlarını isteseniz olabilirmi acaba,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN

    ya murat arkadaş hakkatten merak ettim .kaç kw'lık türübin kurmak istiyorsun..


    Şu anda 1 Kw 'lık türbin yapma peşindeyim. ''How to build a wind turbine - Hugh Piggott'' kitabındaki türbinin tamamen kopyası olacak ilk aşamada. Onu yaparken kazanacağım tecrübe ve bilgiyi kullanarak, daha sonra kendi imkanlarım ve bilgim dahilinde değişiklikler yapmaya çalışacağım. Tabiki o sırada da teorik bilgimi geliştirmeye çalışacağım. Neden sordunuz ki?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rondo1194

    bu anemometre olayı baya sardı galiba,
    niye bu aleti yapmaya çalışıyorsunuzki.
    karışmak gibi olmasın ama
    türkiyenin heryerinde en ufak ilçesinde bile meteroloji istasyonları var,
    ve o dediğiniz aletlerden bahçelerinde dönüp duruyor,
    onlardan rüzgar ölçüm raporlarını isteseniz olabilirmi acaba,


    Metoroloji istasyonlarının bulunduğu bölgeler için dediğiniz doğru. Ancak benim türbini kurmayı planladığım yer ilçemize bağlı bir köy. Yani meteorolojide oranın ölçümlerinin olacağını sanmıyorum(Tabi yine de bir sormak lazım). Eğer Amasra'da ya da Çanakkale'de olsaydım, gerek kalmazdı ama Amasya'da olduğum için ve bölgenin GENEL OLARAK rüzgar ortalamasının düşük olduğu için yerel rüzgarları kullanacağım. Belki Amasya genelde çok az rüzgar alıyor olabilir ama dağlarda tepelerde öyle yerler var ki, rüzgar hızı bölge ortalamasının bayağı üstünde. Tabi buralar büyük çapta projeler için yetersiz çünkü yüksek hızlı bu yerel rüzgar sadece çok sınırlı bir alanda etkili, ama benim kuracağım türbin için fazlasıyla yeterli. Bundan emin olabilmek için de orada anemometreyle ölçüm yapmak istiyorum.
    SAYGILAR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 2 Kasım 2008; 22:37:06 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    M.Gunay kardeş

    Hesap basit : total km/ kaç saatiir zamazingo çalışıyor ise o saat ya da saniye. Sen yap totalı al bana gönder. kaç saat uzakta kaldıysan alete bana o süreyi de ver ben sana tüm hızların yılda ne kadar eseceğini hesaplarım.. , 6 ay sonra görüşürüz...



    Tamam kardeş, bi alayım şu aleti, gerekli eklentileri halledeyim, zaten o zaman tekrar rahatsız ederim seni.
    SAYGILAR
  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    Anemometre ile ilgili son sözlerimi söylüyorum ki aslında bu konunun burada fazla tartışılması gerekmiyor :

    1. Şimdi büyük türbin firmaları REPAdan yıllık rüzgar verilerini satın alıyorlar ve o alanlara türbin kuruyorlar. Bildiğim kadarıyla da bir çoğu anemometre ölçümü artık yapmıyor ki bu konuda rüzgar hızını 1 yıl boyunca ölçmeyi şart koşan ve belli standartlar getiren yasa(yönetmelik) iptal edildi. REPA değerleri yeterli. Biraz paranız varsa siz de REPA dan bu değerleri alabilirsiniz. Ben fiyatı merak ettiğim için bi mail attım bir ton formalite çıkardılar, öğrenemedim, bilen fiyatını açıklarsa iyi olacaktır.
    2. Eğer bütceniz sadece ölçüm için 1000 dolar mertebesinde ise komple aletler var ki dağın başında kurun 1 ay sonra gelin verileri laptopa atın diye....hatta biraz daha paranız varsa cep telefonu aracılığı ile veri toplanabiliyor.(dağa çıkmanıza gerek kalmıyor.)
    3. Eğer bütcen 100 dolar civarında ise alacağın en iyi anemometre bisiklet sayacından farklı olmayacaktır.. Ucuz anemometrelerin sizin yapacağınızdan daha iyi kalibrasyonu olduğunu ben zannetmiyorum.


    aynen katılıyorum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    Mehmet Bey,

