Şimdi Ara

program yazarken matematik nerede önemli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kodlamada matematik önemlimidir yoksa verilen formulü öğrenmekmi önemlidir
    kod yazarken matematik nerede karşıma çıkar



  • Analitik düşünme önemli. Algoritma iyi kurmak önemli. Mantığı kavramak önemli ezber ile kodlama yapılmaz. Yinede proflar yorum atar birazdan detaylı


    Mesela yazılımcı dostuma soruyorum matematik en son ne zaman kullandın diye hatırlamıyor. Temel seviye yeterli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShibLeg -- 17 Mayıs 2017; 21:42:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teşekkürler
  • Türkiye ara eleman ülkesi, biz icat yapamayız (ben değil bakan söylüyor). O yüzden matematik bilenler icat yapacak, keşif yapacak, üretim yapacak ve biz de onların ürettiklerini satın almak köle gibi çalışacağız.
  • Ne yazdigina gore degisir. Web server dan JSON alip vermekten baska bir sey yapmayacaksan matematik bilgisine ihtiyac yok. Ama tutup da el yazisi analizi yapacaksan ve bunu mobil cihazlar icin optimize edeceksen gerekli.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • lise son veya ünv bir matematiğinde yer alan bazı konular algoritma öğrenme ve rekürsif programlama gibi alanları anlamda bayağı yardımcıdır. genel olarak mat kesin gerekli değildir ancak oldukça faydalıdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ayrık matematik gerekli,kotanjan kosünüs değil eğer oyun motoronun kendisini yazmıyorsan.
  • Amacin MUHENDISLIK ise her yerde kullanmak zorundasin.

    engineering:the branch of science and technology concerned with the design, building, and use of engines, machines, and structures.

    Herhangi bir urunu sifirdan build ederken tum implementasyonlarini kendin hallediceksin ve agir matematik bilgileri veya ufak trick ler kulanman lazim tabi ki de bunlar matematik bilgisiyle olacak isler. Mesela google'in eskiden index sayfasinda kullandigi logonun buyuklugu 2kb iken yeni tasarimiyla beraber(Basit gorunebilir ama Hardcore muhendislik bana sorarsaniz.) sadece 305byte a dusmus. Bu demek oluyor ki gunde 300milyon search yapilan index sayfasindan google sunuculari daha az bellek kullancak, her bir index sayfasi aciliminda 1400byte tasarruf bu demek oluyor ki 420milyar byte gunluk tasarruf, bunun google'a getirisini siz dusunun. Asagidaki makaleyi incelemenizi oneririm.
    http://gizmodo.com/how-could-googles-new-logo-be-only-305-bytes-while-its-1728793790

    Ayrica bize ufak gorunen matematik hesaplamalari cogu zaman bilgisayarlar icin onemli olabiliyor. Bunun en buyuk ornegi de NASA nin 1996 da yaptigi Ariane5 projesindeki floating point hatasidir ve bu hata NASA'ya tami tamina 500 milyon dolara mal olmustur.
    (bkz. http://www-users.math.umn.edu/~arnold/disasters/ariane.html)

    @Mephalay in da dedigi gibi sadece internetten veri cekip de onlari uygun bi user interface ile kullanicilara yansiticaksan matematik olmasa da olur :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freak_eng -- 19 Mayıs 2017; 16:36:55 >




  • freak_eng kullanıcısına yanıt
    Aynen oyle. Hatta bana gore iyi programci ile kotuyu ayirt eden bir konu bu.
    Piyasada karsilasilan cogu problemi, Array, if-else ve loop kullanarak cozebilen algoritmalar yazabilirsin. Ornegin enlem ve boylamini bildigin 10 milyon tane nokta arasinda rastgele secilen herhangi bir noktaya en yakin 20 noktanin listesini nasil bulursun sorusu gibi. Yaz bir tane loop, hepsinin oklid uzakligini hesapla, sonra yaz ic ice 2 tane loop; sort et. En ustteki 20 tanesini goster. ===> Yazilabilecek en performanssiz cozumu yazarsin. Cogu durumda kurtarirsin pacayi ustelik.

    Ama is optimizasyona geldiginde dogru algoritma, dogru data-structure , dogru matematiksel yaklasim ve tum bunlari multi-thread yazip en kisa surede hesaplayabilmek ( ya da az bellek kullanarak, mecrasina gore) isin puf noktasi. O zaman matematik ve algoritma bilgisi neden gerekli sorusunun cozumuna yaklasirsin.

    Hele ki yapay zeka, machine learning vs gibi konularda calisacaksan isin icerisine bir suru istatistiki kavramlar, matrisler, error bulma yontemleri girecek ki bilgisayar muhendisligi ile degil sadece matematik ile ugrasiyor olacaksin, turevler, regresyon yontemleri, dogru modelleme vs.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 19 Mayıs 2017; 22:28:19 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.