Şimdi Ara

Raspberry Pi 3 Model A+ tanıtıldı: Daha küçük ve daha ucuz (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ram yetmez diyenler olmuş da zaten linux sistemde swap denen bir mantık var. Ram yetmiyor mu ? Bırak yetmesim swap zaten buna çözüm olarak var :))

  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    Hocam cross compile olayından haberiniz yok sanırım. Bu cihazlarla program veya kernel derleme işlemi yapmak çok gereksiz evde bilgisayarınız yoksa bile aylık 1 dolara vps alıp raspberryde 10 saatte derleyeceginiz seyi 5dkde yaparsınız. Ram sınırlamasından bahsetmiyorum bu arada raspberrynin islemcisi ile 16GB bellek de olsa çok çok uzun sürer bir kernel derleme işlemi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Şimdi bu cihazların kullanım alanı tam olarak neresidir? Herhalde media player olarak kullanmak için zayıf kalırlar?
  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    LiteIDE derlediğimde. yaklaşık 1 saat de sorunsuz derliyor. hangi uygulamayı derlerkerken sorun yaşadınız.

  • Tamam, dogru B+'ta 1 GB ram var. Bunda iste 512'ye dusurmusler. USB ve etherneti kirpmislar ama RAM ayni kalsa iyi olurdu dedim zaten.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Y-ZiyA

    Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Şimdi bu cihazların kullanım alanı tam olarak neresidir? Herhalde media player olarak kullanmak için zayıf kalırlar?
    Board'un sağ tarafındaki 40'lı pin grubunu fark etmişsindir. Bu cihazlar genelde o pinleri kullanarak elektronik projeler geliştirmek için kullanılıyor. Örneğin kamera bağlarsın, görüntüyü işleyip oyuncak arabanın bir nesneyi takip etmesini sağlarsın. O pinler motorları sürer, ledleri yakar, sensörler ile haberleşir vs...

    Rasp. pi medya oynatıcı olarak zayıf kalır. Bende odroid-c2 vardı (bozuldu), donanımsal h265 çözücü var onda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lucky16

    512 MB Ram tam bir fiyasko. Yıllar geçtikçe RAM fiyatları ucuzlarken bunda 512 MB kullanılması saçma. Geliştirme yapılırken RAM gereksiz diyenler olmuş. Githubdan indirdiğiniz orta büyüklükte bir projeyi gcc ile derlerken ne kadar RAM tükettiğine bakın. 4 çekirdeğin avantajını kullanmak istediğimiz çoklu işlemli (multi thread) derlemede (‘make -j 4’ vs.) özellikle -O1,-O2,-O3 optimizasyonlarından biri açıkken 1 GB RAM dolmakta ve işletim sistemi gcc işlemini sonlandırmaktadır(out of memory sebebiyle kill etmekte). Bu sorunun üstesinden gelmek için de yavaş SD’ler üzerinde swap sürücüsü açmak gerekmekte.

    RISC işlemciler CISC’lerin tek komutta yaptığı bazı işlemleri daha fazla komutta yaptığı için (dolayısıyla daha fazla RAM kullandığı için) ARM tabanlı bir sistemde bellek olabildiğince çok olmalıdır. Özelikle Raspberry üzerinde Java veya Python ile görüntü, sinyal işleme tarzı uygulamalar geliştirilmek istendiğinde bu RAM’in yetmeyeceği açıktır. Zamanında 7 dolara 1 GB RAM’li Orange Pi almıştım yani buna daha fazla RAM eklenebilirdi.

    Bir de şuna değilnmek istiyorum. Arkadaşların bahsettiği diğer benzer cihazların Raspberry PI’ler kadar tutmamasının ana sebebi bence üzerindeki mikrokontrölcülerin özelliklerinin yeterince açık bir şekilde dökümante edilmemesidir. Örneğin Orange PI ile GPIO’ları yönetmek Raspberry PI’ye göre oldukça zordur. Raspberry PI’de belli bellek adreslerine erişerek GPIO’lar düşük seviyede en yüksek hızda kontrol edilebilmektedir. Orange PI’lerde bu durum yeterince açık değildir.
    O sorunlarla aynen karşılaştım. gcc yerine clang deneyin. clang çok daha düşük bellekle derliyor.

    Son paragrafa da cevap vereyim. Diğer cihazların rasp. pi kadar tutulmamasının sebebi bilinirlik. Piyasaya ilk giren piyasayı domine eder. Örnek bir proje aradığınızda karşınıza ya arduino çıkar ya raspberry.

