Şimdi Ara

RTX 4090 güç tüketiminin yarısında sadece yüzde 8 performans kaybediyor: Nasıl mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • RTX 4090 güç tüketiminin yarısında sadece yüzde 8 performans kaybediyor: Nasıl mı?
    Nvidia’nın tepe modeli GeForce RTX 4090, 450W gibi hayli yüksek bir TDP değerine sahip olsa da çoğu zaman, en azından oyunlarda bu sınıra zar zor ulaşıyor. Dolayısıyla kart esasında yüksek TDP değerine rağmen aslında yüksek bir enerji verimliliğine sahip. Ancak bu durumu daha da iyi yapmanın yolları var: Güç limiti (power-limit) ve düşük voltaj (undervolt).



    Yapılan çoğu bağımsız incelemede RTX 4090’ın oyun testlerinde genellikle 330W ila 350W arasında bir güç tüketimi yaptığı görülüyor. Koreli teknoloji yayını Quasar Zone ise bu tüketimi daha da aşağıya çekerek kartın ne düzeyde bir performans kaybedeceğini keşfetmek için birtakım testler gerçekleştirdi.



    RTX 4090, yüzde 60 TDP'de çok az performans kaybı yaşıyor



    RTX 4090 güç tüketiminin yarısında sadece yüzde 8 performans kaybediyor: Nasıl mı?
    Quasar Zone ilk olarak RTX 4090'ı %60'a kadar düşük bir güç sınırlamasıyla test etti. Bu arada belirtmek gerekiyor, güç sınırı seçeneğinin kullanımı oldukça basit. MSI Afterburner gibi araçlarla bu sınırlamalar yapılabiliyor. Her neyse, RTX 4090 yüzde 60 güç sınırı yani 270W TDP sınırında beş oyunda test edildi.



    Ayrıca Bkz.İkinci el Nvidia ekran kartlarında neler oluyor?



    RTX 4090 güç tüketiminin yarısında sadece yüzde 8 performans kaybediyor: Nasıl mı?
    Bu oyunlar Cyberpunk 2077, Marvel Spider-Man Remastered, Forza Horizon 5, Lostark ve PUBG Battlegrounds. 4K'da ve maksimum kalite ayarlarıyla test edilen ekran kartı sadece yüzde 8 daha düşük bir performans sergiledi. Bu değerler GPU'nun voltajının 1 V stoğundan 850 mV'ye düşürülmesi işleminde de benzer seviyede.



    Bu arada test sistemi özellikleri ise şöyle: Core i9 13900K, 32 GB DDR5 7400 RAM, Asus Rog Maximus Z790 Extreme anakart ve Enermax EDT1250EWT güç kaynağı. Sistemdeki ekran kartı sürücüsü ise Game Ready WHQL 526.98. Bu arada her iki test senaryosunda da ekran kartının performansının ve sıcaklığının stabil olduğunu da belirtelim.




    Kaynak:https://quasarzone.com/bbs/qc_plan/views/30686
    Kaynak:https://www.techpowerup.com/301649/nvidia-geforce-rtx-4090-with-nearly-half-its-power-limit-and-undervolting-loses-just-8-performance







  • Çakallıkta zirve yaptılar iyice...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • %8-10 performans kazanımı için atom bompası yapmaya ne gerek varmış. 100 birim yerine varsın 90 birim performans versin. Hem %50 haha küçük olsun hem de %50 daha az yaksın. Böyle ikinci bir kart çıksa alanların %99'u bu kartı tercih ederdi eminim.

  • komik haber.. nvidia boyadi bazilarida sivamaya çalışıyor :D

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • keşke bu testleri donanım haber kendi yapsa eskisi gibi. bu şekilde başka sitelerin haberinin haberini yapmak oluyor.

  • 270W TDP ile %8 güç kaybı. Ula başta böyle çıkartsalar bu kartın namı dillere destan olurdu. Böyle bir kartı şu an amd çıkartsa o da rekor kırar. 450 gibi gereksiz bir watt yerine 270 ile böyle güçlü bir kart kesinlikle tercihim olur.

  • yanık güç girişini engellemek için yapmışlar sanırım

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu olay her kart için geçerli diyebilirim, 6600 xt kartımı kendi haline bıraksam 130 watt çekiyor, undervolt yaptığımda 90 watt çekiyor ve performans yüzde yüzün üzerinde.

