Şimdi Ara

Psikolog meslek yasası

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Bir çok kişinin bildiği üzere ,ülkemizde hala psikologların meslek yasası bulunmamaktadır. Amerikada bazı eyaletlerde psikologlar acil servislerde nöbet tutarken, avrupa da insan ruh sağlığı çok önemli bir konu haline gelmişken, ülkemizde hala bir meslek yasasının olmaması üzücüdür. İlk bakışta bu sorun alandaki kişilerin problemi gibi gözükebilir ancak bu tüm halkın sorunudur. Bugun mental rahatsızlığı olan çok sayıda insan kime nereye danışacağını bilememektedir. Durum o kadar vahim bir hal almıştır ki, günümüzde liseden mezun birisi, psikolojik danışmanlık merkezi adı altında ofis açıp insanlara kafasına göre danışmanlık yapabilir. Yaşam koçları, kişisel gelişim uzmanları, enerji kullananlar derken, işin içinden çıkılamaz bir noktaya gelinmiştir. Bizler sesimizi duyurmaya, belki şans eseri yetkili birilerinin ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Dün twitter üzerinden #psikologunhakkinigaspetme hashtagi ile bir girişimde bulunuldu, akabinde ben de buraya konu açıp fikirlerimi dile getirmek istedim. Sonuna kadar okuyan herkese teşekkür ederim.







  • Twitter gibi sosyal medya aygıtları yanında mesleki dernekleriniz ile irtibat kurup yürüyüş basın açıklaması dilekçe vs yollarını denemeniz bence daha faydalı olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanların bilinçlenmesi gerek. Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Twitterda açılan tag da asıl amaç psikogların hakkı değildi. Birçoğunuz "Okul psikoloğu" kavramı için uğraştı fakat zaten o görevi zaten biz Psikolojik Danışmanlar yerine getiriyoruz. Sizin asıl amacımız bizim görev aldığımız yere yamanmak. Formasyon psikoloğun hakkıdır diye yazanı mi dersin, psikologlar formasyonsuz Okul Psikoloğu olarak atanmalı diyeni mi dersin hashtag ile içeriği çok farklı bir tag oldu.

    Ayrıca psikolog meslek yasası için uğraşırsan kim destek verecek? Sadece TPD. Ne kadar faal bir dernek? Hiçbir işe yaramıyor tüm psikolog arkadaşlarım eleştiriyor, hastanelere atanan manevî danışmanlara PDR Derneği ve Psikolojik Danışmanlar daha fazla tepki gösterdi.

    Ruh sağlığı yasası içinde TPD nin yeteri kadar uğraştığını sanmıyorum, Deniz Depboylu yasa tasarısının oluşmasında büyük uğraş ve çaba gösterdi ama yasa hala onaylanmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizin görev aldığınız yere yamanmaya çalışan yok, mevcut yönetmeliğe göre zaten biz de görev alabiliyoruz. Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 3. maddesinin alt bendinde görebilirsin. Asıl amaç sizin mevcut yönetmeliği değiştirip, psikolog tanımını ortadan kaldırıp, rehberlik hizmetlerinde görev almamamızı sağlamak. Birbirini tamamlayıcı mesleklerin, sınırlarını koruyarak bir arada çalışmaları gereğini yok sayan pdr der. Hangi inançla hareket ediyor anlaması çok güç

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha kendi mesleğinize sahip çıkamıyorsunuz hastanelere psikolog yerine manevi danışman atanırken bile pdr dernekleri savaş açmıştı psikoloji mezunları ise sadece izlemekteydi .
    Aynı zamanda o acılan hashtag pdr ye karsi acılan bir hashtag olmaktan öteye gidememiştir bazı tweet leri ağzım açık okudum bir psikoloji lisans mezunu nasıl konuşmayı bilemez,adap nedir meslek nedir sınırlar nelerdir bilmez diye şaşıp kalmıştım.
    Açıkçası böyle olmasida çok normal geliyor artık sonuçta psikolojiyi en kötü başarı sıralamasına sahip herkes okuyabiliyor ama en basitinden pdr icin basari siniri var fakat saolsunlar her taraf kıytırık özel psikoloji ile doldu sonrada böyle kendini bilmez okullarda calisip ogrencilerin hayalleriyle oynamaya çalışan lisans psikolojiler türedi.
    Bu arada eğer çok rehberlik hizmetlerinde çalışmak istiyorsanız işin ehli olan bölüm olan PDR yi tercih edebilirsiniz daha donanımlı olmak acısından.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Togolu00 T kullanıcısına yanıt
    Söylemlerinde katıldığım ve katılmadığım noktalar var. İlk kısımda haklısın malesef tpd arkamızda hiç bir zaman durmadı. İkinci kısıma gelirsek, bazı tweetleri ağzım açık okudum demişsin. Benim de ağzım açık okuduklarım oldu. Bir tanesini paylaşmak isterim. Pdr öğrencisi olan bir kadın arkadaşımız, psikologlar ruhsal hastalıklar ile ilgilenir, psikologların okullarda ne işi var bizim çocuklarımız hasta mı? demiş. Bu örneği vermenin sebebi, son dönemde açılan vakıf ünileri yüzünden bütün psy öğrencilerini kalitesiz oldukları yönünde eleştirmen, genelleme yapman. Gördüğün üzere cahil her yerde cahil. Son olarak yürürlükte ki yönetmeliği değiştirme çabanız işe yaramayacak bunu sen de biliyorsun ben de biliyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ŞEYHİ

