Şimdi Ara

Retro Gaming PC Rehberi (Modern donanım seçimi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
4
Favori
2.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    Konuyu tamamen keyif amaçlı açmaktayım profesyonel bir yazı yazmakla uğraşmayacağım daha çok tatlı bir sohbet eskiyi anma üzerine ve tabii ki neleri tercih etmeniz yönünde olacak tek tek ilerleyelim değil mi?

    Not: Rehber Windows 98se/ME tabanlı sistem içindir DOS 6.22 veya daha eskisi için intel 486/386 veya daha eski tabanlı bir sistem almanız sizin için daha az zahmetli olacaktır (pentium mmx cyrix 86 vs de tercih edilebilir ama sürücü bulmak daha zorlaşacaktır)

    Anakart Seçimi:

    Aslında her şey tam anlamıyla burada bitiyor tek ihtiyacınız doğru anakartı seçmek asıl tavsiyem SLOT1 anakart bulmanız yönünde ama bugünlerde bu boardları bulmak maalesef imkansıza çok ama çok yakın... soket 370 boardlarsa yine hayli pahalı bulsanız bile birazcık onarıma ihtiyaçları oluyor (kondansatör değişimi gibi) bizde yine işimize yarayacak lakin maliyet açısından çok daha uygun birşey arıyoruz değil mi? FP olarak hem günümüzde hemde geçmişimizde bize amd koşuyor 754Pin boardlar! çoğu MSI 754pin anakartın sitesinde w98 sürücüleri mevcuttur ve biostan l2 cache belleği kapatabilme ve çarpanı 500mhz gibi değerlere düşürebilmek için gerekli ayarlar mevcuttur bir 754 boardu şuan get ile 20-35lira arası çok rahat bulabilirsiniz piyasada kıyamet gibi mevcutlar ve çok değersizlerdir. Size tavsiyem msi w98 driver desteğini sitelerinde kesmemiş olmasından ötürü MSI board tercih etmenizdir eğer farklı bir anakart alacaksanız mutlaka sitelerini kontrol edin. (Chipsetten farklı sitelerden sürücüler elde edebilirsiniz eğer anlıyorsanız.)

    İşlemci seçimi:

    Fazla pahalı birşeye ihtiyacınız yok sempron 2600 gibi 5liralık bir işlemci windows 98 için i7 7700 gibidir.

    Ram seçimi:

    256MB DDR400 bir bellek fazlasıyla yeterli olacaktır size.

    Ekran kartı seçimi:

    Şahsen ben s3 savage 4 extreme kullanıyorum lakin retro gaming bilgisayarının kemiği bileği ekran kartıdır. Ati rage pro, Nvidia vanta, TNT2 Ultra, 3dfx voodoo (bulması zor) gibi sizin kalbinizde güven kazanmış ürünleri tercih edebilirsiniz çok fazla abartıya kaçmayın eğer ben eski oyunları 1080p monitörümde yüksek çözünürlükte oynayacağım diyorsanız çoğu eski oyun 640*480 çözünürlükten yüksek destek sunmaz.

    S3 Savage 4 Series
    Nvidia Geforce 2 Series
    Nvidia TNT2 Series
    3DFX Series
    ATI Rage series
    ATI Radeon 7xxx Series

    Gibi kartlardan tercihlerde bulunabilirsiniz hiçbirini bulamazsanız çöplükte dahi rastlayacağınız bir kart olan fx5200ü tercih edebilirsiniz :)

    Monitör seçimi:

    Çok basit 15" LCD monitör'e ihtiyacınız var sebebiyse 1024*768 max çözünürlüğü desteklemeleridir. 640*480e düşürdüğünüzde görüntü kalitesi bozulmayacaktır.

    HDD Seçimi:

    32GB'dan düşük boyuta sahip olmalı w98 kurulumunda 32gb'dan büyükse diskiniz yine 32gb olarak bölümler diski :) C D E F G diye ilerletmek zorunda kalırsınız.

    Ses kartı:

    Zor bir seçimdir fakat mecbursunuz çoğu yeni boardlarda ki ses kartları w98 ile düzgün çalışmaz üzerinde GAMEPORT bulunan her pci ses kartı w98 ile uyumludur.

