Şimdi Ara

Psu Alırken Nelere dikkat edilmesi gerek.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
1.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu konuda forumda çok deneyimli kişiler vardır ama bilmeyen arkadaşlar içinde böyle bir konu hazırladım umarım faydası olur. sizlerde bilgilerinizi paylaşırsanız çoğu kişiye bu konuda yardım ederiz.

    Psu alırken çok dikkat etmek gerek arkadaşlar genellikle pc toplanırken psu kalitesi genelde hiç umursanmaz sadece kaç watt güç veriyor ona bakılır ancak çok paralar döküp aldığımız parçaların güvenli ve stabil çalışmasının hepsi psu'ya bakıyor. psu ne kadar stabil sağlıklı temiz güç verirse sistem o kadar güzel çalışıyor. ayrıca psu korumalarının tam olması da herhangi bir voltaj kaynaklı sıkıntılarda diğer parçalara zarar gelmesini bir nebze'de olsa engelleyebiliyor. %100 engeller diyemeyiz. gelen voltaj çok yüksek olursa psu'nun da bir sınırı var böyle bir durumda sistemi full koruma altına almak istiyorsak mutlak ve mutlak ups şart, olmadı çok bütçe yok derseniz DE mutlak akım koruyucu priz alınmalı yüksek joule değeri olanları tercih edilmeli, bu bilgilerden yola çıktığımızda PSU bilgisayarın can damarı, herşeyi olarak değerlendirebiliriz. psu'ya bir şey olursa bu diğer parçalarıda etkileyebilir. örnekleri forumumuz da ve diğer forumlarda da çokça mevcut

    yeni bir sistem toplarken veya psu alırken bana göre şunlara dikkat etmek gerek. (psu alacak iken bunları tek tek kontrol eder araştırır o şekilde tercih yaparım imzamdaki sistemin psu'su da yaklaşık olarak 1-2 aylık araştırma sonucu yurtdışından aldığım bir psu malesef ülkemize gelmiyor yada getirilmiyor.)

    1)alacağınız psu'nun incelemesinin olması şart iç bileşen kalitesi(kapasitör kalitesi,fan kalitesi, v.s.), gibi bilgileri bu incelemeler sayesinde öğrenirsiniz. gerekli test ve konfigürasyonlar hepsi yapılan incelemede kontrol edilmeli (jonnyguru.com, techpowerup, kitguru, guru3d) bu gibi sitelerde özellikle ilk sitede incelemesi olmasını şiddetle tavsiye ediyorum çünkü adamlar sadece psu inceliyor. en ufak detayına kadar ve puan veriyor. çoğu psu üretici firma da bu adamları baz alıyor.

    2)12v kanalından verdiği güç, sistemin ana bileşenleri anakart,ram, ekran kartı gibi psu'nun 12v kanalından beslenir. diğer güç kanallarıda bu anlamda önemli değil ama bazı firmalar psu'nun kaç watt verdiği ile alakalı burada çakallık yapıyor örnek olarak psu 750 watt deniyor ama psu 12v kanalından 650 watt güç veriyor. diğer kanallarda ki 100 wattlık gücü de genel watt kısmına ekliyor, bu psu'yu gerçek 750 watt olarak değerlendirmek yanlış olur. gerçek'de 650 watt güç sağlıyor.

    3)80 plus sertifikası verdiğim linkten kontrol edilmeli bunların dışında bazı firmalar(çoğunuz bilirsiniz tek tek saymayayım) farklı yerlerde test ettiriyorlar ürünlerini ne kadar güvenilir orasını bilemem (https://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSupplies.aspx)

    4)garanti süresi (bazı firmalar seasonic, evga, corsair, fsp gibi ürünlerine 5,7,10 yıl garanti verebiliyorlar böyle uzun bir garanti süresi verilen ürünlerin bozulma ihtimali diğer markaların ürünlerine kıyasla çok azdır yani üretici firma ürününe çok güveniyordur. 10 yıl garanti demek çok ciddi bir süre)

    5)psu korumalarının olması gerek EN AZ 4 Koruma şart (OCP,OVP,UVP,OPP,OTP,SCP)

