Şimdi Ara

Psu elektrik tüketimi hesabı ve verimlilik sorusu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
5.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Şuan Antec neo power 480w psu ile sistem kullanılıyor.Kampanyadan TAGAN 2 FORCE 800W aldık.Şimdi merak ettiğim şey hangi psu'yu taksam daha verimli olur.Yani 800w psu takmak daha fazla elektrik tüketimi anlamına gelmez heralde diğmi?Hatta daha verimli ise daha az elektrik çeker sanıyorum doğrumudur?Farkeden bişey olurmu sistem değişmedikçe?

Ve hangi psu daha az elektrik çeker veya daha verimlidir bakabiliceğimiz bir site tablo vs varmı?

Teşekürler.

• psu verimliliği artdıkca tüketilen enerji azalır şöyle açıklamak gerekirse örneğin 1000 watlık bi güç kaynağı olsun ve bu psu %80 veimle çalışsın diyelim ve psu tam yük altında çalışsın bilgisayarına giden güç net olarak 800 wat dır peki geriye kalan 200 wat nerde? cevabı basit ısı enerjisine dönüşdü VERİMLİLİĞİN ARTMASI ISI ENERJİSİNE GİDEN ELEKTİRİĞİ AZALTIR
    2.soruna gelince istersen 2000 wat al bunun elektirik tüketimine bi etkisi yok sistemin ne kadar güce ihtiyaç duyuyosa o kadarını verir psu bunu da şöyle açıklaya biliriz kısaca
    2 PSU OLSUN İKİSİNİNDE VERİMLİLİĞİ AYNI OLSUN 1. 800 WAT 2. İSE 400 WAT OLSUN SİSTEMİN İSE 350 WAT A GEREKSİNİM DUYSUN İKİSİNİN DE HARCADIĞI ENERJİ AYNIDIR
    VERİMLİLİK AÇISINDAN HIGH POWER ÇOK İYİ %84 VERİMLE ÇALIŞIYOR
    http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=30664

• Antec neoPower'da 80+ sertifikası yok sanırım , şu halde Tagan daha mantıklı diyorsunuz.Onda da tak çıkar kablo olayı yok İlginize teşekürler.

Kabaca bi hesap yapacak olursak 400W çektiğiniz 2 psudan biri %70 verim biri %80 verim olursa arada 71W gibi bir fark oluyor,bu fark ısıya dönüşen farktır.

Yalnız şu var ki bizim sistemler tam yükte bile kolay kolay 400W çekmez,genelde ortalamaya vurursak 150W gibi bir değer alırız ki,ortalama 25W gibi bi elektrik harcama farkı olur.

Elektrik 1Kwh'si 19Ykr olması lazım,yani 40 saatlik çalışmadaki fark 19Ykr olacaktır.

Biraz ince hesap oldu ama,verimliliğin çok da büyük bir problem olmadığını anlayabiliriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Verimlilik o kadar ciddi bir problem değil,kaç watt psu kullandığınız değil kaç watt çektiğiniz önemlidir.

Kabaca bi hesap yapacak olursak 400W çektiğiniz 2 psudan biri %70 verim biri %80 verim olursa arada 71W gibi bir fark oluyor,bu fark ısıya dönüşen farktır.

Yalnız şu var ki bizim sistemler tam yükte bile kolay kolay 400W çekmez,genelde ortalamaya vurursak 150W gibi bir değer alırız ki,ortalama 25W gibi bi elektrik harcama farkı olur.

Elektrik 1Kwh'si 19Ykr olması lazım,yani 40 saatlik çalışmadaki fark 19Ykr olacaktır.

Biraz ince hesap oldu ama,verimliliğin çok da büyük bir problem olmadığını anlayabiliriz.

güzel bir açıklama
    güncel sistemleri çoğu 200W üzerine pek çıkmıyorlar

• Kardeşler öncelikle bir yanlışlık var onu düzeltelim. Evet verim herkesin bildiği üzere giren enerjinin çıkan enerji ile olan oranıdır burada bir yanlışlık yok.

Ama örneklerde hata var. 1000W lık bir PSU dan tam yükte 1000W çekebilirsiniz 800W değil. Çünki bu W değerleri sizin PSU dan çekebileceğiniz gücü gösterir. Peki verim nerede devreye giriyor. Verimin girdiği yer şurası. Sizin bilgisayarınız 1000W çekiyor olabilir ( artık kaçlı CF yaptıysanız. ) ama güç kaynağının kaybı karşılamak için şebekeden çektiği güç 1200W tır. Yani 200W boşa gider.

