Şimdi Ara

RAM artıracaklar bakmadan geçmeyin derim!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • RAM(bellek) artırırken konfigrasyonların nasıl olması gerektiği hakkında biraz bilgi topladım ve sizlerle paylaşmak istedim.Buradaki bilgilerden faydalanarak RAMlerinizi ne şekilde artırmanız gerektiğinize karar verebilirsiniz.
    Çift Kanallı bellek yapılandırmaları, Tek Kanallı yapılandırmalara kıyasla daha yüksek performans sağlar. Sisteminize olası en yüksek performansı sağlamak amacıyla sistem belleğinizi yapılandırırken çift kanal olarak yapılandırmanız faydanıza olacaktır.

Çift Kanallı Mod için Bellek Yapılandırma:

İki veya Dört DIMM - Simetrik Yerleştirilir
    Aşağıdaki örneklerde de olduğu gibi, bellek yuvalarına iki veya dört adet özdeş simetrik DIMM yerleştirirseniz, Çift Kanallı Mod elde edersiniz:

Üç DIMM - Simetrik Yerleştirilir

Aşağıdaki örnekte de olduğu gibi, bellek yuvalarına üç adet DIMM yerleştirirseniz, Çift Kanallı Mod elde edersiniz:

Üç DIMM'li çift kanal modunda, Kanal A'daki DIMM'ler eş olmalı ve Kanal B'deki DIMM'in (herhangi bir yuvada takılı olabilir) kapasitesinin Kanal A'dakilerin kapasitesine eşit olması gerekir. Bu sağlandıktan sonra bellekleriniz yine çift kanal çalışacaktır.

Çift Kanallı Modu Etkinleştirme Kuralları
    Çift Kanallı modu elde etmek için, aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir:

*Her iki kanalda da eş DIMM yapılandırması
    *Aynı Yoğunluk (128MB, 256MB, 512MB, vb.)
    *Aynı DRAM teknolojisi (128Mb, 256Mb veya 512Mb)
    *Aynı DRAM veri yolu genişliği (x8 veya x16)
    *Tümü tek veya çift taraflı
    *Kanal A ve Kanal B bellek kanallarının eşleşmesi
    *Simetrik bellek yuvalarına yerleştirme (Yuva 0 veya Yuva 1)

Tabi her zaman bu şartlar sağlanamaz.Yukarıdaki şartları yerine getirmeyen yapılandırmalar Tek Kanallı mod olarak düzeltilir.

Tek Kanallı Mod için Bellek Yapılandırma

Aşağıdaki örneklerde de olduğu gibi, bellek modüllerini tek kanallara yerleştirirseniz, bellek modüllerini asimetrik yerleştirirseniz ya da özdeş olmayan DIMM'ler yerleştirirseniz : Tek Kanallı Mod elde edersiniz.

Tek kanallı modda aşağıdaki şartların karşılanması gerekmez:

*Aynı marka
    *Aynı zamanlama özellikleri
    *Aynı DDR hızı

Bellek artıracakların işine yaramasını umuyorum.*resimler alıntıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sanalemre -- 21 Ağustos 2007; 15:07:49 >

• Genel olarak doğru olabilir ancak çift kanal için gerekli olan bellek dizilimi anakarttan anakarta değişiyor.
  • Evet doğrudur. Ben sadece bu konudaki soruların fazla olduğunu gördüm ve kendi çapımda araştırmam sonucu bu bilgileri edindim. Sizde farklı olan bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim
  • quote:

Orjinalden alıntı: olivier_kahm - forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=13805227

.....

Kullandığım anakartlar:
    ASUS A8V-E Deluxe: 1. ve 3. , 2. ve 4. slotlar aynı renk. Aynı renkli slotlara takınca dual çalışıyor.
    MSI K9NU-Neo: 1. ve 2. , 3. ve 4. slotlar aynı renk. Farklı renkli slotlara takınca dual çalışıyor.
    Sapphire PE-AM2RS485M-2: 1. ve 2. , 3. ve 4. slotlar aynı renk. Aynı renkli slotlara takınca dual çalışıyor.
    Bu üç anakartı kullandıktan sonra çift kanal çalışan ramlerin dizilişi ile ilgili bir genelleme yapamıyorum.

.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olivier_kahm -- 21 Ağustos 2007; 17:52:41 >
  • size bi sorum olacak arkadaşlar. öncelikle teknik bilgim fazla olmadığı için yukarıda yazılanları pek anladığımı söyleyemem. benim twinmos 1 gb ddr 400 mhz 3200 ram im vardı. geçen gün aynı ram den bi tane daha aldım ve eski ram in yanına taktım. bilgisayarımda özelliklerden bakınca 2 gb olarak gözüküyo ancak ben bilgisayarda bi performans artışı göremedim. açılış kapanış süreleri felan aynı bilgisayarın. bu normal mi sizce ?
  • @saviola83

Normal

Öncelikle Dual channel ram kullanmak ile 2 adet ram kullanmak ayrı şeyler. Dual channel olayı genelde aynı seri olan aynı marka ve model ramlerın anakartın uygun dizilimine göre takarak oluşur.

Ha bunu yapmasam ne olur dersen hiçbirşey olmaz,sadece dual kullanmamış olursun.

DualChannel günlük işlemlerde performans getirisi getirmez getirsede hissedilir derecede getirmez. Zaten en fazla %5-15 arası performans farkı alırsın oda uygulamasına göre değişir.

Almışken dual yapmak mantıklıca ama illa dual değil diyede ramleri satıp dual almak gereksiz. Ramlerin eğer aynı marka model ve seri ise anakartın kitapçığından dual yerleşim şemasına bak.

Windows açılışı olayı ise tamamen farklı bir durum.Windowsun versiyonu,eklentiler,service pack leri , yüklü programlar vs.. windowsun açılış hızını belirler.Yani 1gb ram ile 2gb ram arasında windows açılısında fark göremessin.Ancak windows içinde uygulamalarda ciddi farklar oluşturur özellikle günümüz oyunlarını oynarken ara ara yaşanan tıkanmaların çoğunun nedeni ram yetersizliğinden gelmektedir, bu yüzden 1gb ramle oynarken genelde arka plandaki her türlü uygulama kapatıp oyun oynanır.

2gb ram şuan için ideal ancak bir an önce ram arttırımına gitmeden ddr2 ramlere geçmeni tavsiye ederim , tabi buda anakart işlemci vs.. değişimi demek

• Çİft kanal bellek kullanımı için marka, model, seri, çip vs. aynı olmak zorunda değildir, sadece maksimum uyumluluk için tavsiye edilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Helldancer

@saviola83

Normal

Öncelikle Dual channel ram kullanmak ile 2 adet ram kullanmak ayrı şeyler. Dual channel olayı genelde aynı seri olan aynı marka ve model ramlerın anakartın uygun dizilimine göre takarak oluşur.

• cpu z programıyla baktım , sağ üst köşede dual yazıyo. şimdi benim ram ler dual mi çalışıyo.
  • up
  • Sayın Sanalemre....

Son derece akıcı , geniş , şemasal örnekleriniz ile konu hakkındaki eğitici ve bilgi artırıcı açıklamalarınız için teşekkürü hak ediyorsunuz.Sağolun.
  • Arkdaşlar dual ram yapmak için 2 raminde aynı marka olmasımı gerekiyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.