Şimdi Ara

Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
610
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi
    Çoğu insan Rolls-Royce’un sadece lüks otomobiller ürettiğini sanıyor olsa da firma aynı zamanda motor üretiminde ciddi bir bilgi birikimine sahip. Firma bu bilgi birikimini küçük bir nükleer reaktör inşa etmek için kullanıyor. Rolls-Royce’un geliştirdiği nükleer reaktör uzay araçlarında ve Ay üslerinde kullanılacak.



    Rolls-Royce, uzay araçlarında ve üsleri için nükleer reaktör geliştiriyor



    Rolls-Royce, kısa bir süre önce uzay gemilerine ve Ay tesislerine güç sağlamak için nükleer enerjiyi kullanabilen "Micro Reaktör"ünün yeni bir görüntüsünü tweetledi. Rolls-Royce, reaktörünün güvenliğini ön plana çıkarıyor gibi görünüyor. Zira firma, reaktördeki her bir uranyum parçacığının aşırı koşullara dayanmasını sağlayan özel bir muhafaza sistemi görevi gören çok sayıda koruyucu katmanla kaplandığını belirtiyor.



    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi
    NASA daha önce Voyager sondaları gibi insansız uzay görevleri için nükleer enerji kullandı, ancak mürettebatlı uzay yolculuğu için şimdiye kadar -bariz sebeplerden dolayı- nükleer enerji kullanılmadı. Nükleer fisyon, şu anda insanları uzaya gönderen kimyasal roketlerden daha tasarruflu bir yöntem olarak görülüyor. Bu tasarrufun sadece maliyet tarafında değil görev sürelerinde de geçerli.



    Uzay için yeni trend nükleer motorlar



    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi
    ABD Savunma Bakanlığı, 2021'de uzay araçları için nükleer tahrik sistemleri geliştiren özel şirketlerden gelen teklifleri kabul etmeye başladı. Ancak Rolls-Royce, sadece uzay araçları için değil Ay üsleri için de nükleer reaktörler kullanmak istiyor. ABD Savunma Bakanlığı ve NASA , geçen yıl Lockheed Martin, Westinghouse, X-Energy ve Intuitive Machines'ten Ay tesisleri için nükleer enerji santralleri tasarlamalarını istedi ve milyonlarca dolar kaynak sağladı.



    Ayrıca Bkz.NASA ve DARPA uzay yolculukları için nükleer roket motoru geliştiriyor



    İngiliz ve Amerikan kuruluşlarının neredeyse tümü, fisyon gücüyle çalışan motor ve Ay reaktörlerini Mars'a ulaşmak ve onu keşfetmek için bir basamak taşı olarak görüyor. NASA, 2027'de sisteminin prototipini yapmak isterken Rolls-Royce, Micro Reaktörünü 2028'de üretip 2030'da piyasaya sürmek istiyor. Daha önceki haberlimizde NASA ve DARPA’nın da birden fazla nükleer roket motoru projeleri üzerinde çalıştığını aktarmıştık.






    Kaynak:https://www.techspot.com/news/97435-rolls-royce-teases-small-nuclear-reactor-space-travel.html



  • Bunda elektrik üretimi nasıl oluyor?

  • Arkadaş çok güzel bir soru sormuş. Geleneksel Nükleer Termik Santrallerinde diğer bütün termik santrallerde olduğu gibi elektrik aslında en eski elektrik üretim teknolojisi olan buhar gücü ile üretiliyor. Bunun için devasa miktarlarda su gerekiyor. Peki bu motorlar ve mini reaktörler nasıl elektrik üretecek? Bilen varsa aydınlatabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 31 Ocak 2023; 17:00:04 >
  • Bu tip nükleer reaktörler Small Modular Reactor (SMR) olarak ifade ediliyor. Çalışma mantığı geleneksel nükleer reaktörler ile aynı. SMR'ler ile geleneksel reaktörler arasındaki farklar ise boyut, kapasite ve modülerlik. Bu avantajları nedeniyle uzay araçlarında kullanılma potansiyelleri veya bir fabrikada üretilip bir başka yere transferleri mümkün oluyor.

  • Suyu ısıtıp buhar (basınç) elde etmek ve jenaratörü döndürmek olabilir. Soğuyan su tekrar ısıtılıp...

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt

    Buradakiler su buharıyla türbin döndürerek elektrik üretiyor ama ay'da böyle olamaz. Acaba başka bir yöntemle mi üretecekler elektriği onu merak ettim.

  • Fizikle ilgili üstün körü bilgiye sahibim ama belki uzayın soğukluğu sayesinde buharlaşmış su süblime edilerek sisteme geri kazandırılabilir.

