Seat İbiza 1.4 atmosferik motorlu benzinli bir araca sahibim. kitapçığında tavsiye edilen yağ viskozitesi 5W-30 olarak belirtilmiş. Ben ise 5W-20 viskoziteye sahip yağ kullanırsam motora ne gibi zararları veya yararları olur onu araştırıyorum yaklaşık 1 aydır ama türkçe yeterli kaynak yok maalesef.
Öncelikle daha düşük viskozite değerine sahip yağı neden kullanmak istediğimi belirteyim. Malumunuz benzin fiyatları her zamankinden daha da pahalı. 5W-20 veya 0W-20 yağlar yakıt tüketiminde %6-%10 daha ekonomi sağlıyor ve karbon salınımlarını ciddi oranda düşürüyor.
Bu konuyu öncelikle hiç bir sanayi ustasına sormadım. malumunuz sanayi ustaları hep daha yüksek viskoziteli yağ kullanımına meyilliler kitapçıkta yazanı dahi kullanmayıp marifetmiş gibi 10W-40'dan başka yağ bilmiyorlar sanki.
Türkçe yeterli kaynak bulamadım ve yabancı forumlardan ve makalelerden yaptığım araştırmaya göre düşük viskoziteli yağların daha iyi sürtünme sağladığı ve yakıt tüketimine ciddi katkıları olduğu kesin. fakat 5W-30 yerine daha düşük viskozite yağ kullanımı ile ilgili motorda ne gibi sorunlar olur net bir şey bulamadım. almanya forumlarında bir kaç deney var. Benzinli golfe ve audinin bir modeline 5W-20 motul koyup uzun süreli kullanmışlar. Yakıt tüketiminin %5 in biraz üzerinde azaldığını ve motor sesinin düştüğünden bahsediliyor ve yağ azaltma olmadığı, motorun şuan için yağ sızdırmadığı belirtilmiş.
Kranklar keçelerden yağ sızdıracağını sanmıyorum ben de ama pistonlara ne gibi etkisi olur. Sürtünmeyi azaltsa da piston yuvalarına uzun vadede zarar verir mi bilemiyorum. Yataklara zarar verir mi bu işi iyi bilen biri aydınlatırsa çok sevinirim.
Muhtemel faydaları: - Yakıt tüketiminde en az %5 düşüş. - Karbon salınımı değerlerinde düşüş. - Yüksek viteslerde performansta iyileşme. - Motor sesinde düşüş. - Motorun daha az ısınması. - Daha düşük sürtünme
Muhtemel zararları: bilinmiyor. - Yağ yakma artabilir ??? - Keçelerden yağ sızdırabilir?? - Motor yataklarına zarar verebilir???
Biraz önce okuduğum haber ve dahası izlediğim video beni çok heyecanlandırdı. Yıllardır oyunların görüntü kalitesini takıntı haline getirmiş biri olarak bu habere oldukça şaşırdığımı söylemeliyim.
Haberde yeni bir teknolojiden bahsediliyor görüntüleri oluşturmada poligon yerine farklı bir teknoloji kullanarak anladığım kadarıyla küçük noktalarla oluşturuyor görüntüyü yalnız bildiğim kadarıyla süper bilgisayarlarda bilimsel çizimlerde zaten buna benzer bir çizim yöntemi mevcuttu veya ben yıllarca öyle sandım. Bunu oyunlara uyarlayabilirler mi onu kestirmek güç çünkü poligon yerine sınırsız detayın kullanıldığı görüntüler elde etmek ne kadar zaman alır pratikte nasıldır bilemiyorum. Yine de haber heyacan verici. Ayrıca böyle bir oyun yapılsa bile bunu işleyebilecek bir gpunun nasıl bir güçde olması gerekir kimbilir.
Videoyu sonuna kadar muhakkak izleyin
İşte haber ve kaynak: 3 boyutlu grafikler, uzun senelerdir poligon fikrine dayanıyor. Yan yana getirilen düz şekiller birleştirilerek üç boyutlu nesneleri meydana getiriyorlar. 3D pikseller veya voxel'ler üzerinde bir takım çalışmalar olsa da poligon, çok daha önde bir teknoloji olarak görülüyordu.
