Şimdi Ara

protez

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 20 yıl önce Almanların yaptığını açıklayarak protez el hakkında yaptığı çalışmayı paylaştı bizlerle değerli bir arkadaş. Protez el takanların sadece eksik olan ellerinin işlevini karşılayacak bir yardımcı olarak değil, aynı zamanda da insanların kendilerine sakat/eksik şeklindeki bakışlarından bir koruyucu gözüyle protezi gördüklerini söyledi. Yani başkasının kendisinin elinin olmadığını anlamaması, bir nevi nazarlı bakmaması için protezi kullandıklarını söyledi.

    Bu protez kas gerilmelerinden sinyali alıp protezi çalıştırıyormuş. Kaslardan bir iğne vasıtasıyla sinir hücrelerinden ilgili kasa giden elektriksel iletiyi almanın da mümkün olduğunu ancak vücuda saplı bir iğnenin devamlı bulunması gerektiğinden tercih edilmediğini aktardılar. Kasların gerilmesiyle yani bir nevi mekanik/fiziksel bir etki ile protez çalıştırılıyormuş.

    Sağ el bilekten sola doğru bükülürken bilek yani içe kaslar, dışa bükülürken kol (dış) kaslar kasılıyor. Bir insanın eli olmasa bile beyninde el ile ilgili özelliklerin kayıtlı olduğunu anlattılar. Yani eli olmayan birisi de elini oynatıyormuşcasına düşünerek eli hareket ettiren kasları çalıştırabiliyor. Elsiz insanlarda koldaki bilek kaslarından alınan gerilme sinyalleri uyarınca protez el için sinyal üretilip protez el çalıştırılıyor.

    Bu meyanda sorun eli olmayan insanın ya kolu da yoksa? Şimdi kol da olmazsa el için koldan alınan bilgiler nereden alınacak??? İşte burada ilginç bir şey oluyor. Ele gelen sinir hücrelerinin biyolojik olarak yeri değiştirilip meme üstü kaslarına bağlanıyor. Kolu olmayan kişi kol kaslarını oynatamıyacağı için protez el için sinyal alınamayacağı kesin. Aslında sinir hücresine iğne ile girilip giriş sinyali alınabileceği ifade ediliyor ama açıkladığımız gibi tercih edilmiyor.

    Kola gelen sinir hücreleri meme üstüne bağlanınca insan kolunu hareket ettirmek istediğinde meme üstü kasları kasılıyormuş. Arkadaş bu durumu müşahade etmiş. Bu tip bir kişinin meme üstü kaslarını sırayla ve başkasının yapamayacağı biçimde kasıp gevşettiğini görmüş. Biz yapamıyoruz. Ama bunu yapanar da meme üstü kaslara sinyal göndererek değil bizim de rahatlıkla yapabildiğimiz gibi kol kaslarına sinyal göndererek yapıyor. Yani bu kişi kolunu oynatmak üzere beynine komut verdiğinde meme üstü kasları oynuyor, çünkü kol kasları meme üstüne bağlı.

    Bu vaziyette protez el için sinyal meme üstünden alınıyor.

    Bahsettiğine göre özellikle felçli kimselere sadece ayakta duracak kadar bile bir çözüm getirilse o kişi dünyaları feda eder deniyor.

    Bu durumda beyinden alınan sinyallerde işlenerek direk protez aksam çalıştırılabilir mi? Türkiyenin yalan makinası ithal ettiğinden bahsediliyordu. Bu makine beyinden de sinyal alarak değerlendiriyormuş.







