Şimdi Ara

Peteklerin bazıları ısınmıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
3
Favori
143.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 3+1 evimizde holde, mutfakta, banyoda ve 3 oda da 1 er tane, salon da 3 tane petek bulunuyor. 2 oda ve banyo peteklerinin alt kısmı çok ısınmıyor. Resmen ılık kalıyor üstü sıcakken. Bir tesisatçıya sordum. Çoğu kişi eski merkezi sistem gibi kuruyor bu yanlış dedi. Kombinin devri daim sistemleri çok güçlü olmaz. Alt - üst vana takılınca bu sorun olabiliyor. Uzak odalara devri daim yaparken zorlanıyormuş. En iyisi sıcağı üstten değil alttan vemek ve vanaları alt üst değil çapraz giriş çıkış bağlamak lazım. Bir de yakın peteklerin vanaları kısılıp balans yapılması lazım dedi. Petekler de hava var mı diye baktım yoktu. Bu usta doğru mu söylüyor. Bu 3 peteğin alt kısmının ısınmamasının başka sebebi olabilir mi?



  • Çapraz bağlantı önerisi doğru.
    Kombiye yakın olan peteklerin vanasını kısın .
    Uzak olanları açın.
    Buna reglaj ayarı deniyor.Aşağıdaki linkin yardımcı olacağını düşünüyorum.
    http://www.imsantesisat.com/blog/?p=90
    Sakın alttan sıcak bağlamayın. Bağlarsanız aşağıda detaylı anlatılan sorunlar olur.
    http://www.imsantesisat.com/blog/?p=419

    Kolay gelsin.




  • Cevap için teşekkürler.
  • Görevimiz.
    :)
  • Maalesef combi ye yakın petekleri kapadıgım halde uzaktakiler ısınmadı. Sanırım çapraz bağlantıya çevirtmem gerekecek. Üstleri ılık altları resmen soğuk 3 peteğin :(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cem_hakan

    Maalesef combi ye yakın petekleri kapadıgım halde uzaktakiler ısınmadı. Sanırım çapraz bağlantıya çevirtmem gerekecek. Üstleri ılık altları resmen soğuk 3 peteğin :(


    Reklaj ayarı en son yapılacak işlemdir şu sorulara cevap verirseniz sorununuz tam olarak tespit edilebilir

    kaç derecede ısınıyorsunuz sürekli 40c ısınıyorsanız uzak olan petekler tam olarak ısınmayabilir

    tesisatınız ne kadar yeni eski ve kirlenmis olabilir petekler temizlenmesi gerekebilir

    dönüs filtreniz temizmi temizlettinizmi bunu kendinizde yapabilirsiniz

    kombi pompa gücü yeterlimi? belki pompa gücü 1 den 2 ye yada 2 den 3 e cıkarılabilir siz bunlardan hangisini yada hangilerini yaptınızda olumsuz nedice aldınız?

    1.5 m den büyük petek varsa kesinlikle capraz bağlantı yapılması gerekir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeniceri -- 4 Şubat 2010; 16:59:32 >




  • Sanırım 1.5 metreyi gecen petek yok. Isı 51-60 derece civarlarında. ısı düşünce yakında ki petekler de de orta ve alt tarafın sıcaklıgının ciddi cok dusuk oldugunu hissettim. çok ciddi fark var elim üşüyor dokununca alt taraflara.
    tesisat cok eski degil sanırım .evi aldık ama bilmiyorum ki kombi ne zaman takıldı. Kombi Vailant. salon da 1.20 metrelik 3 tane yine bu boyutlar da 6 petek daha var. Toplam 9 petek. Geliş borusundaki filtreyi temizlemedim. Ancak 10 gün önce ben kombici cagırdım vailant servis bakım icin. 60 tl aldı yalandan çıkış filtresini temizledim abi dedi su basmıs acmıs gitmiş. 60 tl da bakım ücreti aldı. Kendisini yine çağıracağım.
  • Kombiniz 20.000 kcal/h kapasiteli ise ve petek boyunuz 8m yi geçiyorsa kombi yetersiz kalır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cem_hakan