  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt

    Evet, onu yazacaktım tam da. Güç tüketimi artınca verimlilik düşüyor. Hele böyle 300 400 watt tüketince verimlilikten eser kalmıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arka planda güç kısıp kartları koruyacaklar. Vw emisyon vakası gibi. araba sabit duruyorsa gaz basıyorsa yazılım devreye gir. Ama sabit durmuyorsa hareket halindeyse yazılım devreden çık.

    Aynı şeyi kartlara yapacaklardır. Bu nesil 4090 alınmaz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bence asıl etmen çözünürlük ve ayarlar. Çözünürlük yada detaylar düşüp, kart yüksek fps e zorlandığında çalışacağını sanmıyorum. Durum böyle olsaydı, zaten kendisi %8 için bunu zorlamazdı.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ruzgarnufel kullanıcısına yanıt
    Siz nvidia reklamlarına kendinizi fazla kaptırmışsınız sanırım, der8auer gibi gerçek youtube kanallarını takip etmeye başlarsanız belki olası fanboy sendromundan kurtulabilirsiniz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • pcrex kullanıcısına yanıt
    Pclabs zamanında anakartlar, ana bileşenler ne incelenirdi. Pür dikkat izlerdik.

    Dh'in 4 saatilik note4 incelemesi sektörün geri dönülmez gidişatını gösterdi.

    O güzel editörler ise atlarına binip gittiler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu sadece oyun performansı, AI iş yükünde veya farklı çözünürlüklerde durum değişebilir.

    Tek bir senaryoda doğru olsada diğerlerinde bu tutmayabilir.

  • 1 saatlik oyun oynamanın 250wattlık enerji yakımı çok yüksek mining bitcoin çevre için zararlı deniyorda esas kuru kuruya boş oyun oynamak çevre için daha zararlı. 850mv undervolt ile bile 240watt enerji tüketimi çok ciddi fazla. Fps şu bu hernekadar artırılmış olsada çok yakıyor düşünün eski ilkel korkunç bulduğumuz 100wattlık akkor lambalardan 2.5 tane yakıyor sırf boş boş birileri oyun oynayacak beynine morfin çekecek diye

  • iyi de bu olay daha kartlar çıktıktan sonra zaten incelemelerde söyleniyordu sağda solda. şimdi niye haber oldu anlamadım?...

  • Güç kaynaklarını yakmaya değer mi %8! Boşu boşuna rezil oldular demekki o soketleri kullanırken! Birde %8 kâr ettiriyorsa 450w güç çekmenin tek manası olabilir: Müşteriye elektrik faturasıyla zarar vermek! Bu testten bu çıkıyor! Oynanan oyun 100 kare olmasın 92 kare olsun, 250w güç harca alıcı öper de başına koyar! Elektrik firmalarıyla anlaşmayı bırakın kardeşim! ??????

  • AL.. BUYUR... İyi babacım, o halde adama sormazlar mı ne gerek vardı 450 Watt'a? O zaman bildiğin hatalı bu bosuna üretim. Zaten kablo olayından dolayı birak kartı, butun sistemin elinde kalma ihtimali cabası. Alacaktım vazgectim. Babalar gibi 3090 alır keyfime bakarım.

  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt

    Adamın dediği şeyin bi haklılık payı olmalı. Kaldı ki bu %50 güç tüketimi azalt ama performans düşmesin her ama her donanımda mevcut zaten. RTX 3080'e undervolt Yalınca 350W dan 280W a düşüyor üstüne azıcık performans artıyor, 2060 içinse 180den 150e, RX 570 de ise 130 dan 100'e. Ama bu benim 3 kartımda oldu, fabrikadan çıkan her kart bu kadar undervolt yapılıp sorunsuz çalışacak diye bir olay yok. O yüzden hiçbir kartta ne olursa olsun sorunsuz çalışacak bir değer bulup ona göre ayar çekiyorlardır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GryAsl G kullanıcısına yanıt
    Biliyorum hocam, konuda aynı şeyi zaten yazdım. Arkadaş fps değişirse bu böyle olmaz yazmış ama hiçbir ilgisi yok onunla. Nvidia kadar anti consumer başka bir firma yok (pardon apple'ı unuttum) ceo'sunda hayır yok ama bizim üç reklam dinleyince fanboy olan kitle adam olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vjdrsjejv -- 3 Aralık 2022; 13:27:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.