    Sizin görev aldığınız yere yamanmaya çalışan yok, mevcut yönetmeliğe göre zaten biz de görev alabiliyoruz. Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 3. maddesinin alt bendinde görebilirsin. Asıl amaç sizin mevcut yönetmeliği değiştirip, psikolog tanımını ortadan kaldırıp, rehberlik hizmetlerinde görev almamamızı sağlamak. Birbirini tamamlayıcı mesleklerin, sınırlarını koruyarak bir arada çalışmaları gereğini yok sayan pdr der. Hangi inançla hareket ediyor anlaması çok güç
    O yönetmelik 2017 yılında geldi. Yönetmeliği getiren kişi bir psikolog ve PDR düşmanı. Yönetmelikten Psikolojik danışman kavramını kaldırdı ne kadar uğraşsak da çaba vermedi. Ve MEB hiçbir okula Okul Psikoloğu atamadı. Yani şuan yönetmekte görev tanımı her ne kadar OLSA son derece gereksiz olduğunun MEB farkında 2 yıldır 1 atama bile yapılmadı. Eskiden ruh sağlığını sonuna kadar savunmaliyiz kafasındaydim. Manevî danışmalara psikologlarin yüzde 90ından daha fazla tepki göstermişimdir. Ama 10 temmuz 2019 yönetmeliğinden sonra psikologların bizi aşağılayıcı yazılarından sonra zerre umrumda değil.

    Burada konu açan arkadaş da ruh sağlığı yasası demiyor psikolog meslek yasası diyor. Yani dediği benim mesleğim önemli gerisi umrumda olmaz. Böyle psikologları gördükten sonra onların yaşadıkları da benim umrumda olmaz.

    Yukarıdaki arkadaşımiz bahsetmiş okullarda görev almak istiyorsan PDR lisans eğitimi alıp şansını deneyebilrsin

    PDR Derneğinin hazırladığı taslak yönetmelik için onlarca akademisyen haftalarca uğraştı. O yönetmeliğin kabul edilmeme ihtimali çok zor. Bir kişi tarafından 1 gece de hazırlanan yönetmelik değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KırmızıElma -- 8 Eylül 2019; 17:39:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bakın sizin anlayamadığınız şey şu, hepimiz aynı geminin içindeyiz ve bu gemi su almış batıyor. Biz diyoruz ki bir hal çare bulalım gemi batmasın, siz diyorsunuz ki, sizler ağırlık yapıyorsunuz daha hızlı batıyoruz siz gemiden atlayın. Yahu bu bir çözüm değil ki. Rehberlik hizmetlerinde çalışacaksan pdr oku diyorsunuz, lisans eğitiminin üstüne klinik yapıyorsunuz klinik psikolog oluyorsunuz.. e nasıl yapalım şimdi? Bakın bu işten herkes zarar görür, en büyük yarayıda siz alırsınız. Hastanelere giren manevi danışmanlar yarın okula girerse ne yapacaksınız? Psikolog tanımını ortadan kaldıralım yönetmeliği değiştirelim gibi hamleler batan gemide daha çok delik açar başka bir işe yaramaz. Birlik olmamız lazım, birlikte hareket etmemiz lazım. Herşey den önce biraz akıllı olmamız lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ŞEYHİ

    Bakın sizin anlayamadığınız şey şu, hepimiz aynı geminin içindeyiz ve bu gemi su almış batıyor. Biz diyoruz ki bir hal çare bulalım gemi batmasın, siz diyorsunuz ki, sizler ağırlık yapıyorsunuz daha hızlı batıyoruz siz gemiden atlayın. Yahu bu bir çözüm değil ki. Rehberlik hizmetlerinde çalışacaksan pdr oku diyorsunuz, lisans eğitiminin üstüne klinik yapıyorsunuz klinik psikolog oluyorsunuz.. e nasıl yapalım şimdi? Bakın bu işten herkes zarar görür, en büyük yarayıda siz alırsınız. Hastanelere giren manevi danışmanlar yarın okula girerse ne yapacaksınız? Psikolog tanımını ortadan kaldıralım yönetmeliği değiştirelim gibi hamleler batan gemide daha çok delik açar başka bir işe yaramaz. Birlik olmamız lazım, birlikte hareket etmemiz lazım. Herşey den önce biraz akıllı olmamız lazım.
    Sizin derdiniz sistemin batması değil ki. Sizin asıl derdiniz psikolojik danışmanların yükselmesi.
    Klinik psikoloji yüksek lisansını sadece PDR mezunları yapabiliyor gibi algı yaratmaya çalışıyorsun, ziraat mühendisi bile Klinik YL yapabiliyor. Şuan Klinik YL yapabilmen için iki şey gerekiyor, herhangi bir lisans mezunu olmak ve cebinde biraz paranın olması lazım. Önce bunu eleştir 600.000 700.000 sıralama ile psikoloji okuyup 50-100.000 TL ile Kıbrısta YL yapıp Klinik Psikoloğum diye gezenleri eleştir. Zira psikologların saygınlığını en çok düşürenler onlar. Daha ilk oturumda terapötik ilişki kurmadan danışanına tavsiye veren onlarca psikolog tanıdım. Ayrıca biz klinik yl yapınca kendimize Klinik Psikolog ünvanı vermiyoruz Klinik Psikolojik Danışman ünvanı ile çalışıyoruz. Hiçbir psikolojik danışman kendini psikolog gibi göstermeye çalışmıyor. Çünkü lisans eğitiminde psikoloji mezunlarına kıyasla daha fazla uygulama eğitimi alıyoruz. Grup yaşantısından geçiyoruz, süpervizör gözetiminde bireysel danışma uygulaması yapıyoruz.

