Şimdi Ara

PENTAX K20D Hakkında bilgisi olan ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar fotoğrafcılığa yeni başlayacağım Pentax K20D hakkında görüşleriniz nelerdir. biyerde denk geldim karanlık çekiyor diyorlar doğrumu ??

• veya Pentax K-r hangisini önerirsiniz ?
  • Hızlı olsun otomatik modlarda rahat çekim olsun başlangıç seviyesi KR iyidir.

K20D karanlık çekmiyor az pozlama yapıyor ki bu sorun değil çözüm aslında :) Fotoğraflarda patlama olmaması için.
    Gövde kalitesi olarak üst seviye kullanıcılara hitap ediyor. İSO başarısı olarak KR ile baş edemez ama iyi ışıkta da
    KR onunla baş edemez. Fotoğraf kalitesi inanılmaz iyidir. Çok sağlam detay verir. Renkler canlı ve cıvıl cıvıldır.
    Keskinlik iyidir. Suya toza karşı yalıtımlı bir gövde... Otomatik çekim modları yoktur. Giriş seviyesi olmadığı için :)

---------------------------

Kendine güveniyorsan "Ben araştırıp deneyerek kullanmayı öğrenirim , ışık kompozisyon önemli şeyler bunlara ağırlık verip okuyup araştırıp bilir kişi haline gelirim"
    diyorsan K20D al. Çünkü gövdeye hükmedersen ağzını açık bırakır orası garanti...

"Ben tez canlıyım , sıkılırım , otomatik modlar benim için önemli , makine benim yerime karar versin çoğu durumda ona göre çekeyim,ufak olsun hafif olsun,pilli olsun,İSO performansı yüksek olsun..."
    dersen KR al. Çünkü K20D'ye göre daha akıllı bir gövde....

İkinci elde de çok uygun fiyatlara K20D'ler var ki bence parasının çok üstünde performans sağlayan aletler :) Tak üstüne Pentax 50mm 1.7 Manuel lens Ara GÜLER gibi dolaş etrafta :D :D

• Slm

Karanlık cekiyor ne demek nasıl bir yorum bu. Orta sınıf bir gövdeden bahsediyorsunuz, genis bir ayar ve mudahale imkanı olan bir gövde bu dizginler elinizde zaten. TTL ısık olcer ısıga göre yanılabilir gayet normal makinayı yönlendirecek olan kullanıcıdır.

Giris seviyesinde iseniz orta segment govdeye bulasmayın. K20D tasarım, dizayn, kullanım acısından ileri duzeyler icin uretilmis govde. Kullanımı agır gelebilir. Hazır cekim modu bile yoktur. O yuzden K-R gibi govdeler sizi fotografcılıga daha hızlı ve rahat hazırlar, ögretir. Giris seviyesi makinalarda kullanım kolaylıgı ön plandadır. Orta ve ust segmentte detaylar cok artar menulere gizlenmis ozellikler tuslara atanır. Bu detaylarda giris seviyesinde yorucu gelebilir.

Pentax ta avantajınız kullanıcı dostu olması ve govdelerde SR barındırmasıdır. Objektif aldıgınızda ekstra para odemenizi onler. Eski nesil uygun fiyatlı objektifleri cok rahat kullanabilirsiniz.

Govde alırken bir suru yorum tavsiye gelecek kafanız karısacak. Aslında burda onemli olan objektif kalitesi ile kullanıcı bilgisidir. Govdeler obscuradan cok farklı degildir.
    Pentax, canon, nikon, sony vs vs ne olrusa olsun olay sizde biter. Bilgi ve tecrubenizle dogru orantılı sonuc alırsınız. Elinde cok iyi govde, objektif, donanım olupta kaydedeger 1 kare bile cekemeyenler var. İsin trajik yanı bundan haberleri bile yok. Giris seviyesi donanım pesinde kosarken, ileri seviye ısıgın pesinde kosar.

Fotografcılıga gercekten meraklıysanız ileriye götürmeyi dusunuyorsanız ticari amac gutmeyen bir yerden egitim alın. Egitim donanımdan cok daha onemli. Egitim varsa cep telle bile kaydadeger kareler cekersiniz.