    6)psu kim tarafından üretilmiş bununda kontrol edilmesi iyidir. çünkü her marka psu'yu kendisi üretmez başka firmalara ürettirir mesela evga üst seviye psularını super flower firmasına ürettirir psu üzerine evga markası basılır. Corsair ise CWT firmasına yaptırır bunun gibi bunların dışında psu'yu kendi üreten bilindik markalar seasonic, fsp diğer markalara göre kendi psularını da üretir diğer firmalara'da üretir corsair evga gibi markalara

    bunların dışında yararlı olarak paylaşacağınız bilgiler olursa çok memnun olurum. ne kadar kişiye tercih yapması anlamında yardımcı olursak ne mutlu bize

    http://www.realhardtechx.com/index_archivos/PSUReviewDatabase.html

    Psu inceleme veritabanı, neredeyse tüm markaların psu'ları listede yurtdışı kaynaklı incelemeleri varsa hepsi belirtilmiş. (Dolphin/Lion'a teşekkürler)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerosol 34 -- 18 Kasım 2017; 23:13:4 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • Konu çok güzel olmuş hocam öncelikle eline sağlık.



    Benim elimden aşağı yukarı 10 psu geçti, şu şekilde:



    Xigmatek X-Calibre 400W (sesliydi - G3258 ve FX 8300 + R7 250 olmak üzere 2 sistemde kullanıldı // aşırı cw vardı)



    Xigmatek X-Calibre 600W (sessizdi I5 4590 + R7 370 sistemde hala kullanılmakta // cw yok)



    Evga W1 500W ( sessizdi FX 8300 + R9 380 sistemde 2 gün kullandıktan sonra kapasitörleri patladı // cw yok)



    Corsair CX 600W (sessizdi FX 8320 + 770 sistemde kullanıldı // cw yok)



    Corsair CX 750W (sessizdi FX 8300 + GTX 950 sistemde kullanıldı // cw vardı)



    Evga GQ 750W (sessizdi 6700K + 1080 sistemde kullanıldı // cw yok)



    TT TR2S 750W (sesi normal R5 1600 + 1080 sistemde kullanılıyor // cw yok)



    Corsair VS600 Yeni Rev (sessizdi, I7 6700 + 1070 sistemde kullanıldı // cw yoktu)



    Xigmatek Tauro M Plus 600W (sesliydi, I5 8400 + RX 580 sistemde 1 hafta kullanıp sattım // cw yoktu)



    Corsair TX550M Yeni Rev. (sessiz, I5 8400 + RX 580 sistemimde kullanıyorum // cw yok)



    Benim tecribe ettiklerim bu şekilde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • arkadas uzun uzun anlatmis ama duzgun psu secmek sanattir oyle iki makale okuyup isin piri olamazsiniz.bu kadar cok seye kim bakacak uzman miyim ben diyecek olursaniz benim tavsiyem:

    caf cafli bir ismi olabilir akasa venom S ultra Allah Allah gibi.buna bakmayacaksiniz

    renkli suslu olabilir 750w yazabilir buna da bakmayacaksiniz.

    80 ready 80 certified gibi yalandan 80+ taklidi yapabilirler bu da onemli degil.

    tek bakacaginiz korumasi var mi ama bir ton olacak kisa devre falan filan...

    korumasi varsa o psu kotu olamaz bir bakista boyle anlasilir.psunuz koruma altinda yazarlar iyi de ne korumasi onlarin kisaltmalari var ve ben pahali psularda bile bir tanesi eksikse yaramaz diyorum.

    xilence 750w psu patlattim oc denemesi yaparken 6 senelikti ve herkes xilence dandik diyordu.tamam dandik modelleri vardi ama bu 750w olan modulerdi 80+ ve incelemerinde filan 800w diye geciyordu iyiydi yani ben sicaklik yuzunden yaktim japon kapasitor diye duyarsaniz sicakta calismasini saglar bunlar biraz pahali olur.makine gum dedi kapandi bir daha da acilmadi.anakartin reset jumperi ile acmaya calistim artik anakartin mi korumasi yoksa psunun mu korumasi evin sigortasini attirdi.sonra bilgisayarciya goturdum psu haric hicbir parcama zarar gelmemis ve psu komur olmus.korumasiz bir psu olsaydi elime alirdim sistemi.

    bu yazacaklarim konu disi: 80+ nedir ne ise yarar?

