Şimdi Ara

Psunun Ömrü Ne Kadardır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
4.769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • X-FI X kullanıcısına yanıt

    OCZ fatal1ty 550W 80+çok sağlam psuydu bilgisayarıma aldığım ilk kaliteli psuydu dandik bir 350 watt psudan buna geçmiştim gerçekten çok iyiydi o dönemde ilk defa psu fanında kırmızı led vardı yanlış hatırlamıyorsam. şimdilerde rgb fanlı psular revaçta ama bunun ilk örneği bu psuydu yinede iyi dayanmış bence 10 yıl az değil

  • 10+ yıl rahat gider arasıra içini açar termal bakım temizlikte yaparsan ekstradan ömrünü uzatırsın , o kalitede bir psu gitse dahi koruma devreleri mevcuttur arızalanırken anakarta zarar vermesi düşük ihtimaldir

  • X-FI X kullanıcısına yanıt

    Genel hatlari ile ok hocam :) yanliz söyle de bir durum var artik, aslinda bende japoncuyum, lakin cinli firmalar o kadar büyüdüler ki artik japon kapasitör firmalarini satin alir konuma geldiler, bunlara örnek corsair rm750 serisinde kullanilan elite ve su'scon firmalari var, 105C lik 10.000h lik kapasitörler üretiyorlar, datasheet lerine dikkat ederseniz, bu iste bir is var diyeceksiniz. Ya düne kadar su'scon gördügüm modelden ekşiyordum. O derece... Simdi rm750 ye de 10 yil garanti veriyor corsair. Hep beraber zamnala bakip görecegiz bu arkadaslarin basarisini... Ve sadece kapasitörler de degil, ünite cok cok önemli, corsair dedi bu zaten bizim en güvendigimiz ünite biz bunu öylede böylede satariz, zaten serin calisiyor. Bu üniteye cok cok benzer adata xpg nin core reactor serisi var üstelik full japon kapasitörlü ve de kablolari 16awg (pcie ve eps)... Diger yandan sharkoon coolzero (fsp üretimi) modeli tekrar giris yapmis ülkemize. Adata(xpg), Corsair birlikte cwt ye ürettiriyor. İçlerinden ve de bahsettigim ayni fiyat kategorisindeki ürünlerden sadece corsair bu cakma japon aslen cin mali yada cin mali görünümlü japon kapasitörleri kullaniyor. Testini yapamadigimiz icin, bekleyip görecegiz. Corsair her halükarda 10 yil garanti veriyor ve koruma devreleri düzgün bir model.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 14 Mayıs 2021; 13:48:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Güc kaynaginin demeyelim de elektronik cihazlarin ömrü, sicakliklada dogru orantilidir. Genel olarak 65in alti iyidir, üstü kötüdür. Bu kötü demek degil ki aninda bozar, bir yila bozar veya üc yila bozar. Ama yukarisi icin söyle bir genelleme yapilabilir, 65 in altina nazaran ömrü daha "kisa" olur. Cünkü yuksek sicaklik ile yari iletkenin kimyasi bozuluyor. (Burda ki yuksek sicaklik parcanin cinsine göre degiskendir.) Gectim lehiminde ömrü var ve bunu da etkiliyor. Lehiminde kursunlusu ve kursunsuzunun ömrü farkli olur. Neyse serin calisan bir donanim diyelim... Bunun da aldigi voltaj ne kadar temiz ve stabil? Bu da cok önemli, ripple cok ise zaten donanimin sicakligida artacaktir. Ripple istenmeyen bir durumdur ve beslemeleri zorlar. Ne kadar az o kadar iyidir. Düsük sicaklik, kaliteli bilesenler, düsük ripple temiz voltaj!

    Güc kaynaklari diger donanimlara göre yükte daha sicak calisabilir bu yüzden 105C lik kapasitörler kullanilir genellikle ya da en kötü 85C likler.(85likler iyisi degildir) Ama yine fark etmiyor ne kadar az sicaklik o kadar uzun ömür sasmaz, hedef 10 yil ya hani...