Mesela artık elektrik süpürgelerinde de belirtmeye başladılar. Şimdiye kadar hep 1200-2000W diye elektrik süpürgesi satıldı ama bu motor gücüydü yani vakum gücünü yansıtmıyordu.

Her neyse verimle ilgili bilmeniz gereken bir diğer nokta ise transformatörlerde yani güç kaynağının içindeki metal parçaya sarılı bakır kablo sisteminde verim değişkendir. Bu değişim de çekilen güce bağlıdır. Güç kaynakları genellikle %80 yükte tam verimle çalışırlar. Bu yük azaldıkça ve arttıkça verim düşer.

Bunun nedeni ise şu. Tranformatörler geilimi manyetik indüksiyon yolu ile iltirler. Yani elektriği demir nüve üzerinde manyyetik alana çevirirler. Diğer uçta ise manyetik alandan tekrar elektrik elde edilir. İşte kayıpların önemli kısmı burada oluşur.

Çekilen güç azaldıkça nüvenin doyumu düşer, manyetik alan çizgileri azalır ve enerji azaldıkça giderek daha çok bir bölümü nüve üzerinde kaybolur. Manyetik akı ya nüve tarafından emilip mıknatıslanma gösterir, ya devresini tamamlayamadan nüveden elektromanyetik dalga olarak yayılır ya da nüve üzerinde titreşimsel ısıya dönüşür.

Güç arttıkça ise artık nüve doyuma ulaşır ve manyetik akıyı taşımakta zorlanır. Bu da kaybın artması demek, yani daha fazla manyetik alan uzaya saçılır.

Ayrıca yüksek güç tüketiminin devre elemanları üstünde de aşırı ısınmaya yol açması da ayrıca güç kaybına yol açar. Aslında kaybolmaz sadece biçim değiştirir.

quote:

Verimlilik o kadar ciddi bir problem değil,kaç watt psu kullandığınız değil kaç watt çektiğiniz önemlidir.

Günde 4 saatlik kullanım 10 günde 40 saat. 300 günde ise 1200 saat eder. 1200 saatte ise 570YKR eder. Bu süre zarfıda kesin zam gelir onun için düz hesap 600YKr diyelim bu da 6YTL yapar.

Türkiyede 1.000.000 bilgisayar var desek yılda 6 Milyon YTL eder. Önemli bir miktar he tabi bu sadece günlük 4 saati katmamız sürekli açık olan bilgisayarlara ne demeli.

Yani yıllık 6YTL az bir fark gii gelebilir ama ülke için oldukça önemli. Bir de dünya çapında düşünün. Zaten enerji kaynakları azalıyor olanı da verimli kullanmak gerekiyor.

Verimlilikten çaldığımız her yüzde geleceğimizden çalınıyor. Artı olarak tam verimi %70 olan bir transformatörün düşük yükseki verimi de oldukça düşük olacaktır.

Şu an %98 gibi verimler için çalışılmaktadır. Bunun için farklı yarıiletken teknolojileri, süper iletken porselen teknolojileri ve değişken sarım teknikleri uygunlanmaktadır. Özellikle süper iletken için oldukça büyük bir bütçe ayrılmaktadır dünya çapında.

• Güzel bir noktaya değinmişsiniz hocam,genelde düşündüğümüzde önemli bir nokta elbet,ama kişisel anlamda psu alırken kaliteli bir ürünü tercih etmememiz için bir sebep olamaz ufak bir verim farkı.

Ayrıca,pegasus arda hocam ufak bir hata yapmışsınız,500W Psu'nuz varsa,ve kaliteliyse bu gücü gerçekten verir verimi ne olursa olsun.[dandik uçuk etiketli psuları katmayın]Yalnız şebekeden çekilen güç daha fazladır.

