Şimdi Ara

Philip (Roma İmparatoru)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şam'a yakın bir yerde doğmuş Arap-Sami kökenli tek roma imparatoruymuş. Öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Google'a Philipp The Arab diye aratınca çıkıyor. Aklımdaki soru şu; Bu adam Levant'ta doğup nasıl Roma İmparatoru oldu?



  • Roma'nın yabancı asıllardan çok imparatoru var mesela Africalı (Kuzey Afrikalı) ünlü bir imparatoru var Septimus Severus olarak bilinen Roma zaten bütününde Akdeniz havzasında yayılmış bir Latin kent devleti ve İmparatorluğu, gittiği, hakimiyet kurduğu her yere kendi Latin kültürünü, insanlarını ve Latince Lingua Franca'sını götürmüş, oradaki yabancılarla da karışıp kısmen asimile edip veya hizmetine alıp devletine sivil veya askeri kademelerde hizmet edebilecek vatandaşı yapmış. Roma'da imparator olmak öyle olağanüstü ahım şahım bir qualifikasyon istemiyordu, eli yüzü nispeten düzgün bir Latince, birazcık şans (fortuna) ve özellikle de askeri olanından bir liderlik kabiliyetine sahip olmak gerekiyordu Roma'nın yabancı imparatorları genellikle orduda yükselmiş başarılı komutanlardır. Bizim şu an Bizans veya Doğu Roma diye adlandırdığımız Roma'nın Hıristiyan ve Grek yani Rum döneminde bile aynı durum geçerlidir Rumca konuşabilen ve haliyle Rum addedilen Ermenilerden, Süryanilerden vs imparatorlar çıkmıştır. Roma'da dönemine göre Latince veya Yunanca (Rumca) olmak üzere esas faktör imparatorluğun resmi kabul gören lisanını konuşmaktı. Ancak bu şekilde çekirdek bürokrasiye girilebilir ve imparatorluğa kadar yükselinebilirdi. Onun için mesela Roma'yı Osmanlı gibi hanedan eşdeğerli Türkik devletlerden ayırmamız gerekiyor Roma İmparatorluğu kökensel ve resmi olarak bir cumhuriyet (res publica) olduğu için republikan bir monarşiydi yani tahtı meşru yollardan ele geçirenin veya açıkça varis olarak atananın hakim olduğu devletti, Osmanlı'daki gibi babadan oğula katı bir veraset formülasyonu yoktu. Bu bir yerde avantaj, bir yerde devleti ve siyasi yaşamı destabilize eden büyük bir dezavantajdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen söyledikten sonra baktım, ön bilgim yoktu fakat kendisi "tam" Roma vatandaşı, babası lokal bir aristokrat anladığım kadarıyla. Ailesi Roma hakimiyetinden sonra güç kazanmış veya gücünü korumuş yerli aristokratlar da olabilir. Dolayısıyla çok dipten gelme durumu olmayabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.