    80+ bir kalite sertifikasidir bronze silver gold platin diye gider.sistem bana bi 300w yolla kardes dediginde psuya psu sebekeden 300w cekmez daha fazla ceker ya da soyle soyleyeyim sebekeden 100w cektiginde sisteme 50-60w anca verebilir.80+ bronz'da verim %85 gibi bir sey yani daha az guc harciyorsunuz elektrik faturaniz daha az geliyor verimli oluyor aktaramadigi guc isiya donusur bunda az isinir fani sessiz olur filan iyi guzel ama 80+ sart midir?

    jetta arabamiz var TSİ motor ve ucuz tup taktiramiyoruz.prins taktiriyoruz 8 bin liraya parasini cikarmak icin 20 bin km yapmamiz lazim ama senede 5 bin 10 bin yapiyorsak 2 sene sonra cikiyor parasi kara geciyoruz.bu psularda da platin aldiniz mesela dunyanin parasini pesinen veriyorsunuz belki seneye degistireceksiniz sistemi o yuzden 80+'da aman gold olsun platin olsun demeye gerek yok bence.peki 80+ gereksiz mi o zaman niye bu kadar populer?

    ben 300w fsp zamanlarindan beri markali psu kullanirim son zamanlarda 80+ olmayan psuyu adam yerine koymama isi var halbuki bu sertifika para ile verilen bir sey adam parasini yansitiyor.pahali satmak istemeyen bu sertifikayi almiyor ama yine koruma filan koyuyor mesela aerocool 400w 500w milyon kere onerdim kotu degil ucuz alin diye ama dolar yuzunden bunlar da pahalandi.amma anlattin hoca olay ne diyecek olursaniz bu sertifikayi alabilmeniz icin adamlarin testinden gecmeniz gerekiyor ona gore veriyorlar.testten gecen sertifikali psu kotu olamaz diye herkes o 80+ isine bakiyor onun da kandirmacasi var dedigim gibi 80 yazar adam sadece kandirir ama 4 5 tane koruma ismini kimse akil edip de yalandan yazmaz ne anlayacaklar bundan diye.




  • Hocam öncelikle çok yararlı bir konu olmuş, ellerinize sağlık . Psu gerçekten sistemin kalbi, çoğu arkadaşımız psu seçerken gerekli özeni göstermiyorlar. Halbuki iyi psu aldığımız zaman çok uzunca yıllar sıkıntısızca kullanabiliriz (istisna, şans vs. durumlar hariç).

    Bu arada belirteyim Seasonic Prime serisine verdiği garantiyi 12 yıla çıkardı. Yakın zamanda bir kaç değişiklikle Prime Ultra adında yeni bir seri daha gelecek.

    Bu siteyi seviyorum, bütün markaların modellerinin incelemeleri, garanti süreleri vs. bir çok özelliği mevcut. Çok yararlı bir site bence.

    http://www.realhardtechx.com/index_archivos/PSUReviewDatabase.html

    Edit: Link



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dolphin/Lion -- 16 Kasım 2017; 14:23:29 >




  • Dolphin/Lion kullanıcısına yanıt
    12 yıl mı

    ömürlük psu bu olsa gerek

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle hocam Psu konusunda ilk tercihim Seasonic.

    Mesela Prime Titanium 750W

    http://seasonic.com/prime/prime-750-w-titanium/

    12 yıl garanti gerçekten ömürlük bir süre.
  • Dolphin/Lion kullanıcısına yanıt
    yani bu süreler ciddi anlamda yüksek 12 yıl yani evga'da benim kullandığım 650 p2 modeline 10 yıl garanti veriyor kısacası bu firmalar ürünlerine çok güveniyor ki bu garanti sürelerini veriyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12 degil 99 sene garanti verseler ben bi psuya bu parayi vermem.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/seasonic-prime-750w-80-platinum-tam-moduler-guc-kaynagi-ssr-750pd.html