Isıgınız bol olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Mart 2013; 10:08:58 >

• http://forum.donanimhaber.com/m_32724553/tm.htm şu konuda arkadaş resimleri atmış bian soğudum cihazdan çünkü ben Htc evo 3D telefonunu kullanıyordum oda karanlık çekiyordu ve heryerde beni rezil ediyordu :D biraz tezcanlıyım sıkılırım çok uğramam en iyisi KR alayım. birde kr türkçe menü mü ? :) bu arada Konyada olanlar bilir KOMEK diye meslek edindirme kursu var belediyenin tamamen ücretsiz oraya gitmeyi planlıyorum ücretsiz foto kursu var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clonner -- 9 Mart 2013; 10:18:55 >
  • Az pozlama yapıyor diye karanlık cekiyor sorunlu gibi gostermek, yorumlamak cehalet ornegi resmen. Uzun sure gereksiz bir konu olmustu.
    Gectigimzi aylarda yeni model canon govde ile k10d yi test etmistim. Canon ısıgı fazla olan yerleri hep patlatıyordu, detay ucup gidiyordu. Ama K10D orneklerinde patlama yok detay orda duruyordu. Gerekirse raw dosyadan pozlamayı arttırıp daha aydınlık kare alabilirsin ama detaylar elinde durur. Ama canonda gecmis olsun o detaylar uctu gitti tarih oldu. Pentax detay kaybetmemek icin pozlamayı bu sekilde ayarlamıs, canon yada nikon vs baska sekilde ayarlayabilir. Bu onların secimi. Kursta hocamızda detay kaybetmeme adına karanlık mekanlarda pozlamayı hep ısıktan alın derdi. Bir bildigi varmıs sonradan ogrendik tabi gercekler. Kullanıcıya pozlama azmı geldi elindeki d-slr makina sonucta, poz telafisini yarım yada 1 stop yuksek sabitle oldu bitti. Bu konu bile edilemeyecekken gelde bilincsiz kullancılara bunu anlat. Pro kesim d-slr makinaların TTL olcumlerine bile guvenmez pozometre kullanır. Malesef bu durumdayız iste. Sonra yeni arkadasların gereksiz yere kafası karısıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Mart 2013; 10:21:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: clonner

http://forum.donanimhaber.com/m_32724553/tm.htm şu konuda arkadaş resimleri atmış bian soğudum cihazdan çünkü ben Htc evo 3D telefonunu kullanıyordum oda karanlık çekiyordu ve heryerde beni rezil ediyordu :D biraz tezcanlıyım sıkılırım çok uğramam en iyisi KR alayım. birde kr türkçe menü mü ? :) bu arada Konyada olanlar bilir KOMEK diye meslek edindirme kursu var belediyenin tamamen ücretsiz oraya gitmeyi planlıyorum ücretsiz foto kursu var.

Bu tartışmaların olduğu günlerde ben de K20D almak üzere araştırmalar yapıyordum.
    Bu arkadaşlar dslr makinenin tuşuna basınca internette görüp de hayran kaldığı kalitede fotoğraflar çekebileceğini sanıyorlar galiba.
    Unutmayın ki at sahibine göre kişner. Makine karanlık çekmez. Onun bi ayarı vardır öyle çekiyordur. Beğenmediysen beğendiğin şekilde ayarlar mutlu mes-ud yaşarsın netekim.
    K20D hakkında şunu bilmende fayda var. Çok hareketli konuları çekerken hüsrana uğrayabilirsin. Örneğin ağız tadıyla beğeneceğin bir kuş fotoğrafı çekmek zordur. Sen uçan kuşu netlemeye çalışırken o kuş çoktan sıcak ülkelere göç etmiş olur. İçinde kuş olmayan çok gökyüzü fotoğrafı çektim böyle. Ha belki onun için de bi ayar vardır ben bilmiyorumdur o ayrı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goksel_k -- 9 Mart 2013; 11:11:14 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: goksel_k

quote:

http://forum.donanimhaber.com/m_32724553/tm.htm şu konuda arkadaş resimleri atmış bian soğudum cihazdan çünkü ben Htc evo 3D telefonunu kullanıyordum oda karanlık çekiyordu ve heryerde beni rezil ediyordu :D biraz tezcanlıyım sıkılırım çok uğramam en iyisi KR alayım. birde kr türkçe menü mü ? :) bu arada Konyada olanlar bilir KOMEK diye meslek edindirme kursu var belediyenin tamamen ücretsiz oraya gitmeyi planlıyorum ücretsiz foto kursu var.