    Ömrü ne kadardir sorusunun cevabi biraz da kisiseldir cünkü 7/24 yükte kullanilmis bir güc kaynagi ile günde 12 saat rölanti de yahut cogunlukla rölanti de calisan bir güc kaynaginin ömrü bir olmaz. Biri 10yil kullanir, digeri 3 yila cortlatir. Benim 2013 sonu 14 basi aldigim seasonic s12ii 620 modeli halen calismakta mesela lakin yakin tarihlerde alip bozanlarda mevcut. Bunda bir nedeni var tabi ki? Benim zamanimda üretilen modelin kalitesi ile 2018 sonrasi bir s12ii ler bir degil. Diger yandan diger markalarda, ayni modelin farkli watt larinda akil almaz farklar oluyor bu daha kötü, misal coolermaster bronze modeli model numarasini simdi unuttum, unutkanlik ta biraz basladi, yaslandik artik, burda incelemistim. 450w lik modelde yüksek ripple sorunu vardi. 550w lik ta yaramaz idi, 650 ok, 750w lik modeli is görür idi. Bunun sebebi bu arkadaslarin, düsük watt nasil olsa beyaa, diyip direk malzemeden calmasi ve farkli komponentler kullanmasi idi.. merak eden olursa gecmise bakip bulabilirim konuyu... Ayni sekilde cougar inda stx lerinde vardi bu durum, her wattinda farkli cirkinlikte kapasitörler vardi...

    Yani burda size 90 gold lar icerisinden iste xpg core reactor, fsp hydro g pro, rm750x, focus gx (yeni), bequeit straight falan öneriyorlarsa bilin ki sizi sevdiklerinden söylüyorlar, cebinizden 3 kurus fazla ciksin lakin kaliteli bir model alip arkaniza yaslanin diye söylüyorlar. Bu konularda @ehhalil hocamizin söylediklerini mutlaka dikkate alin. Ama suydu ama buydu, darlamayin kendisini... Ettigi yardim profesyonel ve maddi bir beklentiside yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 14 Mayıs 2021; 13:45:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Hocam sağolasın benden bahsetmişsin ama gördüğüm kadarıyla bu konuya mesaj atmamışım ve benden bahseden de olmamış  Başka bir konu ile karıştırmış olabilir misin?


    ***


    Alıntı

    metni:
    Ama yukarisi icin söyle bir genelleme yapilabilir, 65 in altina nazaran ömrü daha uzun olur.


    "... ömrü daha kısa olur" yazacakken dalgınlığına gelmiş. Ne demek istediğin anlaşılıyor aslında ama yine de yanlış anlayabilecek kişiler olabilir diye belirtmek istedim.

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Hocam bu COOL ZERO serisinin CWT üretimi olduğundan emin misin? Sharkoon'un GOLD ZERO serisi CWT üretimi fakat COOL ZERO serisi SIRTEC üretimi diye biliyorum. Bir de bu COOL ZERO serisinde ani akım koruması olmadığını okumuştum, bunu da sana söyledim diye hatırlıyorum. Bununla ilgili bir bilgi edinebildin mi?

  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    Senden bahsedilmesi onemli degil :) diger konularda gördüm ve genel olarak forumdaki yorumlara bakiyorumda... Bilmem anlatabildim mi :)


    Orada hata olmus aynen :) düzelttim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    "Unutkanlık da başladı, yaşlandık artık" derken espri yaptığını düşünmüştüm. Yaşa bağlı unutkanlık meydana gelecek kadar yaşlı olmadığını; unutkanlığın kafanın meşguliyeti ile ilgili bir durum olduğunu tahmin ediyorum.   Yine de merak ettim, kaç yaşındasın?


    Evet, gamezoom sitesinde FSP üretimi olduğu belirtilmiş, ilginç!   Başka bir yerde SIRTEC üretimi olduğunu okumuştum.

    pcgameshardware sitesindeki yorumlar kısmında biri bunun SIRFA(SIRTEC/HP) üretimi olduğuna dair bir şeyler yazmış.


    pcgameshardware sitesindeki incelemede elde edilen ripple değerleri, üst seviye diye pazarlanan ve görece pahalı satılan bir PSU için biraz yüksek görünüyor. gamezoom'un her %10'luk yük artışında 1 mV üstüne koyarak oluşturduğu ripple tablosunu ciddiye alamıyorum. Geçmişte bu sitedeki 5-6 incelemeye göz attığımda hepsinde aynı garabeti görmüştüm. Bu incelemede de durum aynı  


    Bu arada ani akım koruması olup olmadığına bakabildin mi?