    Atatürk tarafından yapımı emredilen ama ölümünden sonra yapılan ANKARA'da Ankara rüzgar tüneli Tübitakla ilişkili Sage firması tarafından 1998 yılından sonra yeniden bakıma alınıp kullanılmakta. Tünel test alanı 3.05 m (GENİŞLİK) x 2.44 m (YÜKSEKLİK) x 6.1 m (UZUNLUK) ölçülere sahip ve oldukça büyük. Şahıslara ve şirketlere ücreti karşılığında kullandırılıyor. Bu tünelin motor gücü 750 Kw gerisini siz hesap edin işte. 90 km hızlara sahip. Eğer kapalı bir sistem yaparsanız aşağıdaki adreste resim ve bilgi de var.. Bu tünel hakkında hem sevinecek hem de üzülecek o kadar çok şey var ya neyse....

    http://www.sage.tubitak.gov.tr/aerodinamik/art.asp

    yok.şimdilik yapma diye bir zorunluluğum yok.ama boşta kaldığım bir dönem zamazımı değerlendirmek için bir deneme yapmak istiyorum. sizin örnek olarak verdiğinizle benim aklımdan geçen arasında dağlar kadar fark var.sizin kıstas olarak verdiğiniz 45 metreküplük bir oda. KOCAMAN.benim binbir güçlükle yaptığım atölye 15 metrekare.ordakinin yanında benim ki mikro.zaten düşük hızlarda test yaptıklarını öğrenince yapabileceğimi düşündüm. öyle 90-100 km nerdee.

    saygılar




  • arkadaşlar iyi hoşta verimli bir sistem tasarladıktan sonra bu tartışmalara girseniz biraz anlarım anemometre bana çok uzak şu an birbirinizi kırmayın deymez anemometre için hazır rüzgar alternatörleri var fiyatları ve nasıl bişey olduğunu bilen varmı yani kendimiz yapmamız mantıklı bir seçimmi
  • Merhaba arkadaşlar,

    Toplantımıza katılan arkadaşlara vermiş oldukları bilgilerden dolayı teşekkür ederim, ayrıca konuyla ilgili tüm arkadaşlarıda bir sonraki toplantıya katılmalarını tavsiye ederim. Inanın bazı çıkmaza girmiş konular karşılıklı görüşme ile, fikir alış verişi ile, hatta arkadaşlarımızın toplantıya getirmiş oldukları Türbin veya aksamları canlı izlemekle rahatlıkla çözülebiliyor, kafamızdaki problemlere ışık yakıyor, sonraki adımlar kafamızda daha net beliriyor.

    tekrar teşekkürler, saygılar

    Engin
  • ÖZUR BEN>>>>>> harier67 <<<<< elımde olamayan sebeplerden dolayı 2 kasım 2008 tarıhlı ıstanbul pendıktekı göz dagındakı toplantıya katılamadıgımdan dolayı özur dılerım ınsallah bundan sonrakı toplantıya katılmayı dılerım SAYGILARIMLA
  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    Ya enerjik sen beni değil de söylediğimin doğru olup olmadığını test ediyorsun gibi geldi bana, hatta içinde de inanmama saklı. Öncelikle 5 saniyelik veri ile hiçbirşey elde edemeyizz. yıllık ortalama olacak. Aşağıda da Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Enerji Bölümü Çağın ŞEN imzalı Gökçeada ile ilgili bir tezden alıntı var :

    5.5 RAYLEIGH DAĞILIM FONKSİYONU
    Rüzgarın belli bir periyotta değişimi ve dağılımı, enerji üretimi değerlendirmeleri için çok önemlidir. Türbin tasarımcıları; türbin iyileştirmesinde ve maliyetleri en aza indirmede rüzgar dağılımı ve değişimi ile ilgili bilgilere gerek duyarlar. Bir yerde sadece ortalama rüzgar hızı (Vrort) biliniyorsa; Rayleigh Dağılım Fonksiyonu yardımıyla herhangi bir rüzgar hızının (Vri), esme saati (hr) yüzdesi
    bulunabilir. Bunun sonucunda ortaya çıkan rüzgar hızları bir olasılık yoğunluğu dağılımıdır. Dağılım şematik olarak çizilirse bu dağılımın altında kalan alan 1’e eşittir. Çünkü, rüzgarın sıfır dahil herhangi bir hızda esme olasılığı %100’dür.

