Şimdi Ara

rasberry piye giriş ve IOT

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Ben yeni yeni rasberry pi ye başlıcam.Bence bu konuyu en iyi öğrenmenin yolu projeler yapmaktır.Fakat ben elektronik,linux,pyton,kablosuz haberleşme hakkında bir bilgi sahibi değilim.Güray yıldırımın rasbpberry pi kitabını sipariş ettim.Bu işe bu kitapla girmek istiyorum.

Üniversite eğitimimi yarıda bırakarak okul okumamaya karar verdim.Onun yerine internetteki bedava kaynaklardan yararlanacağım.Kısacası işe direk dalmak istiyorum.Bana önerebileceğiniz kendimi geliştirebileceğim fikirler verirmisiniz.Ayrıca evimde hiç elektronik alet yok.Kendime pratik beceriler katmak için nasıl ortamlardan yararlanabilirim?Mesela bu konuyla ilgili bana pratik bilgiler verecek lab'lar var mı?Neler önerirsiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiyede o kadar geniş kapsamlı lab yok. Robotistan.com yakında bir maker lab açacak diye biliyorum ancak bir üniversite labı ile yarışabilir mi tartışılır. IoT öğrenmek için üniversiteyi bırakmanıza gerek yok. İkisi de aynı anda olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    hocam teşekkürler.Şu anda ingilizce çalışıyorum bu alanda ilerlemek için.Üniversiteyle bir arada yapılma olayı da şöyle çok fazla gereksiz ve teorik ders var.Ben ihtiyacım olan dersleri edx,coursera gibi yerlerden öğrenicem bu yüzden ingilizce önemli.Fakat türkiyede garaj kültürü olmadığından hayatımda neredeyse hiç bir proje yapmadım.Bu açığı kapatabilmek için bişeyler yapmam lazım.

Bir de yazılımla ilgili phyton öğrenmek için codeacademy i kullanmak istiyorum.Bildiğim kadarıyla orada bilgi verip hemen uygulatıyor.Bir de istihza phyton kitabı var.Benim phytonu ne derece öğrenmem lazım.Yani ben bir phyton kitabına baştan sona çalışmayı saçma buluyorum.Ben sonuçta donanım programlama yapacağım.Bu konudaki görüşünüz nedir?

Pythonun temelini ö?renmek 10 bilemedin 20 dk sürer. Syntax çok basit ve düz mantyk. Önemli olan modülleri ö?renmek. Zor ve uzun olan kysym da bu. Yabancy kaynaklarda bir çok bilgi ve e?itim mevcut ama türkçe kaynaklar çok eksik. Yngilizcen yetersewww.pythonprogramming.net tavsite ederim. iyi bir ba?langyç olur. Birçok konuda 800'e yakyn video var. Bunu temel aldyktan sonra genel bir programlama nosyonun olu?ur. Bir modülün dokümentasyonuna bakyp çözmeyi ö?renirsin. Sonrasynda geli?tirmek sana kalmy?.

Ö?renme konusunda bir di?er önemli etmen de pratik. Hatta pratik yaparak daha hyzly ö?renebilirsin. Mesela kendine bir sorun belirle ve bunu kendi programynla çözmeyi dene. Mesela doannymhaber.com'a istemci yazabilirsin. Bilgisayaryndan ?ifre girmeden hesabyn üzerinden post atmayy deneyebilirsin. Bu arada birçok modul ve tekni?i kullanacaksyn. Dolayysyyla ö?retici olur. Daha sonra bu yapty?yna GUI ekleyebilirsin geli?tirebilirsin vs.

Üniversitelerde e?itim her ne kadar yetersiz ya da gereksiz görünebilse de elinde diploma olmasy sana avantaj sa?lar. Amerika gibi dü?ünme. Bizde askerlik denen bir oldu var. 4 yyllyk biritrme gibi bir algy var. Ne olursa olsun elinde bir diploma olmasy her zaman garantidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: CarnageTR

Donanym programlama için C veya C++ daha mantykly. Pythonda direkt donanym eri?imi yok. cpython gibi kütüphaneler var. ancak onlar da yine C üzerinden eri?im sa?lyyor. Dolayysyyla C ?art.

