Arac ustundeki hayvanlar
Merhaba arkadaslar,
Hepinize mutlu bayramlar oncelikle.
Bir kac hafta once denk geldim resmini cektim, arabalarin uzerine cikan kedilerden ( kisin kapali otoparklari mesken turmalari) bikmistim ancak baska hayvanlarinda aracin ustune cikabilecegini gorunce sasirdim :) Arabalarin uzerinde hafif cizik gocuk olursa artik bir olasilik daha akliniza gelir
Hanıma Araç Bilmecesi "Sohbet Tadında"
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle konuyu biraz sohbet tadında olması için açtım, araştırıp yazılan yazıları okumayı sevdiğim için benzer düşüncedeki arkadaşların ilgisini çekebilir.
İlk araç alma düşüncem 2020 yazında devletin yerli otoda vereceği 0,49'dan başlayan faizle araç satışı kampanyasını yakalamaktı. Aklımdaki araç clio5 1.0 otomatik icon modeli idi. 161 tl ye gelecekti ve 53 bin peşin gerisi uygun kredili olacaktı. Renault'a gittiğimizde hem araç yoktu, hem de kampanyadan dolayı 3 aydır iş yapmayan bayiler artık müşterileri sıraya sokuyordu. Biraz gerginlik yaşadıktan sonra araç alımından vazgeçtim.
İkinci alma girşimim ise 2020 sonunda otomatik B sınıfı olmak koşulu ile ikinci el araç almaktı. Aslında evde şirket aracımız var ve yakıt sorunumuz yok ancak özellikle kızımın bu yaz kreşe başlayacak olması ve eşimin tekrar işe dönme durumundan dolayı bakmaya başladık. Öncelikle bayan için uygun olduğunu düşündüğüm ve tasarımını beğendiğimiz corsa ile başladık. 2007 sonrası uygundu , sonrasında makyajlı olanlara baktım. Şuan az biraz düşüşe geçse az km olanlar için yüksek fiyat istenmekte. Sonrasında sorunsuz olduğunu düşündüğüm Japon araçlarına baktım. Ben 2009 sonrası Jazz'ın tasarımını seviyorum ancak eşim beğenmediği için eledik. Sonrasında yine 2009 sonrası colt baktık. Küçük olması ve rahat park edilebilmesi avantajdı. Bu arada kazasız veya boyasız kriterim yoktu, zaten eşim kullanacağı için bir kaç çizik olma ihtimalini kabul ediyorum ve araç değeri boyadan düşecek ise boyalı araç alabilirim. Tek kriterim yetkili serviste yapılması ve ağır hasarlı olmaması. Kapı boyanmış tampon boyanmış benim için hiç sorun değil.
Bu arada biraz temizine bakınca fiyatlar çıktı da çıktı. 2012 Jazz için 145 isteyen bile vardı. Şirket aracım megane4 dizel otomatik olduğu için clio baktım. 2016 sonrası makyajlı icon 150 bin civarında idi. Bu arada ilk baktığım clio 5 1.0 hem 90 hp oldu hemde fiyatı 215 civarında.
Özellikjle Euro kurundaki (10,5 TL'den 8,5 TL ye gevşemesi) gevşeme ve 150 bin bandına çıkartınca ikinci ellere bakmamdan dolayı sıfır araç alma daha baskın çıktı. Kriterimi 1.3 altı B sınıfına çevirdim. Sıfır km olmak kaydı ile corsa, polo ,yeni i20 ve clio düşündüm. Daha önceki aracım giuleitta olduğu için aldıktan sonra değerlenmedi. Örnek vermek gerekir ise 2012 yılında benzer dönemde benden yaklaşık %15 daha ucuza golf 7 1.2 dsg alan arkadaşım 6 yıl sonra benden %15 fazlasına sattı. Kesinlikle bugün olsa yine giulietta alırım ancak bu alacağımız araç yılda 4-5 bin kullanılacağı için sürüş dinamiklerinin çok iyi olmasına gerek yok. Buradan poloya yöneldim, ocak ayında 190k olan comfortline için indirim bekledim ancak yeni araç yoktu. Liste fiyatı 230k olan highline ise cam tavanlı ve geri görüş kameralı halini ocakta 224'e bırakıyorlardı. Hiç aklımda olmamasına rağmen golf otomatik fiyatını 224bin olarak görünce düşünmesem de C sınıfı olur mu dedim. Eşim giuliettayı zor kullanırken golf 6 yı çok rahat kullanıyordu. Hem oturma pozisyonu hem aracın önünü görünmesi çok rahat ve güzeldi. Tabiki ellerinde hiç araç yoktu ve yeni kasa gelecekti. Bende C sınıfında 1.0 Audi A3 baktım ancak temizini bulmak kolay olmadığı için vazgeçtim.