Euclideon adındaki bir Avustalyalı şirket ise geleceğin teknolojisinin poligonlarda olmadığını düşünüyor. Geçen sene grafiklerin çiziminin temelleri üzerinde fikir yürütmeye karar veren şirket, küçük atomları veya "nokta bulut verisi"ni kullanan bilimsel ve tıbbi görüntülemeden ilham alarak gerçek zamanlı olarak sınırsız bir detay seviyesi oluşturabileceğini iddia etti.
Euclideon şu an teknolojinin geliştirme sürecini tamamlamamış da olsa önemli bir yol katetti. Sistemlerinin gücünü ortaya çıkarmak isteyen şirket, normal şartlarda 21.062.352.435.000 poligondan oluşacak 1km karelik bir ada oluşturdu. Şirkete ait "Poligon dönüştürme motoru" ile poligonları kübik milimetre başına 64 atom oranında dönüştürdü. Bu ise yerdeki toz zerrelerini bile görebileceğiniz anlamına geliyor. Bu detayları ise 20FPS ile çalıştırmayı başardı.
Asus N53 SN-SV fiyat performans olduğundan ve indirimlerin notebookun alınabilirliğini artırdığından hatırı sayılır derecede Asus N53 SV-SN kullanıcısı var. Herkesde farklı sorunlar var notebookların kulüplerinde ise çözümden çok soru var bu yüzden konunun herkese faydalı olacağına inanıyorum...
Bu konuda bulacaklarınız: -En güncel driverler ve linkleri. -Performansı maksimuma çıkarmanın yolları. -Formattan sonra kaybolan Asus sonicmaster ve kurulumu. -Windows 7 kurulumundan sonra uygulanması gereken ince ayrıntılar.
Not: Win7 sp1 kurulumuna başlarken hddleri biçmlendirme veya yeniden boyutlandırma sırasında Recovery bölümüne her ihtimale karşı dokunmamakta fayda var çok zor da olsa bir gün ihtiyaç duyabilirsiniz...
1. Adım Bence ilk yapılması gereken hiç el değmemiş tamamiyle yasal windows 7 home premium sp1'li iso kalıbı edinmek. Bu sayede notebookunuzun altında yer alan ürün anahtarını girerek yine orjinal ürüne sahip olabilirsiniz. Sp1 li olmasının artılarına gelince windows 7 kurulumundan sonra kurulması gereken hotfixler direkt sp1e entegreli geldiğinden bunları yükleme derdinden kurtulacaksınız ve günceleme listeside azalacak...
Tamamiyle yasal ve de Orjinal: Windows 7 SP1 Home Premium 64 bit... SHA1 ve ISO/CRC değeri tarafımdan kontrol edilmiştir bire bir uyuşuyor yine de isteyenler hashalc veya başka bir program yardımıyla kontrol edebilir.
1- ATK Version V1.0.0007 2- Realtek LAN Driver Version V7.021.0531.2010 3- Elantech Touchpad driver Version V7.0.5.16 4- USB3.0 Driver V3.0.110.12 5- Azurewave Wireless Lan Driver and Application Version V9.0.0.222_7.2.0.45 6- Keyboard Device Filter Utility (Others sekmesi en altta) Version V1.0.0.3
Kurulum notları: Lan driver hariç hepsini setup tıklayarak kurmak gerekiyor. Sadece lan sürücüsünü aygıt yöneticisinden klasörünü göstererek tanıtabilirsiniz.
Uyarı: BlueTooth aygıtı Atheros wirelless aygıtıyla bütünleşik olduğundan direkt Azurewaveyi kurmak gerekiyor. İkisi birden yükleniyor. BlueTooth yüklenmiyor diye sorun yaşayanlar için çözüm bu...