Bu tartışmaların olduğu günlerde ben de K20D almak üzere araştırmalar yapıyordum.
    Bu arkadaşlar dslr makinenin tuşuna basınca internette görüp de hayran kaldığı kalitede fotoğraflar çekebileceğini sanıyorlar galiba.
    Unutmayın ki at sahibine göre kişner. Makine karanlık çekmez. Onun bi ayarı vardır öyle çekiyordur. Beğenmediysen beğendiğin şekilde ayarlar mutlu mes-ud yaşarsın netekim.
    K20D hakkında şunu bilmende fayda var. Çok hareketli konuları çekerken hüsrana uğrayabilirsin. Örneğin ağız tadıyla beğeneceğin bir kuş fotoğrafı çekmek zordur. Sen uçan kuşu netlemeye çalışırken o kuş çoktan sıcak ülkelere göç etmiş olur. İçinde kuş olmayan çok gökyüzü fotoğrafı çektim böyle. Ha belki onun için de bi ayar vardır ben bilmiyorumdur o ayrı.

Kuş fotoğrafları içinde doğru ışık şartlarında olmak gerek.

Işık karşıdan geliyorsa , az ışık varsa ortamda , çevre çok kalabalık ve hareketliyse , sert kontrast geçişleri kadraj içinde(Örnek sert gölgelerin arka planda olduğu vs..) varsa K20D çıldırır AF yapamaz :)

Tüm koşullar doğru ise çok hızlı odaklama yapar ve doğru yapar :) Yeni nesil makinelerde AF hızı çok arttı fakat doğru netleyemiyorlar. K20D netlerde doğru netler :)
    Netleyemezse netlemez fotoğraf çektirmez :D

Bu makinenin tek zaafı var oda AF sistemi. Ama bilinçli kullanıcı için çok sorun değil orası da ayrı :)

• peki son olarak SONY SLT-A55VL nasıl. yani yeni başlayan birisi için çokmu ağır gelir yoksa fazla zorlamazmı :)
  • K20D farklı bi ligde, sen boşver onu :) Sony sana daha uygun. Nikon, Canon modellerine de bak istersen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pentax K20D

Netleme hızı birazda objektife baglı. SDM objektifler var.

Ayrıca dogru netleme icin doneminde 9 adet cross sensor ciddi bir seydi.

11 netleme noktasına sahip bu sayı en kadar artarsa hareketli nesne calısmaları o kadar kolay oluyor.

Bu govdeler kus vs hareketli calısmalara cok uygun degil. Sadece o tür calısma yapılacaksa netleme noktası fazla, af hızı daha iyi, seri cekimi daha fazla olan gövdelere bakmak lazım. Ama standart kullanıcı icin sorun degil altyapı yeterli duzeyde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Mart 2013; 11:58:18 >
  • quote:

peki son olarak SONY SLT-A55VL nasıl. yani yeni başlayan birisi için çokmu ağır gelir yoksa fazla zorlamazmı :)

Baslangıc seviyesi, size uygun gövde. Yalnız ben sony nin su (güya) tam gecirgen sabit ayna olayını ve lcd vizorunu bir turlu sevemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Mart 2013; 12:05:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Crosshair

K20D farklı bi ligde, sen boşver onu :) Sony sana daha uygun. Nikon, Canon modellerine de bak istersen.

Benim alabilceklerim Canon 550D - Nikon D3100 - Pentax Kr - beeelki bi ihtimalde Canon 1100D :))
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Az pozlama yapıyor diye karanlık cekiyor sorunlu gibi gostermek, yorumlamak cehalet ornegi resmen. Uzun sure gereksiz bir konu olmustu.
    Gectigimzi aylarda yeni model canon govde ile k10d yi test etmistim. Canon ısıgı fazla olan yerleri hep patlatıyordu, detay ucup gidiyordu. Ama K10D orneklerinde patlama yok detay orda duruyordu. Gerekirse raw dosyadan pozlamayı arttırıp daha aydınlık kare alabilirsin ama detaylar elinde durur. Ama canonda gecmis olsun o detaylar uctu gitti tarih oldu. Pentax detay kaybetmemek icin pozlamayı bu sekilde ayarlamıs, canon yada nikon vs baska sekilde ayarlayabilir. Bu onların secimi. Kursta hocamızda detay kaybetmeme adına karanlık mekanlarda pozlamayı hep ısıktan alın derdi. Bir bildigi varmıs sonradan ogrendik tabi gercekler. Kullanıcıya pozlama azmı geldi elindeki d-slr makina sonucta, poz telafisini yarım yada 1 stop yuksek sabitle oldu bitti. Bu konu bile edilemeyecekken gelde bilincsiz kullancılara bunu anlat. Pro kesim d-slr makinaların TTL olcumlerine bile guvenmez pozometre kullanır. Malesef bu durumdayız iste. Sonra yeni arkadasların gereksiz yere kafası karısıyor.