    Rayleigh Dağılım Fonksiyonu’na göre esme hızı saati,
    2
    hr = π/2 .Vri/Vrort2 . e[ (-π/4).(Vri/Vrort) …(5.19) olarak bulunur (Özdamar, A., 2001(2)).
    Örnek:
    Söke’de 10 metre yükseklikte ölçülen ortalama rüzgar hızı 6,14 m/s’dir. 1 yıllık
    her bir rüzgar hızı için esme saatini bulunuz.
    Denklem (5.19)’ten
    2
    hr = π/2 .Vri/Vrort2 . e[ (-π/4).(Vri/Vrort)
    2
    hr = 0,041645 . Vri. e-0,0208225Vri
    olarak bulunur. Buna göre yıllık esme saati;
    85
    Vri(m/s) hri % Yıllık Esme Saati
    1 0,040885 4 358,15
    2 0,077374 7 677,79
    3 0,105849 10 927,24
    4 0,124059 12 1086,76
    5 0,131383 13 1150,92
    6 0,128743 12 1127,79
    7 0,118216 11 1035,57
    8 0,102488 10 897,79
    9 0,0843 8 738,47
    10 0,066007 6 578,23
    11 0,049316 5 432,01
    12 0,03522 3 308,53
    13 0,024074 2 210,89
    14 0,015767 1 138,12
    15 ve Üzeri 0,009902 0,9 86,74 olarak bulunur.



    kardeş birbirine girmiş herşey.şema olarak ekliyebiliyormusun




  • Angorapardus kardeş, daha önce sorduğum anemometreden gelen veriyi kayıt eden devre yapmayla ilgili Kenan Abiye ulaştım. Kendisi sağolsun konuyla ilgili çalışma yapacağını ve tasarımını bana ileteceğini söyledi. Belki kullanacağımız anemometre olarak da senin yaptığın anemometreyi kullanırız, daha az masraf olur. Çıkan sonucu da senin verdiğin formüllere göre test ederiz.
  • ALINTI

    REPA Hakkında

    Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) projesi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    REPA, küresel atmosferik sirkülasyon modeli, orta-ölçekli sayısal hava analiz modeli ve mikro-ölçekli rüzgar akış modeli kullanılarak üretilen rüzgar kaynak bilgilerinin verildiği Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası’dır. Bu atlas yardımıyla Türkiye genelinde 200 m x 200 m çözünülürlüğünde;

    * 30, 50, 70 ve 100 m yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik, aylık ve günlük rüzgar hız ortalamaları,
    * 50 ve 100 m yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik ve aylık rüzgar güç yoğunlukları,
    * 50 m yükseklikteki yıllık kapasite faktörü,
    * 50 m yükseklikteki yıllık rüzgar sınıfları,
    * 2 ve 50 m yüksekliklerdeki aylık sıcaklık değerleri,
    * Deniz seviyesinde ve 50 m yüksekliklerdeki aylık basınç değerleri

    öğrenilebilecektir.

    REPA ile denizlerimizde, kıyılarımızda ve yüksek rakımlı bölgelerimizde daha önce ölçemediğimiz yüksek yoğunluklu potansiyeller görünür hale gelmiştir.

    Rüzgar santralı kurulabilecek alanların belirlenebilmesi için rüzgar kaynak bilgileri ile topoğrafya, akarsular ve göller, yerleşim bölgeleri, orman arazileri, kara ve demir yolları, özel çevre koruma alanları, kuş göç yolları, deniz ve hava limanları, enerji nakil hatları, trafo merkezleri ve elektrik üretim tesisleri gibi tematik haritalar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile entegre edilmiştir.

    Rüzgar kaynak bilgileri, aşağıda belirtilen tematik haritalarla desteklenerek Türkiye geneli, grid, coğrafi bölge, il ve seçilecek herhangi bir alan veya nokta bazında sorgulanabilmektedir. Böylece rüzgar enerji santralı kurulabilecek alanlar kolaylıkla belirlenmekte, ön fizibilite çalışmaları yapılabilmekte, rüzgar kaynağı arama amacıyla yapılan çalışmalar ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanmaktadır.