Kurulum notları: AHCI driveri kurmak için aygıt yöneticisi IDE ATA/ATAPI denetleyiciler altında yer alan en alttaki intel mobile express chipsete sağ tıklayıp f6 klosörünü göstermeniz gerekiyor. Bilgisayar açılınca yenide başlatmak gerekecek. İsteyen flash belleğe attığınız Ahcı driveri windows 7 kurulumu sırasında da sürücü seçeneklerinde sürücü yükle kısmında göstererek en baştan da kurabilir. Kurulumdan sonra böyle görünecek.
nvidia ekran kartını yüklemek için ilk önce intel dahili ekran kartı driverini kurmak gerekiyor bundan sonra nvidia sürücüsü sorunsuz yükleniyor. ses kartı driveri asus sonic masterın çalışması için realtek ses sürücüsü yüklü olmalı.
Asus Utilities: Bence kurulması gereken 3 araç var gerisi size kalmış. 1- Power4Gear Hybrid Utility 2- ASUS Splendid Video Enhancement Technology
3- Ve Cdde ve Asus Supportta yer almayan Asus sonicmaster. SonicMaster için ilk önce realtek ses sürücüsünü yükleyin ve ardından indirip rardan çıkardığınız dosyayı hiç dokunmadan C:\Program Files (x86) klosörü içine atın sonra da sonic master uygulamasına ve system traya çift tıklayın isterseniz uygulamanın kısayolunu masaüstüne gönderin işte bu kadar sonic master hizmetinizde. :)
Bunları tamamiyle yaptıysanız büyük ihtimalle notebookunuzun perfonması sınıra dayanmış demektir ama yine de biraz daha zorlamak isteyenler şunları yapabilir. 1- Geri yüklemeyle işi olmayanlar sistem korumasını kapatabilirler. 2- CCleaner zaten herkes biliyor ve uyguluyor. 3- Ben TuneUp Utilities 2011'i de kullanıyorum özellikle windowsun çoğu önemli özelliğini tek bir uygulamada topladığı için oldukça zaman kazandırıyor ve oldukça kullanışlı Gaind disk space ve optimize system en önemli artıları...
ve son olarakta böyle kaliteli bir ekran kartı olan notebookta Ekran kartını kullanarak görüntü kalitesini artıran bir video oynatıcı lazım. Bu da SPlayer filmleri oynattığı sırada ekran kartını kullandığı için görünt kalitesi artıyor veya siz seçeneklere göre size en güzel görünen şekliyle seçebilirsiniz... http://www.splayer.org/index.en.html
Şimdilik aklıma gelenler bunlar yeni sorular geldikçe devam ederiz herkese kolay gelsin...
Merhaba arkadaşlar, Sp1 li Orjinal MSDN iso kalıbını dvdye yazdırıp sitemi kurduktan sonra başlangıç ekranı ingilizce oldu. "windows başlatılıyor" yerine "starting windows" yazıyor. Bölge ve Dil Ayarlarından Yönetimsel> Ayrıntıları kopyala ve en alttaki iki kutucuğu işaretleyip tamam dememe rağmen bir şey değişmedi. Bu kalıplar piyasaya sürülen kutulu windows 7lerin iso kalıpları değil mi?
Zaman ayırıp bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkürler...
Az önce Smile Adsl'yi aradım ve yeni tarifeler geldiğinde sözleşmeli kullanıcıların ödediği miktarda bir değişiklik olup olmayacağını sorudum müşteri hizmetleri temsilcisi tam bir cevap veremedi. Demek istediğim şu ben bugün Smile Adsl'nin 1Mbit sınırsız tarifesine geçsem ve 24 aylık taahüt versem.
Tarifeye göre ilk 12 ay 22,66 TL sonraki 12 ay ise 45,31 TL ödeyeceğim Ocak 2011de yeni tarifeler geldiğinde benim ödeyeceğim tutarda bir değişiklik olacak mı yani ilk 12 ay bitiminde ben de 45,31 TL yerine yeni tarifeden mi ücretlendirileceğim? Eğer sözleşme yaptığımız tutar üzerinden ücretlendirileceksek bu kampanya çok karlı. Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa şu karambolde çok makbule geçecektir...
