Şimdi Ara

Peltieri soğutma hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    Akvaryumu soğutmak için bir sistem tasarlıyorum. Takıldığım bir nokta hakkında yardıma ihtiyacım var.
    Peltier için temel bilgi sıcak taraf ile soğuk tarafın arasındaki ısı farkı 50 derece sanırım. Yani sıcak tarafı 40 derecede tutarsak soğuk taraf -10 dereceye kadar soğur. Bunuda bir kap içindeki antifirize bağlarsak antifiriz içindeki spiral boru soğur ve içnden geçen suda soğur.
    Burada aklıma takılan en önemli kısım sıcak kısmı fan ile yeterli oranda soğutamamak.
    Soru;
    Peki diyelimki sistemde 1 peltier var. Sisteme 1 ek peltier daha eklesek. Soğutucu kısmını bakır boru (içide antifiriz dolu) ile hem o peltiere hemde sistemi soğutan peltierin sıcak kısmındaki bakır soğutucu yüzeye bağlasak başarısız bir döngümü oluşturmuş oluruz? Yoksa 2 peltierinde ısınan yüzeyinde bir başarı elde etmiş olurmuyuz?
    Teşekkürler.



  • başarısız olur çünkü peltierler ısı transfer ederken ek atık enerji oluştururlar. yani 60watt lık ısı taşımak için 100watt enerji harcar. yani sıcak yüzeyden soğutmanız gereken ısıl yük 160 derece olur tabi bu değerleri örnek olarak veriyorum. yani siz dediğiniz sistemi kurarken 1.peltiyerin soğuk yüzeyinden 60 watt ısı çektiniz. sıcak yüzeyde 160watt old.u diğer peltiyerin soğuk yüzeyini 1.peltiyerin sıcak yüzeyine bağladınız. 160wattın 60 ını çektiniz. ee geriye kalan 100 watt ne oldu ? işte o atılamayan fazlalık 100 watt sıcak yüzeyin daha çok ısınmasına sebep olup soğuk tarafında sıcaklığının yükselmesine neden oluyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.