Herkese Merhaba.
5900X ile kullandığım Asus CH8 Hero'da bildiğiniz gibi 8+4 pin CPU güç girişi var.
Normalde işlemcinin düzgün çalışması için 8 Pin güç girişini takmak zaten zorunlu.
Fakat yanındaki ekstra 4 pin güç girişini kullanmasam sıkıntı olur mu?
Şu nedenle soruyorum pcyi temizlemek için söktüm fakat kullandığım güç kaynağımın kabloları çok kalın.
Ve anakartın üst köşesinden tekrar geçirmek zor iş.
Corsair kalın kablo kullanıyor sleeve'le filanda uğraşmak istemiyorum.
Biliyorum ki 8 pin güç kablosu her hattan 12V ve 300 küsür watt'a kadar işlemciyi besliyor.
Diğer 4 pini kullanmak şart mı ?
Zaten overclock yapmıyorum sadece PBO açık auto olarak.
Anakart Manualinde de zorunluluktan bahsetmiyor.
Yabancı forumlara da baktım Redditte, Anandtech'te, Overclocknet'te Toms'ta da
LN2 gibi extrem overclock işlemlerinde kullanılması gerektiği,
normal overclock ve normal kullanımlarda ekstra 4 pine ihtiyaç duyulmadığı söylenmiş.
Fikri olan varsa belirtebilirse sevinirim.
Herkese merhaba. 5900X işlemci ile Asus CH8 anakart kullanıyorum.
Bios güncellemesinden sonra BIOS ayarları içerisinde farkettim ki yeni ekran kartları ve işlemciler ile gelen Smart Access Memory özelliği eklenmiş 6000 Serisi Radeonlar ile
kullanmak için. Kullandığım anakartta şu an 3202 BIOS AGESA V2 PI 1.2.0.0 mevcut.
Her ne kadar SAM özelliği Radeon 6000 serisi 5000 işlemciler için duyrulmuş olsa da
yeni BIOSlarla başka ekran kartları ile de kullanılabiliyor.
Kendi BIOS güncellemem sonrasında aşağıdaki menüden girerek aktif ettim.
4G Decoding ayarını ENABLE ve Re-Size Bar seçeneğini Auto yapmak gerekmekte.
Yine üst kısımda AURA yazan yerin yanındaki ReSize BAR kısmına tıklayarak OFF durumundan ON durumuna almak gerekiyor.
Bu işlemden sonra da BIOS menüsünden BOOT kısmına gelerek CSM'yi DISABLE yapmak
gerekmekte.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra ReSize BAR yani Smart Access Memory aktif hale gelerek
Sistemin ekran kartı belleğinin tamamına erişimi açılmış oluyor.
Tabi Radeon sürücünüzün 20.11.2 ve daha yeni bir sürücü olması şart.
Yalnız bu noktada asıl ilginç olayı belirtmeliyim ki Radeon VEGA64 kullanıyorum.
AMD 6000 serisi ekran kartlarını belirtmesine rağmen VEGA64 ile bu seçenekleri aktif edebildim. :)
Son olarak Windows altından ayarın aktif olduğunu kontrol etmek için Aygıt yöneticisinden Görüntü Bağdaştırıcısı seçeneklerine girerek Mevcut Ekran kartınızın Kaynaklar sekmesindeki "Büyük Bellek Aralığı" kısmının olup olmadığına
bakmanız gerekiyor.
Oyunlarda ne gibi bir performans katkısı olur bilmiyorum fakat, Özellikle RDNA 2 öncesindeki ekran kartlarını kullanan arkadaşlar da test edip bu özelliğin açılıp açılmadığını
kontrol edebilirler.
AMDnin söylediğine göre oyunlarda %5 civarı bir artış olduğunu belirtiyorlar. Oyun oynayan dostlar test ederler artık :)
Asus TUF VG279QM Kullanıcı Deneyimi:
LG 29UM68-P Ultrawide kullanırken o ekranı evdeki diğer bilgisayara geçirince kendime yeni bir ekran almak istedim ve FHD ile QHD arasında gidip gelirken ASUS'un bu yıl başında piyasaya sürdüğü bu modeli hedefe koyarak internetteki çeşitli incelemelere kullanıcı yorumlarına bakarak tercih ettim. Kendimce amatör olarak deneyimlerimi yazmak istedim. Olur da almayı düşünen olursa belki bi nebze olsun faydam olmuş olur.