Thermaltake Toughpower XT serisinin güncellenmiş hali yeni Toughpower XT 675Wattlık modeline az da olsa bir ışık tutmaya çalışacağız. Yeni XT serisinin neredeyse bütün incelemelerini abisi XT 775Wattlık modeli oluşturuyor bir kaç yerde de bu serinin en üst modeli XT 875W hakında inceleme var. İncelemelerde bu modeldense üst modellerinin tercih edildiğini görüyoruz. Yeterli araç gereç olmadığından detaylı bir inceleme olmadı ama yine de bu modeli düşünenlere fikir veremesini dilerim.
Ben ürünü Eksen bilgisayardan doların biraz daha düşük olduğu zaman 215TL'ye aldım. Ürün aynen resimde görüldüğü gibi kargoya verilmiş ve üzerini sadece streç filmle kaplamakla yetinmişler. Bu yüzden paketde kısım kısım ezilmeler oluşmuş fakat; bir teselli olarak ürün tamamiyle sağlam. Eksen Bilgisayar'ın kargolamasından memnun kaldığım söylenemez.
Özellikler şöyle: -Intel ATX 12V 2.3 ve SSI EPS 12V 2.91 standartlarına uyumlu -50°C sıcaklıkta 7 gün 24 saat kesintisiz 675 Watt çıkış -Anlık en yüksek çıkış gücü 675 Watt -Yüksek verim sunan çift ileri anahtarlama devresi -Eşsiz DC-DC dönüştürücüyle 3.3V ve 5V kanallarında yüksek verim -Yüksek kaliteli Japon kapasitörler ve 105°C katı kapasitörler -80Plus Bronze sertifikasına uyan %89 tipik verim -S.P.T. Göstergesi (Standby/PG Signal/Temperature) -140 mm 1900 ± %10 devir dual ball bearing fan -15-30 saniye gecikmeli fan kapama teknolojisi -Tek 12 Volt kanalı üzerinden 56 Amper akım sunabilme -2 x PCIe 6+2pin ve 2 x PCIe 6pin ekran kartı bağlantıları -Tam yükte 0.95 Active Power Factor Correction (PFC) -Otomatik anahtarlama devresiyle 90-264 Volt AC giriş -Yüksek kararlılık eseri 120 bin saati aşan MTBF -Aşırı akım/güç/gerilim, düşük gerilim ve kısa devre korumaları -UL/CUL, FCC, TUV, CE, BSMI ve GOST sertifikaları -150 x 86 x 160 mm boyut -5 yıl garanti
Üst seviye psularda görmeye alıştığımız 5yıl garanti Thermaltake'nin yeni Toughpower XT serisine güvenini gösterir nitelikte. Bir tüketici olarak benim de içimi rahatlattığını söyleyebilirim.
Kutu'nun kapağını ilk açtığımızda bizi sıkıca sarılmış psu, kullanmadığımız kablolar için hazırlanmış modular kablo çantası, kullanma klavuzu ve garanti belgesi karşılıyor. Kutu içeriğinde modular bir psuda olması gereken her şey mevcut.
Kutu içeriğinde ise kullandığımız kabloları kasa içinde sabitlemeye yarayan 4 adet kablo bantı, AC girişe uygun fiş, psuyu kasaya montajlamak için 4 tane vida yer alıyor. Thermaltake kasamızı kendi logosuyla süslememizi sağlayan armayı da unutmamış. Fazla değil bir kaç yıl önce psu modladığımızda kabloları filelerle kendimiz kaplardık şimdi ise modular olsun veya olmasın orta sınıf psuların kabloları bile derli toplu ve kabloları kaplı halde geliyor. Kablolar en zorlu kasa modifikasyonlarını bile rahatlıkla karşılayabilir. -1X 24 pinlik ana güç bağlantısı -1X 8 pinlik 12V güç bağlantısı -1X 4+4 pinlik 12V güç bağlantısı -6X 4 pin Molex bağlantısı -1X 4 pin FDD bağlantısı -6X 5 pin Sata bağlantısı -2X 6+2 pin PCI-E bağlantısı ve son olarakta -2X 6 pin PCI-E bağlantısı mevcut.
