Şimdi Ara

QT Bukadar İyiyse Neden Ozaman En Popüler Masa Üstü Ortamları GTK İle Yazıldı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar, netde kıyaslama yatpığımda bu forumda da olduğu gibi herkes QT yi savunuyor GTK ya karşı yok bu yok şu diye... madam bu QT bukadar iyi neden hep en popüler masaüstü ortamları GTK ile yazılıyor mesela bunlara örnek Ubuntu. yani linux camiasının lideri, sonra linux mint.
    ayrıca kaldıki QT ve GTK ile yapılan desktop'lara bakalım. GTK desktop'ları: Gnome, Xfce, Lxde, Mate, Cinnamon .... bunların hepsi GTK ile yapıldı şimdi QT desktop'larına bakalım: KDEi LXQt, ....
    şimdi güzel bir kıyaslama yapalım GTK masaüstü kullanım oranı QT masaüstü kullanım oranına göre oldukça aşırı yüksek yani aralarda dağlarca fark var. netdende araştırırsanız görürsünüz. GTK burada noktayı 12'ye koyduğu halde neden hayla QT diye bağıranlar var ?

    kendi deneyimlerimden yola çıkacak olursak, birçok KDE masaüstü ortamını kullandım birçokta GTK tabanlı masaüstü ortamlarını kullandım samimi olarak söylüyorumki KDE ortamında Cins Cins hatalar donmalar beni mahvetti GTK da da böyle tipik şeyler olmuştu ama KDE ye göre çok az. bu yüzden :Gnome kullanıyorum çokda memnunum KDE ye göre çok iyi.







  • Açıkçası arayüzü geliştirme araçlarında uzman değilim. Lakin genel yazılım dünyasında bir durum var bir şey iyi diye hop tüm kod base ona geçirilmez.
    Kararlılık ve Bug konusunun geliştirilen araç kiti ile alakası olmayabilir de.

    birde bu elma mı armut mu daha iyi tartışmaları bitmez.
  • arkadaşlar bu konuya sadece 1 cevap gelmiş. benim amacım şu bunu döver gibi değil. ilginç geldiği için açtım konuyu. hem sizede ilginç gelmezmi ? herkesin Qt dediği halde Gtk ortamının bukadar fazla kullanılması ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GTK, QT'yi performans olarak havada karada katlar. Bende 2005 Mac mini var, tek yuvalı DDR PC3200 RAM kullanıyo ve o RAM'lerin maks kapasitesi 1GB ve o da bulunmuyor, bulunsa da uymuyor falan, dolayısıyla üstündeki 512MB RAM'le kullanıyorum, bu durumda hem gelişmiş OS kullanmak hem de 512MB sınırını aşmamak denklemini çözmek gerekiyor. Ne yaptım, GTK+ 2 ile yazılmış LXDE, kısaca LUBUNTU kurdum, 512MB 'lık makinayı sorunsuz, kasmasız kullanabiliyorum. RAM'i koklayarak kullandığı gibi CPU'ya da az yükleniyor. Laptop kullanacak olsam da tercih ederim yani.