Panel Tipi ve Yineleme Hızı:
Ürün kutusunda ne var ne yok bunu geçerek direk konuya giriyorum, Ekran IPS bir panele sahip ve Asus buna Fast IPS demiş. Ürünün tazeleme hızı ise muazzam."280HZ" Tabi bu 280Hz hızını alabilmek için ürünü Display port ile bilgisayara bağlamak gerekiyor. Ve ekran menüsünden Overdrive seçeneği ile hız aşırtılarak kullanılıyor.
Üründe bunun dışında iki adette HDMI çıkışı var. Bunlar HDMI 2.0 iken DP çıkışı ise bir adet ve 1.4 sürümüne sahip. Bir de kulaklık çıkışı mevcut. Bunun dışında üründe Asusun geliştirdiği ELMB SYNC özelliği de var. Bu da oyunlarda piksel aydınlatması ve tazelemeyi daha keskin hale getirmekle ilgiliymiş fakat ben denemedim.
27 İNÇ ve 1080P:
Normalde ekran büyüdükçe piksel yoğunluğu azalacağından bazı arkadaşlarım 2K ekranın daha iyi olacağını söylemişlerdi. Elbetteki haklılar. 2K olan bir model alsaydım daha fazla PPI değeri ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi olacaktı şüphesiz. Fakat 27 İnç için FULL HD son sınır kanımca. Ekranın dibine girmedikçe pikseller belli olmuyor ki benim gibi ekrana en az 60-70 cm den bakıyorsanız bu kesinlikle bir sorun yaratmayacaktır. cmye kadar çok farketmiyorsunuz ki göz sağlığı açısından da ekrana yakın olmak zaten iyi değil. Uzun lafın kısası 27 inçte ben Full HD görüntüden rahatsız olmadım. Aksine gayet güzel ve keskin bir görüntü elde ettiğim için mutluyum. Asus iyi iş çıkarmış.
Keskinlik:
Panelin keskinliği çok iyi. Menüsünden Vividpixelden keskinliği arttırabiliyorsunuz.
SRGB, Adobe RGB değerleri ve Ekran Bit Değeri:
Ekran gerçek 8 bit değerine sahip. Bu tercih etmemdeki ikinci sebep. Önceki ekranım 6bit+FRC idi. 8 Bit olması benim gibi bazen fotoğraf işleyen biri için biraz daha avantaj. Ürün SRGB renk gamının %99'unu, DCI 3P'nin ise %80'ini destekliyor. Önceki ekranıma göre çok daha iyi renk değerlerine sahip. Bu açıdan benim için avantajlı durumda.
Ürün gecikme değeri ve INPUT Lag değeri:
Eski ekranım 5MS GTG değerine sahipti ve Input Lag değeri de 14MS gibi yüksek bir değerdi. FIFA oynarken adamın arkasından gölgesi gelir gibi bir efekte neden oluyordu. Çeşitli strateji oyunlarında da aynı sorundan muzdariptim. Fakat bu yeni aldığım VG27QM 1MS GTG değerine ve 2.4MS Giriş gecikmesine sahip ki bu çok çok iyi bir değer. Bu konuda oyun oynayan herkesi fazla fazla tatmin edecektir. Ne de olsa en hızlı Asus IPS monitör diye lanse edildi ki gerçekten hakkını veriyor. Bunun dışında internette gezinirken sayfayı kaydırdığınızda ya da çizim yaparken ekranı kaydırarak hareket ettirdiğinizde bile 280HZ'in ekranı nasıl akıcı smooth hale getirdiğinin farkına varıyorsunuz.
Parlaklık Kontrast ve HDR400:
Açıkçası ürünün parlaklık ve kontrastından memnun kaldım. Ürün 400 Kandela parlaklığa sahip ve pik değer olarak 500 kandela. Eski ekranıma göre çok daha iyi bir parlaklık seviyesi mevcut. Eski ekranımda bu değer 300 civarıydı. Statik kontrası ise 1000:1 değerinde. Üründe bir de HDR 400 Desteği var fakat kullanmadım. Sanırım giriş seviyesi deniyor buna. Fakat benim gibi bazen fotoğraf ya da grafik işleyen biri için renklerin gerçekliğini abartacağından kullanmayı düşünmüyorum.