Normalde diğer bilgisayar bileşenlerinde eksi puan olan ağırlık unsuru Psu ve hoparlörlerde tam tersi olarak ne kadar ağır olursa o kadar iyidir mantığı vardır. Bu mantıktan hareketet edecek olursak bu psu oldukça kaliteli çünkü gerçekten ağır özellikle daha önce kullandığım 550Wpsuya ton basar diyebilirim. Ayrıca psuda kullanılan malzeme oldukça kaliteli bunu ilk elinize aldığınızda bile hissediyorsunuz.
Powerda yer alan ledli bu 3 gösterge ışığının pek bir işe yarayacağını sanmasamda yine de ne işe yaradıklarına değinmeden geçmeyelim. Bu 3 led powerın genel durumu hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor Thermaltake tarafından yenilikçi bir fikir olarak düşünülmüşse de çoğu kullanıcı bu ışıkların büyük ihtimalle ne manaya geldiğiyle bile ilgilenmeyecek fakat; biz olur da biri merak eder diye psuyu niye süslediklerini yazalım. Eğer 3 led göstergesi de yeşil renkte yanıyorsa sisteminiz sorunsuz bir şekilde başlamış ve psunuzda görevini yapıyor demektir fakat; gücü temsil eden standby ledi kırmızı yanıyorsa +5VSB çıkışında bir sorun var demektir. Eğer ne manaya geldiğini henüz çözemediğim Pg Signal kırmızı yanıyorsa power good da bir sıkıntı var demektir. Son ışık yani Temperature ledi kırmızı yanıyorsa (ki hiç karşılaşmak istemem) kasanın da uçmuş olması ihtimaliyle beraber iç sıcaklık 100°C üzerinde seyrediyor demektir.
Şimdi en çok merak edilen ve benim bu psuyu asıl almama neden olan 1.konuya geldik. Günümüzde bir çok PSU yüksek değerlere sahip olsa da asıl önemli olan 12V çıkışını biraz es geçerek psuyu yüksek Watt değerlerinde gösterebiliyorlar fakat; sizin de bildiğiniz gibi asıl önemli olan 12V çıkışından psunun toplam gücünün nekadarının sağlandığı ve kanal başına düşen amper miktarı. Üst seviye psular 12V çıkışından yeterli gücü sağlamak için 12V çıkışını tek bir kanal yerine bir kaç kanala bölüyor bu pratikte iyi bir fikir gibi görünse de toplam amperin bir kaç kanala bölünmesi ve haliyle tek kanal başına amper miktarının düşürülmesi benim hiç hazzetmediğim fikirler arasında. Yalnız psu 700W ve üzerinde kanal başına amper de 25den aşağı değilse iş değişir tabi yine de Enermax gibi kaliteli psu üreticileri çoklu kanalda başarılarını isbatlamış olsalarda benim tek kanaldan sağlanan güce olan güvenim daha fazla.
Tekrar konuya dönecek olursak bu psu tek kanal 12V çıkışına sahip ve tek kanaldan 56Amper verebiliyor. Bu güncel çoğu sistem ve üst seviye ekran kartı kullanıp hatta bu ekran kartlarının çiftiyle sli veya CF yapmak isteyen bir çok kullanıcı için yeterli ve tatmin edici bir güç. 12V çıkışından 56Amper sağlayan xt 675W'in bu tek kanallık çıkıştan sağladığı güç(12x56) 672Watt psunun toplam gücünün %99,5ine tekabül ediyor. Bunu 12V çıkışını kanallara bölmek yerine tek bir kanaldan yararlandığı için sağlıyor diyebiliriz. Bu güç değeri benim için tatmin edici bir durumun da üzerinde.
