Şimdi Ara

Phenom II 555 X2 B.E.->4.0 GHz overclock'una yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Mayıs ayı sonunda aldığım bileşenleri nihayet biraraya getirerek, 5 yıl aradan sonra, (Plazma TV'min altına yerleşecek şekilde HTPC kasaya AMA en çok oyun + mkv film seyretmede kullanılacak) yeni bir PC toplamış oldum. Vatan Bilgisayarın %25 indirim + 6 taksit kampanyasını kaçırmamak için; o.c'a uygun anakart + işlemci + bellek üçlüsünü yeterince araştıracak zamanım olmadı. Belirlediğim bütçeyi aşmamaya özen gösterip, her bir bileşenin en iyisinden ziyade, performans/fiyat oranına göre belirleyip, aradaki farkı ekran kartına sakladım. SONUÇTA; sistem şu bileşenlerden oluşuyor:

AEROCOOL QX-2000 HTPC küp kasa + XSF Silent Fan + TAGAN 480 watt PSU
    ASUS M4A88TD-M EVO/USB3 AMD 880G/SB850 AM3 DDR3 1600MHz VGA&DVI Anakart
    AMD Phenom II X2 555 Black Edition AM3 3.2GHz 7MB Cache 45nm İşlemci
    COOLERMASTER Vortex Plus HeatSink-Fan
    CORSAIR 4GB (2*2GB) XMS3 1600MHz DDR3 CL9 Dual Kit Ram

XFX HD6950 Çift Fan GDDR5 1GB GDDR5 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı
    SAMSUNG 1TB 32MB SATA2 7200 RPM HardDisk
    PIONEER DVR-S19LBK 24X ± Double Layer Label Flash SATA DVD-RW Siyah
    LOGITECH MK710 2.4GHz Kablosuz klavye + kablosuz mouse seti

Bu sistemde işlemciyi 4.0 GHz'e overclock etmeyi düşünüyorum
    AMA BIOS ayarlar 5 yıl önce bıraktığım gibi değil. Anlamadığım bir sürü ayar var.

Eskiden, belki biraz voltaj artırarak FSB'yi artrırp, HyperTransport, PCI-Express ve IDE hızını default değerlere sabitliyorduk, olup bitiyordu.
    İşlemcim Black Edition, yani çarpan kilidi olMAdığına göre, overclcok için biraz daha avantajlı gibi duruyor.
    AYRICA low-profile olsa da EN AZINDAN stok fandan daha performanslı CoolerMaster Vortex Plus, bakır borulu, direk contact HSF de var.

Çarpan kilidi olMAyan Black Edition işlemciyi, çarpanı 16'dan 20'ye yükseltebilip, @ 4.0 GHz'e overclock yapabilenler duydum.
    Ben daha çok; gerekirse çarpanı düşürerek, FSB'yi çıkabildiği kadar yükseltmek eğilimindeyim.
    SANKİ, bu şekilde genel sistem performansı daha çok artar gibi geliyor :roll: PCI-Epress hızını default 100MHz'e, IDE hızını 33MHz'e sabitlemem gerek
    AMA "anakartımın BIOS'unda bunu sabitleyecek bir ayar var mı ?" bilmiyorum. 4-5 yıl önceki anakartlarımda vardı.
    Diğer bir sabitlenmesi gereken parametre de HyperTransport hızı, bunun çarpanına ait bir ayar da muhtemelen vardır diye düşünüyorum. ASUS M4A88TD-M EVO anakartımın yongaseti AMD880G ve SANIRIM HT hızını 5200 MHz'e kadar destekliyor AMA "standart HT hızı nedir ?" onu bilmiyorum.

NİYETİM, FSB: 333MHz yapıp, çarpanı 12'ye düşürerek; 333 x 12 = 4.0 GHz AMA her nedense anakartın kaç FSB'ye kadar desteklediği yazmıyor. Hiç değilse 266MHz x 15 yapabilirsem yine kendimi şanslı sayacağım.

Bellekler 1600MHz AMA "FSB: 266 veya 333MHz'e çıktığında, kaç MHz olur ?", onu da bilmiyorum. Yani, eskiden, 4-5 yıl önce DDR zamanında, FSB: 266 olduğunda, bellekler de 266 x 2 = 512MHz oluyordu. Sisteminizde DDR 500MHz bellek varsa işiniz çok kolaydı...

