Şimdi Ara

Rtx5090 sistem ve mini takılma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
53
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

En son 2019'da pc toplamıştım, süper kasım indirimleriyle aşağıdaki sistemi topladım.

Msi x870 tomahawk anakart

Ryzen 7 9800x3d

Msi rtx5090

Gskill 16x2 ram cl28 6000mhz

2tb ssd

1250w psu 80+

thermaltake sıvı sogutucu

nzxt h9 flow argb

Driverları yükledim, oyunlarda max ayarları denedim (cyberpunk, hd, bf6) sorunla pek karşılaşmadım.

Arada cok fps aldıgından dolayı rtx5090 kartları BF6'da patlıyormus, bende de oldu ama redditte gezinirken cozumu fps sınırlandırmakla çözdüm gibi (dx_error_hung sorunu)

Tabi almadan önce sorunlar değil hep pozitif tarafları görüyorsunuz. Şimdi ise bir problem var, redditte baktım ama yaşadığım probleme tam net bir çözüm göremedim.

Pc yük altında değilken, arkada program açık değilken arada mini takılmalar yaşıyorum.

Mesela bunu müzik dinlerken hissediyorum, parçanın bir yerinde mini takılma yaşıyorum, 1sn'lik sanki arkada çok program var da takılıyormuş hissiyatı yaşanıyor, ama sonra düzeliyor (hem monitör hem kulaklıktan test ettim - sorun bunlarda mı diye), bi nevi hıçkırıyor sistem.

Oyunlarda patlama var mı diye saatlerce oynayıp yük altındayken performansını kontrol edemedim, vaktim olmadı ama sanki sistem stabil değil gibi bir hissiyat alıyorum.

Bazıları forumlarda Psu kaynaklı denmiş, zaten sistem ort 1000w cekebiliyor gibi duruyor max, 1250 varken sorun psu kaynaklı olmadığını düşünüyorum. Toplam 10 fan var ama, 3 sıvı sogutucudan 7 de kasanın kendisinden geliyor, onlarda çok w çekmez diye hesaplattım.

Amd Ryzen uygulmasında bir de Ram için verdiği değerler dikkatimi çekti, cl28 -- cl40? 4800mhz de 2400mhz gözüküyor.

Ramleri fabrika ayarlarına geri almak çözüm olur yazmışlar, ben de (xmp ile 4800--> 6000mhz) çıkarmıştım, onu geri aldım. Faydası olmadı.

Bi stabilite sorunu olup olmadıgını nerden bilebilirim? Pc'yi kendim toplayınca, sanki bir şeyleri yanlış mı yaptık acaba hissiyatından çıkamıyorum.

Hangi parçada problem var bilemedim ama ramlere de bakıyorum, durum görselini paylaşayım;

normalde 4800mhz olmalı, cl28, bu değerler yüzünden mi kaynaklı?

boşta sistem %40 cekmesi normal mi?

Task managerda 4800mhz gösteriyor..

Bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Eklemeyi unutmuşum, Nvidia son driverlar yüklü; 581.80

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sp250 -- 13 Kasım 2025; 12:18:3 >

"Borsada başınıza gelebilecek en büyük felaket, ilk defa borsaya girdiğinizde para kazanmaktır. Daha büyük felaket ise ikinci hareketinizde de para kazanmaktır. Sizi ölüme bile götürebilecek felaket ise üçüncü hareketinizde de para kazanmaktır. Eğer Allah’ın sevgili kuluysanız, borsaya ilk defa girdiğinizde kaybedersiniz.”

• Öncelikle neden windows 11 kurmadınız? Windows 11 stabilite açısından yeni donanımlar ile daha iyi sonuç veriyor. Her ne kadar hataları da olsa da windows 11 yeni donanımlar için en iyi seçenek.

Windows 11 kurmadan yapılabilecek herşeyi yapmak istiyorum diyorsan;

- Bios'un yeni sürümü varsa en son sürüme güncelle.

- Bios ayarlarından sadece ram'leri değil, işlemciyi de varsayılan değerine ayarla. Seçeneklerde Core performans boost olması lazım. Onu Auto'dan disable'a at. Yani kapat. İşlemcin varsayılan daima 4.7 hz'de çalışsın.

- Yine biostan dahili ekran kartını kapat. Sisteminde sadece 5090 gözüksün.

Bios işi bittikten sonra sistemi kapat ve bütün donanım parçalarının giriş yerlerini ve kabloların giriş yerlerini kontrol et. Sağlam bir şekilde yerlerine oturduklarından emin ol. Özellikle anakart güç girişi, anakart üzerindeki işlemci güç girişi ve ekran kartı güç girişlerinin kabloları tam ve sağlam şekilde oturmuş mu bak. Çift taraflı yani psu tarafında da girişleri tam mı bak. Modüler bir psu ise tabi.

Ondan sonra sistemini test et. İster oyun oyna ister müzik dinle. Belli bir süre sistem ile zaman geçir.

Sorunların devam ediyorsa windows 11 kurmayı deneyebilirsin. Lakin psu veya ekran kartı yeni diye bunlarda sorun olmayacak diye bir şey yok. Ben çok eskiden sıfır msi ekran kartı almıştım. 1 hafta içinde garantiye yolladım ve iade edebilirsin dediler. Tabi sorunun çözümü için yaptıklarımı anlatan detaylı bir yazı göndermiştim ekran kartı ile birlikte garantiye. Sorgusuz sualsiz iade aldılar.

Aklıma şimdilik bunlar geldi.

Neyse sana kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 13 Kasım 2025; 19:15:55 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.