Yani verimi %75 olan 500W bir psu,500W'lık besleme yaparken şebekeden 666W'lık güç çeker.Aradaki 166W 'lık güç ısı olarak yayılır büyük oranda.

imzamdaki ramlar orthosda hata veriyordu bende servise yolladım sağlam diye geri geldi bende güç kaynağımın yetmediğini (Lcpower550) düşünerek thermaltake toughpower 750 watt siparişi verdim hatamı ettim acaba saygılar

Orjinalden alıntı: orhan44

TheGate arkadaş demişki güncel sistemler 200 watt ın üzerine pek çıkamıyor donanımhaber video testlerinde neden hep 1000 watt lık güç kaynağı veya daha üstünü kullanıyor

imzamdaki ramlar orthosda hata veriyordu bende servise yolladım sağlam diye geri geldi bende güç kaynağımın yetmediğini (Lcpower550) düşünerek thermaltake toughpower 750 watt siparişi verdim hatamı ettim acaba saygılar

Güncel sistemler 200W değerini elbette ki aşabilir,ama boş dururken felan değil,yüksek performans isteyen oyunlarda v.s daha fazla güç çekilir.PSU hesabı yapılırken tüm bileşenlerin tam yükte çektiği güç baz alınır genelde,doğrusu da aslında budur,ama bilgisayar sürekli olarak o gücü çekmez tabii ki.

• çok iyi bir sistem ne kadar watt çeker acaba?700W ile istediğim sistemi kurabilir miyim arkadaşlar?
  • arkadaşlar, sistemim: q9300 - 4x1gb 800 mhz - 1mb 8800gt - 360gb sata... Bilgisayarcım fsp300watt yeterli bu iş çok abartılıyor dedi ve sistemi onunla kurdu. Ben forumlardan bahsettim en az 500watt diyorlar dedim, fsp500watt istiyorum dedim. Fakat dinletemedim. Bu sisteme yakın en az 15 bilgisayara bunu taktım. Gerçek 300watt yeterli dedi. On gündür kullanıyorum. Bu arada crsys bitirildi. 1280x1024 çözünürlükte. Ve kararma donma kilitlenme veya hata raporu v.s. olmadan. Ben en çok enerji bu oyunda çekiliyor biliyorum. Şimdi call of daty'e başlandı. Oyun bitirilemedi daha fakat gelinen levellerde hiç bir sorunla karşılaşılmadı. Avid liqid ile montaj yaptım. Renderler sorunsuz halledildi. Şimdi ben böyle devam edeyim mi? yoksa ilerde bir anda sorun mu çıkacak.
  • @shahmaran; bir anda sorun çıkmayabilir ama o sistem için 300w gerçekten yetersiz. ne kadar gerektiğini burdan hesaplayabiirsin:

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

bu siteden şöyle bir sistem kurup hesaplarım tahmini olarak, verdiğin bileşenler dışında 1 dvd-rw, 1 hdd , 1 ses kartı girdim ve max. yükte 322w çektiğini gördük, sistemin çalışır ama stabilite için 350w ve yukarısını almanı öneririm, aslına bakarsan 350w bile yetersiz ama senin için en az bu olmalı, kasa-güç kaynağı bölümüne gir ve orda sor bence

• yuceeren ve hunter87 ikinize de çok teşekkür ederim. Evet overclock yapmıyorum. 1 dvd-rw ve 1 hdd var. anakart asus p5k-e wifi ap onun için ses kartı kullanmıyorum. Yani fsp 500w taktırmakta ısrar et diyorsunuz. Daha doğrusu f/p de fsp öneriliyor yoksa gerçek değeri 400w ve üstü olsun diyorsunuz.

Orjinalden alıntı: shahmaran

yuceeren ve hunter87 ikinize de çok teşekkür ederim. Evet overclock yapmıyorum. 1 dvd-rw ve 1 hdd var. anakart asus p5k-e wifi ap onun için ses kartı kullanmıyorum. Yani fsp 500w taktırmakta ısrar et diyorsunuz. Daha doğrusu f/p de fsp öneriliyor yoksa gerçek değeri 400w ve üstü olsun diyorsunuz.

evet gerçek değeri 400w ın üzerinde olması senin içi daha iyi olur, sonuçta en basitinden bir tane daha hdd , yada optik okuyucu, ses kartı falan takmayacağını kim garanti edebilir ki, eğer maddi olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyecekse tabii ki oabildiğince güçlü bir ünite almanı tavsiye ederim ama fazla aşırı ya gidipte 750-1000 w tarzı cihazlar da senin için şu anda fuzuli olur, glacial power 550w modeli f-p olarak iyi, güç gereksinimi için de fazlasıyla yeterlidir bence.