  • o kadar kişi de anlamamış :)


    ısınan hava yükselir, soğuk olan hava dibe çöker. dibe çöken hava ısıtılıp yukarı yükseliyor bu durumda pervaneleri döndürüyor, ama yukarıda dönerken soğuduğu için de bu sefer aşağıya tekrar reaktöre gider ve tekrar ısınır ve sonra tekrar yükselip pervaneleri döndürür.


    işte 120 - 80 puan arası IQ belirme sınavında full çekmek galiba böyle birşey. bakınca çözebiliyorsun. iltifata gerek yok. rep+ yeterli Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi 

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    uzayda yüksek hangi yön oluyor

  • _bluescream_ kullanıcısına yanıt

    ayın kendi çekimi olduğundan soğuk hava yoğunlaştığında çekimle çökeceğinden sıcak havayı aksi yönde ittirir gibi düşün. Dünyadaki ile aynı işte. bunu sorduğuna inanamıyorre :(



    IQ testi 110 altı olan please dont muhattab Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi 

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    benim sorum AY'da yukarı ne yöndür değildiRolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi 

  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi
    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdien.wikipedia.org
    Radioisotope thermoelectric generator - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator


    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdi
    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdien.wikipedia.org
    Thermoelectric generator - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_generator


    Zaten çok uzun zamandır kullanılan kompakt nükleer güç kaynakları mevcut. Basitçe çalışma mantığı şu, plutonyum-238 gibi bazı fisil maddeler çok yoğun alfa radyasyonu ve ısı yayıyor. Yarı ömrü 88 yıl. 1 kilogram Pu-238 570W civarı ısı yayıyor. Isı enerjisini doğrudan elektriğe çeviren aygıtlar var. İki ayrı yüzey arasındaki sıcaklık farkınını elektriğe çevirebiliyor. Türbin buhar su vs ihtiyacı yok. Tabi ki türbinler kadar verimli değiller. Ancak bu tip istisnai durumlarda kullanılabiliyor. Bu sayede uzun yıllar boyunca kesintisiz elektrik elde edilebiliyor az da olsa. Fizyon reaktörleri kadar yoğun elektrik üretimi sözkonusu olmasa da hareketli parçası, su ve bakım ihtiyacı vs yok. Tabi bu konuda bahsedilen sistem daha farklı mı çalışıyor belli değil.

  • Diablo kullanıcısına yanıt
    Cevap için çok teşekkürler, yeterince aydınlatıcı oldu

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Metin yazarının yazdığı konu hakkında yeterli bilgisi olmadığından , bir iki şey yazayım. Rolls-royce'un konu ile ilgili sayfasına bakıldığında 3 tip reaktörden veya ilgilendikleri konudan bahsediliyor. Türbin tabanlı kombine döngülü olanlar, atık ısı ile çalışanlar ve micro reaktörler.


    Atık ısı işe çalışanlar yukarıdaki Diablo arkadaşın resmini attığı gibi olanlar. Hareketli parçası olmayan ters peltier ( elektrik verilince bir tarafı ısınan diğer tarafı soğuyan devre elemanları) mantığı ile çalışan yani bir tarafı fisyon sonucu çıkan alfa parçacıkları ile dövülmesi sonucu ısıtılan, diğer tarafı da ay yüzeyindeki soğuk kısım veya uzayın soğuk kısmına maruz kalması (bir parantez daha hava soğutmalı sistemlerde hava kanallar ve fanlar vasıtası ile soğutma sağlanırken, uzayda hava olmadığı veya ayın atmosferi çok ince olduğu için ısı iletimi nasıl olacak bilemiyorum. ama uzayda güneş vurmadığında -100 C sıcaklılar oluştuğunu biliyorum. Bilen birisi bu kısma ek yapsın.) ile çalışan bir sistem. Nükler pil de diyorlar ve plütonyum yerine americanyum kullanarak 400 yıl çalişabileceği söyleniyor.

    Rolls-Royce, uzay yolculuğu ve Ay üsleri için küçük nükleer reaktörünü gösterdiwww.world-nuclear-news.org
    NNL to develop americium-powered space batteries : New Nuclear - World Nuclear News
    https://www.world-nuclear-news.org/Articles/NNL-to-develop-americium-powered-space-batteries