  • https://www.amazon.com/NeuroSky-80027-009-MyndPlay-MindWave-Mobile/dp/B00AJS5OC2

    Bu cihaz beyindeki farklı dalga boyundaki sinyalleri ayırt edebiliyor. Bunlar kolunu oynat parmağını oynat şeklinde değil. Eğer oturup bir noktaya odaklanırsaniz ve beyni aynı anda fazla işlem yapmaya zorlarsaniz vereceği sinyal ile aynı şekilde gözlerinizi kapatıp rahatlamaya çalışıp beyni gevsettignizde verilecek sinyali birbirinden ayırt edebiliyor. Bunu kullananlar belli bi vakit sonra bu sinyallerini fiziksel yansımalarını gozlemleyebildikleri için ara bir dalga formu daha oluşturabiliyor lar. Bu şekilde 3 farklı işlem yapılmış oluyor. Tabi şimdi bir sürü yeni şekli çıktı. Fazlasıyla özellik eklendi. Normal kumanda gibi satışa çıkarıyorlar.



    Beynin verdiği sinyali direk alıp nereye gittigini ve ne demek olduğunu zaten henüz bilen yok. Bahsedilen uygulamada uzula giden veri yolu takip ediliyor. Temel değişimler ile işlem yapılıyor.

    Bunun daha ötesine geçmek elbet mümkün. Öyle insanlar var ki bi ömür boyle işlerle ilgileniyorlar, ilgilenebiliyorlar. Ne mutlu onlara.

    Mezun olmadan hemen önce bitirme aldığım prof. a bitime projemden sonra bir de protez kol tasarımımi sunmuştum. Ben de aynı şekilde eli olmayıp bilegin üst kısmı olan hastalara odaklı çalışiyordum. Çünku böyle hastalarda sinyal alınabilecek alan ve alternatif daha fazla. Kasilma ise Kasilma, kasılma yoksa ek olarak omuz kısmındaki belli hareketlerle de kontrol üzerine çalıştım. Hani protezi takan araba kullanır gibi, klavye kullanır gibi yavaş yavaş alışır duruma gerekirse hem bu mindwave kumanda hem de Kasilma hareketleri beraber kullanılarak temel yönlere hareket edebilen, mümkün ise belli ayrıntı işlemleri de yapan bir tasarım yapılabilirdi beldi :) belki



    https://www.ted.com/talks/greg_gage_how_to_control_someone_else_s_arm_with_your_brain?language=tr



    En çok hoşuma giden videolardan biridir bu.

    Gömülü sistemler üzerine hala çalışmaya devam ediyorum. Ama mezun olduğumdan bu yana is güç derdinden bir halt edemedim. Üstelik is de bulamadım. Mezun olmadan önce neler neler hayal ederdim...

    Yanlis zaman, yanlış ülke belki yanlış olan benim :) böyle konuları yazan, paylaşan birlerini görmek de güzel :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Freethinkyoutube
    Bionic arms used to cost $80,000. Now, a young engineer has lowered the cost by over 90%. Subscribe here: https://freeth.ink/youtube-subscribe-toc Unlimited Tomorrow is pioneering a new age in prosthetics with its 3D-printed robotic arms. Founded in 2014 by Easton LaChapelle when he was just 18 years old, the company is poised to become a leader in the prosthetic arm industry. Their True Limb device costs less than $8,000 and it’s even cheaper for children, priced at about $4,000. True Limb is both functional and realistic-looking, serving as a mirror image of the amputee's opposing limb, even down to the fingertips. And while the prosthetic arm is 60-90% cheaper than traditional prosthetics, many users say it’s far superior to market alternatives. What’s the secret? Unlimited Tomorrow uses a totally remote, custom process that cuts out middlemen to produce prosthetics completely in-house. For the 40-million worldwide amputees in need of prosthetic limbs, this remote, personalized, and affordable process for fitting prosthetics means hope for a better future. See the full article on bionic arms here: https://www.freethink.com/series/challengers/prosthetic-arm Up next - The Real Bionic Man https://youtu.be/7JcM6eel9Q0 Follow Freethink. -Facebook: https://www.facebook.com/freethinkmedia -Twitter: https://twitter.com/freethinkmedia -Instagram: https://www.instagram.com/freethink -Website: http://www.freethink.com Join the Freethink forum: http://www.facebook.com/groups/freethinkforum
    https://www.youtube.com/watch?v=N01QN-3OB3s&feature=youtu.be
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.