Şimdi Ara

Pnömatik Mini Zamanlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konu silahların çalışma mantığı ile alakalı. Ateşli silahların daha efektif olmaları için bilinmeyen özellikleri. Esası ile tamamen mekanizmik mekanik bir meseledir. Yani silah yapımı vb değil yüksek hızda ve uç özelliklerdeki mekanizmalarda sistematik bir incelemedir
    Pnömatik Mini Zamanlama

    Fişek = Kovan+barut+mermi (bir de barutun patlamasını sağlayan kapsül var) Resimlerdeki numara ve isimlere takılmayın neyin ne olduğunu az çok anlamaya çalışın. Fırlayan kısım yani hedefe isabet eden yüksek hızda atılan kısım mermidir. En uçtadır malum. Kapsül merminin en arkasında silahın iğnesi ile darbe yaparak fişeği ateşlediği patlattığı kısımdır. Barut da mermi ve kapsül arasındadır. Kovan malum hepsini bir arada tutar.
    Barut ateşlenince gaz faza geçer ve bu basınç (kuru sıkılarda bile 700 bar civarı) enerji kaynağı olur. Basıncın etki ettiği, hareket ettirdiği mermi yani atılan kısım ve kovan arka kısmı yani silahın geri giden mekanizmasına yaslı kısımdır. Merminin yüksek hızla çıkışı için mermi namluyu terk edene kadar bu basıncı kullanması gerekir. Ancak otomatik silahlarda mermi ateşlenince yeni mermiyi almak için geriye hareket eden kurma mekanizması namlu arkasını açar ve barut basıncının mermiye-fırlatılan kısma- etkisi azalır ve açılan namlu arkadından da dışarı boşa çıkar. Ancak yeni mermiyi otomatik almak için bu şarttır. Bu durumda optimum çözüm hareketli namlu ve namlu basıncının kullanılarak modifiyeli kalaşnikof tipi sistemlerdir. Hareketli namluda kurma için namlu arkasının açılması mermi namludan çıktıktan sonraya denk gelir. Kalaşnikof tipi pistonlu sistemde ise namludan alınan basınçlı gaz ile kurma mekanizması hareket ettirilir. Bu da mermi namluda ilerlediğinde olur ve namlu arkası açılırken mermi yol almıştır. -basınç alma kanalı namlunun ilerisindedir ve mermi bu hizayı geçince bu kanal basınca maruz kalır. Yeterli basınçlı gaz kullanabilmek için merminin tam olarak terk etmemesi gerekir. Aslında mermi tam olarak terk ettiğinde namlu arkası açılırsa en yüksek atış enerjisi olur ama bu halde yeni mermi elle manuel doldurulmak zorundadır.
    Pnömatik Mini Zamanlama

    Hareketli namluda patlama olunca namlu ve mermi hareket etmeye başlar. Namlu silah gövdesine birebir -rijit- bağlı değildir. Silahtan ayrı ileri geri oynayabilir. Fişek patlayınca mermi ileri namlu da fişek-namlu-kurma mekanizması üçlüsü ile geri hareket eder. Ancak bu üçlünün bağlantısını ayıran bir kısma gelinince namlu mekanizmadan ayrılır, namlu durur ve mekanizma geri gitmeye devam eder. Namluyu diğerlerinden ayıran namlunun bir yörüngede hareket etmesini sağlayan alt çentiğidir. Namlu bir miktar geri gelince aşşağı hareket eder ve durur. Ama darbe etkisi ile kurma mekanizması harekete devam eder ve yeni fişeği doldurur. Namlunun geri gelip aşşağı hareket ederek durmasına kadar geçen sürede mermi namludan fırlamıştır. Zaten başka türlü aşşağı hareket eden namlu nişan şaşırtacaktır. Mermi neden namlu çok az geri geldiğinde namluyu terk etmiştir? Mermi kaç gramsa, namluyu terk ettiği an itibari ile mekanizmanın geri geldiği o az miktar mesafe oranınca kovan-mekanizma-namlu kombinasyonu daha ağırdır. Mesela mermi 10gr. Mekanizma 400 gr. Bu 40 kat fark o biçim momentum farkıdır ve hareket hızlarını -dolayısıyla mesafeleri- değiştirir.
    Bizi ilgilendiren kalaşnikof modeli namlu basınçlı sistemdir. bu sistemde namludan basınçlı gaz alımı sistemi pnömatik değerlendirmeye sokar. Şimdi bu namlu basınçlı sistem ufak silşahlara uygulanamaz mı? Mesele mermi namluyu terk ettikten sonra silahın kurulması. Bu basınçlı gaz sayesinde pnömatik bir mantık devresi ile silah hem gecikir hem de kurulur. Mesela namludaki basınç arttıktan sonra azaldığında pnömatik bir mantık mekanizmayı serbest bırakırsa mermi namludan çıkma esnasında iken sistem kurulmaya başlar. Aslında kurulma için ek bir enerji de düşünülebilir
    Pnömatik Mini Zamanlama

