Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.310
Cevap
109
Favori
2.447.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • BİRKAÇ RESİM DAHA EKLIYEYİM

     Rüzgar türbünü yapıyorum
  • BUDA BAŞKA TİP
  • BUDA BAŞKA

     Rüzgar türbünü yapıyorum
  • 1111

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum
  • BU ÜÇLÜ MAVİ KANADA HASTA OLDUM BUNDAN YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM
  • quote:

    Orjinalden alıntı: T.ACAR

    DEGERLI ARKADAŞLAR RESİMDE GÖRÜLEN H TİPİ DİKEY KANAT DENEMESİ OLAN VARMI BUNUN ÇOK RANDIMANLI OLACAGINI DUYDUM DA

    Merhaba arkadaşım,rüzğar güllerinin hepsi randımanlıdır.Randıman sorgulanacaksa,sizin bulunduğunuz yerdeki rüzğar gücüne ve şekline bakmak gerekir sanırım.Bazı yerlerde dikey imalatlar verimli olabilirken yatay imalatlar verimsiz kalabiliyor,bu o sistemin verimsiz olduğunu göstermez aksine yanlış rüzğar veya yer seçildiğini gösterir
  • Merhaba
    Bu linkte adam a'dan z'ye anlatım yapmış 14.5 volts elde ediyor...

    http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/index.html

    Not: Dil İngilizcedir ve Resimlidir...
  • bu olayın yasal bi kısıtlaması varmıdır acaba? yani belideye gelip sökmesin :P
  • hayırlı olsun.

    umarım kazasız belasız yaparsın.
  • http://www.otherpower.com/20page1.html bu sitede rüzgar türbini ile ilgili yapılan çeşitli projeler var umarım işine yarar
  • Herkese merhaba,

    Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Müh. son sınıf öğrencisiyim, ve bitirme tezi olarak rüzgar türbini imalatı aldım..Daha önce de yenilenebilir enerji sistemlerine ilgim olduğu için hep bir tane yapmak istiyordum..Kısmet bu güneymiş..Yaklaşık 1 ay içinde tamamlamam gereken 3.6m kanat çaplı, 1000W gücünde 12V DC akımdan dönüştürerek 220V AC elektrik üreten bir türbine ihtiyacım var..

    En büyük problemi alternatörde yaşıyorum..Elektrik bilgim biraz kıt olduğundan bir türlü tam bir hesap yapıp ne şekilde yapacağımı bulamadım..Kullanmam gereken bir alternatör, bir akü grubu ve bir inverter olduğunu biliyordum..Regülatör gerektiğini de forumdan okuyarak öğrendim..

    Benim ilk olarak aklıma gelen arabalardaki şarj sistemiydi..Şarj dinamosu kullanıp aküyü şarj etmeyi düşünmüştüm..Bir de Konjektör gibi bir şeyden bahsediliyor forumda..Acaba araba şarj dinamosunu alternatör olarak kullanıp aynı sistemle aküye kadar gelsem, sonra da inverterle 220V a çevirsem olmaz mı? Benim mantığıma göre araba motoru da değişken devirlerde dönüyor ve şarj dinamosuna direkt kayışla bağlı..Yani rüzgar türbininden bir farkı yok ve temini çok daha kolay..Bu sistem neden tercih edilmiyor? Ve ben yapsam kesinlikle çalışmaz mı?

    Aslında ben de kendi alternatörümü yapmak isterim ancak maliyet ve zaman olarak sadece alternatörde kolaya kaçmam gerekiyor..Örneğin kanatları otherpower sitesindeki gibi kendim ahşaptan keserek yapacağım..Diğer parçalar(regulatör,konjektör,inverter) için de özellikle istanbulda nerede bulabileceğim ve özellikleri konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum..

    Ayrıca otherpower sitesinin normalde para karşılığı sattığı RÜZGAR TÜRBİNİ NASIL YAPILIR? kitabının pdf formu elime geçti..Normalde emeğe saygısızlık olacağını düşündüğüm bu paylaşımı, malesef Türkiyede bu konuda değil fikir,parça alacak bile yer bulamayacak kadar çaresiz olduğumuz için, üzülerek ve biraz da utanarak buradan sunuyorum..Kitap İngilizcedir ve en amatör insana bile öğretecek şekildedir..Özellikle örnek 2.4m lik kanat için en ince ayrıntıya kadar ölçüler ve çizimler verilmiştir..Ayrıca alternatör yapımıyla ilgili de çok güzel bilgiler var..Buyrun:

    http://*****.com/files/102914116/How_To_Build_A_Wind_Turbine_.rar.html
  • merhaba kenan arkadaş