    Sorularınızı ve sohbetimizi yorumlarla süsleyelim. Unutmayın bu piyasada bulacağımız en uygun fiyatlarda olan retro sistem rehberidir yoksa gerçekten retroyu yaşamak isterseniz daha eski donanımlara yönelmelisiniz. Şahsen slot anakart aramaktayım şuan imzamda bulunan sistemi kullanıyorum Resident Evil 2'yi bitirmekle meşgulum Leon A senaryosunu bitirdim şuan Claire B senaryosunun %45lik bir bölümünü bitirmiş bulunuyorum bundan sonra Resident Evil 3 oynayacağım :)

    Edit:

    oldapps.com
    tr.oldversions.com

    Bu iki site size w98 uyumlu programları bulmanızda yardımcı olacaktır dx8.1 / netscape browser / winamp :) ve türevi hertürlü yazılım.

    Youtube kanalları:

    Druga1
    Lazy Game Reviews
    RETRO gaming
    8-bit guy
    PhilsComputerLab

    Kanallarını keyifle takip ederim tavsiye ederim.

    Edit2:

    Merhaba arkadaşlar,

    Retro sistem rehberi hazırlamıştım daha evvel lakin hepimiz retro oyunlara aşıkta olsak bi pentium 2-3 sistem toplayacak bütçeyi ayıramıyoruz maalesef... Elimizde daha yeni donanım mevcut fakat yine de w98 kurup eski oyunların keyfine varmak istiyoruz değil mi? Neler seçmemiz nelere dikkat etmemiz gerekli bunu tartışacağız

    Önemli faktörlerimiz mevcut anakart ile başlayalım

    Anakart:

    478pin anakartlarda dikkat etmemiz gereken şey anakartımızın

    Via
    SİS

    Chipsetlerine sahip olması gerektiğidir 865g anakartlar intel chipset boardlar stabilite sorunu yaşıyor her ne kadar drivera sahipte olsalar mauseda takılmalar, stabilite sıkıntıları vs mevcut oluyor fps droplar gibi.

    Özellikle Msi markasından ürün tercih etmeye çalışalım çünkü msi sitesinde w98 se driverları hayli güncel tutuyor asusun ve gigabyteın bazı modellerinde driverlara erişim olmuyor yine de elinde sis veya via chipsetli 478p boardu olan (veya amd 754 pin) devid.info isimli siteden biraz daha zorlu bir yol ile sürücüleri elde edebilir. Dikkat edin kullanacağınız anakart çok önemli bu anakartları piyasada get ile dahi 15tl ye bulabiliyorsunuz.

    İşlemci:

    HT özellikli yeni prescott işlemcilerden uzak durun eski celeron pentium 2ghz altında ki işlemcileri tercih edin mutlaka. p4 1.8 celeron 1.7 gibi işlemciler hayli kullanışlıdır hız konusunda şüpheniz olmasın w98de i7 6700k dan farkı olmayacaktır bir p4 1.8 işlemcinin

    Ram:

    256mb min. limit belirleyebilirsiniz fazlası bir işinize yaramaz sadece web browser kullanacaksanız eğer belki bi 512mb olması işinize yarayabilir ama oldapps.com --- devid.info gibi siteler 256mb ram ile problemsiz çalışıyor.

    Ekran kartı:

    Agp olsun bizim olsun burda tamamen sizin geçmişinizde gönlünüzde yer etmiş bir kart olması yeterli. 3dfx, tnt2 serisi vs artık seçim size ait.

    HDD:

    32gb altında bir diskiniz olması tavsiyedir aksi takdirde fdisk ekranında bölümlendirme yaparken diskinizi 32 - 32 - 32 şeklinde bölecektir fdisk 32gb üzerinde dos ortamında format atılmamaktadır.

    Monitör

    15" 1024*768 çöz lcd ekran işinizi görecektir. Daha büyük ekranda sorun yaşayabilirsiniz kare monitör kullanın.

    Anakart seçimi ve işlemci seçiminiz dışında gerisi fanteziye kalıyor oldukça. Kurulum zor değil directx 8.0 kurmayı ihmal etmeyin veya 7.0 eğer dos kullanmayı bilmiyorsanız diskinizin bölümlerini windowsta oluşturun sonra retro makinenize takıp kurulumu CD yardımı ile başlat seçeneği ile windows xp kurar gibi kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Eğlenceli ve yönlendirici bir kuruluma sahiptir w98.