    Türbinli nükleer enerji üretiminde ise buhar konusu biraz karışık. yakıt ve su paslanmaz bir kabın içinde bulunuyor. Dik duran bir denizaltı gibi , yakıt ve su hep temas halinde ve sıcaklık hep 370 C civarı. Kapalı bu sistemde pompa 370 C sıcaklık ve yüksek basınç altında sıvı haldeki suyu boru tipi eşanjöre gönderiyor, giden su 300C 'ye soğuyor ve sisteme geri dönüp nükler tepkime ile tekrar ısınırken, eşanjörün diğer tarafında su girip , buhar çıkıyor. İşte bu buhar ile elektrik üretiliyor, atık buhar soğutma kulesine gidip suya dönüşüyor, kondens suyu denen 90 C sıcaklıktaki su tekrar eşanjöre gidip tekrar buhar oluyor. Bu döngü böyle sürüp gidiyor. Sistemde bir arıza olursa veya elektrik üretimi aniden kesilirse dizel jeneratörler , santralin kurulduğu deniz kenarı veya göldeki suyu alıp eşanjöre basarak ısıyı uzaklaştırıyor. aynı zamanda yakıt çubuklarının bağlı olduğu servo motorlara da elektrik vererek , çubukları kılıflarına sürerek reaksiyonu %98 yavaşlatıyor. Uzayda ne su var, ne de hava soğutma yapılabilmesi için yeterli atmosfer var. Bu sorunları nasıl çözdüklerini hiç yazmamışlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bakkalamca14 -- 2 Şubat 2023; 16:27:27 >
  • 1 leğen suyu kaynatıp buharıyla türbin çevirerek elektrik üretimi işte... 1850'lerden kalan mantık aynen devam ediyor. Yani burada suyu ısıtan enerji kaynağı kömür, FUYLOYL vs değil de uranyum oksit, paslanmış uranyum yani. Tabii zenginleştirilmiş olmalı ki kuvvetli nötron verebilsin.

    Gönül ister ki, nükleer reaksiyon esnasında ortaya çıkan enerji direkt olarak kullanılsın.

    Misal, direkt enerji kullanımına içten yanmalı motorlar örnek gösterilebilir; orada da kayıp fazla fakat arada su ısıtması vs ile enerji transferi yok. Yakıt hava ile karıştırılıyor ve yakılıyor, akabinde oluşan enerji (basınç/kinetik ve ısı) pistonu itiyor. Fakat maalesef ısı enerjisi ziyan oluyor.

    Gibi düşünebilirsiniz.

  • bakkalamca14 kullanıcısına yanıt

    Füzyon'a geçildiğinde yine böyle mi olacak? Öyleyse tek değişen, ısının nasıl oluştuğu, elektrik üretim kısmı yazdığınız gibi galiba.

  • bakkalamca14 kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen oksijensiz ortamda ısınan yüzeyler ışıma yaparak soğuyor, bahsettiğiniz gibi oksijen olmayan bir ortamda klasik soğutma sistemleri yetersiz. Ayrıca enerji üretimi için farklı yöntemler de mevcut, radyoaktif ışıma yapan parçacıklar fosforlu kılıflara geçirilip ışık üretmesi ve o ışık ile de güneş panelleri ile enerji elde edilmesi de sağlanabiliyor ancak verimliliği konusunda pek bir bilgim yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Şu an mevcut füzyon reaktörleri de tıpkı fisyon reaktörleri gibi buhar jeneratörü mantığı ile üretiliyor, ancak gelecekte fotovoltaik sistemlerin reaktöre entegre edilip ortaya çıkan fotonları ile doğrudan enerji üretilebileceğini düşünüyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • klasik termo-elektrik üretimi katı , sıvı ve gaz yakıtlar için bir buhar kazanında yüksek buhar basıncı üretilerek, tirbüne püskürtülmesi mantığı ile çalışıyor. Fisyon reaktörlerinde suyun başka görevleri de var. Fisyon tepkimesi oluşabilmesi için radyoaktif bozunma sonucu yüksek enerjili nötronlar fırlıyor. Enerjisi çok yüksek olunca tepkime gerçekleşmiyor. Nötronların yavaşlayarak diğer radyoaktif elemente çarpması lazım buna moderasyon deniyor. Su iyi bir moderatör. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda fisyon reaksiyonu yavaşlayarak daha kararlı çalışıyor. Su bu işlem içinde uygun bir malzeme.


    Füzyon da ise merkez milyon C sıcaklıkta. Bobinler ile elektromanyetik alan oluşturularak plazma halindeki hidrojenin merkezde durması sağlanıyor. Burada su yapının dış cidarını soğutmakta. ayrıca bobinlerinde soğutulmaya ihtiyacı var. Isınan suyun gene buhar olarak kullanılması ile elektrik üretiliyor.

  • f 22 raptor kullanıcısına yanıt

    Konu ile ilgii biraz araştırma yaptım. Düşündüğüm soğutma sistemindeki zorluk zaten onlarında üstesünde gelmekte zorlandığı ve büyük tasarımlar yapılmaya engel olan kısımmış. Suyu yerin altına döşenecek borular vasıtası ile soğutma fikri projelerden biri. Ay veya mars zemine boru döşeyip toprağı ısıtarak ısıya dağıtacaklar. Ayrıca evsel kullanım suyu, kalorifer suyu gibi ısıtma gereken yerlere de gönderek atık ısıyı yönlendirecekler. Sorun burada su. kimi projerdede soğutma sıvısı olarak eriyik tuz veya madenlerden bahsediyorlar. kurşun veya sofra tuzu gibi 300 C eriyebilen katıların sıvı hallerini kullanan tasarımlarda okudum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.