Şimdi Ara

PID kontrol

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar... pid kontrol hakkında bildiklerinizi anlatabilir misiniz? örneğin bir motora sürücü takıp pid kontrol yapıldığını duydum... pid kontrol nasıl yapılıyor... özel bir kontrol devresi midir pid? ben bir motoru bu şekide kontrol etmek istersem nelere ihtiyacım olur?... şimdiden teşekkürler



  • Basitçe cevaplayabilirm ancak çünkü derin bi konuç
    PID (Proportion(Oran) , Integration(İntegral) , Derivation(Türev)) bir kontrol devresi değil bir kontrol yapısıdır. Sadece hardware olarak düşünülmesi yanlış olur, hatta büyük kısmı yazılımdır donanım değil.

    Enddüstriyel proseslerde bir çok uygulamada belli bir değerin ayarlanan bir set noktasında başka bazı parametreleri ayarlayarak tutulması istenir. Mesela bir fan motorunun hızını öyle ayarlayacaksın ki bir odanın içi hep 22 derecede kalsın. Bu uygulamada eğer odanın sıcaklığı 23 dereceye çıkarsa fanın hızını motor sürücüsü kullanarak artırırsın ki tekrar 22 dereceye insin. Ya da benzer olarak 21 dereceye düştüğü zaman hızı azaltırsın ki oda ısınsın. Bu basit uygulamada kullandığın değerler:

    Set Değeri : 23 derece
    Proses gerçek değeri: o andaki sıcaklık, termokupl veya ptc bi şekilde ölçtün.
    fan hızı: ayarlandığın değer

    motor sürücülerinin tamamına yakınında pid kontrolle ilgili makrolar vardır. Yine PLC'lerde de hazır pid blokları bulunur. ayrıca yerli yabancı birçok markanın pid controller cihazları da var.

    Anlatımdan pid kontrolün sadece analog bilgiyle oynanarak yapıldığı sonucuna varma, on/off çalışma da yapılabilir.

    PID kontrolü yapan cihazlara P,I ve D parametrelerini prosesine göre sen kendin tanımlarsın. bu parametreler kontrolün hangi hassasiyette olacağını , değişimlere ne kadar zamanda tepki vereceğini, set değerden uzaklaşma durumlarında set-gerçek değer arasındaki farka göre ayarlanan değeri ne kadar hızlı değiştireceğini vs. belirler. Bu parametreler prosese özeldir. çoğu zaman deneme-yanılma yoluyla bulunur.

    Kabaca böyle... forumun elektronik kısmına fazla bakmıyorum genelde ya ödevini başkasına yaptırmak isteyenler ya da ışıldak piliyle araba çalıştırmaya kalkanlar olduğu için...
    Senin sorun ilgimi çekti cevaplamaya çalıştım. Anlamadığın bi kısım varsa pm at...




  • cevap için teşekkür ederim.. oldukça açıklayıcı oldu... anlattıkların ilgimi daha çok arttırdı... pid ile ilgili birkaç uygulama yapmak istiyorum... sanırım uygulayınca daha iyi olacaktır... tekrar teşekkürler..
  • Merhaba,

    Bu anlamda islemsel yükseltecler (PID) ile ilgili bir video paylasmak isterim.


    https://www.youtube.com/watch?v=Kzj_hzag1pw

    saygilar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.