Merhaba. Boş zamanlarımda geliştirdiğim bir web projesinden bahsedeceğim; sahibi benim, baştan söyleyeyim. Amacım tanıtımdan çok teknik eleştiri almak, o yüzden zayıf taraflarını da yazıyorum.
Sorun şuydu: küçük bir PDF işi için ("şu iki belgeyi birleştir", "şu taramayı küçült") internetteki ücretsiz araçların neredeyse tamamı işe dosyayı sunucusuna yükleyerek başlıyor. Kişisel evrakta bu bana hep rahatsız edici geldi.
shrink.run bunun yerine işi tarayıcının içinde yapıyor: JavaScript + WebAssembly. PDF tarafında pdf-lib, pdf.js ve qpdf'in WASM derlemesi; görsel tarafında MozJPEG/OxiPNG/libwebp; metin tanıma için Tesseract. Şu an 45 araç var (birleştir, böl, sayfa sil/çıkar, sıkıştır, imzala, filigran, metadata temizleme, HEIC/WebP/PNG dönüşümleri, OCR vb.). Üyelik yok, çıktıya filigran basılmıyor.
İddiayı bilerek dar tutuyorum: "hiçbir ağ isteği yok" demiyorum, çünkü sayfa kendi kodunu, dönüştürme motorlarını ve reklamları indiriyor. Söylediğim tek şey şu: seçtiğiniz dosya işlenmek üzere bir sunucuya gönderilmiyor. Bunu bana güvenerek kabul etmeniz de gerekmiyor — F12 → Network açıp bir dosya işleyin, belgeyi taşıyan bir istek göremezsiniz. Sitede bunu nasıl kontrol edeceğinizi anlatan bir sayfa da var.
Türkiye'ye özel bir not: e-Devlet'ten indirilen bazı PDF'ler düzenlemeyi kısıtlayan bir kilit taşıyor ve birçok araç bu dosyalarda ya hata veriyor ya da sessizce boş sayfa üretiyor. Bu araçlarda o kilit cihazınızda kaldırılıp sayfalar okunabiliyor; indirdiğiniz PDF de o kilidi taşımıyor. Açma parolası isteyen dosyalarda ise araç duruyor ve bunu açıkça söylüyor — parola kırma yok. Uyarı: barkodlu resmî belgelerde doğrulama genelde orijinal dosya üzerinden yapılır; birleştirilmiş veya sıkıştırılmış nüsha doğrulamayı bozabilir, kuruma vereceğiniz nüsha için orijinali saklayın.
Bilinen zayıf noktalar: çok büyük dosyalar tarayıcı belleğine takılabiliyor (özellikle telefonda), sayfaları görüntüye çeviren "rasterize" modunda seçilebilir metin kayboluyor, ve site AdSense denemesi yaptığı için reklam istekleri çıkıyor.
Sormak istediklerim:
1. Elinizdeki en kötü PDF'i (taranmış, kilitli, 200+ sayfa) atarsanız nerede kırılıyor?
2. Mobilde indirme akışı sizde düzgün çalışıyor mu?
3. Sizin sık ihtiyaç duyup burada bulamadığınız araç hangisi?
https://shrink.run/tr/
Konuyu takip edip cevap yazacağım.
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: geçen hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 73)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Yazılım Geliştirme

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0