    Sanırım 1.5 metreyi gecen petek yok. Isı 51-60 derece civarlarında. ısı düşünce yakında ki petekler de de orta ve alt tarafın sıcaklıgının ciddi cok dusuk oldugunu hissettim. çok ciddi fark var elim üşüyor dokununca alt taraflara.
    tesisat cok eski degil sanırım .evi aldık ama bilmiyorum ki kombi ne zaman takıldı. Kombi Vailant. salon da 1.20 metrelik 3 tane yine bu boyutlar da 6 petek daha var. Toplam 9 petek. Geliş borusundaki filtreyi temizlemedim. Ancak 10 gün önce ben kombici cagırdım vailant servis bakım icin. 60 tl aldı yalandan çıkış filtresini temizledim abi dedi su basmıs acmıs gitmiş. 60 tl da bakım ücreti aldı. Kendisini yine çağıracağım.


    sevgili cem arkadasım sanırım la galibayla sorduğun sorulara cevap verilmesi oldukca güc birsey tam bilmeden ne söyleyebilirizki. Sizden ricam
    Toplam daire m2 si
    Oda m2 leri ve bu odalarda petek metrajları
    kombi modeli kapasitesi
    tesisat kaç yıllık temizlik gördümü
    ve 10 gün önce gelen servis vaillant servismiydi onlar servisi merkezden yapıyorlar taseron kullanmıyorlar yoksa siz mahallenizde bu işleri yaparım diyen birinemi yaptırdınız bu sorulara cevap verin sorununuza çözüm bulmaya calısalım.
    saygılar.




  • SON PETEK ISINMAMASI VEYA PETEKLERİN ALT KISIMLARININ DAHA AZ ISINMASI İLE İLGİLİ BİRKAÇ ÖRNEK:
    Kombi tesissatında çok dirsek varsa ısınmada sorun yaşarsınız. Tesisiatı yaparken usta plastik poruyu cok ısıtıp yapıştırımış borunun veya fitings malzemenin içini daraltmıştır o hat ısınmaz veya az ısınır.usta tesisatı yaparken kafası dalmıştır gidiş dönüşü yanlış bağlamıştır (ale yi rötüre- rötürüde aleye)o hat veya o petek çok az ısınır.Kombinin filitresi tıkalıdır az ısınır genelde altlar daha az ısınır.Tesisisat tek bir hattan dolaşır son petekler az ısınır veya altlarda daha az ısı olur.Kombinin devirdaim motorunun deviri düşmüştür son petekler az ısınır. Ana hat borusu ince çekilmiştir tesisat ısınma sorunu olur genelde kombiye uzak peteklerde bu görülür.
    Benim aklıma gelen , gözümle gördüğüm ve şahit olduğum konular bunlar.

    _____________________________




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cem_hakan

    3+1 evimizde holde, mutfakta, banyoda ve 3 oda da 1 er tane, salon da 3 tane petek bulunuyor. 2 oda ve banyo peteklerinin alt kısmı çok ısınmıyor. Resmen ılık kalıyor üstü sıcakken. Bir tesisatçıya sordum. Çoğu kişi eski merkezi sistem gibi kuruyor bu yanlış dedi. Kombinin devri daim sistemleri çok güçlü olmaz. Alt - üst vana takılınca bu sorun olabiliyor. Uzak odalara devri daim yaparken zorlanıyormuş. En iyisi sıcağı üstten değil alttan vemek ve vanaları alt üst değil çapraz giriş çıkış bağlamak lazım. Bir de yakın peteklerin vanaları kısılıp balans yapılması lazım dedi. Petekler de hava var mı diye baktım yoktu. Bu usta doğru mu söylüyor. Bu 3 peteğin alt kısmının ısınmamasının başka sebebi olabilir mi?


    Selamlar,

    Yanlış anlamadıysam, toplamda 9 adet ad. peteğiniz var ve 2 tane odanın ile banyonun peteklerinin alt kısmında ısınmama sorunu var.
    Sorun temelde sirkilasyon sorunudur. Sirküle motorunun yetersizliği, tesisat sorunları, sistemdeki düşük su miktarı ve kirlilik gibi nedenlerden olabilir.
    Bu peteklerin kombinize olan uzaklığı ne kadar, diğer peteklere göre daha mı uzaklar. Sistem kaç senelik yani mi eski mi. Toplamda kaç metre ve hangi profilde petek var. Kombi marka ve modeli. Bu sorun ne kadardır var yeni mi oldu, baştan var mıydı. Bir değişiklikden sonra mı oldu.

    Peteklerin üstünün sıcak olması , bu peteklere sıcak suyun geldiğini ama yeterli olmadığının göstergesi, Peteklerde hava olursa hava suyun üstünde olacağından (su iteceğinden), ilk ısıtmada bu peteklerin üst kısımları soğuk olurdu . Sorunun havadan olma ihtimali bence yok.

    Bu durumda ilk yapılacak bir kaç basit uygulama var.
    Kombinin dönüş suyu hattındaki flitrenin temizlenmesi, (size gelen ustaya bir sorun), reglaj ve sirkülasyon pompası kademe yükseltmesi .

    Reglaj uygulamasıi size ustanında bahsettiği gibi kombiye yakın olan peteklerin vanaları kısılarak daha fazla suyun uzakdaki peteklere gitmesi sağlanmasıdır. Bu uygulamada sıcak su giriş vanaları tam açın , sonra kombiye yakından uzağa doğru ilk petekden itibaren sırasıyla çıkış vanasını tam kapayıp sonrasında çeyrek tur, yarım tur ve 3/4r tur olarak ilk üç peteği ayarlayın , diğer ısınan peteklerinde çıkış vanalarını 2 tur olarka açın. Burda dikkat edilecek konu, bazı vanalar 8 turda bazıları 4 turda tam açılıp tam kapanabilir. 8 turda açılan peteklerde büyüklüğünede bağlı olarak misal 1 mt ise 1 tura yakın açılması gerekir.

    Sirkülasyon pompaların genelde 2 veya 3 kademelidirler. Eğer sizin kombinin yarı 2 de ise 3 kademeye geçilerek deneme yapılabilir.
    Ancak öncelikle reglaj denemesi yapılmalı , zira reglaj başarılı olursa (sizin uygulamada olma ihtimali çok yüksek) gereksiz yere daha yüksek devirde, sirküleyi çalıştırıp hem ömrünü hemde elektrik tüketimini artırmaya gerek yokdur.

    Reglaj genelde bu tür sorunu olan bir çok tesisatta netice veren kolay, etkili ve de ucuz (hatta siz yaparsanız ücretsiz) bir çözümdür. Uygulamasıda kolaydır ama küçük ayarlarla yapıldığından zaman alır, biraz sabır gerektirir.

    Bağlantı olarak çapraz veya alttan giriş karşı alttan çıkış daha doğrudur. Çapraz tercih edilir. Ben peteklerimde alttan giriş ve çıkış kullanıyorum.
    Tesisatla ilgili diğer çap daralması, yanlış bağlantı, hatalı dağıtım vb. arkadaşlarda belirtmişler.

    Birde 1 mt üstü pkkp22 h:60 vb gibi peteklerde orta alt kısımlar daima üst kısımlara göre daha soğuk olurlar. H:6 peteklerde bu noktalar ile üst kısım arasında 7-8 dereceyi bulan farklar olabilir. Bunu normalde kabul edebilirisiniz , zira ısınan suyun yoğunluğu değiştiğinden , daha yoğun soğuk su tarafından yukarı itilir, ayrıca soğuk hava daima zemindedir, peteklerin ilk olarak bu kısımları soğuk hava ile temas eder ve daha çabuk soğurlar. Bende petekler alttan giriş alttan çıkış olduğu halde (normalde suyun kısa yolu tercih edip alttan hızlı geçmesi düşünülür) yine bu noktalar, üst kısma göre daha ılıklar. 45 derecede üst kısıma göre bu noktalar 37-38 derecelerdeler. Bunuda kontrol edin. Kolay gelsin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: maxfocus


    quote:

    Orijinalden alıntı: cem_hakan

    3+1 evimizde holde, mutfakta, banyoda ve 3 oda da 1 er tane, salon da 3 tane petek bulunuyor. 2 oda ve banyo peteklerinin alt kısmı çok ısınmıyor. Resmen ılık kalıyor üstü sıcakken. Bir tesisatçıya sordum. Çoğu kişi eski merkezi sistem gibi kuruyor bu yanlış dedi. Kombinin devri daim sistemleri çok güçlü olmaz. Alt - üst vana takılınca bu sorun olabiliyor. Uzak odalara devri daim yaparken zorlanıyormuş. En iyisi sıcağı üstten değil alttan vemek ve vanaları alt üst değil çapraz giriş çıkış bağlamak lazım. Bir de yakın peteklerin vanaları kısılıp balans yapılması lazım dedi. Petekler de hava var mı diye baktım yoktu. Bu usta doğru mu söylüyor. Bu 3 peteğin alt kısmının ısınmamasının başka sebebi olabilir mi?


    Selamlar,

    Yanlış anlamadıysam, toplamda 9 adet ad. peteğiniz var ve 2 tane odanın ile banyonun peteklerinin alt kısmında ısınmama sorunu var.
    Sorun temelde sirkilasyon sorunudur. Sirküle motorunun yetersizliği, tesisat sorunları, sistemdeki düşük su miktarı ve kirlilik gibi nedenlerden olabilir.
    Bu peteklerin kombinize olan uzaklığı ne kadar, diğer peteklere göre daha mı uzaklar. Sistem kaç senelik yani mi eski mi. Toplamda kaç metre ve hangi profilde petek var. Kombi marka ve modeli. Bu sorun ne kadardır var yeni mi oldu, baştan var mıydı. Bir değişiklikden sonra mı oldu.

    Peteklerin üstünün sıcak olması , bu peteklere sıcak suyun geldiğini ama yeterli olmadığının göstergesi, Peteklerde hava olursa hava suyun üstünde olacağından (su iteceğinden), ilk ısıtmada bu peteklerin üst kısımları soğuk olurdu . Sorunun havadan olma ihtimali bence yok.

    Bu durumda ilk yapılacak bir kaç basit uygulama var.
    Kombinin dönüş suyu hattındaki flitrenin temizlenmesi, (size gelen ustaya bir sorun), reglaj ve sirkülasyon pompası kademe yükseltmesi .

    Reglaj uygulamasıi size ustanında bahsettiği gibi kombiye yakın olan peteklerin vanaları kısılarak daha fazla suyun uzakdaki peteklere gitmesi sağlanmasıdır. Bu uygulamada sıcak su giriş vanaları tam açın , sonra kombiye yakından uzağa doğru ilk petekden itibaren sırasıyla çıkış vanasını tam kapayıp sonrasında çeyrek tur, yarım tur ve 3/4r tur olarak ilk üç peteği ayarlayın , diğer ısınan peteklerinde çıkış vanalarını 2 tur olarka açın. Burda dikkat edilecek konu, bazı vanalar 8 turda bazıları 4 turda tam açılıp tam kapanabilir. 8 turda açılan peteklerde büyüklüğünede bağlı olarak misal 1 mt ise 1 tura yakın açılması gerekir.

    Sirkülasyon pompaların genelde 2 veya 3 kademelidirler. Eğer sizin kombinin yarı 2 de ise 3 kademeye geçilerek deneme yapılabilir.
    Ancak öncelikle reglaj denemesi yapılmalı , zira reglaj başarılı olursa (sizin uygulamada olma ihtimali çok yüksek) gereksiz yere daha yüksek devirde, sirküleyi çalıştırıp hem ömrünü hemde elektrik tüketimini artırmaya gerek yokdur.

    Reglaj genelde bu tür sorunu olan bir çok tesisatta netice veren kolay, etkili ve de ucuz (hatta siz yaparsanız ücretsiz) bir çözümdür. Uygulamasıda kolaydır ama küçük ayarlarla yapıldığından zaman alır, biraz sabır gerektirir.

    Bağlantı olarak çapraz veya alttan giriş karşı alttan çıkış daha doğrudur. Çapraz tercih edilir. Ben peteklerimde alttan giriş ve çıkış kullanıyorum.
    Tesisatla ilgili diğer çap daralması, yanlış bağlantı, hatalı dağıtım vb. arkadaşlarda belirtmişler.

    Birde 1 mt üstü pkkp22 h:60 vb gibi peteklerde orta alt kısımlar daima üst kısımlara göre daha soğuk olurlar. H:6 peteklerde bu noktalar ile üst kısım arasında 7-8 dereceyi bulan farklar olabilir. Bunu normalde kabul edebilirisiniz , zira ısınan suyun yoğunluğu değiştiğinden , daha yoğun soğuk su tarafından yukarı itilir, ayrıca soğuk hava daima zemindedir, peteklerin ilk olarak bu kısımları soğuk hava ile temas eder ve daha çabuk soğurlar. Bende petekler alttan giriş alttan çıkış olduğu halde (normalde suyun kısa yolu tercih edip alttan hızlı geçmesi düşünülür) yine bu noktalar, üst kısma göre daha ılıklar. 45 derecede üst kısıma göre bu noktalar 37-38 derecelerdeler. Bunuda kontrol edin. Kolay gelsin.


    Bu detaylı cevap için çok teşekkür ederim. Akşam deneyeceğim.




  • Herkese selam, arkadaşlar benim bi sorunum var; dün kombi arıza yaptı, servis geldi ve gaz giriş valfi bozulmuş degıstırdıler, daha sonra kombi çalıştırdım bı sure guzel yandıktan sonra bu sefer komple ekran gıttı, tekrardan aradım geldıler ve bu sefer ana kart dedıler ve onu degıstırdiler, tekrardan kombiyi actk ve calısmaya basladı ancak bozulmadan oncekı petek performansı ıle bozulduktan sonrakı performansı arasında ucurum var, söyle kısaca anlatayım; ev 90 mt mutfakta 1 adet, salonda 2 adet ve oturma, yatak odası ve banyo da 1 er adet olmak uzere 6 adet petek var bunlardan sadece banyo kapalı, ılk petek mutfak ılık daha sonra salondakı ılk petek ıyı dıger butun petek ılık oluyor(derece:40-60) kombinin ekranına bakıyorum zaman zaman 30 da takılıyor sonra yıne yanıyo, kombiyi resetlerseniz ilk çalışmada petekler iyi oluyor ve sonrakıler yıne aynı, tesısat suyunu komple bosaltıp temız su bastım ve tek tek hava aldım ancak sonuc yıne aynı, netten arastırdım ve petek temızlıgı dıye buldum, onu yaptırmayı dusunuyorum ancak verım alırmıyım bılmıyorum, sorun sankı kombıde gıbı yardımlarınızı beklıyorum ona gore usta cagıracagım anlyan kımse var mı acaba




  • slm.peteklerin dikey ısınma sorunu petekte hava bulunmasından,peteğin tıkalı olmasından olabilir sizinki ise yatay petek problemidir.Doğal olarak peteklerin üst kısmı sıcak su girişi olduğundan sıcak olur alt bölüm ise suyun ısısını evi ısıtmak için kullanıp soğuduğu kısımdır.Sonuç olarak üst ile altlarda sıcaklık farkı olacaktır.bir forumda bu değer 15-20 c arasıdır diyordu.tam olarak bilemiyorum.son petekler az ısınıyor olabilir.m tül çok evinizde hiç olmazsa petek sayısı fazla bunun için22000 lik kombi olmalı veya 20 000 lik ise devir daim 3.kademe olmalıdır.evin ısı yalıtımı iyiyse 20 000lik kombi yeter.sorun etmeyin.ilk peteklerin sıcak su girişlerini tam açın ve çıkışları ilk petekten itibaren kısık olacak şekilde açınız.(tesisat hattını bilmeniz gerekli) ısıl değerleri elinizle veya derece yardımıyla yapacaksınız bu da zamanınızı alacak tabiiki acele etmeyin ve geniş bir zaman ayırın.Ben de ilk kullanırken şoke olmuştum üst sıcak altlar buz gibiydi.tek doğru ısınan havlupandı ilk önce onu çok kısık bir ayara getirdim.Reglaj ayarı mecburidir.her evde aynı sorun olmayabilir ama yatay ısınma sorunlarında reglaj ayarı çok önemlidir.benim yatay ısınma sorunu tüm peteklerde aynı olduğundan peteklerde sorun olma ihtimali çok azdı ve bu doğruydu reglaj ayarı sorunumu çözdü.ısıl değer farkı var tabi giriş ve çıkışlarda bu da evi ısıtıyor demek oluyo zaten :)




  • Yararlı açıklamalar yapılmış,ısınmayan peteklerde bu sorun önceden yoksa petek bağlantıları terste olabilir yada peteklerin temizlenmeside gerekebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umut34500 -- 29 Aralık 2012; 1:18:32 >
  • proterm lynx marka kombi kullanıyorum peteklerin alt kısımları eco veya comfor modunda düşük sıcaklıklarda (40-45) ISINMIYOR .sırkulasyon pompası 2. kademede ve çapraz bağlantı yapılmış sadece 1 petek var (1.80 mt) diğerleri (, 2si 1.50 mt ,diğer 2si 1mt ve 5o cm) alt üst bağlanmış .havasınıda aldım comforda ve eco modunda 45 50 arasında sıcaklık sağlanıyor düşükte neden bu kalıtteyı alamıyorum :)yalıtım da var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engineerçağlar -- 29 Aralık 2012; 19:33:36 >
  • arkadaşımın evınde peteklere su basıcaz falke 24 hcy marka kombı var kombı çalışmadan peteklere su basılır mı.çünkü musluğun sıcak su kısmından soğuk su gelıyor makına çalışmadığı halde.
  • 2 yıl önce tesisatı yapan mühendis, reglajın uzak peteklere yönlendirmede tek başına yetersiz olabileceğini söyledi.
    Alttan reglaj yapılarak ve üst tarafa termostatik vana konulursa daha sağlıklı olur dedi. Çünkü termostatik vana gerekli sıcaklığa geldiğinde radyatörü kapatarak daha fazla sıcak suyu diğerlerine paylaştırır.
    Bir de reglajı sordum. Kombinin hemen dibinde 2 petek vardı. Bunların alt vanalarını tam kapatıp sadece çeyrek tur döndürdü.
    Siz reglaj yaparken 7-8 tur atıp kapanan bir vanayı 2 tur açarsanız reglaj olmaz.

    Ayrıca yukarda ehil kişiler durumu gayet özetlemiş.
    -İlk adım tesisat 5 yıldan eskiyse bir ilaçlı su uygulaması yaptırın. Buna harcayağınız 200 tl civarındaki para kendini amorte edecektir.
    -İkinci adım üstte yazdığım gibi kombiye yakın olan peteklere termostatlı vana taktırın. Ayrıca termostatlı vana sayesinde oda sıcaklığını da kontrol altına alırsınız.Ayrıca reglaj yapın mutlaka
    -Üçüncü adım kombideki filtre ve su basıncını ayarlamak ideali 1.5 bardır.

    Ayrıca üstte yazılanlardan tesisatın çapraz bağlanmaması, kombi çıkışlarının ince boru ile yapılması ve çok dirsek kullanmak uzak petekler için bu sorunların temel kaynağıdır.

    Kombin de yetersiz. Belki de bu kışı idare edip havalar ısınınca igdaş onaylı mühendislik firmasına kombinizi değiştirtip tüm sorunlarınızdan tamamiyle kurtulabilirsiniz. Sakın igdaş onaylı olmayan, su tesaitçısı olup da doğalgaz firmasyım diyene iş vermeyin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: engineerçağlar

    arkadaşımın evınde peteklere su basıcaz falke 24 hcy marka kombı var kombı çalışmadan peteklere su basılır mı.çünkü musluğun sıcak su kısmından soğuk su gelıyor makına çalışmadığı halde.

    bizimde su basılı halde 10 gunden beri duruyor.izmir gaz da açma işlemleri devam ediyor.ancak kombnin altındaki 2 vananın kapalı olması lazım mış,çünki açıkkaken şofbendnden sıcak su gelmıyor.gaz açılınca şofbenı söküp boru ağızlarına kör tapa konacakmış..
  • Reglaj ayarı peteğe su giriş vanasından mı yapılacak yoksa su çıkış vanasından mı?Bazı yerlerde su girişi diyorlar,burda da arkadaşlar su çıkış vanası diye anlatmıişlar.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.