Şimdi Ara

Pot bağlantısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdi elimde eski hazır devreden söktüğüm pot var, internette aradım biraz ama bağlantı için hep 3 ucu olan pot var. bunun ucu 6 tane? acaba stero devreydi o onun için olabilir mi? sonuç olarak nasıl bağlanıyor? normal potlardan farkı nedir?

• Hesher kullanıcısına yanıt
    Stereo olan bir hoparlörde müzik sağ veya sol hoparlörden gelebilir araba oyununda mesela sol duvara yaklaşırsan sol hoparlörden yankı sesi gelir sağa yaklaşırsan sağdan bunların ses düzeyini açarken tek pottan açmaya kalkışsan ikisini birleştirmiş olursun ve stereo olan mono olmuş olur. Bu durumda iki hoparlörü de açman için iki ayrı pot gerekecek ama ikisinide aynı anda açman gerekecek bu yüzden stereo var. Bunun öndeki 3 ayağını veya arkadaki 3 ayağını kullanarak normal pot gibi kullanabilirsiniz. Diyelim ki kasanıza fan kontrolcüsü yaptınız 2 adet arkadaki fanların hızlarını aynı derecede hava üflemesini istiyorsunuz fakat fan kontrolcüsün de iki ayrı pot var ikisini de aynı ayarda kısmalısınız bunun yerine stereonun öndekilere birini arkadakilere diğerini bağlarsanız tek pottan iki fanın da hızını ayarlayabilirsiniz ikisi de aynı hızda döner.

Uzun oldu biraz ama inşallah kafanız karışmamıştır. Sorularınız varsa sorun

• linyit43 kullanıcısına yanıt
    hmm anladım sanırım yani 2 tane + kutbu üst üste binince cızırtı yaptığı için stero pot kullanılıyor(tek olunca cızırtı yapıyor sanırım kısa devre oluyor).
    Teşekkür ederim...
    İki potu arka arkaya ekleyip tek çubuk ile ikisini aynı anda çevirdiğinizi düşünün aynı o mantık ön üç ayakla arka üç ayak birbirini etkilemiyor ayrı iki pot görevinde sadece tek çubuk ile yönetiliyor ikisi aynı anda artırılıp aynı anda düşürülüyor

Pot bağlantısı
    Anladım çok teşekkürler
    Ne demek
    Hocam merhaba, 2'li hoparlörümün potansiyometresi bozulmuştu devreden söküp attım aynı değerde başka bir pot aldım fakat yanlış almışım stereo olması gerekiyormuş ben normal 3 bacaklı standart mono potansiyometre almışım.Devre üstüne baktığımda 3 lü grup halinde arka arkaya 6 pot çıkışı var ve sağdakiler birbirine lehimlenmiş yani şase orası.Diğer 2 giriş ise alttakine potu bağlayınca sol üsttekine bağlayınca sağ hoparlör çalışıyor.Bu 4 çıkışı birbirine paralel bağladığımda 2 hoparlör de çalışıyor fakat devre üstündeki entegre yüksek seste çok ısınıyor.Isınması normal tabi ki de fakat sanki fazla ısınıyor gibi eski halini bilmiyorum daha önce hiç söküp bakmadığım için bu ısınması normal mi anormal mi anlayamıyorum bozmak da istemiyorum :) Yardım ederseniz mutlu olurum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pc Power Düğmesi Uzatma, Yardım
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • zodyaks34 Z kullanıcısına yanıt
    Isınma normal, önceden dikkat etmemişsiniz,
    Anfi girişleri birleştirilebilir, fakat ses girişleri birlestirilemez, ona göre bağlantı yapınız ,, yani sadece 1 girip, iki kanala verilecek .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Maalesef dediğiniz girişleri bilmiyorum.Fotoğraflarını ekliyorum incelersiniz.Pot çıkışları arka arkaya dizilmiş 3 lü grup halinde ve en sağdaki çıkışlar birbirine lehimlenmis (siyah kablo da lehimli aynı yerde) geri kalan 4 çıkışa pottan geri kalan 2 kabloyu paralel bağlayınca 2 hoparlör de güzel bir şekilde çalışıyor fakat dediğim gibi ısınıyor sizden ricam bir fotoğrafları inceleyip yorumlar mısınız?
     Pot bağlantısı
     Pot bağlantısı

Tamam, turuncu yanındakine beyaz yanındakine , bağlantıda sorun yok,,

Evet hocam dediğiniz gibi yaptım iki hoparlör çalıştı fakat bu sefer de  Pot bağlantısı potansiyometre işlevsiz kaldı.Şema çizerek gösterdim bakarsınız.1. şema sizin tarifinize göre yaptığım bağlantı. Pot bağlantısı Pot bağlantısı

Ben potu görmedim, drek bağlı sandım.
    İkinci ve 3 resimdeki tek bağlantı doğru, mavi bölgedeki hattı, karşıdaki orta uca birleştirin tamamdır ,
    Veya pot önemli değilse, olmasada olursa,,
    Son iki resimdeki gibi kırmızı mavi ,,, kırmızı mavi olarak birleştirin, drek son ses çalışır.
     Pot bağlantısı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 9 Mayıs 2020; 12:31:31 >
    Potun olması gerekiyor yoksa dediğiniz gibi direkt bağlayıp kullanırdım.Attığınız resimdeki gibi direnç olmadan (elimde 1k ve 330 ohm var) bu şekilde bağlarsam her iki hoparlör ve potansiyometre çalışır diyorsunuz doğru mu anladım?
    Olmaz , düşük gelir,, siz sadece devredeki potun orta bacağı resimdeki gibi bağlayın yeterli, yine ikisinden ses gelir

Dediğiniz gibi bağladım ikisinden de ses geldi tek aklıma takılan ısınması biraz fazla ısınıyor gibi bu takıntı bende lisede yaptığımız güç kaynağındaki Lm317 den kaldı :) Her ısındığında bozuluyordu yenisiyle değiştiriyordum o yüzden ısınmayı soruyorum.

Anfiden 5 kablo çıkartıp pota 4 ünü bağlayıp masaya potu monte edeceğim ayar yapmak kolay olur.Diğer tek kablo boşta kalacak onu da stereo pot aldığım zaman bağlantısını yapıp kullanacağım.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim çok sağolun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.