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/seasonic-prime-850w-80-platinum-tam-moduler-guc-kaynagi-ssr-850pd.html

    yukaridaki mesajimda bahsettigim koruma kisaltmalarini buldum:

    OCP, SCP, OVP, UVP, OPP




  • yalan yok bende bu kadar para veremem açıkcası yani maks bütçem en fazla olsa olsa 400-450 tl olur psu için ama sağlam sistem toplayan bütçe sorun değil diyenler tercih edebilir. bir şey diyemem

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Korumaları öğrendiğim iyi oldu. Benimkinde hepsi varmış iyi bari. Bizim ülkenin sık sık sapıtan elektriğinde bunlar şart. 10 yil 12 yil muhabbeti donuyor da onlar platin titanium sertifikalı ürünlerde var heralde. Benimkine 5 yıl demişler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim ülkenin sık sık sapıtan elektriğinde bunlar şart.

    bu dediginizin altini ciziyorum hocam yoksa biz az elektrik faturasi gelsin sisteminiz daha hizli calissin diye aman korumali olsun demiyoruz şart yani dediginiz gibi.


    Aerosol 34

    389 liraya aldigim psu 569 lira olmus dolar cok fena hani insanlara bir ton para bayilin da demiyoruz ama dedigin gibi bi 400-450 gozden cikarsinlar iyi psu demek daha az sorun demektir.
  • Bir de OTP var. Salliyorum sanirsam over temperature protection.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar için güç kaynağı ve otomobil için lastik seçimi, önemli olmalarına rağmen çoğu insan ucuzuna kaçıyor veya araştırmadan alıyor maalesef.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu durumu eski oturduğumuz yerde istanbulda çok sık yaşadım voltaj o kadar dengesizdi ki bir çok ev aletimiz bu şekilde yandı en son regülatör almıştık bir nebze de olsa yararlı olmuştu allahtan yeni oturduğumuz yerde böyle sıkıntı ile karşılaşmıyorum ayrıca şunuda belirtmek gerek konunun ilk mesajında da gerçi yazdım psu'nun bu korumalarının olması önemli ancak bu korumalarda bir yere kadar koruyor ondan sonrası zaten sistem için felaket oluyor özellikle elektrik altyapısı kötü yerlerde ikamet eden kişilerin pc sistemleri için ne yapıp edip ups almalılar. cooler masterın g650m serisi power'ı var çoğu kişi bilir. bu power tüm korumalara sahip bundan 1-2 yıl önce buraya bir arkadaş konu açmıştı üst üste 2 defa voltaj yüzünden psu mefta oldu diye

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaganiskowf42

    Bir de OTP var. Salliyorum sanirsam over temperature protection.

    evet acilimi uc asagi bes yukari dediginize cikar over thermal protection gibi bir sey ama bu korumayi japon kapasitor kullanarak hallediyorlar 105 dereceye kadar gidiyor ama kapasitore de zarar vermeden 100 oldu mu kapat gibisinden bir koruma gereksiz degil ama yuzde kac kisi 100 derece yapabilir fazla degildir hele dusuk TDP parcalar varsa 250w TDP 280x yerine 1050 ti 1060 gibi o zaman zaten psu cok zorlanip isinmayacaktir.bu vesile ile ben su kisaltmalarin anlamlarini yazayim:


    OCP: Over Current Protection:It kicks in when the current in the rails surpasses a limit: kanal limitini asinca devreye giriyor anladigim kadariyla hani diyoruz ya tek kanal 4 kanal 2 kanal diye orada tek kanalin cekecegi bir yuk vardir o yuzden tek kanallar daha pahali adam 750w'i tek kanaldan veriyor ama bu koruma yuksek TDP 2 kart kullanirsan filan ise yarar 4 kanal psunun bir kanalini dedigim gibi 1050 ti 1060 gibi kartlarla zaten dolduramazsiniz.

    OPP: Over Power Protection:This protection kicks in when the power we pull from a PSU exceeds its maximum rated capacity: bu basit 600w ise 600w'i gecemiyorsunuz tak kapaniyor.

    OVP: Over Voltage Protection: yuksek voltaj korumasi.