Sabırla, adım adım nasıl overclock yapacağımı anlatacak forumdaşların yardımına ihtiyacım var.
    Çok makbule geçer, müteşekkir olurum.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• FSB yi ne yaparsanız ona göre HT veya RAM hızlarıyla ilgili ayarlama yapma şansınız var. Gigabyte kartlarda çarpan vasıtasıyla ayarlanıyor ASUS larda da belli bir oran doğrultusunda seçenekleriniz oluyor o konuda sıkıntı yok.
    CPU ile NB, SB RAM voltajlarını elle girebiliyorsunuz zaten.Neticede voltaj gerekecek 4.0Ghz için.Ancak çok sıkıntı yaratmayacaktır çünkü bu işlemciler çok yatkın O.C. ye.
  • Teşekkürler Alagan. ASLINDA o.c. konusuna çok da yabancı değilim. 2001 yılından beri topladığım sistemler-işlemciler hep AMD tabanlıydı ve hepsine de %25 düzeyinde o.c. yaptım. AMA dediğim gibi donanım dünyasından biraz uzaklaşmaya gör, hemen ipin ucu kaçıyor.

ACABA; FSB'yi 200MHz'den, sırasıyla 266 ve 333MHz'e yükelttiğimde belleklerin hızı (sırasıyla) kaç Mhz olur?
  • 1064 ve 1332Mhz olur hızlar.
  • Bu akşam, iş dönüşü, Plazma TV'nin üzerinde durduğu ve HTPC kasamın içinde yer aldığı TV sahpasındaki tüm kabloları yeniden düzenledim.
    Kasanın tüm bağlantılarını söküp, ssehpanın dışına alıp, içini açıp ASUS M4A88TD-M EVO/USB3 anakartın üzerindeki "Core Unlocker" ve "Turbo Key II" düğmelerini "ENABLED" konumuna aldım. Sonra BIOS'a girip "CPU Overclocking Wizard" gibisinden birşeyi çalıştırdım. Ekran karardı, PC yeniden başladı, windows açıldı. ASUS'un "Core Unlocker" ile ilgili "TurboV EVO" programını çalıştırdım. ASLINDA başka birşey de yapmadım.

GPU-Z'yi çalıştırınca şöyle bir pencere ile karşılaştım ve Validation yaptım.

Arka planda Prime95'in 64-bit sürümü çalışırken ise durum şöyle: AMA cpu sıcaklığı 69 dereceye kadar yükseldi.

MAŞALLAH ! Şu haliyle kapalı olan 2 core da açılmış görünüyor. "Overclock yapmaktansa bir süre böyle idare edeyim" diyorum...
    NE DERSİNİZ ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 23 Haziran 2011; 10:34:04 >

• Gayet güzel işte.
  • Teşekkür ederim Sayın Alagan,

ASLINDA; 4-çekirdek gerektiren uygulamalar kullanmıyorum. Kullandığım, EN ÇOK cpu gücü gerektiren uygulamalar; FPS, araba yarışı türündeki oyunlar. Ehh, oyunlar bile, (SANIRIM hepsi de değil, ancak bir kısmı) 2-çekirdek kullanıyor.

NİYETİM; Core Unlock yapmaktansa, default 200 x 16 = 3.200MHz olan Phenom II X2 555 B.E. işlemcimi,
    mümkünse 333 x 12 = 4.000MHz veya hiç değilse 266 x 15 = 3.990MHz'de 2-çekirdek olarak çalıştırabilmek idi.
    NEYSE, bu düşüncemi şu sıcak yaz aylarında rafa kaldırsam iyi olacak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 22 Haziran 2011; 11:17:45 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • küp kasa+ o.c işlerini bana sorun

bence 4 çekirdek açık olsun. oyun oynuyorsan farkı hissedersin. işlemcinin ısınmasının sebebi de kasa. hava sürkülasyonu çok zayıftır.

bende aopen g326 + x6 1055T+ xigmatek hdt d1284 vardı bir ara. 3.5e o.cli kullandım ama hava sürkülasyonu önemli. kasaya mod yapmıştım.

işlemciye bi soğutucu al ama kasaya sığacak şekilde yükseklikte olmasına dikkat et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6.cadde -- 22 Haziran 2011; 13:10:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 6.cadde
    bende aopen g326 + x6 1055T+ xigmatek hdt d1284 vardı bir ara. 3.5e o.cli kullandım ama hava sürkülasyonu önemli. kasaya mod yapmıştım.