    Klinik yüksek lisans konusunu eleştiren 100 psikoloğun 90ı pdr cilerin klinik yl yapmasını eleştiriyor kalan 10u ise psikolojinin p sini bilmeyen insanların yl yapmasını eleştiriyor. YÖK'ün şuan gündeminde sadece PDR öğrencilerinin girebileceği 4 YL programı var 1-2 seneye o programlar faal olacaktır, o zaman biz psikoloji konusunda yetkin kişilerle eğitim almaya devam edeceğiz. Sen bu kafayla devam et hem aynı gemideyiz de hem de klinik yl yapan ziraat mühendisinden önce PDR mezununu eleştir. Aynen aynı gemideyiz. Fakat siz geminin batan ucunda biz ise o gemi batmasın diye uğraşanlardanız. Hastanelere atanan manevî danışman sayısı, psikolog sayısından fazla. Bunu sakın eleştirme klinik yl yapan pdr cileri eleştir.

    MEB de çalışan 7000 tane okul rehber öğretmeni, psikoloji lisanslı. Merak ediyorum kaç tane Klinik YL yapıp Klinik Psikoloğum diye gezen PDR ci var? Sayısını verebilir misin?

    Okullara hiçbir manevî danışman asla giremez. Çünkü PDR öğrencileri, mezunları, akademisyenleri ve PDR Derneği sadece son 2 yılda açılması planlanan 14 rehberlik formasyonunu iptal ettirdi. Biz bu konuda kanımızın son damlasına kadar savaşırız sen bizi merak etme. Biz çalıştığımız hiçbir kurumu yetkin olmayan insanlara bırakmayız, elimizden gelenin fazlasını yaparız. Derneğimiz de gerçekten uğraşır, öyle çıkıp yalandan bir açıklama yapmaz. Umarım bir gün TPD ve Psikologlar arasında da böyle bir örgütlenme görürüz. Hakkınızı savunup yetkin olmayan insanların atamasını engellersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KırmızıElma -- 10 Eylül 2019; 12:49:54 >




  • KırmızıElma K kullanıcısına yanıt
    Öncelikle konuma yazdığın mesajlar ve belirttiğin fikirlerin için teşekkür ederim. Birbirimizin düşüncelerine katılmasak bile, belirli bir saygı çerçevesinde tartıştık ki önemli olan da zaten budur. Bizler medeni insanlar olarak böyle yaparız. Konuya gelecek olursak tekrar altını çizerek belirtmek isterim ki düşüncelerine saygı duymakla beraber katılmıyorum. Sadece "sizler geminin batan kısmındasınız" söyleminden yola çıktığımızda dahi, motivasyonun negatif yönde olduğunu, uzlaşmacı bir tutum içinde olmadığını söylemekte bir yanlış görmüyorum. Umarım önümüzdeki senelerde bu durum iki meslek grubuna da zarar vermez ve memleket için en hayırlısı ne ise o olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ŞEYHİ

    Öncelikle konuma yazdığın mesajlar ve belirttiğin fikirlerin için teşekkür ederim. Birbirimizin düşüncelerine katılmasak bile, belirli bir saygı çerçevesinde tartıştık ki önemli olan da zaten budur. Bizler medeni insanlar olarak böyle yaparız. Konuya gelecek olursak tekrar altını çizerek belirtmek isterim ki düşüncelerine saygı duymakla beraber katılmıyorum. Sadece "sizler geminin batan kısmındasınız" söyleminden yola çıktığımızda dahi, motivasyonun negatif yönde olduğunu, uzlaşmacı bir tutum içinde olmadığını söylemekte bir yanlış görmüyorum. Umarım önümüzdeki senelerde bu durum iki meslek grubuna da zarar vermez ve memleket için en hayırlısı ne ise o olur.
    Sizin fikirlerime katılmamanıza gerçekten çok üzüldüm.
    Halbuki ben sizin sadece kendi mesleğinizi düşündüğünüz tüm düşüncelerinize katılıyordum.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.