Şimdi Ara

ramin stabil olduğunu nerden anlarız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bende 2*512 kingston 667 ram var.cl 5 oluyor sanırsam.galiba bunların cl leri düşük olunca iyi oluyormuş o yüzden pek performanslı değiller galiba yanılıyorsam düzeltin.
    benim sormak istediğim şuydu.
    5 5 5 15 gibi terimleri var.vay efendim oc yapınca bu değerlerde artıyor.peki ben oc yapsam ram i bu yeni değerleri nerde görürüm veya bu değerleri benim değiştirmem elimdemi???

asıl sorum ise yukarıda yazdığı gibi.sistemi oc yaptığınca orthos programında 10 sn içinde hata veriyor.sıcaklık 60 derecede geziniyor.sorunum sizce cpu damıdır yoksa ramdede olabilirmi bunu nerden anlarım?
    teşekkürler

• şimdi arkadaşım öncelikle şunu söyleyebilirim 60 derece işlemci için biraz yüksek ama kilitlenmeye sebeb olacağını zannetmiyorum ve evet o değerleri anakartın biosundan yada özel programlar yardımıyla(örneğin everest ultimate gibi) görebilirsin.peki değiştirebilirmisin? evet

nasıl?
    gigabyte boardların biosunu pek bilmem ama o bahsettiğin rakamlar biostaki bir özellik tarafından otomatik kontrol edilir.buna yanılmıyorsam SPD denir.biosta chipset configuration-north bridge configuration kısmında ramlerle ilgili ayarın karşısında by SPD yazar.yani ayarlar SPD tarafından yapılıyor..işte o ibareyi disable yaparsan artık timingler emrine amadedir,istediğin gibi değiştirebilirsin,ama sakın istediğin gibi değiştirme,belirli kuralları var öğrendikten sonra müdahale edersin yoksa bilgisayar açılmaz cmos pilini söküp takmak zorunda kalırsın

ramlere gelince overclock yaptığımızda o bahsettiğin rakamlar değişmez,sadece ramin frekansı artar e haliyle ram normal çalışma aralığında olmadığı için zorlanmaya başlar ve kilitlenmelere sebeb olabilir.Bu sebebtendirki overclock yapan arkadaşlar ramin frekansını arttırınca kilitlenmeleri engellemek için timigleri biraz gevşetirler(yani mesela 5-5-5-15 olanı 6-6-6-16 gibi bir değere çekerler),ve eğer ram dayanıklıysa normal çalışma voltajının üzerinde bir voltaj verirler.Bu voltaj frekans yükselmesine bağlı olarak meydana gelen o kilitlenmeleri aşmayı amaçlar...ama voltaj doğal olarak beraberinde ısı da getireceğinden bu sefer ramlerin soğutulması gerekir.

Bu amaçla ramler piyasada bir normal olarak birde extreme gibi isimlerle satılırlar.Normal olanlar ortalama 1.9 volt seviyesinde çalılşırken,bu bahsettiğim diğer performans ramleri ise 1.9-2.4 volt aralığında çalışır ve üzerlerinde voltaja bağlı olarak oluşan ısıyı absorbe edip ortamdan uzaklaştırmak amacıyla default olarak bakır yada aluminyum soğutucular bulunur.mesela son günlerde geil üzerinde karbonfiber soğutucular olan ramler çıkarttı ki ne kadar etkili olduklarını henüz bilmiyorum...

sonuç olarak kardeşim marifet odurki ;

hem overclock yapılıp ramin frekansı yükseltilsin hemde kullandığın ram örneğin cl4 ise cl4 olarak kalsın...

umarım faydalı olabilmişimdir..
    ustalarım kusura bakmasınlar yanlışlar varsa bi zahmet uyarın seve seve düzeltelim,saygılar
    CCIE#28082, CCSI#34296, JNCIS (SEC-FWV-ENT), JNCI#JPR57139, ACMP

• wala ne desem boş.ayırdığın zaman için gerçekten çok teşekkür ederim baya fikir kazanmamı sağladın tekrar teşekkür ederim.
    çokmu teşekkür ettim ne:)
    ya bende d 925 vardıda.oc ile 3.6 da stabil çalışmıyor.haliyle insan ndenini merak ediyor ramden olabilirmi diye düşünmüştüm ama bide voltaj verip deneyeceğim bugün hadi bakalım hayırlı:D

dediğim ayarları bularak cl5 se ramlerin cl6 yap bakalım ne olacak
    CCIE#28082, CCSI#34296, JNCIS (SEC-FWV-ENT), JNCI#JPR57139, ACMP
  • neyse biras kurcalayım bakalım:)
    umarım bişey olmaz:D
    tekrar sağolasın verdiğin bilgiler için
  • Cl 6 cok gelır bence bendekı twınmoslar 3.3.3.9 gıbı degerde 720 mhzde calısıyor voltajsız defaultu 5.5.5.15 667 mhz yanı zamanlamları artırmana gerek yok sen yavasdan dusurup teste sok ılk once gıttıgı yere kadar frekansını yukselt 5.5.5.15 de sonrada frekansı bıraz gerı cekıp zamanlamalı dususrmeye bak mesala 4.4.4.12 gıbı
    22 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.