Pythonun temelini ö?renmek 10 bilemedin 20 dk sürer. Syntax çok basit ve düz mantyk. Önemli olan modülleri ö?renmek. Zor ve uzun olan kysym da bu. Yabancy kaynaklarda bir çok bilgi ve e?itim mevcut ama türkçe kaynaklar çok eksik. Yngilizcen yetersewww.pythonprogramming.net tavsite ederim. iyi bir ba?langyç olur. Birçok konuda 800'e yakyn video var. Bunu temel aldyktan sonra genel bir programlama nosyonun olu?ur. Bir modülün dokümentasyonuna bakyp çözmeyi ö?renirsin. Sonrasynda geli?tirmek sana kalmy?.

Ö?renme konusunda bir di?er önemli etmen de pratik. Hatta pratik yaparak daha hyzly ö?renebilirsin. Mesela kendine bir sorun belirle ve bunu kendi programynla çözmeyi dene. Mesela doannymhaber.com'a istemci yazabilirsin. Bilgisayaryndan ?ifre girmeden hesabyn üzerinden post atmayy deneyebilirsin. Bu arada birçok modul ve tekni?i kullanacaksyn. Dolayysyyla ö?retici olur. Daha sonra bu yapty?yna GUI ekleyebilirsin geli?tirebilirsin vs.

Üniversitelerde e?itim her ne kadar yetersiz ya da gereksiz görünebilse de elinde diploma olmasy sana avantaj sa?lar. Amerika gibi dü?ünme. Bizde askerlik denen bir oldu var. 4 yyllyk biritrme gibi bir algy var. Ne olursa olsun elinde bir diploma olmasy her zaman garantidir.

Hocam cevap için çok teşekkür ederim.Phyton sade ve basit bir dil olduğu için başlangıç için seçtim.Ayrıca raspberrypi ile de ilişkili.Burada da önemli olan kodlama mantığını kapmak.C biraz ağır bir dil olduğundan ileriki zamanlara bırakmak istiyorum.

Evde tamamen boşum tüm gün benim.İngilizcemi geliştirmeye çalışıyorum bunun yanında programlamaya da başlıcam.Bana önerdiğiniz site sanırım phyton3 öğretiyor.Ve benim yeterince ingilizcem yok.Ben başlangıç için codeacademyi seçmek istemiştim.Orada phyton 2 yi öğretiyor.Şöyle bir soru gördüm:Can I still learn Python 3 with Codecademy?

Cevap:In a way. Python 2.7 and 3 have minor differences. If you learn the main structures and components of Python 2.7, you can do some research and find the differences, then you know 3! Good luck!

Anladığım kadarıyla arasında çok fazla fark olmadığını yeterli araştırma yapılınca Bu farkın kapanacağını söylüyor.Codeacademy ile başlamamın sebebi orada hemen uygulama yaptırması ayrıca premium üyelik almayı düşünüyorum bu konuda ne dersiniz?

Son olarak anlamadığım nokta robotu harekete geçirmwk yada sensörlerden gelen verileri okuyup değerlendirmek için temel programlamayı öğrenmelimiyiz yoksa Bu farklı bir süreçmidir.Siz bu konuda tecrübelisiniz sanırım lütfen yardımcı olun bana.

Teşekkür ederim.

• Python 2.7 ve 3 arasında çok fark yok hatta 3 te yaptıkların 2 de direk geçerliylen tersi bazen geçersiz olabiliyor. ikisini de öğrenmekte fayda var diye düşünüyorum.

Robotu harekete geçirmek için python kullanabilirsin. ancak c çok daha donanımsal işlemler yapabilirsin. mesela yeni ve özgün bir iletişim protokolü geliştirmek gibi. Belki de robotunun ihtiyacı bu olacak. tabiki bu tamamen varsayımsal. bi ucundan başla gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Üniversite konusunda da bir kez daha düşünmeni öneririm.
    hocam sağolun cevaplar için bilgilendirici oldu .Siz mühendismisiniz acaba bu konuda bilgilisiniz?

