Şimdi Ara

Ram hızı artırınca fan hızı da artıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
1.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar

    anakart modelim: msi b450m pro-m2
    işlemcim: ryzen 5 1600
    ram: 3000 mhz


    bios'tan XMP ile profil 2 ye alıp ram'i 2133 den 2933 e aldığımda bilgisayar fan hızı inanılmaz derecede artıyor. bunu nasıl düzeltebilirim?



  • mantıklı değil mi hocam? ram daha çok ısınırsa fan da soğutmak için daha çok çalışır. sonuç olarak ramın hızını arttırıyorsun.
  • ram ne kadar ısınacak ki? ayrıca yapar yapmaz fan çalışmaya başlıyor. sanki öyle ayarlanmış gibi
  • mert6385 kullanıcısına yanıt
    Ram fekansı ile alakası yok msi anakartlarda oc ayarlarına girince fanların rpm hızları otomatik olarak artıyor çözümü ilk önce ram ayarlarını yap sonra hardware monitor kısmında fanları all default seçeneğine tıkla save yapıp çık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ehlika

    Ram fekansı ile alakası yok msi anakartlarda oc ayarlarına girince fanların rpm hızları otomatik olarak artıyor çözümü ilk önce ram ayarlarını yap sonra hardware monitor kısmında fanları all default seçeneğine tıkla save yapıp çık.
    çok teşekkürler, dediğinizi yaptım ve sorun çözüldü
  • MSI B450-A Pro kullanıyorum ve aynı durumdan muzdaribim. Detayları şurada belirttim:
    https://www.technopat.net/sosyal/konu/2133mhz-vs-2933mhz-ram-3dmark-testi.783592/

    MSI'nın yeni CLICK BIOS arayüzünde bu ayar artık bulunmuyor yani fanlara müdahale edemiyorum.

    Ram hızı artırınca fan hızı da artıyor

    Çözüm nedir? @mert6385 @Ehlika
  • Ehlika kullanıcısına yanıt
    hocam ben ram hızlarını xmp profili ile değil de oc menusunun ram kısmının hız seçenekleri bölümünden 3133 seçmiştim. sonrasında ise hardware monitor kısmından all default yapsam bile bir değişme olmadan yüksek rpmli bir cpu fanım olmuştu.

    az evvel sizin dediğiniz şekilde yapayım dedim fakat xmp profile 1-2 fark etmeksizin hangisini seçersem seçeyim ram hızı değişmeden 2133de kaldı (ki profile 1 2900 profile 2 3200 hızında). bir de game boost seçeneği var ki o hepten uçuruyor fanı zaten.

    şimdi ya eskiye dönüp 3133 ile sesli kullanacağım ya da 2133 ile sessiz kullanacağım. kararsız kalmış durumdayım.
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Click bios beta değil mi? Ben yüklemedim bakma şansım olmadı yeni arayüze bir göz atayım bulursam yazarım.
  • XMP profilini seçtikten sonra save and exit de. Bilgisayar tekrar açılsın. Yeniden başlat ve tekrar BIOS'a girip bakarsan RAM'lerin XMP profilinde yazan değerde çalıştığını görürsün. Ben de bazen XMP bazen DRAM Frequency üzerinden ayarlıyorum, bir farklarını görmedim açıkçası. XMP ile yaptıktan sonra fanları all default yapmayı dene bir de.

    Game Boost olayı zaten direkt işlemciyle alakalı. Ryzen 5 2600 için konuşacak olursam, base hızı 3400MHz / Core Performance Boost açıksa ~3750MHz / Game Boost açıksa ~3900MHz oluyor. CPU ile alakalı olduğu için CPU fanını etkilemesi normal.

    Ben de kararsızım, gürültülü yüksek hızda mı, gürültüsüz düşük hızda mı kullansam...
  • Ehlika kullanıcısına yanıt
    Beta değil sanırım, major BIOS sürümünü yayınladıklarında arayüz tamamen değişmişti.