  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam, gecikme icin özür dilerim lakin hala daha net bir cevap alabilmis degilim. Bir yandan sharkoon ile görüsmelerim devam ediyor diger yandan Christoph a ulastim, o %100 emin, elindeki modelin FSP ye ait oldugunu söylüyor. Sharkoon iki firma ile de calisiyor o zaman dedi. Bu cevaba göre farkli cografyalara farkli fabrikada üretilmis ürünler satiliyor olabilir. Avrupa civarina A, brazilya amerika B olabilir. Tahminen... Gelelim Sharkoon a... Ayip ettiler! Acikca sordum, fsp mi yoksa sirtec(highpower, sirfa) mi? Bana bir hafta sonra verdikleri cevap; sharkoon kendisi üretiyor, parca tedarikcileri hakkinda bilgi vermemiz etik olmaz. (?) Öyle mi dedim, linkleri attim kendisine, burda su yaziyor, digerinde de bu gördügünüz gibi... Eger sharkoon un fabrikasi varsa nerde? Cok merak ediyorum diye sordum. Ornekte verdim, cwt üretimi sharkoon modellerini saydim ve corsair in cwt üretimi modellerini oldugununda altini cizdim... Ya elemanin haberi yok, orda oturdugu yerden para kazaniyor ya ugrasmak istemiyor, ya da anlamadim.


    Ama reviewlere bakinca 750w lik icin sirfa, 850w lik icin fsp oldugu kimilerince yazilmis. Acaba diyorum modeline gore mi fabrikaya siparis verildi, tabi ki bunun da cevabi suan icin hala mechul. Ama bulurum :) zaman siniri yoksa eger... 750w lik sirfa üretiminde NTC termistör olmadigi söyleniyor, bende göremedim lakin bunuda Sharkoon a soracagim ama yetkili birine ulasamiyorum. Fsp üretiminin icini acik göremedim ve aslinda direk kendilerinden ögrenmek istedim. Net bir bilgi olmadan söyle böyle yazmak istemedim ama suan birseyler canlandi kafamda...


    Ilerde tekrar güncelleme yaparim 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 25 Mayıs 2021; 21:38:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teknobiyotik' ten 2011 yılında seasonic marka 850w lık bir psu almıştım, o günden bu yana günlük ortalama 6 saat ve de bir süre mining de kullandım hâlen ilk günkü gibi... 


    Kaç tane sistem gördü hatırlamıyorum... 

  • kunGFu kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de corsair cv650 kullaniyorum nasıl psu kaliteli mi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 4 buçuk yıldır evga 750bq kullanıyorum değişme vakti gelmiş psunun. Ortalama 1000tl ye alabileceğim psu önerisi yapabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gecikme sorun değil hocam. Geç olsun, güç olmasın demişler. Paşaya kelle yetiştirmiyoruz sonuçta, acil bir durum yok ("zaman siniri yoksa eger..." demişsin) sadece genel kültür artırıcı bir sohbet ediyoruz.  


    Ben de bir ara Xigmatek'e ulaşıp bir şeyler sormak istedim ama senin yaşadığın gibi bir durumla karşılaştım. Resmi web sitesinden dönüş yapmadılar (belki sistem arızalıymıştır da mesajım yetkililere ulaşmamıştır diyeceğim ama öyleyse bile yine rezalet), markanın face sayfasına mesaj attım, yanıt verdiler ama evlere şenlik... Kendi ürünlerine hakim değillerdi, sorularıma net yanıtlar veremediler, resmen lafı gevelediler. Ben de onlara "siz bu kafayla giderseniz ikinci sınıf bir marka olmaktan kurtulamazsınız" gibi bir şeyler yazarak diyaloğu kestim.