    Gpio hepsinde aynı şekilde kullanılıyor, bunun dokümante edilmesine gerek yok. Wiring-pi referans belgelerine bakacaksınız. Her board üreticisi kendi wiring-pi kütüphanesini yazıyor zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 16 Kasım 2018; 23:22:12 >




  • KODI ile bayagi basarili Media Player olarak kullanmislar. Gerci PLC disinda bir amacla kullanmamistim ama FHD oynatmada sorunsuz calismis.
    https://www.youtube.com/watch?v=YaPHhrFTcXk

    Bu da Chromium ile Media Center calismasi.
    https://www.youtube.com/watch?v=F_bs_Wto_Zc



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tensi -- 16 Kasım 2018; 23:19:28 >
  • Cevabınız için çok teşekkür ediyorum sağolun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: loradona

    Arkadaşlar ram yetmez diyenler olmuş da zaten linux sistemde swap denen bir mantık var. Ram yetmiyor mu ? Bırak yetmesim swap zaten buna çözüm olarak var :))
    Swap ancak sistemin donarak kitlenmesini önler. Ram dolunca fareyi bile zor oynatırsınız. Swap öldürmez ama süründürür.
  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    Program derlemede genelde RAM'den cok disk alanı fazla harcanır. Bir düşününce, GCC her bir kod dosyasını --tek tek-- ziyaret edip derler, RAM kullanımı hiçbir zaman cok artmaz. Öte yandan Raspberry 'de Java gibi VM kullanan dolayısıyla fazla RAM harcayan dilleri kullanmak hele ki onunla görüntü işleme gibi donanım yoğun işler yapmayı beklemek te biraz fiyasko. Java ve Python görüntü işleme için en verimli diller değil. Java işletme yazılımları / enterprise tarafında iddialı, Python ise başlangıçta herkesin kolay öğrenebilmesi için sade tasarlanmış bir dil. Bu diller ile masaüstünde dahi bazı uygulamalar sıkıntılı çalışır. $25 'lik bir bilgisayardan ve mainstream programlama dillerinden cok fazla şey bekliyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında zram mantığı ile aynıdır swap. yüksek hızlı bir depolama aracı ile ram değerine yakın bir swap elde etmek mümkün olabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: loradona

    Arkadaşlar ram yetmez diyenler olmuş da zaten linux sistemde swap denen bir mantık var. Ram yetmiyor mu ? Bırak yetmesim swap zaten buna çözüm olarak var :))
    ram kullanmasınlar o zaman hepsi swap olsun !
    neden ram var ;
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tensi

    Tamam, dogru B+'ta 1 GB ram var. Bunda iste 512'ye dusurmusler. USB ve etherneti kirpmislar ama RAM ayni kalsa iyi olurdu dedim zaten.
    bende bunun yanlış olduğunu söylüyorum. A modeli 512 idi A+ modelide yine 512, aslında haber yanlış, kısma diye bir şey yok. A modelini daha da geliştirmişler. kısdıkları bir şey yok.
  • Ram sistem için gerekli şeyleri içerse yeter. Uygulamalar swapda depolanabilir
  • Yav bu ne işe yarıyor gardaşlar? Ben teknolojiye hakimimdir ama bunu anlamadım yav?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ohol Oula

    Yav bu ne işe yarıyor gardaşlar? Ben teknolojiye hakimimdir ama bunu anlamadım yav?
    kısaca IoT (Internet Of Things / Nesnelerin İnterneti) dediğimiz sistemlerin geliştirimi için size basit ve ucuz bir geliştirme ortamı sunar.
  • snoppy kullanıcısına yanıt
    Evet, tanımı bu teşekkür ederim. Ama daha fazlasını anlayamıyorum.. Bana fazla gibi bu şeyler..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben A ile B arasindaki fark olarak soyledim. A 512 tamam, bunda hemfikiriz. RAM'i B'de arttirdilar da A'da niye arttirmadilar desek daha dogru olacak. Tersten gittigim icin karisti anlatim. hepsinde 1 yap, islemci frekansini dusur, etherneti, USB'leri falan kaldir, ne bileyim stereo sound + video output'u cikar oyle dusur maliyeti. Mesela bana RAM gerekiyor, diger cikardiklarini kullanmiyorum zaten. Yani maliyeti baska yerden kissalarmis keske. B kullanan bizlere de yarasaymis. 10$ 10$'dir. :D
  • RAM konusundan yakınan arkadaşlar: Bu cihaz Firefox 'ta 500 sekme ile web sörf yapmak için değil, en düşük RAM ve CPU kullanarak en cok işi yapmak için, yarı hobi / yarı ihtiyaç amaçlı bir cihaz ki bu masaüstü / Laptop 'ta da amaçtır, her programın en düşük RAM & CPU harcayanı makbuldür. Benim şu anki 4GB RAM'li laptop'umda 500+ sekme açtığım halde 600MB 'ı geçmeyen Palemoon tarayıcı kullanıyorum. 4GB RAM'li Mac mini'mde 2010 çıkışlı OSX 10.6 kullanıyorum cunku kernel prosesi 200MB'ı geçmiyor diger programlarda da RAM kullanımı cok mantıklı böylelikle 4GB 8-10GB RAM gibi geliyor.

    Bence bu cihazı daha önce düşük RAM'li Rasppi kullanmış kişiler takdir eder, hayatında Rasppi kullanmamış, özellik listesinde RAM, CPU vs bakıp karar veren kişiler bu cihazın anlam ve değerini takdir edemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.