    İnternet exp 6.0 kurmayın internet erişimini engellemektedir.
    Netscape browser kullanabilirsiniz en hatasız en güncel browser budur.

    Yazılımsal sorularınızı konu altında devam ettirelim eski retro konusunda daha çok 754 pin amd boardlar üzerinde durmuştuk ve tabi cidden retro olan slot sistemler üzerine bende pentium 3 600e slot sistem kurmayı düşünüyorum resimlerini kurulumunu çok detaylı ve eğlenceli bir biçimde paylaşacağım.

    Hayırlı forumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinayet13 -- 25 Haziran 2017; 2:24:34 >



  • Retro gaming dendiğinde pc'den ziyade konsol geliyor aklıma, malum zamanında playstation gameboy vardı, pc ile tanışmam biraz geç oldu. Güzel konu olmuş ben de core 2 duo ve hd4830 lu eski sistemime win98 kurayım dedim ama beceremedim galiba hdd sata olduğu için, ide hdd de yok elimde. Ekran kartım ve işlemcim de ayrı muamma ama en azından windows 2000 kurarım heralde hdd alınca. Vm'e Windows me kurdum. Çok kötü diyorlar ben de test edeyim dedim :) ama oyun için kurmadım tabi. Konuyla tam alakalı değil ama raspberry'li retro konsol tarzı bişey düşünüyorum ben de umarım uygun fırsatta birşeyler yaparım. Özellikle portatif konsol fikri çok hoşuma gidiyor.

    Ben de senin takip ettiğin kanallarla beraber PhilsComputerLab'ı takip ediyorum, öneririm, eski cpu, gpu vs toplayıp benchmarktı vs. yapıyor. Metaljesusrocks, projared, gamesack kanallarını da takip ediyorum, konsol odaklılar gerçi..

    Teknoseyir'in yeni birt tozlu raflar videosunu bekliyorum

    edit imla*



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cos37 -- 7 Haziran 2017; 2:16:58 >
  • cos37 kullanıcısına yanıt
    Phills'i bende takip ediyorum harika bir kanal özellikle işlemci karşılaştırma videolarını çok severim :)

    Windows 2000 dahi kuramayabilirsiniz maalesef... Intel 915 chipset sonrasında windows 2000 desteği düzgünce bulunmamakta eğer elinizde via p900 chipset bir board varsa kurabilirsiniz ama intel 845g chipsetinden sonra xp öncesine olan desteğini neredeyse tamamen kesti her ne kadar sürücüler vs bir şekilde bulunsa da stabilite sorunu mevcut.

    VM veya herhangi bir sanallaştırma yazılımında sadece işletim sistemini görebiliyoruz oyunlar düzgün çalışmıyor ve tüm sürücüler bulunmuyor maalesef yine de bu konuda en iyisi Microsoft 2007 virtualPC yazılımı tamamen ücretsizdir tavsiye ederim :)

    Hangi donanımların destekleyip desteklemediği hakkında burada herkese yardımcı olmaya çalışacağım sata disklere w98 kurulabiliyor bunun için biostan SATA modunu IDE ye almanız yeterlidir. Bir pci ekran kartı ve pci ses kartı alırsanız tam performans elde edemeseniz de birşeyler yapabilirsiniz şahsen i5 sistemime bir pci s3 virge gx alıp ufak bir yolculuga çıkmak istiyorum ayrıca elimde w98 uyumlu usb bir hoparlör mevcut onuda rahatça kullanabiliyorum.

    Son olarak Windows ME hakkında ben şahsi sistemimde winxp hiçbir zaman kullanmadım WİN ME'yi çok uzun süre kullandım çünkü çok daha geniş bir sürücü haznesi vardı driver kurmakla vs uğraşmıyordum sistemime o zamanlar nvidia driver çıkarmış hadi indirelim derdi pek yoktu en azından biz indiremiyorduk 128kbps internetimizle :) Daha sonraysa win2000e geçiş yaptım ve w7 çıkana kadarda win2000 kullandıgımı hatırlıyorum nedense xp'yi sevememiştim o zamanlar :)
  • cinayet13 kullanıcısına yanıt
    Dediğin gibi bendeki anakart via p4m900 chipsetli zaten w98 desteği var diye biliyorum. Bios'dan ayarlandığını unutmuşum sata modunu buarada, hatırlattığın için sağol. Hd4830 çalışsa overkill olurdu gerçi driver bulamayacağım için baştan belliydi olmayacağı. Anakartta s3 grafik işlemci var aslında onunla kullanılabilir ancak nasıl performans verir bilmiyorum. Ucuza bulursam 3dfx falan alır denerim sırf zevkine. Bulunurluğu nasıl bilmiyorum buralarda. Win2000 den 7'ye atlamak ta ilginçmiş ama cidden 2000'de hoşuma gidiyor pek kullanmışlığım olmasa da.