Panel Işık Sızması:
Normalde IPS panellerde hep olan birşey bu. Bazı markalarda çok belirginken bazılarında ise oldukça düşük seviyede oluyor ışık sızması. Şahsen ekranda çok düşüktü fakat paylaştığım fotoğrafta belirgin görünmesinin nedeni monitörün maksimum kontrast ve parlaklık ayarında açıkken telefonun da çekim yapabilmek için ISO değerini arttırmasından kaynaklı. Fotoğraftaki gibi belirgin bir ışık sızması mevcut değil. Karanlıkta çıplak gözle fotoğraftakinin yarısından bile az gözüküyor. Gözle farkedilmiyor. Normal ışık altında ise hiç bir şekilde belli olmuyor. Ya da ben şanslı bir şekilde iyi bir panelle denk geldim. Bu ancak kullanıcının kendi gözüyle görmesiyle inanıp tecrübe edeceği birşey olduğundan sadece ışık sızması çok az demekle yetiniyorum.
Oyuncular için ek özellikler Özel Modlar:
Oyunda oynadığınız oyun tiplerine göre renk profilleri mevcut. Manzara modu yarış modu sinema modu, FPS Modu, RTS/RPG Modu, SRGB Modu, Moba Modu gibi modlar var. Oynadığınız oyuna ya da kullanım şekline göre ayar atayabiliyorsunuz. Bunun dışında Oyunda yine FPS tarzı oyun oynayanlar için nişangah moduda bulunuyor. Rekabetçi oyun oynayanlar sevecektir. Bir de gölgelerdeki düşmanı daha iyi görmek için shadow boost ayarı bulunuyor bununla da karanlık alanları daha iyi görüyorsunuz beş adet tonundan size uygun olanı aktif ederek.
GSYNC - FreeSYNC ve Adaptive SYNC
Ürün resmi olarak her ikisinide destekliyor. Eğer 280HZ olarak kullanırsanız 48-280 Arasında FreeSYNC ya da GSYNC Çalışıyor. HDMI ise 48-24Hz aralığında. Yani 48-240FPS aralığında kullanabiliyorsunuz.
Ürün Malzeme Kalitesi:
Normalde ROG ailesini tercih eden biri olarak bu TUF serisi monitörden kesinlikle bu kısa tecrübeme rağmen memnun kaldım. Malzeme kalitesi iyi denilebilir bir ROG olmasa da. Aslında bir kaç nesil önceki ROG kalitesi var. Ama 2020'nin diğer ROG modelleriyle kıyaslayınca onların altında.
Sonuç:
Ekran değiştirmeyi ve yeni bir ekran almayı düşünen herkese bu saydığım tecrübeme göre öneriyorum. Pişman olacağınızı sanmıyorum. Herkese keyifli vakitler dilerim..
|
|
|
|
|
|
AMD Ryzen 9 5900X | Asus ROG CROSSHAIR VIII HERO | Asus ROG Strix LC360 RGB | ASUS ROG Strix RADEON VEGA64 | Asus VG279QM 280Hz IPS | Asus ROG Strix SCOPE | Asus ROG GLADIUS II CORE | A-DATA XPG SX8200PRO 1TB | Seagate Barracuda 8TB | Cooler Master MWE 850W 80+ Gold V2 | Cooler Master Mastercase H500P Mesh
|
AMD Ryzen 9 5900X | Asus ROG CROSSHAIR VIII HERO | Asus ROG Strix LC360 RGB | ASUS ROG Strix RADEON VEGA64 | Asus VG279QM 280Hz IPS | Asus ROG Strix SCOPE | Asus ROG GLADIUS II CORE | A-DATA XPG SX8200PRO 1TB | Seagate Barracuda 8TB | Cooler Master MWE 850W 80+ Gold V2 | Cooler Master Mastercase H500P Mesh
|