  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    hocam elbette öyle yaptım. hatta değişmediğini görünce ikişer defa profil değiştirip tekrar denedim fakat yine girişte ddr speed 2133 yazdı profile 1-2 seçili olması fark etmeksizin. zaten o yüzden şaşırdım. sanırım ben de yine dram frequency ile 3133'e çekip o şekilde kullanmaya devam edeceğim.
  • Hocam senin BIOS güncel olmadığı için BIOS ekranında hatalı bilgi gösteriyor olabilir mi acaba? Yine BIOS güncel olmadığı için XMP profilleri düzgün çalışmıyor olabilir. HWiNFO & CPU-Z gibi programlardan Memory Clock'u double check etmenizi tavsiye ederim. Muhtemelen dediğiniz gibi oluyordur ama garantilemekte fayda var.
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Technopata açtığın o konu hiçbirşey ifade etmiyor, ram sadece frekansdan oluşmaz, timingleri sub timingleri bulunur, asıl performansa etki eden bunlardır.

    Sen sadece 2133'den, 2933'e çekmişsin timingleri ne yaptın belli değil, muhtemlen kendinde bilmiyorsun kafana göre bir sonuç çıkarmışsın.

    Ayrıca ram performansını time spy da test etmende ayrı bir trajikomik.

    Sana yüklemen gereken sorunsuz biosu söylememe rağmen hala anlansızca 2600 ile combo pi bios kullanmaya devam ediyorsun sonra bide gse lite yüzünden all default fan gitti diyorsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 13 Kasım 2019; 17:36:13 >
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    Herkes sizin kadar bilgili olmayabilir, anlayış göstermenizi beklerdim. Teknik bilgim yok, bu işlere yeni merak saldım, halen öğrenme aşamasındayım. Zaten detaylara hiç hakim değilim gördüğünüz gibi. Yazdıklarınız için teşekkürler, sizden sürekli bir şeyler öğreniyorum. Bu yönden teşekkür ederim.

    Timing'lere dokunmadım daha doğrusu manuel bir ayar değiştirmedim, bu konuda bilgim yok. Sadece frekansı XMP üzerinden 2933MHz'ye çektim. Nasıl olması gerekiyordu?

    Basic kullanıcı olarak benim tek amacım daha yüksek ve daha stabil FPS. Elimin altında sadece 3DMark vardı o yüzden oradan test yaptım. Ne yapmam gerekiyordu, alay ettikten sonra keşke onu da yazsaydınız. "RAM frekans artışının olumlu etkilerini en iyi nerede gözlemleyebiliriz?" şeklinde öğrenmeye yönelik cümleler de yazmıştım oysaki.

    En güncel BIOS'da RAM frekansını yükselttiğimde artık eskisi kadar problem yaşamıyorum. Yeni BIOS’ların ”Improve memory compatibility / support OC profile” güncellemelerinden mahrum kalmak da istemiyorum. Bu sebeplerden dolayı BIOS sürümünü henüz düşürmedim. Forumda birlikte sistem aldığım, Ryzen 2600 kullanan arkadaşlar MSI BIOS'un en güncel sürümünde problem yaşamıyorlar. MSI tarafından da “Ryzen 1000/2000 kullanıcıları bu BIOS'a yükseltme yapmasınlar, şu versiyonda kalsınlar” tarzı bir uyarı yapılmamış. Öneriniz tabii ki aklımda, yazdıklarınız benim için değerli ama BIOS düşürmeyi son çare olarak uygulayacağımı zaten söylemiştim.

    GSE lite kullanan çok kişi var, özellikle yeni nesil işlemcisi olanlar. GSE lite'da CPU fan profiline müdehale etmenin bir yolu var mı eski arayüzde olduğu gibi?

    Teşekkürler...
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Benim combo pi içeren 1000/2000 serisi kullananlara önermeme nedenim gse lite olması değil, combo pi agesasında 1000/2000 serisi kullananları ilgilendiren hiçbir yeni özellik/geliştirme/fix vs. yok bunlar tamamen 3000 serisinde olan sorunları düzeltmek için çıkan bir agesalar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.