    Buarada çift çekirdek w98 için sorun yaratır mı ?

    edit imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cos37 -- 7 Haziran 2017; 15:32:1 >
  • Parası olup da fantazi arayanlar için güzel rehber Maliyetli olur bence.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • PII 233mhz 3dfx voodoo lu win98 li bi makina benim kömürlükte olacakti :) Ne olacak ki simdi bununla? windows gelene kadar cay demliyorduk, sohbet ediyorduk gerci evet unuttugumuz seyler ama yinede... swarm yüklüydü sanirim üzerinde :) winamp vardi, tv karti vardi tv izlemeye calisiyorduk, o zaman internet varla yok arasi zaten :)

    hatirladim strese girdim, size kolay gelsin hocam ben almiyim, halimden memnunum cok sükür
  • cos37 kullanıcısına yanıt
    Single core calisir cpu sorun olmaz stabilite sorunu yasarsaniz bedavaya dahi bulunabilecek bir celeron 2.53ghz tarzi bir cpu bakabilirsiniz ob s3 karta gelince soket 370 boardumda ki s3 gayet iyi performans sunuyor sizde ki hayli hayli sunacaktir diye düşünüyorum. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mukarnas

    PII 233mhz 3dfx voodoo lu win98 li bi makina benim kömürlükte olacakti :) Ne olacak ki simdi bununla? windows gelene kadar cay demliyorduk, sohbet ediyorduk gerci evet unuttugumuz seyler ama yinede... swarm yüklüydü sanirim üzerinde :) winamp vardi, tv karti vardi tv izlemeye calisiyorduk, o zaman internet varla yok arasi zaten :)

    hatirladim strese girdim, size kolay gelsin hocam ben almiyim, halimden memnunum cok sükür

    Satmak ister misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SeagateWD

    Parası olup da fantazi arayanlar için güzel rehber Maliyetli olur bence.

    Rehber takip edilirse max 50tl ye isin icinden siyrilir monitor haric :)





    Anakart 25tl

    İslemci 5tl

    Ram 5tl

    Ekran karti 10tl

    Hdd 5-10tl

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar uğraşılacağına eski bir Thin Client ile de iş görülür bence. Örneğin HP T5720, 1 GB işlemcisiyle isteklerin tümünü fazlasıyla karşılar. Türkiye'de nerede ne kadara bulursun, bilmiyorum. Ama Almanya'da eBay'de açık artırmada 5 tanesini 10 Euro'ya falan satıyorlar.

    Ekleme: Yok ekran kartı ısındıydı yok fan sesi çok yüksekti yok fazla elektrik yaktıydı gibi dertler de yok, unutmamak lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 7 Haziran 2017; 11:49:25 >
  • Serdar kullanıcısına yanıt
    Thin client'lar w98 uyumsuzlar maalesef mause takıla takıla ilerliyor en basitinden ayrıca ekran kartı sürücüsü dahi bulunmuyor w98 için. Uğraşmak değil sürücü problemi var yoksa sürücüsü olsa dediğin çok mantıklı :)

    Pentium 3 1GHZ işlemcimi pasif soğutmaktayım max 60derece çalışıyor merak edenlere. Ayrıca ekran kartımda pasif soğutuluyor kullandığım i5 sistemden daha sessiz şuan :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinayet13 -- 7 Haziran 2017; 13:53:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cinayet13

    Thin client'lar w98 uyumsuzlar maalesef mause takıla takıla ilerliyor en basitinden ayrıca ekran kartı sürücüsü dahi bulunmuyor w98 için. Uğraşmak değil sürücü problemi var yoksa sürücüsü olsa dediğin çok mantıklı :)

    Pentium 3 1GHZ işlemcimi pasif soğutmaktayım max 60derece çalışıyor merak edenlere. Ayrıca ekran kartımda pasif soğutuluyor kullandığım i5 sistemden daha sessiz şuan :)

    İlle Windows 98 olması gerekmiyorsa XP gayet güzel çalışıyor bu makinelerde. Her türlü sürücü desteği de var.