MAŞALLAH o nasıl işlemci soğutucusu öyle, küp kasanın yarısını doldurmuş AMA O.C için de böylesi lazım...

quote:

Orijinalden alıntı: 6.cadde
    işlemciye bi soğutucu al ama kasaya sığacak şekilde yükseklikte olmasına dikkat et.

ASLINDA, 1. sırada Sunbeam Tuniq Propeller 12cm fanlı heat-sink almayı planlıyordum AMA HTPC küp kasamın (AEROCOOL QX-2000) yüksekliği birkaç mm farkla kurtarmadı. Bu nedenle 2. sıradaki tercihim; Cooler Master Vortex Plus 92mm PWM fanlı AM3 soğutucusunu aldım.

http://www.coolermaster.com/upload/download/567/files/Vortex%20Plus%20Product%20Sheet.pdf

BAKALIM, bu soğutucuyla AMD Phenom II 955 X2 (200Mhz x 16) 3.2GHz işlemciyi @ 4.0 GHz olarak çalıştırabilecek miyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 23 Haziran 2011; 11:01:28 >

• neden fsb arttirmaya odaklandiniz islemciniz zaten carpan kilidi acik islemci 20 carpan yaparak bu islemciyi 4ghz kullanabilirsiniz, onemli olan sogutabilmeniz.
  • Sorunuza soruyla karşılık vereyim.
    SİZCE; 4.0GHz hızındaki aşağıdaki işlemcilerden hangisini barındıran ve diğer tüm bileşenleri AYNI olan sistemin genel performansı daha yüksektir?
    1- 333MHz x 16 = 4.0 GHz'lik işlemciye sahip olan sistem mi?
    2- 200MHz x 20 = 4.0 GHz'lik işlemciye sahip olan sistem mi?
  • MAŞALLAH !!!
    Bu sabah BIOS'tan yaptığım overclcok denemelerimde ulaştığım sonuç: 250 x 14 = 3.500MHz MAŞALLAH, 40 bin kere MAŞALLAH :!:
    Daha ötesini denemedim, ÇÜNKÜ C&Q aktif ve sistem idle halde iken bile sıcaklık 47-48 C.
    Bir süre nette gezindikten sonra BIOS'da default ayarlara (200x16=3.2GHz) geri döndüm.
    ÇÜNKÜ, default ayarlarda kullanırken, ASUS anakartın "TurboV EVO" yazılımı çalıştırıldığında, ihtiyaç halinde cpu çarpanını 17'ye
    (dolayısıyla hızı 17 x 200MHz = 3.4GHz'e) kadar otomatik yükseltip, işlemci performansı gerekmediğinde çarpanı 4'e (hızı 800MHz'e) düşürüyor.

40 bin kere MAŞALLAH !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 23 Haziran 2011; 10:30:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: BRAVEHEART11

Sorunuza soruyla karşılık vereyim.
    SİZCE; 4.0GHz hızındaki aşağıdaki işlemcilerden hangisini barındıran ve diğer tüm bileşenleri AYNI olan sistemin genel performansı daha yüksektir?
    1- 333MHz x 16 = 4.0 GHz'lik işlemciye sahip olan sistem mi?
    2- 200MHz x 20 = 4.0 GHz'lik işlemciye sahip olan sistem mi?

sadece işlemciye o.c yapacaksanız ikiside aynıdır. sonuçta fsb arttırarak o.c yaptığınız zaman cpu nb ,ht link ve ram frekanslarını çarpan düşürerek normal hızlarına getireceksiniz(eğer onlarada o.c yapmayacaksanız) onun için sadece işlemci çarpanı arttırarak o.c yapmanız daha stabil olur siz sisteminize alışana kadar , daha sonrasında isterseniz deneyerek diğerlerine de o.c yapabilirsiniz.işlemciniz standart voltajında 3.7ghz civarı rahatlıkla çalışır, bunu çarpan arttırarak yapabilirsiniz

edit: bu arada o hız için işlemcinizin voltajı çok fazla sanırım anakart otomatik olarak vermiş, biostan cpu voltajını manuel olarak 1.4v a ayarlayın. bu voltajla 3.7ghz sorunsuz çalışır daha yukarısı için voltaj arttırmanız gerekebilir bunuda deneyerek bulabilirsiniz her işlemci farklılık gösterebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tg2601 -- 23 Haziran 2011; 11:16:09 >

