Şimdi Ara

Piller Hakkında Sık Sorulanlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
415
Cevap
10
Favori
116.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: neokek

    quote:

    Orjinalden alıntı: ducati

    tamam da buzdolabına atınca geçirdiği etkileşim nedir acaba?


    soruyu annamadim arkadasim. bi etkilesim felan yok. yannizca laptop cok sicakken takmiom etkilesim dediimiz buysa. buzdolabinda noluyo diosan onu bi pili yapan bi de allah biliodur. ben memnunum.


    Buz dolabı olayı kimyasal reaksiyonu yavaşlattığı için kullanılan bir yöntem. Dağcılıkla uğraşanlar bilirler o kadar soğuk olur ki pildeki reaksiyon iyice yavaşlar hatta durur, pil enerji veremez. Bunun için, kimi zaman pilin kablosunu uzatıp giysilerinin içine alırlar. Ben küçükken (25 sene kadar önce) pilleri dolapta saklardık. Hala da bizim evimizde piller dolaptadır. Ancak bu büyük ihtimalle çinkolu piller için geçerli. Nicd ve Nimh ile ilgili ayrıntıya rastlamadım ama Lion için ayrıntılar altta:

    Apple'a göre:

    quote:


    Notebook Temperate Zone. Your Apple notebook works best from 10° to 35°C. You should store them in places with temperatures of -25° to 45°C. That’s 50° to 95° and -13° to 113° respectively on the Farenheit scale. Keeping your Mac as near room temperature as possible (22°C) is ideal.


    HP'ye göre:

    quote:

    Storage temperature: -20° to 50° C (max. 1 month).

    Storage humidity: 45 to 85 percent relative humidity.


    Apple ve HP uzun süreli depolama işleminde benzer sıcaklık aralığı önermiş. Demekki buzdolabı önerisi çok gerekli değil.




  • Çok faydalı bir çalışma olmuş emeğin için teşekkür ederim.
    Benim bir sorum olacak. İlk şarz olayında net bir kanaat yok sanırım. Benim hatırladığım mesela sony ericsson cep telefonunda ilk alındığında 10-12 saat şarjda tutmamız söyleniyordu. Bu notebooklar için sence uygulanmalı mı?
    Yani kişisel görüşünüz yeni bir notebook aldığınızda dolsa da 10-12 saat şarzda bırakılmalı mı? Bir de ilk şarzda önce cihazın içindeki enerji bittikten sonra mı şarz edimeli,yoksa önce kullanıp,bitirdikten sonra mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BLUESTREAM

    Çok faydalı bir çalışma olmuş emeğin için teşekkür ederim.
    Benim bir sorum olacak. İlk şarz olayında net bir kanaat yok sanırım. Benim hatırladığım mesela sony ericsson cep telefonunda ilk alındığında 10-12 saat şarjda tutmamız söyleniyordu. Bu notebooklar için sence uygulanmalı mı?
    Yani kişisel görüşünüz yeni bir notebook aldığınızda dolsa da 10-12 saat şarzda bırakılmalı mı? Bir de ilk şarzda önce cihazın içindeki enerji bittikten sonra mı şarz edimeli,yoksa önce kullanıp,bitirdikten sonra mı?

    Aslında yukarda az-çok cevabı var bunun. Mantık yürütmek gerekirse;

    Eğer pilimiz li-ion teknolojisi kullanıyorsa, smart-battery demektir.
    Yani kendinin ne kadar şarja ihtiyacı olduğunu bilir, şarj olduğunda da üzerindeki akımı kesecektir.
    Demekki -diyelimki- benim pilim -standart adaptörle- 5 saatte şarj olacaksa, 5 saat bittiğinde pil dolacaktır.
    Yani dolan akıllı pilim kendisi şarjı kesecek.
    Bu durumda benim pilimin 12 saat şarjda kalması ile 5 saat kalması arasında hiç fark yok.

    10-12 hatta 18 saat şarj önerilerinin iki temeli var. Birincisi ve önemlisi, eskiden kullanılan özellikle nicd pillerin smart özellikleri yok. Bunları gerçekten uzun süre şarj etmek gerekiyormuş. İkinci sebep ise, piyasada elimize geçmese de yavaş karekterli şarj cihazları var. Mesela pili gerçekten 18 saatte şarj ediyorlar. Belki teknik servislerde olabilir bu cihazlardan. Ancak bizim elimizdeki adaptör bunlardan değil.

    Sorunun cevabı, önerilen şarjı yap. Belki de yukarda açıkladığımın dışında bir durum var. Bence gerek yok, pil doldum dediyse olay bitmiştir.