Son olarak codeacademy ile başlayacağım sonra mantığı kaptıktan sonra C ile ilerlicem.Bana bir yol haritası çizermisiniz?Özellikle IOT konusuna yönelmek istiyorum.

Saygılar
  • Elektronikte, gömülü sistemlerde, bare metal (işletim sistemsiz) programlamada olmazsa olmaz tek dil vardır o da C. Hiç pythonla falan vakit kaybetmeden direkt C ile yola koyulmanı tavsiye ederim. C' den sonra zaten bütün diller kolay gelecektir, ancak tersi mümkün değil.

Bir de okulunu sakın bırakma. Zamanında bırakmış ve bin pişman olmuş biri olarak söylüyorum. O teorik dediğin dersler detaylara hakim olmak için, ortaya yeni şeyler çıkarabilmek için mutlaka bilinmesi gereken şeyler. Matematik olsun, fizik olsun ne kadar bilirsen o kadar iyi. Aksi halde 50 tane programlama dili bilsen de yapacağın şey sadece var olanı tekrar etmek olur. Hiçbir zaman özgün bir buluş yapamazsın.

Kendim robotlara meraklı olduğum için oradan küçük bir örnek vereyim. Diyelim ki kendi kendine yolunu bulup giden bir oyuncak araç yapacaksın ve aracın eğimini ölçüp ona göre yönlendirmek istedin. Bunun için bir eğim sensörü kullanman gerekli ama ondan aldığın verileri anlayabilmen için de koordinat sistemlerini, trigonometrik fonksiyonları falan bilmen gerekir. Ya da hareket algılamak için radar sensörleri var ama bunlar da Doppler etkisi ile çalışıyor ki bu da bir fizik konusu.

Kısaca sonradan pişman olacağın şeyler yapmamanı öneririm.

• quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Elektronikte, gömülü sistemlerde, bare metal (işletim sistemsiz) programlamada olmazsa olmaz tek dil vardır o da C. Hiç pythonla falan vakit kaybetmeden direkt C ile yola koyulmanı tavsiye ederim. C' den sonra zaten bütün diller kolay gelecektir, ancak tersi mümkün değil.

Bir de okulunu sakın bırakma. Zamanında bırakmış ve bin pişman olmuş biri olarak söylüyorum. O teorik dediğin dersler detaylara hakim olmak için, ortaya yeni şeyler çıkarabilmek için mutlaka bilinmesi gereken şeyler. Matematik olsun, fizik olsun ne kadar bilirsen o kadar iyi. Aksi halde 50 tane programlama dili bilsen de yapacağın şey sadece var olanı tekrar etmek olur. Hiçbir zaman özgün bir buluş yapamazsın.

Kendim robotlara meraklı olduğum için oradan küçük bir örnek vereyim. Diyelim ki kendi kendine yolunu bulup giden bir oyuncak araç yapacaksın ve aracın eğimini ölçüp ona göre yönlendirmek istedin. Bunun için bir eğim sensörü kullanman gerekli ama ondan aldığın verileri anlayabilmen için de koordinat sistemlerini, trigonometrik fonksiyonları falan bilmen gerekir. Ya da hareket algılamak için radar sensörleri var ama bunlar da Doppler etkisi ile çalışıyor ki bu da bir fizik konusu.

çok teşekkür ederim hocam bana pm atarmısınız size bişeyler yazıcam

• quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Elektronikte, gömülü sistemlerde, bare metal (işletim sistemsiz) programlamada olmazsa olmaz tek dil vardır o da C. Hiç pythonla falan vakit kaybetmeden direkt C ile yola koyulmanı tavsiye ederim. C' den sonra zaten bütün diller kolay gelecektir, ancak tersi mümkün değil.

ayrıca forumdan biri şunları yazmıştı:

Algoritmanin C ile ilgisi yok. Algoritmayi her dilde gelistirirsin. C nin tek espirisi hic bir kutuphaneyle gelmediginden dolayi seni hazir kullanmak yerine algoritma yazmaya zorlamasi.