• Sayın tg2601,
    Aydınlatıcı cevabınız için teşekkür ederim.
    MAŞALLAH, kapalı 2-çekirdeği açarak işlemciyi Phenom II X4 BE55 haline getirebildim
    4-çekirdek açık haldeyken, default 2-çekirdekli haline göre büyük ihtimalle O.C kapasitesi daha ksıtlı olacaktır.
    4-çekirdek açık ve default hızda, ASUS anakartın "TurboV EVO" yazılımı, sizin önerdiğiniz şekilde, ihtiyaç olduğunda otomatik yapıyor.
    Boşta iken çarpanı 4'de tutup, işlemci gücü gerektiğinde 17'ye yükseltiyor

EDIT: Haklsınız, şimdi dikkatimi çekti. ASLINDA ben BIOS'dan o.c yaparken, voltaj artırmadım. Demek ki anakart otomatik artırmış.
    AMA zaten bu halde çok kullanmadım. ÇÜNKÜ C&Q aktif ve sistem idle halde iken bile sıcaklık 47-48 C oldu.
    Bir süre nette gezindikten sonra BIOS'da default ayarlara (200x16=3.2GHz) geri döndüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 23 Haziran 2011; 11:25:20 >

• 4 Çekirdek aktifken o.c performansında farketmeyeceğini düşünüyorum yani benim 555 imde farketmiyordu size öncelikle tavsiyem default değerlerde 4 çekirdek açıkken stabilite testi yaparak açılan çekirdeklerin arızalı olup olmadığını test etmenizdir, daha sonrasında o.c deneyebilirsiniz ama bahsettiğiniz sıcaklıklar biraz yüksek daha iyi bir soğutucu almanızı öneririm
  • KASAM 2 katlı küp kasa olduğundan, her cpu soğutucusu sığmıyor ne yazık ki... Bu nedenle fazla seçeneğim yoktu. Daha önce belirttiğim gibi; ASLINDA, 1. sırada Sunbeam Tuniq Propeller 12cm fanlı heat-sink almayı planlıyordum AMA HTPC küp kasamın (AEROCOOL QX-2000) yüksekliği birkaç mm farkla kurtarmadı. Bu nedenle 2. sıradaki tercihim; Cooler Master Vortex Plus 92mm PWM fanlı AM3 soğutucusunu aldım.
  • dediğim gibi işlemci voltajını 1.4v sabitleyin çarpan arttırarak 3.7ghz e getirin sıcaklıkları kontrol edin bu hız yeterli olacaktır.
  • Dün akşam, TurboV EVO yazılımında, sabah uğraşırken oluştruduğum profillerden birini seçip "APPLY"a tıklayınca bilgisayar kilitlendi. Ben de kasanın güç düğmesine 4sn basarak bilgisayarı kapattım. Bu sabah bilgisayarı açtığımda, BIOS deafult ayarlara, işlemci de Phenom II X2 555'e geri dönmüştü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAVEHEART11 -- 24 Haziran 2011; 16:52:04 >
  • Yaklaşık 2-yıl sonra kendi konumu hortlatayım.

Üstteki son mesajımda kötü bir ASUS TurboV EVO yazılım deneyimim aktarmıştım.
    Bozulan, daha doğrusu default hale dönen ayarları bir şekilde 4-çekirdek açık hale getirmiş, OCsuz halde @3.2GHz kullanıyordum.
    Kullanıyorum derken, o HTPC'yi açarsam ayda en fazla 1 saat, o da her ay değil. Nedenini sormayın.
    Şu son birkaç hafta sonu üşenmeden karşısına portatif masayı açıp, kablosuz klavye-mouse ikilisini masanın üstüne alıp,
    bilgisayarı açıp, 50" plazmaya bağlı halde CoD MW2, Sniper: Ghost Warrior 1 oynuyorum.

Bugün aklıma esti, FSB artırarak O.C. yapma sevdamdan vazgeçerek, yukarıdaki önerileriniz doğrultusunda çarpanı 17,5 yaparak,
    AMD phenom II X2 @ X4 ve @3,5 Ghz olarak açtım. Bu şekilde açık kaldığı birkaç dakika içinde bir sorunla karşılaşmadım.

Sistem HTPC kasa içinde olduğundan ve havalar da giderek ısınacağından default hız olan 3.2 GHz'e geri döndüm...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.