    UVP: Under Voltage Protection: dusuk voltaj korumasi bu 3.3 5 12v kanallarini kontrol ediyor sanirim.

    OTP: Over Temperature Protection:result of overloading or cooling fan's failure so OTP prevents (further) damage to the PSU.: bu da sicaklik korumasi fan bozulur psu cok isinir bu durumda kapanir bu iyi bir koruma.

    SCP: Short Circuit Protection:This protection constantly monitors the output rails and if it finds an impedance of less than 0.1O then it immediately shuts down the power supply.: bu kisa devre korumasi hesapli psularda bile olur bu.

    bu korumalar yaninda iyi psularin sebeke elektrigini regule etme gibi de bir ozelligi var ama yuksek oranda degil.fayda fayda bulunsun finlandiyada degiliz voltaj dansoz gibi oynuyordu bundan 3 5 sene once ben regulator kullanirken oradan biliyorum yani dogru duzgun akim veremiyorlar simdi nasil bilmem.




  • Single rail ve dual rail hangisi daha verimlidir? Kullandığım psu dual rail, ekran kartımın istediği yüksek amperi verebiliyo ama dual rail olduğu için gerçekten besleyebiliyomudur. İki defa driver güncellemesi yaparken sorun çıktı ve sistem açılmadı sonradan format atmak zorunda kaldım bu psu yüzündenmidir?
  • Saglam psu ariza vermeyen degil ariza verirken diger bilesenleri yakmayan psu dur..



    Akasa everest boost aerocool gibi..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dribblingmaster kullanıcısına yanıt
    tek kanaldan güç verebilen psu'lar daha verimli oluyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Aerosol 34

    bu durumu eski oturduğumuz yerde istanbulda çok sık yaşadım voltaj o kadar dengesizdi ki bir çok ev aletimiz bu şekilde yandı en son regülatör almıştık bir nebze de olsa yararlı olmuştu allahtan yeni oturduğumuz yerde böyle sıkıntı ile karşılaşmıyorum ayrıca şunuda belirtmek gerek konunun ilk mesajında da gerçi yazdım psu'nun bu korumalarının olması önemli ancak bu korumalarda bir yere kadar koruyor ondan sonrası zaten sistem için felaket oluyor özellikle elektrik altyapısı kötü yerlerde ikamet eden kişilerin pc sistemleri için ne yapıp edip ups almalılar. cooler masterın g650m serisi power'ı var çoğu kişi bilir. bu power tüm korumalara sahip bundan 1-2 yıl önce buraya bir arkadaş konu açmıştı üst üste 2 defa voltaj yüzünden psu mefta oldu diye

    bir onceki mesajimda da belirttim ulkemizde altyapi cok kotu adam gibi veremiyorlar.makinemiz kapali yakinlara yildirim dusuyor psu yaniyor o zaman yok akim koruyuculu prizler.sonra ogrendik ondan baska priz kullanmadik.bir kac ay once kuzen makineyi yakiyor islemci anakart yine yildirim yuzunden yani dedigin gibi psu da bir yere kadar korur cok siddetli akimlar gelebilir Allah'a emanet elektrik olayimiz ama yine de iyisini almakta fayda var korumayi bosver ekran karti islemci bolumlerinde sorun basliklari aciliyor psu sorunu goruyoruz.duzgun psu kullanma gibi bir aliskanligimiz yok malesef.iyi psu ile sistem daha az isinir daha az sorun verir hani koruma onemli degil diyorsaniz ama 1500 lira verip ekran karti aliyorsun ben koruyan psu isterim bir kasa olmus 7 8 bin lira.ortasini bulmak lazim 1000 liralik psu biraz luks ama 400-500 olmasi gereken ama bu da olmuyorsa markasiz ya da kotu marka psu bari kullanmamak lazim.




  • faydalı konu ve kullanıcıların bilinçlenmesi güzel bu konuda.

    imzamdaki PSU var, yıllardır kullanıyorum, sağlam bir PSU'dur diyebilirim. ups alamıyorum ama korumalı priz'i bulup almalı bencede (ekstra koruma için).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 16 Kasım 2017; 22:24:58 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.