Sayısal makinelerde tam tersi. Parlak bölge detayıni kaybetmedigin sürece histogramda sağa pozlamak lazım. O hocaların dediği şey filmden kalan eski bir alışkanlık. ETTR denen birşey var, hocaların eski kafadan kurtulup zamana ayak uydurmasının zamanı çoktan geçti bile. Sayısalda dikkat etmen gereken şey, parlak bölgelerin filme göre daha çabuk patlaması çünkü filmde parlaklık logaritmik artıyor sayısalda doğrusal.
    K10D'de RAW'da gölge açmayı denedin mi? Pek hoş olmuyor. Sayısal makinelerde eksik pozlanan bölgeler biraz dertli (yeni nesil Sony algılayıcılarda bunu yavaştan çözüyorlar galiba).
    K20D'nin dinamik aralığı K10D'ye göre daha esnek. K10D parlak bölgeleri çabuk patlattigi için pozlamayi gölgeye doğru yapıyor her zaman. Canonlar'in bahsettiğin davranışı tamamen yorumlama. Canon ve Nikon'un pozlama sistemleri piyasanın en kompleks sistemleri, nasıl davranacagini anlamak lazım. "Canon çok parlak çekiyor" derken hangi sahnede neden parlak çektiğini anlamak lazım.
    K5 neden eksik pozlamiyor örneğin? O da Pentax. Çünkü eşek kadar dinamik aralığı var.
    Ek: K20D çok beğendiğim bir gövde ve Pentax'ın son ergonomik gövdelerinden biri. K7 ile beraber Pentax gövdeler küçüldü. Bazısı da ufak sever orası ayrı. Soruyu soran arkadaşı K-r daha memnun eder. Hem SR sistemi daha iyi, hem yüksek ISO, hem dinamik aralık. Hatta odak sistemi de daha iyi. K20D ve K10D biraz daha uğraştırmayı gerektiriyor. Düşük kontrastlı sahnelerde K10D ve K20D biraz daha iyidir.
    Bu arada yukarıda verilen linkte bir arkadaş bir ayda 28.500 kare çektiğini yazmış. 30 gün çekse günde 950 kare, 8 saat uyuyup 16 saat çekim yapsa saatte 60 kare, yani dakikada 1 kare yapar. Seri çekime bağlamak lazım. Büyük aşk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 9 Mart 2013; 12:34:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• K5 de arkada aydınlık bölgeler olduğunda hemen kısıyor pozlamayı :) K10D kadar değildir ama K5 pozlamasını da şaşırtmak kolay :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 9 Mart 2013; 13:16:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Crosshair

K5 de arkada aydınlık bölgeler olduğunda hemen kısıyor pozlamayı :) K10D kadar değildir ama K5 pozlamasını da şaşırtmak kolay :)

K10D çok bariz yapıyor bu işi o yüzden şikayet ediyorlar. Gene pozlama sistemini tanımakla ilgili. K5'te Pentax kendini çok geliştirdi. D700 nasıl sence? Matrix pozlaması daha mı iyi daha mı kötü?
    Ek: K10D ve K20D'deki SR 1,5-2 stop kadar etkili, K-r'da yaklaşık 3 stop, K-5'te yerine göre 4 stopa bile çıkabiliyor ama genelde 3 stop.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 9 Mart 2013; 12:39:24 >
  • Eminim K10D kadar değildir, çünkü K5'in düşük pozlamasıyla ilgili pek şikayet okumadım kullandığım sürece :) Ama K5'le çektiğim fotoğrafları işlerken genelde en az +0.7 EV pozlama verdiğimi biliyorum. Dinamik alanı da bu olaya yardım ediyor aslında. Arka ışıklarda cozutuyor :)