Bu fiyatları baz alınca B Suv bakalım dedik.Euro biraz daha salarsa alt vergi dilimine girerse diye Ford Puma ve Pug 2008'i listeye ekledik. Tasarımdan dolayı Ford Puma'yı çok beğendik. Özellikle 1.0 125 kp olması güzeldi. Tek kötü yanı geri görüş kamerası olmaması idi. Geçen hafta bayiye gidip aracı inceledik , iş çıkışı olduğu için test sürüşü talebimiz olmadı. Vergisiz fiyatı 134 bin olduğu için üst vergi diliminde ve 292 ye bırakıyorlar. Temsilcinin yorumu euro düşse bile bu araçlar bir önceki kur ile vergilendirilerek geldi, ve beklemek bir sonraki sipariş araçlarının fiyatını etkileyebilir. Ancak donanımsız (opek renk dahil) otomatik 2020 bulunursa fiyatın 231 civarında olacağını söyledi ancak sistemden kendisi göremedi. Aklımızda olmamasına rağmen yakınlarda bir mitsubishi bayi görünce içeri girdik, spacastar modeli (2020) 170 bine bırakıyorlardı. En ucuz otomatik benzinlilerden. Aracı beğendik (geri görüş kamerası avantaj) ancak satış sırasındaki yavaşlığı ve daha da önemlisi istanbul trafiğinde küçük olması beni biraz endişelendirdi. Başka bir ilde olsam ciddi düşünebilirdim.
B Suv'a geçince 4x4 olsada hafta sonu bende binsem diyerek bir kaç model baktım, ikinci el olarak Toyota C-Hr ve Suziki vitara. Vitara güzel ancak 2. el riskli ve üst vergi diliminde, alta düşebileceğini sanmıyorum. Düşer ise bu aracıda beğeniyorum ve tekrar listeme alacağım. C-HR ise oturma poziyonu basık, küçük olsada hakim olmak zor, sonuçta aracı eşim kullanacak.
Şu an hala bakıyorum, yeni kriterim %50 vergi diliminde olması. Dün yeni leonu gördüm. 1.0 dsg versyonu beklentilerimizi karşılıyor ve fiyatı 231k. Vergisiz fiyatı 129,750 civarı. Yani 250 TL daha pahalı olsa fiyatı 290'lara çıkacak. Döviz kurlarına çok güvenmemem (çıkacağını düşünüyorum) ve mevcut vergi sisteminin değişmeyeceğini düşündüğüm için en azından zarar ettirmeyecek bir yatırım olarak kafamda.
Mart ayını bekliyeceğim, puma fiyatı alt vergi dilimine düşerse öncelik onda olacak düşmez ise aklımda şu an yeni leon var. Tabi bayiye gidince B Suv olan Arona'ya da yakından bakacağız. Hemde yeni kasa golf gelir ise bir incelemiş oluruz.
Tekrar söyleme ihtiyacı duyuyorum acil bir ihtiyacımız yok ancak biraz yatırımlık birazda ben işteyken eşime özgürlük sunmasını beklediğim için gündeme aldım.
Okuduğunuz için teşekkürler, iyi pazarlar.
Tavan ici led lambalar
|
Yeni Focus Titanium & Megane Icon Tercihi
|
Yeni Focus Titanium ve Megane Icon Kıyaslama
|
Cam Filmi Söktürme Niyeti Olan Baksın
|
Yeni Lastik Performansı
|
|
225-45-17 Lastik seçimi
|
13-15 bin arasi ABS li arac tavsiyesi
|
Life is not as simple as you think |
Son Giriş: 2 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 507
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 11.869 (Bu ay: 237)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 721 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası