Şimdi Ara

Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
4
Favori
4.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba,

    Mart teslim 2025 Model Peugeot 408 GT aracım var. Öncelikle 1.2 Puretech ile ilgili tüm spekülasyonlara rağmen bu aracı bilerek ve isteyerek aldım. 50-130 bin TL arası farklarla T-roc R line, Austral Alpine full ops. , Qhasqai skypack ve Tucson prime dizel, alternatiflerini eleyerek aldım. Hiçbir pişmanlığım yok çokta memnunum ayrıca yolda caddede herkesin dikkatini çeken bir araç.

    Gelelim ilk karşılaştığım sorunlara..

    Normalde çalışan ambiyans ışıklarının 2. Gün çalışmadığını farkettim. 3 5 defa kutup başı sökmeme rağmen düzelmedi. Servisten zar zor randevu aldım. Henüz 10. Gün bir kez araca bindiğim gibi kendiliğinden yandı 2 dakika sonrada söndü. Bir 10 Gün sonra bidaha bunu tekrarladı. Servis günü geldiğinde götürdüm resetlemelere yeniden yazılım yüklemelere rağmen düzelmedi daha ileriki bir tarihe randevu verdiler kapı panellerini sökeceklerini söylediler ve bunun için çok üzüldüm. Geçen süre zarfında ambiyans ışığı yandığı gibi elle manuel olarak zırt pırt saniye kaybetmeden sürekli renk değiştirip ambiyansı yanar halde tutmaya çalıştım. Daha uzun süre aktif kalsada sönmesi kaçınılmaz oldu :) 2 3 defa bunu tekrarladım artık 20 dakikaya kadar sönmeden durabilir hale geldi. Mod değiştirdiğimde nedense gene sönüyordu. Tüm modlarda iç ortam aydınlatma derecesini eşitledim örneğin 1 ile 7 arasından 5 e ayarladım spor eco ve normali. Hem renk değiştirip aynı andada modülün ışık şiddeti değiştiremediğini farkettim. Sorun çözülmüş oldu panel sökme için servis gününü iptal ettim. Bu önemli bir nokta çünkü ambiyans ışığı problemi azda olsa yaşayan var bu şekilde çözebilir.

    İkinci sorun olarakta levha tanıma ışığı tüm radar ve kamera sistemleri temiz olmasına rağmen ara ara yanıyor. 2 saat hiç yanmadığıda oluyor bazen dur duraksız yandığıda oluyor. Bununla barıştım artık rahatsız etmiyor. Küçük bir bilgi vereyim ADAS'tan Aşırı hız uyarısını kapatırsanız levha tanıma ışığı 5 saniyeliğinede olsa yanıyor sonra sönüyor. Bunu arıza gibi düşünmeyin kitapçıktada yanıp sonra söneceğine dair bilgi var. Aracı yolda bırakçak hiçbir sorun yaşamadım hiçbir arıza ışığı almadım bunuda belirtmek isterim.

    Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse son derece memnunum hızını hiç anlamıyorsunuz 130 la giderken 80 le gidiyormuş hissi var sessiz konforlu bir gidişi var hiç mola vermeden 1000 km yol yapılabilecek bir araç diyebilirim. Araçla ilgili şehir içi yakıt tüketiminden başka bir olumsuzluk bulamıyorum. Keşke hybrid desteği olsa en azından dur kalk için çok faydalı olurdu. 1520 kg lık 19 jantlı kütleyi durup tekrar hareket ettirmek 3 silindirli motor için yakıt sarfiyatına neden oluyor ama bu motorun verdiği keyfe değermi kesinlikle değer. 8700km lik genel ortalamam 8.2 litre. Yakıt tüketimi aralığı 5.4 litre ile 10+ litre arasından değişiyor. Yüksek hızlarda daha az yakıyor diyebilirim. 2015 model 147.000km deki passat B8 den 408 e geçtiğimide belirteyim.

    Gelelim bakım bölümüne ben bu motorun sanayide çekilmiş videolarını bir kenara bırakarak üreticinin önerdiği yağı düzenli aralıklarla kullanarak triger değişimin 90 binden önce olacağını düşünmüyorum. Yağ önemli olurmu canım demeyin evet olur ülkemize giren wankel motorlu Mazda rx8 leri sanayicilerimiz sağolsun nasıl hiç ettiklerini biliyoruz. Siz üreticinin önerdiği Dexelia yağ kullanmak yerine herhangi bir yağı kullanırsanız Japonların bile motorunu bozmak zarar vermek mümkün. Numarası uysada sentetikleri tutmuyor maalesef yağ markasına kadar bu yüzden çok önemli. Ama şunada dikkat etmek gerekirki 1.2 Puretech alüminyum blok bir motor ve kayışta yağın içinde çalıştığı için aracı sıkıştırdıktan sonra kesinlikle sakin kullanıp soğutmaya çalışmak gerekir. Bu kullanım sitili zaten turbolu tüm araçlar için önemli 1.2 Puretech te ekstra özen göstermek gerekiyor özellikle sıcak iklimlerde bu şekilde kullanırsanız aracın uzun süre sorunsuz hizmet edeceğine eminim. Bujiler için yakıtada çok dikkat etmek gerek benim tercihim ince benzinden yana ince yakıt denince akla ilk gelen firmayı biliyoruz özellikle ondan almaya çalışıyorum. 97 oktan benzin kullansak bu motorlar için daha sağlıklı fakat artık 97 oktan yok 95 oktanıda bizim benzinliklerin verebildiği sanmıyorum o yüzden 1 depoda 50 km az gitsin ama hep gitsin diyerek ince yakıtla meşhur firmadan almaya özen gösteriyorum.

    Bakım periyotlarına gelirsek ben servislerde 13-14 bin liralık periyodik bakım ücretini çok buluyorum bujilerde değişirse 22 bin TL bandına çıkıyor ve 1.2 Puretech ten korkulanın aksine bu motora çok güveniyorum o yüzden bakımlarını kendim yapma kararını aldım maliyeti düşük ve 7500km de ilk yağını değiştirdim her 7500 de yağını değiştirmeye devam edeceğim 105.000 hatta 120.000km ye kadar kayışın sorunsuz gideceğine inanıyorum.

    Her 7500 km de yağ,
    Her 15.000 km de yağ, yağ filtresi
    Her 22.500 km de yağ, polen ve hava filtresi
    Her 30.000 km de yağ, yağ filtresi ve bujiler
    Her 45.000 km de yağ, yağ filtresi ve balatalar
    Her 90.000 km de yağ, filtreler, buji ve Triger kayış

    Şeklinde bir planım var. Unuttuğum birşey varsa yada eklemek istediğiniz birşey varsa ama motor ama şanzıman hatırlatırsanız sevinirim.

    Km yaptıkça bu konuda pozitif veya negatif yaşanmışlıklar güncel olarak paylaşılacak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >



    _____________________________




  • Walla çok güzel bir yazı olmuş neden kimse yanıtlamamış bilmiyorum. Elinize sağlık. Güzel anlatım. Faydalı bilgiler , daha ne olsun.

    _____________________________
    ...BE CAREFUL WHAT YOU WISH FOR...
  • e-com-man kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim içimdeki sessiz çığlık😄🫡


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • 2023 kasım ayından beridir 408 kullanıyorum. FC5 kasa honda civic ten geçtim. Benim başıma burada yazılan sorunların hiçbiri gelmedi çok şükür, aldığımdan beri sıfır hata ile biniyorum. Şu anda araç tam 50.000 km de. Geçenlerde 45.000 bakımını yaptırdım fiyat olarak 8900 tl tuttu. Ondan önce şubat 2025 te bujilerin değiştiği 30.000 bakımda 10000 tl tutmuştu. Araçta tek hoşuma gitmeyen şey lastik ebatları, 205 taban çok sıska kalıyor bu araca, ben lastikler eskiyince bu jantlara kışlıkları taktırıp yen ibir jant lastik takımı alıcam, muhtemelen 235 50 19 lastikler ile devam edicem. Honda civic aracımı 7 yıl ve 165.000 km kullanmıştım, umarım bunu da bu kadar sıkıntısız bi şekilde kullanırım.

    _____________________________
    2016 Exe Civic
  • Takip.


    Bende 60 bin kmde 308 var. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.


    Bu arada ince yakıt dediğiniz ne? Hangi markalar bunlar?

    _____________________________
  • chevymel1 C kullanıcısına yanıt

    Güle güle kullanın araç benim neznimde çok güzel. Bakımları uyguna yaptırmışsınız şuan güncel olarak bujili bakım 21.400 normal bakıma 14 15 bin TL fatura kesiyor Çetaş yetkili servisler. Bende hem bakım yapamayı sevdiğim hemde o parayı onlara yedirmemek için kendim daha iyi şartlarda bakım yakıyorum.


    205 lastik benimde hoşuma gitmiyor sırf lastik yüzünden geyik testini 73 km/h ile tamamlıyor araç. 225 hatta 235 lastik olsa çok daha iyi sonuç vereceğine eminim. Sıkıntısız günlerde kullanmanızı dilerim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • GATIRCAN kullanıcısına yanıt
    Kastettiğim istasyon Shell. Ben ülkedeki istasyonların en iyi olarak 95 oktan verebileceğini düşünürken geçenlerde bir test izledim akaryakıt istasyonlarına gidip oktan testi yapmış birisi Shell ve BP de 99 oktan olarak pompadan çıkan benzinden değer aldılar cihazla. Şaşırdım ve yakıtın E5 olduğunu düşününce mantıklı geldi yani ülkemizdeki yakıtlar gayet kaliteli. Yerli bir istasyondan 95 oktan değer ölçtüler ama ismini vermediler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ve 15.000 km yi gördükten sonra 2. Bakımda geldi çattı. Polen filtresini kontrol ettim temizdi hazır çıkarmışken kompresörle hava püskürtüp temizledim yerine geri taktım. Fransız kataloglarında değişim için 40.000 km ya da 4 yıl olarak belirtilmişti yanlış hatırlamıyorsam. Yedeği var ama henüz takmayı düşünmüyorum karbonlu orjinal filtresi hala görevini yerine getiriyor.
    Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

    Yağ filtresinin içini 250ml yağla doldurup yerine o şekil monteliyorum bu sayede ilk marşta filtrenin dolmasını beklemeden erken yağlamaya başlıyor.

    Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

    Eski yağ süzüldükten sonra karter tapasını takmadan evvel bir önceki dolumdan artan yarım litre yağı motorun içine salıp karter dibindeki son eski yağ kalıntılarınıda süzdürüp tapayı takıp yağ dolumuyla beraber işlemi bitiriyorum. 1 dakika soğuk çalışma sonrası stop edip yağın süzülmesini bekleyip soğuk ölçüm yapıp eksikse yağı max seviyesine tamamlıyorum.

    NOT: Triger kayış kontrolünüde yaptım 15.000 km de hala ilk günkü görünümünde herhangi bir çatlak kopma yada deforme olma durumu yok.

    Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

    THE END

    Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________




  • Konuda inanılmaz bir emek var ve yazılarınızı zevkle okudum. Elinize, emeğinize sağlık hocam.