• Bu programa göre benim 371 w psu ya ihtiyacım var ama 390 w bende.
    cpu 2,66 ghz ben 3,00ghz
    ram 1066 mhz ben 1200 mhz
    bana mısın demiyo

Orijinalden alıntı: DigitalWorld

Kardeşler öncelikle bir yanlışlık var onu düzeltelim. Evet verim herkesin bildiği üzere giren enerjinin çıkan enerji ile olan oranıdır burada bir yanlışlık yok.

Ama örneklerde hata var. 1000W lık bir PSU dan tam yükte 1000W çekebilirsiniz 800W değil. Çünki bu W değerleri sizin PSU dan çekebileceğiniz gücü gösterir. Peki verim nerede devreye giriyor. Verimin girdiği yer şurası. Sizin bilgisayarınız 1000W çekiyor olabilir ( artık kaçlı CF yaptıysanız. ) ama güç kaynağının kaybı karşılamak için şebekeden çektiği güç 1200W tır. Yani 200W boşa gider.

Mesela artık elektrik süpürgelerinde de belirtmeye başladılar. Şimdiye kadar hep 1200-2000W diye elektrik süpürgesi satıldı ama bu motor gücüydü yani vakum gücünü yansıtmıyordu.

Her neyse verimle ilgili bilmeniz gereken bir diğer nokta ise transformatörlerde yani güç kaynağının içindeki metal parçaya sarılı bakır kablo sisteminde verim değişkendir. Bu değişim de çekilen güce bağlıdır. Güç kaynakları genellikle %80 yükte tam verimle çalışırlar. Bu yük azaldıkça ve arttıkça verim düşer.

Bunun nedeni ise şu. Tranformatörler geilimi manyetik indüksiyon yolu ile iltirler. Yani elektriği demir nüve üzerinde manyyetik alana çevirirler. Diğer uçta ise manyetik alandan tekrar elektrik elde edilir. İşte kayıpların önemli kısmı burada oluşur.

Çekilen güç azaldıkça nüvenin doyumu düşer, manyetik alan çizgileri azalır ve enerji azaldıkça giderek daha çok bir bölümü nüve üzerinde kaybolur. Manyetik akı ya nüve tarafından emilip mıknatıslanma gösterir, ya devresini tamamlayamadan nüveden elektromanyetik dalga olarak yayılır ya da nüve üzerinde titreşimsel ısıya dönüşür.

Güç arttıkça ise artık nüve doyuma ulaşır ve manyetik akıyı taşımakta zorlanır. Bu da kaybın artması demek, yani daha fazla manyetik alan uzaya saçılır.

Ayrıca yüksek güç tüketiminin devre elemanları üstünde de aşırı ısınmaya yol açması da ayrıca güç kaybına yol açar. Aslında kaybolmaz sadece biçim değiştirir.

quote:

Günde 4 saatlik kullanım 10 günde 40 saat. 300 günde ise 1200 saat eder. 1200 saatte ise 570YKR eder. Bu süre zarfıda kesin zam gelir onun için düz hesap 600YKr diyelim bu da 6YTL yapar.

Türkiyede 1.000.000 bilgisayar var desek yılda 6 Milyon YTL eder. Önemli bir miktar he tabi bu sadece günlük 4 saati katmamız sürekli açık olan bilgisayarlara ne demeli.

Yani yıllık 6YTL az bir fark gii gelebilir ama ülke için oldukça önemli. Bir de dünya çapında düşünün. Zaten enerji kaynakları azalıyor olanı da verimli kullanmak gerekiyor.

Verimlilikten çaldığımız her yüzde geleceğimizden çalınıyor. Artı olarak tam verimi %70 olan bir transformatörün düşük yükseki verimi de oldukça düşük olacaktır.

Şu an %98 gibi verimler için çalışılmaktadır. Bunun için farklı yarıiletken teknolojileri, süper iletken porselen teknolojileri ve değişken sarım teknikleri uygunlanmaktadır. Özellikle süper iletken için oldukça büyük bir bütçe ayrılmaktadır dünya çapında.

yıl omuş 2011 hala bunu kapamayanlar var.

oyuzden up konu hala güncel

hortlatma diye buna derim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.