    Forumda SharkoonTürkiye diye bir hesap vardı (https://forum.donanimhaber.com/profil/2772584) bir ara markanın temsilcisi gibi dolaştı buralarda ama kendisiyle verimli bir diyalog kuramadık. Sanırım sadece reklam amaçlı bir hesap açmışlardı, kısa sürede kayboldu gitti. Epeydir sesi çıkmıyor.


    Modelin "Sirtec üretimi olduğunu, NTC ve röle olmadığını" okuduğum siteyi buldum. Araştırırken sen de bulmuşsundur muhtemelen ama ben yine de şuraya linki bırakayım.

    https://www.profesionalreview.com/2019/06/18/sharkoon-silentstorm-cool-zero-750w-review//


    Cybenetics'te zaten yok ama 80+ sitesinde bile yeni serinin test raporu yok. Oradaki raporlar 10-12 yıl öncesine ait. Oysa Sharkoon birkaç yıl önce yeni seri diye piyasaya sürdü bu Cool Zero serisini  Soru işaretleri ile dolu ilginç bir seri... 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehhalil -- 26 Mayıs 2021; 22:38:10 >




  • -Rusher- kullanıcısına yanıt

    650W da olur derseniz gözünüz kapalı şunu alabilirsiniz:

    https://www.adeksstore.com/urun/xpg-core-reactor-650w-80-plus-gold-power-supply-guc-kaynagi-650g-bkceu

    Şu anda kalitesine göre fiyatı ucuz olan çok iyi bir modeldir.


    Kaliteden taviz vermeden 750W ya da üzeri modellerden alabilmek için 1000₺'yi geçmek gerekiyor.


    Kaliteden en az taviz vererek alınabilecek RM750 modeli gg'da şu anda 950₺'ye satılıyor:

    https://www.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/corsair-rm750-cp-9020195-eu-750w-power-supply_pdp_697047201?



    1000₺ üzerine çıkılacak olursa;

    TX750M

    HYDRO G PRO

    GF1

    DA850


    gibi modeller değerlendirilebilir.





  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    Aynen bu siteyi bende gördüm, sharkoon yetkilisine de ilettim, orda NTC termistör görünmüyor. Yetkiliden hala cevap yok. Kafam aticak, gidicem mekanlarina lakin cevap verecek eleman olmadigi düsüncesi beni geri ceviriyor... Adam bilmek zorunda degil ki :) maasini aliyor, hazir kita asker gibi orda gelene merhaba, maile cevap, bitti. Herhangi bir modellerinin icini actiklarini bile zannetmiyorum.


    SharkoonTürkiye ye bende zamaninda sormustum birseyler lakin cevap gelmedi hicbir suretle... Ayni sekilde pazarlamaci bir arkadasi oturmuslar pc basina, sen PR kas demisler herlade o da amatör olacak ki, bu tür hareketler yapsin. Biri sana soru sordugu zaman ürünün ve stogu ile ilgili cevap vermek zorundasin. Bilmiyorsan, bilene yönlendir, mail adresi ver... Amatörlük ya da eksiklik bilemedim, belki de her ikside...


    Teknik destek konusunda Msi iyi, bak asusta bir yere kadar... Asus un level1 destek ekibi konudan pek birsey anlamiyor, bilmedigi icin seni level2 ye yönlendiriyor, level2 de yerine göre hebele hübele yapiyor. Anakartlarin üzerindeki kapasitörleri sormustum, b550 tuf larin... Sadece audio kismi japon, digeri hakkinda bilgi veremezmis beyim, tedarikcileri hakkinda bla bla.. ayni hikayeye sariyorlar. Anakartin pcb sinin (tuf) 4 katmanli oldugunu falan ögrenmistim. Msi dan cevaplar hem hizli hem net geliyor. Asusta bir hafta bekletmisti toplamda, level1 di level2 ydi derken...


