Şimdi Ara

Realistik Felsefe

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Realizm, Metafiziğe ters midir?



  • Evet

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorduğun soru anlamlı değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-596C9B846

    Sorduğun soru anlamlı değil.
    Nasıl bir anlam arıyorsun? Bence gayet net, başkaları cevap verebildiğine göre.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-ED4010EAB

    Nasıl bir anlam arıyorsun? Bence gayet net, başkaları cevap verebildiğine göre.

    Alıntıları Göster
    “Realizm, metafiziğe karşı mıdır?”

    Bu ne demek? Neyin realizmi? Ahlaki realizm mi, soyut nesneler konusunda bir realizm-teistik, Platoncu veya Aristocu- mi? Bu örnekler uzatılabilir.

    Metafizik ise felsefenin alt disiplini. Varlığın en temel doğası üzerine bir soruşturma. Realist pozisyonlarla bir alan arasında nasıl bir gerilim olabilir?

    Anladığım kadarıyla sen metafiziği doğaüstü anlamında kullanıyorsun ve “doğaüstü varlıkların var olması mümkün müdür?” tarzında bir soru soruyorsun.

    Eğer sorun doğaüstü varlıkların olmasının mümkün olup, olmayacağı ise evet mümkündür. Doğaüstü varlıklar klasik mantık yasalarına takılmıyorlar sonuçta. Ancak bu tür varlıkların ontolojimizde gerçekten yeri olup olmadığı ayrı bir tartışma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Realizm metafizik (yani fizikötesi varlıkbilgisel soruşturmada) bir pozisyon ve yaklaşım, realizm temel tanımıyla özneden bağımsız varlıkların, pozitivizmin bir tık daha az tuzlusu olan ama pozitivizmi kurduğu iddia edilebilecek tanımıyla da dışarıda zihinden bağımsız ampirik / görgül bir dünya veya gerçekliğin varolduğunu savunan görüş. Realizmi verdiğim pozitivistik tanımıyla ve metafiziği de felsefi bir terim olarak değil popüler kullanımıyla düşünürsen tanrı, melekler, ruhlar, cehennem vb elbette realizme veya bilimin oldukça standart realist önkabullerine / varsayımlarına uymaz. Ama realizmi genel tanımıyla düşünürsen ve metafiziği temel varlık bilgisi olarak ele alırsan elbette popüler dilde metafiziki denilenler realist kalıba sokulabilir. Kavram realisti olmak, özneden bağımsız tanrıya, cinlere, meleklere, ahirete, idealara vs görmeden inanmak da mümkün. Platonculuk, Hıristiyanlık gibi akımlar kavram realizmleridir mesela. Özellikle Platonculuk (idealar, yani kavramsal realiteler). Ancak felsefe tarihinde Platonculuktan idealizm de türedi, ve zannediyorum ki idealizm realizmin tam zıttı olarak tanımlanabilir. Materyalizm (atomizm veya mekanizm) mesela zorunlu olarak bir realizmdir ama idealist kökenleri de söz konusudur. Hegel idealizminden Marks'ın idealist olmadığını iddia ettiği ama iddiası fazla inandırıcı olmayan diyalektik materyalizmi çıkmıştır vs. Felsefi düşüncenin ontolojik kategorileştirmeleri, konseptleştirmeleri. Pratikler, ancak aynen modern felsefenin kendisi gibi sıkıcılar ve çok şey anlatmazlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.