    Ancak!... Bu demek değil ki Qt'yi hiç kullanmam. Qt'yi de kullandığım durumlar oldu, oluyor. En basit örnek olarak geçen sene 64bit Intel Mac mini'mde OSX üzerinde HTML sayfalarından epub/PDF yapmak istedim, yazılımlara baktığımda ya lisanslı veya online çalışan, ya eski ve yetersiz özellikte , ya sadece Windows'ta çalışan OSX versionu olmayan haldeydi, Mac mini OSX üzerinde kullanabileceğim yazılım yok derken Github'ta wkhtml2pf diye birşey buldum, Qt ile geliştirilmiş ve o sayede OSX 'te derlenebiliyordu, zaten Qt ile geliştirilme sebebi oydu, tek kod tabanı ile Linux,Win, OSX hepsinde calışabilir olmak, nitekim OSX'te derledim ve Qt olduğu için 30-60dk boyunca derlemesi sürdü ve sıkı durun, 50MB'lık bir binary oluşturdu, yuh dedim ancak denedim çalışıyordu. 64bit'lik Mac'imde 8GB RAM var oradan da yırttı. Sonuç: Qt 'yi tercih edermiyim, hayır ancak bugün hala kullanıyorsam, alternatifini aramaya vakit yoksa o yüzden mecburen de olsa Qt iyi bir framework.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam zaten Qt yi karalamıyorum ama Qt kullananlar Gtk yı karalıyor genellikle. herzaman dedikleri gibi Qt ye geç bırak onu vs. vs... diyorlar insanlara. işte buna sinirleniyorum. Gtk nın performansının nekadar iyi olduğunu xfce ve lxde ile öğrenmiş durumdayım. yani bu açıdan çok esnek. performans istiyorsan xfce lxde görünüm şıklık istiyorsan gnome, cinnamon, unity ama qt de bukadar sağlam seçenekler yok. yani killer app derler ya bir programlama dilinin nekadar iyi olduğunu kanıtlayan bir uygulama diye işte Gtk da bu çıkardıkları masaüstleri ile nekadar iyi olduğunu kanıtlamış durumda. bu yüzden Gtk diyorum :D birde çok hoş:D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harun2525 -- 15 Mart 2017; 22:48:36 >
  • Yanlışın var gtk nın ram kullanımı düşük ama qt den yavaş, hem de bariz farkla yavaş. Lxqt var, hem ram kullanımı düşük, hem de lxde'den hızlı. O 50mb lık binary static bağladığın için olmuştur. Normalde qt kullanan bir uygulama nerdeyse konsol uygulaması kadar az yer kaplıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektro_gadget

    Yanlışın var gtk nın ram kullanımı düşük ama qt den yavaş, hem de bariz farkla yavaş. Lxqt var, hem ram kullanımı düşük, hem de lxde'den hızlı. O 50mb lık binary static bağladığın için olmuştur. Normalde qt kullanan bir uygulama nerdeyse konsol uygulaması kadar az yer kaplıyor.

    wkhtmltopdf'yi Qt ile yakın temas tek deneyimim olduğu için ilettim. 50MB tutması sebebi, Qt framework'un bir sürü kütüphanesini runtime kodlarını dahil etmek zorunda old için yoksa sonuçta HTML --> PDF işlemi çekirdek olarak 3 - 5 MB 'ı geçecek şey değiil. Yani aynı işi yapacak binary, OSX'in kendi kütüphane ve runtime'larını kullansa en fazla 5-10MB olurdu. Sonuç açısından bu cok önemli mi, değil. Ancak süreç açısından bence önemli. Yani her platformda her durumda çalışacak diye herkes Qt'yi kullansa yazılım işi kontrolden çıkar. Benzer fikre web framework'lerde de sahibim. Öyle web frameworkler var ki 2 sayfalık bir websayfasında HTML, CSS ve JS kodlarına bakıyorsunuz karma karışık ve gereğinden cok uzun.



    Ancak cok basit başka bir örnek: OSX Cocoa Framework ile yapılıyor. Şimdi bir an için Apple CEO'su Cocoa Developer'lara servet ödemeyip, Qt ile işleri kotaracak ucuz elemanlara yaptırarak maliyet düşürmek için OSX'in Qt ile yapıldığını düşünün : ) Düşünemiyorum bile. Tabi ki bu GTK ile karşılaştırma olmadı, fakat you get the point.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam hiç xfce kullandınızmı ? xfce gerçekten çok hızlı ve hafif. qt ve gtk uygulamalarını hız açısından hiç kıyaslamadım ama xfce de hepsi tıklandığı anda açılıyor. bence abartılacak bi farklılıkları yok.
  • birara wxwidgets vardı ona ne oldu yaw
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.