    Cool zero ile ilgili bir sikayete rastlamadim, genelde kullananlar memnun lakin garanti süresi ve sharkoon un konuya ilgi ve alakasi beni sogutmak üzere (soguttu da caktirma iste). Kötü bir model oldugunu düsünmüyorum, linkte de gold tavsiye rozeti vermisler. Iscilik on numara, bilesen kalitesi cok iyi, full rubycon ve kablolarin sogutmaya engel olmayisina bile dikkat edilmis. NTC termistör ucuz bir bilesen aslinda, ilginc bir sekilde sanki unutulmus yahut önemsenmemis gibi, kablolari dahi 16awg lik üstelik, fsp ve seasoniclerde bulmak zor... Varistör(mavi yuvarlaksi)lere paralel bir eleman var, kare siyah ve sarili... üzerinde de CMD02X IC (magic switch) olmasi lazim. AC kesildiginde direncleri bosaltiyor yanlis bilmiyorsam, EMI filtresi ile beraber takilir o genelde... Bu ayni zamazingo thermaltake toughpower grand rgb 750w gold de de mevcut. (Toms review) tahmin et kim üreticisi? Tabi ki Sirfa. :) Yine bu zikkim cougar gx-s 550w modelinde de mevcut. Kim üreticisi diye sorarsam heralde Sirfa oldugunu söyleyeceksin ve evet bu Sirfanin platformuymus. Sirfa bu sekil yeterli oldugunu düsünüyormus. Bu normalde Sirfa nin platinum verimli ünitelerinden biriymis. Half-Bridge + LLC resoant converter, modern bir ünite...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 26 Mayıs 2021; 23:44:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • -Rusher- kullanıcısına yanıt

    Bende xpg core reactor derim 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu aralar XPG CORE REACTOR 650W alınabilecek sağlam psu'lardan 10 yıl garanti vermesi üreticinin ürüne güvendiğinin göstergesi kolay kolay 10 yıl garanti vermez firmalar evga'da misal supernova serisine 10 yıl garanti veriyor.


    bunların dışında evga supernova serisi'de üst segment kalitede ama ülkemizde bulunmuyor zamanında evga 650 p2 modelini amazon.com'dan 320 tl'ye almıştım hey gidi günler




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerosol 34 -- 26 Mayıs 2021; 23:49:7 >
  • run...rabbt kullanıcısına yanıt

    Corsair RMX yada TXM kadar degil, VS serisinden iyi, high power Performance GD 750 den bir tik asagida, ne cok iyi ne cok kötü, eh iste... Alirmisin diye sorarsan, üzerine biraz daha koyardim daha iyi bir model alirdim sanki...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 128MilyarDolar

    Her şeyin temeli sıcaklık. Tüm bilgisayar bileşenlerin ömrü sıcaklıkla doğru orantılı olarak azalır. CPU, GPU, Ram, SSD, Anakart aklına gelecek tüm bileşenler öyle yada böyle yüksek sıcaklıklarda bir süre sonra zarar görür.


    En basitinden şöyle özetliyim; 600W PSU var fakat sistemin yükte ortalama 500W tüketiyor bu PSU nun çok ciddi bir yük ve stress altında kalacağı dolayısıyla da buna bağlı PSU yu oluşturan bileşenlerin sürekli yüksek sıcaklıklarda çalışacağı yine buna bağlı o PSU nun kısa zaman içinde veriminin düşeceği belki de bozulacağı anlamına geliyor.


    O yüzden benim önerim PSU alırken biraz paraya kıyıp 600W alacaksak 750W, 750W alacaksak 850W almaktan yana. Daha az yüke girer, daha az ısınır, daha az ısındığı için fanı daha düşük çalışır ve ses yapmaz, daha uzun ömürlü olur velhasıl her yönden daha çok fayda sağlar.

    Ya kafanızdan bilmeden teori üretmeyin, bir psu da yüke binen ısınan tek parça mosfetlerdir, onlar da, yüksek sıcaklıklara dayanabilirler, kısa devre olmadığı sürece bozulmaları neredeyse imkansızdır, psu bozacak en büyük etken, kondansatörlerdir, yüklü veya yüksüz durum kondansatöre etki etmez doldur boşalt yapan kondansatörün ömrü bir pil gibi bir zaman sonra dolar, kısa devreye düşer, bu da, psu da mosfet arızasına sebep olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.