    ''emaye bobin telinden 12X 150 spir olarak sarın ''


    demişsin ama o alternatÖre nasıl sığdırdın 150 spiri? soruyorum çünkü orjinal 24 v. statörde 16 spir var. resmini ekleyebilirmisin.
    SAYGILAR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 28 Mart 2008; 9:59:07 >
  • ERDEM KARDEŞ

    sabit mıknatıslı sistemlerde alternatör voltajı devir sayısıyla orantılı olarak artıyor.mutlaka regüle kullanılmalı.uyartımlı alternatörler ise 12 volt için minimum 600 devirle döndürmek lazım.buda başka sorunları beraberinde getiriyor.
    ama projen için sorularına burada cevap bulabilirsin.HEP BERABER projeni hayata geçiririz.
    saygılar
  • Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN

    böyle olmıyacak.görmek lazım,öyle değerlendirmek lazım.ama üretiminin ana formülü şu:


    manyetik alanın gücü*manyetik alanın bobini kesme hızı(devir sayısı)*sipirsayısı(manyetik alana maruz kalan tel uzunluğu).
    ben okullu olmadığım için formül yerine deneme yanılma yöntemleriyle sorunları çözmeye çalışıyorum.
    sana bir örnek vereyim hesabı senyap;



    oluk sayısı :36
    oluk uzunluğu :5 cm
    spir adedi :30
    mıknatıs adeti :12
    mıknatıs ebatı :50*10*10


    30*5=150cm (oluk başına düşen tel miktarı)
    150*36=5400cm(manyetik alana maruz kalan tel uzunluğu)
    5400*1.8=9720cm(üç fazlı sarımda oluklar arasındaki mesafe ile toplam uzunluk)


    yukarıdaki demir nüveli alternatörde 97.20 metre bobin teli kullanıldı.

    12 mıknatısla oluşturulan rotor 2500 devirle döndürüldüğünde 85volt gerilim alındı.

    ancak şunu tekrar söyleyeyim97 metre bobin teli kullanılmasına ramen manyetik akı endüklenen sadece 54 metrelik bölümdür.

    YUKARIDA YAZILANLAR YALNIZCA BENİM FİKİRLERİMDEN YOLA ÇIKILARAK YAZILMIŞTIR,KEZA KURAL OLAMAZLAR.

    SAYGILAR



    yukarıdaki yazıdada görüldüğü gibi bir kaç dey yaptım onlarlada.ancak devri düşürmek için spri çoğalttığınızda teli inceltmeniz gerekiyor.bu durumdada amperaj düşüyor..
  • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..Açıkçası tüm hesaplarımı cehaletle,araç şarj dinamosu kullanacağıma göre yaptığımdan şu anda bütçem baya bir sarsılmış durumda, aynı zamanda hayallerim de...

    Verdiğim linkteki alternatör 3kw içinse benim 1kw lık bir alternatör yapabilmem için ne yapmam gerekiyor? Küçülteyim mi, mıknatıs sayısını mı azaltayım yoksa sargı sayısını mı?Ya da bunu yapsam birşey farkeder mi? Şu anda en doğrusu imal etmek gibi duruyor..Bu mıknatıs ve telleri nerden temin edebilirim istanbulda? Bir adres verebilir misiniz?

    Hele şu Kenan Bey'in anlattığı bozuk dinamodan alternatör yapma fikrini yapabileceğimi hiç zannetmiyorum..O kadar elektrik bilgim yok malesef..Bir de inverteri de galiba sizin bahsettiğiniz bu ucuz olanlardan almayı düşünüyordum..Tam sinüsler çok pahalı..O da yattı..Kafamdaki proje tamamen değişecek galiba..Tabi bütçe de..Ailem sponsor oluyordu, onlar bu işe ne diyecek bakalım..Offfffff..
  • Kenan bey bu resimdekiler pimaş borudan mı kesilerek yapıldı? Gayet güzel duruyor..Verimi nasıldır acaba? Normal bir kanadın verimi max %35 olabiliyor diye biliyorum..Acaba hiç uğraşmayıp direkt pimaş mı kullansam? Bir de bu alt taraftaki yüzük dediğiniz şeyi yağmurdan korumanın bir yolunu buldunuz mu? Eğer su gelirse iki metal arasında kısa devre yapar gibi duruyor..
  • Bir de herhangi biri bana bu aletin türkçesini söyleyebilir mi? İngilizcesi draw knife diye geçiyor..Nalburlara derdimi anlatamıyorum..İki tarafı saplı bıçak ahşap yontmak için diyorum,bana kıl testere cıkarıyorlar.Bu değil deyince de kızıp surat yapıyorlar...