D700 K5'e göre çok daha iyi, D7000'e göre daha iyi bence. Nasıl yapıyorsa, pozometre şaşırır kapkaranlık çıkar dediğim yerlerde bile düzgün pozluyor. Mesela D7000 ve D90 fotoğrafları çok patlatırdı. Özellikle cilt renkleri fotoğrafta varsa. D700'de bunu görmedim :) Öndeki kısayol tuşlarından birini spot metering'e ayarladım, çok absürd bi sahne ışıklandırması olunca da onu kullanıyorum. :)
  • TTL pozometrelerin yanılması cok olagandır. Her firmanın farklı bir yaklasımı yorumu var. Önemli olan bizim makinayı iyi tanıyıp hakim olmamız ve istedigimizi iyi anlatabilecek sekilde yonlendirmemizdir. D-SLR makinalar ayar konusunda oldukca esnekler. Her yönuyle mudahale etmek onemli. Calısmaya yada tarzınıza gore uymayan bire durum varsa istegimize gore uyarlamak yada yardımcı ekipman kullanmak mumkun sonucta.

TTL sistemler sonucta yansıyan ısıgı olcerler bu cok dogru bir sey degildir. Dogrusu pozometre ile objeyi besleyen ısıgı olcmek ve poz degerini alıp makinaya islemektir. En dogrusu budur. Pro kesim pozometresiz, yardımcı ısıksız, tripodsuz pek calısmaz. Ama amator kesim sartları kendine uydurmak yerine varolan sarttlara uymaya calısır ve cok dar bir alanda calısmaya calısır.

Zamanla sensorler, ısıgın olcumu, netleme sistemi, algoritmalar gelisiyor tabi. Denedigim makina 600D modeliydi. Gunesli guzel bir gunde balkondan dısarıyı farklı manzaralar alacak sekilde örnekler almıstım. 600D modelinde ısıgı fazla olan bolgeler hep patlamıstı hicbir detay bilgisi yoktu bembeyazdı. Ama K10D cıktılarında hic patlama yoktu. O patlayan bembeyaz olmus noktalardan ne yaparsanız yapın bir detay getiremezsiniz. Ama K10D verilerinde karanlık bolgeler acılınca yine detay veriyor. Sonucta bu 600D nin kusuru falan degil fabrikanın secimi bu yonde. Ben -1 stop dusuk pozlamaya ayarlarım olur biter.

Fotografcılık yada fotograf sanatı cok baska bir sey. Forumda bakınca hep donanım ustune yazılıyor. Temel agırlık bu yonde. Kompozisyon, ısık, kadraj vs vs bakın bakalım kac tane konu var. Cok azdır. Hep aynı sorular hangi makina , hangi objektif donanımda donanım. Tarihte cok ünlü olmus muthis kareler var. Cok degerliler. Baktıgınız zaman oyle cok keskin, cok muazzam renkler falanda yok. Sanki cep tel ile cekilmisler gibi. Simdiki makinalarımız objektiflerimiz o zamanınkilerden cok cok ustun ama bu yetmiyor iste. Fotografı degerli yapan cok farklı olgular. Cogumuz bunları gormuyor bilmiyor iyi donanıma sahip olunca olayın bittigini sanıyoruz. Biraz fotograf sanatını ogrenmeye kalkınca sıkılmaya baslıyor bırakıyoruz. Kurslarda durum hep aynıdır ilk baslarda katılım cok fazladır daha 2 ay olmadan yarısı yoktur, sonuna dogru artık tek tük bir avuc insan kalır. Bu kadar donanım pesine kosup ciddi paralar veriliyorsa biraz olsun layıgı ile yapmak lazım. Bilgi edinmek, tecrube sahibi olmak, emek vermek lazım. Rastgele calısmamak deklansore basarken biraz olsun kadraja, ısıga, kompozisyona dikkat etmek lazım. Olaya bu yonden bakınca buyuk kısım malesef bombos. Bırakın fotografcılık temellerini ogrenmeyi daha makinasının kitapcıgını okuma zahmetinde bulunmuyor. Makinasını tanımıyor, zayıf guclu yanlarını neler yapabilecegini bilmiyor. Kac kisi makinasına tamamen hakim, kac kisi objektifinin mtf tablosu merak edip bakmıs. Kendi eksiklerimizi gormemiz lazım. Hakkını vererek bilincli calısmak lazım. Paramız var diye alıp boynumuza takmakla olmuyor bu isler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.