    Ama en önemlisi mermi namludan tüm barut enerjisini kullanarak çıkmalıdır. Bunun için bahsettiğimiz gecikme mekanizmasında ne tip çözümler kullanılabilir? Hareketli namludan başka? Zaten uzun namlulu sistemlerde hareketli namlu mevzu değil. Ama pistonlu namlu basınçlı sistemde gecikmenin değişlik sağlanma mantıkları efektifliği arttırabilir.
    Pnömatik gecikme nasıl ayarlı bir hale getirilebilir? Bu ayar zekasal mantık olarak kurulmalı.

    Ayrıca mermi atılınca mesafe ile nişangahı şaşar. Yani yerçekimi etkisi ile nişangah doğrusal değildir. Bu soruna ne çözüm olur?

    Merminin hızı da azalıyor malum? Mermiye füze sistemi olan itici gaz sistemi nasıl adapte olur? Hem sevk barutu hem de mermide füze.

    Baruttan başka enerji kaynağı? lpg doğalgaz namluda mermi arkasına nasıl konuşlandırılabilir? lpg serbest bırakıldığında buharlaşma süresi var. Kısa sürede lpg enjekte ve ateşlemesi çözüm olabilir.

    Tabii tek kırma, pompalı, çifte tipi mermi atıldıktan sonra açılan namluların neden en etkili atıoşı yaptığını anlamışsınızdır.

    FİKirler???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 9 Şubat 2017; 12:34:47 >







  • Mermiyi baruttan başka bi şeyle fırlatmak. Baruttan başka ne patlayabilir? Mesela lpg mermi arkasına konuşlandırılırsa ne ile patlatabiliriz? Oksijen ihtiyacı için ne düşünülebilir?
    Kalaşnikof vb otomatik silahların yeni mermi için kurulmaları hep namlu içi basıncından kaynaklı yapılır. Kalaşnikoftaki pnömatik sistem dediğim yeni mermi kurulması için mermi namluda ilerlediğinde ancak mekanizmanın geri gelmesi için önünü açan sistemdir. Yani mermi namluda ilerlediği kısımlara barut gazının basınç yapmasına sebep olur. Çünkü namlu ucu açıktır ileriye kaçan gaz namlu dışına çıkar zaten. Mermi namlu çıkışına yaklaştığında burada olan pnömatik kısmın basınçlanmasına sebep olur bu kısım da kurma mekanizmasının hareketi için imkan tanıyan mantık devresinde girdi olur. Yani kurma kısmının önünü açar.

    Bu gecikme nasıl ayarlı hale gelebilir vb geliştirme uygulanabilir?

    Mesela el bombalarında saniyeli fitil kullanılır.Ve açık ki zaman ayarı yok. Ama farklı operasyon şartları için zaman ayarı değişebilse?
    Pnömatik sistemde bu mümkün. Basınçlı bir gazın bir hacmi terk etme süresi ve ya boş hacmin dolma süresi zamanlamada kullanılabilir. Hacimden akış için olan kanalda kısıcı-musluk- ayar olarak kullanılabilir.
    Tabi bomba gibi ciddi bir işte kendi kendine kaçmış bir basınçlı gaz patlama demektir. Burada kaçak engellemek içinbasınclı gaz tamamen kapalı yani komple naylon gibi açığı olmayan bir kapta saklanabilir bomba içinde. Patlatmak için bombaya müdahale edildiğinde de bu naylon delinir mesela. Yani bu tip bir bomba patlamadan önce engellenebilir. Bulunduran kişi yanlışlıla başlatsa bombayı akış engelleyici ile patlama iptal edilir. Bu saniyeli fitilde yapılamaz. Bu tip yanlışta bomba atılmalıdır.

    Hareketli namluyu mermi alma için zannetmeyin. Yani mermiye doğru eğilmesi için namlunun. O da bir faydası. Bir geciktirme biçimidir.
    Animasyon çıkış patlama zaman ölçeği yanlış olabilir. Mantığını inceleyin.

    Kalaşnikof Namludan Basınçlandırmalı Kurma Animasyon



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 9 Şubat 2017; 12:26:23 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.