  • peki ilk alındığında içindeki enerji tüketilip de mi şarza konulmalı?
  • Ya ben aradım bulamadım araçlar için 12v-19v çevireci lazım. Malum yolculukta ve kampta kullanmak için, bununla ilgilenen varsa lütfen yazsın. Hiç olmadı kendim yapmayı düşünüyorum ama aleti yakarsak diye korkuyorum...
  • topic acmiştim ama bu konuyu yeni gördüm.


    pil ömrü kısaldıysa ve süreklı şarjda iken pcyı kullansak bi zararı olurmu pc ye mutlaka pili deişmek gerekiyormu pilin gücü düştüyse???????
  • arkadasım bilgilerin ve emegin icin sukranlarımı sunuyorum.Allah razı olsun
  • SELAM ARKADASLAR BEN GECEN HAFTA FUJITSU-SIEMENS AMILO PRO V2030 ALDIM PILI SADECE 1 SAAT 15 DAKIKA GIDIYOR BUNU SOYLE DENEDIM BILGISAYAR PRIZDE IKEN INTERNETE GIRDIM VE DAHA SONRA FISI CEKTIM BATARYA ILE KAPANANA KADAR 1.15 SAAT INTERNETTE DOLASTIM BU KAPASITE NORMAL MIDIR? BILEN ARKADASLAR VARSA LUTFEN YAZSIN..
  • BENIM ARKADASTA DEDIGIN LAPTOP VAR ODA O CIVARLAR GIDIYOR YANI 130 2 SAAT FELAN SENINKI BAYA DUSUKMUS YANI
  • Oncelikle yaptigin calismadan dolayi Tesekkur ederim.Fakat benim bi problemim war.Ben IBM R-40 laptop kullaniyorum ve aldigimdan bu yana batarya kullanimi hakkinda bilgim yoktu ve yanlis kullandim (Prize takili birakarak 24 saat acik birakitigim cok oldu) Simdi ise bataryamin 2.30- 2 saatten 20- 25 dkkaya dustugunu anladim. Artik yeni batarya almaktan baska sansim yok mu onu ogrenmek istiyorum.

    Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Lord_Soth

    Oncelikle yaptigin calismadan dolayi Tesekkur ederim.Fakat benim bi problemim war.Ben IBM R-40 laptop kullaniyorum ve aldigimdan bu yana batarya kullanimi hakkinda bilgim yoktu ve yanlis kullandim (Prize takili birakarak 24 saat acik birakitigim cok oldu) Simdi ise bataryamin 2.30- 2 saatten 20- 25 dkkaya dustugunu anladim. Artik yeni batarya almaktan baska sansim yok mu onu ogrenmek istiyorum.

    Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

    Sanmıyorum ama, bir kaç kez kalibre edersen belki işe yarar.




  • DOSTUM COK SAOL VALLA..KAFALARDA TAKILI KALAN BI SORUYU SONSUZA KADAR KAPATMAMIZI SAGLADIN..
  • bi turlu yazamadım habire kopuyorum...

    şu 400 kere şarj ömrü olayını annamadım daha dorusu anlamak istemiorum..

    basit bi mantıkla cep telefonumun pili de li-ion 400 diilde 8 bin kere sarj etmişimdir heraldi. pocket pc oldugu için gunde 4 kere sarj ettigim oluyor..

    e nası oluyorda hala bişi olmuyor?
  • Şarj-deşarj meselesi çok net değil;

    quote:

    The battery is capable of a minimum of 300 full charge/discharge cycles.
    The capacity after 500 charge/discharge cycles should be approximately 85% of the initial capacity.


    300 kez şarj edildiğinde hala "tam" kullanımda olduğunu, 500 kez olursa %85 kapasitesinin hala kullanılabileceğini söylüyor. Sanırım bu minumum koşullarda. Yani kimi şanslı piller 700-800 belki binlerce şarj sonrası bile verimli kullanılabilir.
  • Gürol, sevgili arkadaşım, beynine ve ellerine sağlık
  • çok yararlı olmş kardeş
  • Fujitsu siemens Amilo D makinam var deşarj konusunu anlamadım yardımcı olurmusunuz
  • Kalibrasyon:
    Fişi takar 100%'e kadar şarj edersiniz sonra Makinanın fişini çeker pil bitene kadar kullanırsınız. Bitmeye yakın fişi takar %100'e kadar şarj edersiniz.

    deşarj:
    Fişi çekin pil bitene kadar kullanın.

    İkisi için de bir uyarı; kritik seviyenin altına düşünce (makina kendini kapatır) pili tekrar kullanmaya çalışmayın. Bu önerilmiyor.
  • arkadaşlar selam. Bir notebook sahibi adayıyım. Benim teknik bir konuda sorum olacak. Benim evde voltaj problemi var. Elektrikli ısıtıcı çalışınca ve durunca bu düşüş çıkışlar gözle görülebiliyor. Ölçtüm, soğuk havalarda tüm apartman sobaya yüklenince 140-150 volta sorti yapıyor arada. Tahmin ediyorum adaptöründe 110-220 volt arası çalıştığı söylenecektir ama tırsmıyor da değilim. Makinem veya pil bundan bir zarar görür mü? Voltaj regülatörlü bir UPS durumu garantiye alır mı?
  • O voltajlarda adaptör öncelikli olmak kaydıyla cihazını riske atarsın. Töleransı çok daha yüksek olan masaüstü pc güç kaynakları bile o orandaki düşüşlerde problem yaşıyor. Regulatörsüz cihazını kullanmamaya bak.

    UPS'li regulatör tavsiye etmem . Kendi pilinin şarjı nedeniyle ciddi anlamda elektrik tüketimi var o cihazların. (hem o voltaj töleransına o cihazlarda sahip değil hemde ac-dc verim kaybı nedeniyle 500 wattlık bir ups 1000 watt/saat yakın elektrik harcayabiliyor) İstanbulda isen yazıcıoğlu veya karaköyde elektronik komponent satan dükkanlardan uygun şartlarda bir voltaj regulatörü temin edebilirsin.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.