    T5740'tan (1,6 Ghz, 2 GB RAM, 16 GB SSD) XP kullanarak MAME konsolu yaptım örneğin, direk televizyona bağlı. T5720'de seste bazı oyunlarda, Metal Slug, Samurai Shodown gibi, takılmalar oluyordu. T5740'ta hepsi akıcı. Öğrencilik yıllarımın bağımlılığı Heroes 4'ü de gayet güzel oynatıyor.

    Tercih meselesi elbette.

    Edit: Thin Client'lar arasında da dağlar kadar fark olduğunu unutmamak lazım. Yoksa 400 MHz işlemcili Thin Client'tan performans adına bir şey beklemek saflık olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 7 Haziran 2017; 12:3:41 >
  • cinayet13 kullanıcısına yanıt
    hocam atsan atilmaz satsan satilmaz cinsten :) bu zamana kadar atmaya kiyamadim. kolleksiyonculuk var biraz, toplayicilik mi derler yoksa. Kullan desen kullanamam ama durur orda o, mazim cünkü o benim. ama düsünürsem seni pm den bilgilendiririm hocam. Yakinlarda kömürlüge bir el atmam lazim zaten metreküp olarak hic bos hacim kalmadi, bulmakta mesakkatli olacak, bulursam foto falanda koyarim buraya :)
  • Serdar kullanıcısına yanıt
    Burda retrodan daha çok kasıt 2000 senesi öncesi için geçerli yoksa xp hemen hemen her makineye kurulmakta. meme32 emulatör vs den ziyade dos oyunlarını kapsıyor mesela resident evil 2-3 win xp de 2000de sonrasında calısmıyor oyun açılıyor ama save olmuyor hiçbir şekilde e birde retroyu yaşamak var tabi :)

    ELimde sempron 3000 bilgisayar geldi şuanda harika bir kurulum gerçekleştirdim w98 ile yeni retro sistemim bu olacak gibi pentium 3ü rafa kaldırıp saklayacağım :)
  • Bende de orijinal kutulu Win 98 İkinci Sürüm + kıyıda köşede anmalık Celeron 433, P3 1000, birkaç parça RD Ram, 4.3 gb ide sabit disk, S3 Trio 8 mb + 32 mb TNT2 ekran kartı olacaktı. Sd ram bellekler, overclock sonucu yanmıştı :/
    Boş zamanımda kolileri bir kurcalayayım bakalım, fırsat bulursam bir sistem toplayabileceğim heralde:)
  • kırmızımercimek kullanıcısına yanıt
    Celeron 433 ateş eder :) 4.3 ide disk tnt2 kart falan on numara nostalji yaşatır size :) SD ram yoksa elinizde yardımcı olurum :)
  • cinayet13 kullanıcısına yanıt
    Mame emulatörü ile oynamak çok keyifliydi. Bir de Metal Fatigue oyunu vardı, XP sonrası sistemlerde ya ses ya görüntü sorunu yaşatıyordu, en çok da onla oynamayı özledim gibi:)
    Sistem bileşenlerini bir toplayıp bakayım, ihtiyaç halinde Adana'da halledemezsem SD ram için sizle irtibata geçebilirim, teşekkürler:)
  • Hayırlı akşamlar. Pentium 4 1,7 ,via anakart ve 6800 128 mb agp ekran kartı ile sistemi win 98 ile çalıştırsam oyunları sıkıntısız oynayabilirmiyim.
  • clupgizmo16 C kullanıcısına yanıt
    Win98 ile uyumlu en hızlı sistemlerden biri olabilir :) via chipset sorun yaratmayacaktır ekran kartıda uyumlu ayrıca sürücüleri indirmeyi unutmayın flash bellek calısmayacaktır

    http://www.technical-assistance.co.uk/kb/usbmsd98.php

    Genel usb bellek driverıdır işinizi hayli kolaylaştırır.
  • Sistemi yarın fırsat bulursam uzay kurulum yapacağım. Kısmetse fotoğrafları atarım. Birde elimde çalışmayan slot 1 anakart mevcut. Kondansatörlerini değiştirebilecek bilgiye ve donanıma sahibim. Çalışma ihtimali varmıdır acaba?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.