  • REPA'nın hazırlanma aşamasında 12 mühendis, 5 ay çalışıyor. Projede, toplam 700 gigabyte veri üretilerek işleniyor. Toplam 124 işlemcili ve 5 terabyte disk alanına sahip bir süper bilgisayar 3 ay boyunca çalışıyor. REPA'da, mesoscale WRF (Weather Rese arch and Forcast Model) ve microscale CALMET rüzgâr akış modeli kullanılıyor. Harita ABD'li bir şirket tarafından hazırlanıyor. EİE ve ODTÜ Teknokent de katkı sağlıyor. Ahmet Duran Şahin, İTÜ'den Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile birlikte rapor hazırlıyor. Bu nedenle haritayı iyi biliyor ve çok iyi olduğunu vurguluyor. Sorunun haritada olmadığını savunan Şahin, REPA'nın 6'ıncı sayfasındaki uyarı notuna dikkat çekiyor: "Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'nın hazırlanmasında görev alan tüm kurum ve kişiler, bu raporda verilen bilgi çıktı ve ürünlerin eksiksiz, hatasız ve kullanılır olduğuna dair hiçbir garantide bulunmazlar ve herhangi bir yasal sorumluluk taşımazlar. Bu atlas içinde yer alan haritalar ve diğer bilgiler rüzgâr enerjisi uygulamaları için aday bölgelerin belirlenmesinde yardımcı olacak niteliktedir. Ancak bu raporda yer alan veriler rüzgâr enerjisi yapılacak bölgenin belirlenmesi için tek başına yeterli sayılmamalı, uygulama yapılacak bölgede meteoroloji mühendisleri tarafından ayrıntılı ölçüm çalışmaları yapılarak aday bölgelerin bu ölçüm çalışmaları sonucunda çıkan bilgiler de dikkate alınarak belirlenmesi önerilmektedir."




  • Haklısım kardeş, dediğin gibi anemometreyi kendimiz yaparsak, rüzgar tünelini kullanarak bir formül çıkartabiliriz. Ayrıca fiziki kalibrasyondan kastın nedir, kusura bakma terimlere pek aşina değilim. Ancak şu yön konusunda, dediğin gibi tek türbin yapacağımız için şu anda bizim için gerek yok ancak BELKİ şöyle bir durumda işimize yarayabilir; herkes türbinini dağa bayıra kurmuyor, apratmanların bulunduğu yerlere kuranlarda ya da en basitinden yakınlarda ağaç, tepe, bina vs. engel varsa rüzgar yönü önemli olabilir.Mesela rüzgar, daha çok, engelin bulunduğu bölgeden esiyorsa, daha verimli olabilmek açısından yerimizi değiştirmemiz gerekebilir. Ama rüzgar eğer daha çok engelin bulunduğu yönden farklı bir yönden geliyorsa o zaman o engel bize engel teşkil etmez(nasıl bi cümle bu yaa ). Böyle bir durumda yakında apartman da olsa problem olmaz, çünkü rüzgarın yönü apartmanın olduğu yerden farklı bir yönden olduğu için apartmanın çok yakınına bile kurabiliriz.(BİR DAHA OKUDUM BEN BİLE ANLAMADIM VALLA YAZDIĞIMI İNŞALLAH SEN ANLARSIN )
    Ayrıca frekans sayara ne için gerek var? Çünkü bu aletle, kanatların birim zamanda yaptığı deviri ölçmeyecekmiyiz(ki bu zaten hız hakkında bilgi verir) Yani yaptığı iş bisiklet hız sasyacının yaptığı işle aynı değil mi? Sen o hız sayacını almak yerine, onu da kendimiz yapalım mı diyorsun yani?
    Devir ölçer konusunda da haklısın, türbinde bir tane devir ölçer iyi olur.




  • Ya erdembaba, nerelerdesin yav seni sürekli konuyu incelerken görüyorum, online'sın ama bir süredir cevap filan yazmıyorsun galiba konulara. Hayırdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 4 Kasım 2008; 3:21:26 >
  • çokenerjik,
    uzaklaştırılmış, neyi kaçırdım acaba,
  • mıknatısın bir tarafına demir tutunca karşı tarafta daha uzak mesafeden parçayı çekiyor bu özelliği kullanarak bir alternatör tasarlamayı düşünüyorum
  • arkadaşlar, iş durumum nedeni ile toplantıya katılamadım. Ancak verimli bir gün geçirdiğinizi görüyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.

    ps: katılamadığım için kusura bakmayın.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: m.gunay88

    Ya erdembaba, nerelerdesin yav seni sürekli konuyu incelerken görüyorum, online'sın ama bir süredir cevap filan yazmıyorsun galiba konulara. Hayırdır?



    Evet m.gunay88, bir süre önce yaşanan bazı tartışmalar sonucu foruma yazmama kararı aldım..Forumu takip ediyorum ancak sadece pm'den iletişim kuruyorum..Yeni portal açılınca umuyorum ki oradan yazmaya devam edeceğim..Saygılar..
  • 
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.