     Rüzgar türbünü yapıyorum




     Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdembaba -- 28 Mart 2008; 15:06:03 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kenakord08

    Erdem .. kanatlar daha evvel bahsettiğim 200 lük 6mm et kalınlığı olan pimaştan yaptım. hafif ve dayanıklı kullanılan bu testere ancak büyük marangoz aletleri satan nalburlarda olabilir ben nerde olabileceğini bilemiyorum..
    Bence sen alternatörü kendin yap ancak senin bahsettiğin PDF dosyasındakini yapmak oldukça zor
    illaki 1 KW olacaksa ordaki resmde görünenin yarısı boyutunda yapabilirsin. Yok 1 KW olmasına gerek yok 500 -700 Watt cıvarı birşey yapacaksan düşük devirli piyasada olan büyükçe bir servo motor kullanabilirsin 2 fazlı olanından ve 35 Amper 2 adet köprü diyor veya 3 fazlı için 6 Adet 10 Amper diyot kullanarak doğrultup basit bir Şarj kontrol ünitesiyle 60 AH aküyü Şajedebilirsin ucuz 600 Wattlık birde inverter kullanırsın proble çözülmüş olur
    Bununla ilgili sana bir link veriyorum burda sadece Şarj kontrol ünitesini kullanırsin.. veya en kötü ihtimalle ben sana bu devreyi yaparım.. dert etme.. Basit birşey zaten.

    http://www.tugi.gen.tr/forum/index.php?topic=3531.0




    Bu resimde görünenin yarısı demişsiniz, yani bu resimdeki 2 kw mı oluyor? kusura bakmayın bu konuda pek bilgili değilim de..Aslında ben her zaman kendim yapmayı tercih ederim ancak maliyet de çok büyük bir faktör..Malum öğrenciyim..Bu mıknatıslar ve bobin epeyce pahalı şeyler, eğer bunu yaparsam başka şeylerden kısmak zorunda kalacağım mesela kanat gibi..Eğer servo motor daha ucuza gelecekse de onu tercih ederim..Acaba fiyatını veya fiyat sorabileceğim bir yer biliyor musunuz istanbulda?

    Bu şarj ünitesini de sizden rica edebilirim..Tabi ücreti karşılığında..

    Ayrıca bu bobin teli için de forumda karaköyde bir adres verilmişti,ancak ben bulamadım..Bilen biri tekrar verebilir mi? Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdembaba -- 28 Mart 2008; 15:44:29 >
  • arkadaslar bende baya kafayı yordum. simdilik kendime cok buyuk olmayan bir ruzgar trubini yaptim.
    taktıgım gun zaten cok heyecanlıydım. guzel ruzgar da vardı. voltmetrede 20 volt olctum. 30 volta da cıktıgı oldu. ampermetrem yanımda olmadıgından akımı olcemedim. en ufak bir ruzgarda bile donebiliyor. o zaman 3-6 volt arası birsey uretiyor. denemelik olarak bunu evlerde elektrik gidince calisan florasan lambanin akusune taktım. akuden motora akım gitmesin diye arada 30-40 amp lık diode kullandim. florasan lamba durmadan yanıyordu. Sistemi biraz daha gelistirmeye calisacagim. uzun vade de daha buyuk birsey yapmayi planliyorum...

    Silivride yazligimin catisina kurdum.


    resimler...





     Rüzgar türbünü yapıyorum



     Rüzgar türbünü yapıyorum



     Rüzgar türbünü yapıyorum



     Rüzgar türbünü yapıyorum
  • Internette uzun bir süredir arayarak bulduğum 24 tane pdf dosyasını buraya koydum..Bunlar genel olarak üniversitelerin veya şirketlerin rüzgar enerjisi üzerine yapmış olduğu araştırmalar..Hepsi ingilizce, ancak bol bol tablo-şema-resim var..Buyrun:


    http://*****.com/files/103235621/Wind_Turbine.rar.html (51mb)
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.