Bence algoritma vs nasil gelistirilirden once yazilim nasil gelistirilire bak. Zaten bir uygulama yaptiginda yazilimin temel mantigini gayet iyi anlarsin (eger uygulaman dogru duzgun birseyse)

Illa elektronik diyorsan al raspberry pi; python ile ugras. Artik C ile ugrasmak gereksiz; ben universitedeyken raspberry pi yeni cikmis; biz hala 16 bitlik 55 MHz islemciyle 32 bitlik sayi nasil yazilirla C ve ASM karistirarak ugrasiyorduk.

Isin diger kismi ise; ozellikle is hayati icin. Kimse sana gel nolur calis diye yalvarmaz. Aksine sen bunu yapman gerekir. Bunu yapmak icinse neden seni tercih edelim sorusuna cevap vermen gerekir. Iste bu yuzden is hayatina direkt baslarken kesinlikle boyle birseyi dusunme.

En son diyecegim sey ise; hardware ile ilgili is sayisi diger yazilimla ilgili islere gore cok daha az. Bunun farkinda olman guzel birsey. Bulabilirmisin bilmem ama boyle hardware isiyle ugrasan firmada bir sekilde testci olarak calismaya bak o zaman. En kotu sigortami yatirin ben ayak islerini yaparim o sirada isi de ogrenmeye calisirim desen sana birseyler gostericek bir yer bulabilirsin diye dusunuyorum.

• Bu gibi şeyleri yazanlar C' yi sadece sağdan soldan duymuş, onun hakkında bişey bilmeyen insanlar. O arkadaşın python dediği şey bile c ile yazılmıştır. Neden "buluş" dediğimi anlıyor musun? Adamlar oturmuş c ile bir script dili (yorumlayıcısı) yazmış. Madem daha kolay diller var neden bu adamlar c ile uğraşıyor da öteki kolay dillerin yüzüne bile bakmıyor?

Ayrıca herhangi bir projede pic, avr, arm gibi bir mikrodenetleyici kullanman gerekirse yine C' den başka hiçbir alternatifin yok. Mikrodenetleyiciler çoğu proje için raspberry gibi cihazlardan daha kullanışlıdır, daha yeteneklidir. Ancak çok yüksek işlemci gücüne gereksinim duyarsan raspberry gibi bilgisayarlara işin düşer, aksi halde gereksiz.

İnternette bulacağın rasp pi ile yapılan projelerin %90'ı 5 liralık avr mikro ile yapılabilir.
  • Hocam siz bu konuda bilgilisiniz bana yardımcı olurmusunuz.Yol gösterici olarak neler yapabileceğimi söyleyebilirmisiniz?Bugün codeacademy de phytonda 2 ünite bitirdim.Fakat dediklerinize bakınca yaptıklarım pek bilinçli olmuyor.Lütfen bana yardımcı olun.Elin amerikalı çocukları ufacık yaşta proje yapıyorlar.Ben 22 yaşındayım utanıyorum bu halimden.Lütfen size pm ile ulaşmama izin verin.

Kendimden kısaca bahsedeyim.2012 senesinde burslu okuduğum özel liseden mezun oldum.GATA yı kazandım fakat oradan elendim.Daha sonra maltepe üni tıp fak 2 sene okudum.Daha sonra doktorluğun benim için uygun olmadığını anlayınca okulu bıraktım.Şu anda sakarya üniversitesi bilg müh kaydım var ama 2. sene oluyor gitmiyorum.Normalde yıldız yada hacettepe bilg'a gidecektim(yatay geçiş hakkım vardı) fakat ingilizce hazırlıkla zaman kaybetmemek için giitmedim.Çok pişmanım fakat yapabileceğim bişey yok.

Hikayem bu şekilde bana yardımcı olursanız size minnettar kalırım.

Saygılar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.