    _____________________________
  • Gerçekten güzel bir konu olmuş hocam emeğinize sağlık bende 408 ile e3008 veya 3008 arasında kaldım bilemiyorum hangisini almalıyım kararsızım

    _____________________________
  • Zippo34 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim deneyimlerimi paylaşmayı borç bildim. Önce 408 ve 3008 açısından bakarsak 408 GT ile 3008 Allure fiyat olarak benzer 408 de ekstra ısıtmalı hafızalı ve masajlı koltuk ön park sensörü birde 360 derece kamera farkı var bu önemli detay. 3008 GT olacaksa 408 yerine tercih edilebilir aradaki fiyat farkı ve cepteki bakiyede önemli topyekün değerlendirmek lazım 1milyon TL fark varsa bence deymez. 408 kayışlı GT 2.170 milyona almışlardı 2 ay evvel onun bilgisi var 3008 Allure yada GT fiyat bilmiyorum. 3008 in arka kısım biraz iniş biniş açısından dar gelmişti bana ben alırken 408 GT ve 3008 Allure arasında 30 40 bin TL fark vardı 408 ağır bastı ve onu almıştım. Şimdi ise e3008 seçeneği var. Evinizin tek aracı değilse ve şarj etme sorununuz yoksa e3008 derim. Aksi bir durumda benim tercihimde 408 ağır basar gene sanırım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Dustero59 D kullanıcısına yanıt

    Evin tek arabası olacak golf vardı onu sattım parayı altına koyduk allahım utandırmasın 2 haftada yüzümüz güldü e-3008'e kadar yükseldi paramız :) Şarj için problem yok evimin otoparkında şarj istasyonları var orada şarj edeceğim tek korkum allure paket gerçekten boş diyolar arabadan soğurmuyum bilemedim

    _____________________________
  • Aracı çalıştırdıktan 10 saniye sonra bu ışık yanıyor, sesli uyarı falan yok sonra sönüyor. Niye olabilir sizce?

    Peugeot 1.2 Puretech 408 genel bakım ve değerlendirme

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • rjopkq R kullanıcısına yanıt
    Kemer takana kadar yanar taktıktan birkaç saniye sonra söner çarpışma önleyici sistemin kemer takılı olmadığı için devre dışında olduğunu belirtir. Kemer takılı şekilde aracı çalıştırdıysanız çalıştıktan birkaç saniye sonra söner.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Zippo34 kullanıcısına yanıt
    Eşinizde kullanacaksa ön yakınlık sensörünün olmaması problem yaratabilir sonradan araca entegre etmekte psa grubunda zor ben bu yüzden 1920 TL ye Allure 3008 almaktansa 1870 TL ye sensörlü ve 360 kameralı GT 408 tercih etmiştim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Dustero59 D kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ettim. Aktif çarpışma uyarının yakın-orta-uzak diye ayarları var. Hangi mesafeyi önerirsiniz?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • rjopkq R kullanıcısına yanıt
    Uzak ayarlarsanız takribi 8-10 metre civarında yaklaştığınız cisme karşı uyarı vermeye başlıyor bir nevi iyi ama sollama yapacağınız bariz yaklaşmalardada araç sizin kontrolünüzde olduğu halde frene basınız diye uyarıyor. Ben orta veya yakın ayarın öneriyorum yaya güvenliği ve farkındalığı için yeterli, sadece siz sürüyorsanız yakın eşinizde sürüyorsa orta derim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Merhabalar bakım konusunda baya ilgilisiniz tebrik ederim güzel iş yapmışsınız. Bizim araçların şanzıman yağı değişmiyor mu acaba, hiçbiyerde bununla ilgili bişey görmedim

    _____________________________
    2016 Exe Civic
  • chevymel1 C kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Değişmediği söyleniyor ama 80.000 km yada 4-5 yılda özel makina ile değişim yapmak yararlı bence. Araç lifte kaldırılıp tekerleklere hareket verilerek değişimi yapılıyor usta kanallarında bununla ilgili videolara rastlayabilirsiniz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • chevymel1 C kullanıcısına yanıt
    Yetkili servise götürseniz gerek yok diyeceklerdir muhtemel

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.