Thermaltake geleneğini bozmayarak bu psularında da 14cm fan kullanmış. Benim gibi ses konusunda hassassanız beklentizi karşılayacağına eminim psu çalışırken gürültüyü ölçen bir cihazım olmadığından direkt psuya kulağımı yaklaştırdığımda neredeyse hiç ses duyamadım 14cm fanın avantajı burada öne çıkıyor içeri yüksek hava çekerken ses minimum düzeyde oluyor şuan bir çok psunun fanı 12cmden küçük olmasa da işi garantiye alıp 13.5cm fan ve üzerinde olan modellerden şaşmamak lazım. Malzeme kalitesini yakından çekilmiş fotoğraflarla daha iyi görebilirsiniz.
Merak ettiğim ve tam anlam veremediğim bir konu var fotoğraftan da anlayacağınız üzere fanın hemen altında özenle şekillendirilmiş yaprak kalınlığında bir plastik var bir kaç fikir dışında ne işe yaradığının manasına henüz erişemedim ızgaraların arsından dikkatli bakıldığında da belli oluyor. Benim çekmediğim fanın ayrı olduğu fotoğrafta da net bir şekilde belli oluyor. Sizden bu konuda gelecek yorumları sabırsızlıkla bekliyorum.
Psunun iç yapısına geçmeden belirtmeliyimki bu fotoğraflar bana ait değil yabancı forumlarda XT 775w modelinin incelemelerinden psuyu açdığımda garanti dışı kalacağından ben herhangi bir müdahalede bulunmadım. Yalnız XT 875W ve XT 775W modellerinin iç yapılarına baktığımda fazla bir fark göremediğimden buraya da XT 775W modelinin iç yapısının fotoğraflarını koymakta bir sakınca görmedim XT 675W'ın da içi muhtemelen bu şekilde zaten kullanılan komponentlerde hiç bir fark yok Malzeme olarak yeni Toughpower XT serilerinin birbirinden farkı yok. 775W modelinin iç yapısı hakkından daha detaylı bilgi isteyenleri buraya alalım.
Bu psuyu tercih etmemdeki 1. nedeni yukarıda yazmıştım geldik 2. sebebe Daha önce verimliliği pekte iyi olmayan bir psu kullanmış ve memnun kalmamış biri olarak 80 plus sertifikaları daha yeni yaygınlaştığında bile önemini hemen anlamak zor olmadı bu psuda aldığı sertifikayı sonuna kadar hak ediyor. Ayrıca model Bronze sertifikasına sahip olmasına rağmen silver sertifikaya yakın verimlilik değerleri ve silver sertifikayı %20 yükte 0,39 farkla kaçırışından dolayı daha da cezbedici hale geliyor. Aşağıdaki tablolardan da göreceğiniz üzere bir psunun silver sertifikaya sahip olması için 3 farklı yükte alması gereken en düşük verimlilik değerleri yer alıyor ve XT 675W'ın bu 3 yükte aldığı verimlilik değerleri. ikisinde silver sertifikasının değerlerini rahatlıkla geride bırakıyor. silver sertifikayı sadece %20 yükte 0,39 farkla kaçırıyor.
Benim en çok dikkat ettiğim ve en çok işime yarayacak %50 ve %75 yük aralığında verimlilik en üst düzeyde bu kısımda verimlilik muhtemelen %88 ile %87 arasında.
Ve son olarak psuya ait özellikler. Sonuç olarak Thermaltake yeni Toughpower XT serisinde çok iyi iş çıkarmış. 5 yıl garnti yüksek verimlilik nisbeten uygun fiyat oluşu ve gold sertifikalı ürünlerin hala pahalı oluşu bu psuyu daha değerli kılan önemli unsurlar arasında.
Aktiflik: Şu anda DH'de değil Son Giriş: 3 hafta önce Son Mesaj Zamanı: geçen yıl Mesaj Sayısı: 913 Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.260 İkinci El Bölümü Mesajları: 5 Konularının görüntülenme sayısı: 309.969 (Bu ay: 2.432) Toplam aldığı artı oy sayısı: 240 (Bu hafta: 0) En çok mesaj yazdığı forum bölümü:Donanım / Hardware