Şimdi Ara

PC için su ve gaz soğutma olayındaki terleme riski ne derece doğru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdi.. benim bildiğim su soğutma yada gaz soğutmada riskli bir terleme nasıl oluşuyor?
    bu mantığı anlamaya çalışıyorum... yorumlarınız..

belki hepimiz fark etmişinizdir

örnek 1-
    musluktan akan su devamlı aktıkça ve ortamdaki havada sudan sıcak olduğu için musluk bataryası buğu yapar sonrada belli süre sonra görürsünüzki su damlacıkları terleme şeklinde kendini belli eder...

örnek-2
    dışarda kış aylarında soğukda dolaşan bir çok gözlük kullanan insan var ve kapalı bir mekana girdikleri zaman gözlük camları anında buharlanır

şimdi şunu anlatmaya çalışacağım..
    bilgisayarımızı kullanıyoruz ve belli süreden sonra kasanın içi olsun ve diğer ısınan işlemci ekran kartı vs vs olsun bunları su veya gaz ile soğuttuğumuz zaman ne olursa olsun buharlaşma yani terleme olmaması lazım diye biliyorum..
    çünkü demek istediğim şu olay >>> yukarda verdiğim 2 örnekte, yaptığımız işlemler tam tersi oluyor

terleme riski olması içinde PC nizin kasası ve içindeki ısınmıyor aksine parçalar çok soğuk çalışıyor diyelim ve siz bu kasayı ısıtmak istiyorsunuz ve kasa içindeki çalışan malzemeler ile birlikte sıcak ortama soktuğunuz zaman buharlaşma terleme riskinin bu şekilde oluşması gerekmezmi sizce ??
    yani: sıcak suyu veya gazı soğuk metale temas ettirdiğimiz zaman metal bu şekilde buharlaşır veya terler

ama soğuk suyu veya gazı sıcak metale temas ettirdiğimiz zaman kesinlikle terleme buharlaşma oluşmaz diye biliyorum
    bunları yukarda verdiğim mantıklı iki örneğe dayanarak söylüyorum ki yoksa acaba benmi yanlışım__????

• verdiğin ilk örnekte zaten sorunun cevabını vermişsin arkadaşım

ortam sıcak , su soğuk = batarya terler

cpu sıcak , su yada gaz soğuk = blok terler
  • kasa içi 35 derece civarındayken 5 derece su kullanalım. bloğun alt yüzeyi işlemci ile, rekorların bulunduğu üst yüzeyi ortam ile temasta. bloğun üst yüzeyi hem içinden geçen 5 derecelik sıvıyla, hem de 35 derecelik ortamla ilişkide olduğundan üst yüzey terler. yerçekimi sayesinde bu damlacıklar ya ekran kartının arka yüzeyine, yada anakartın üzerine doğru yol alır (facia senaryosu 1)

yada işlemci o kadar soğur ki , anakartın arka yüzeyine kadar yayılır bu soğukluk. anakartın arka yüzeyi de kasa içinde bulunduğunda damlacıklar anakartın arkasındaki işlemciye bakan kısımdan, pci slotlarının arkalarına kadar yol alır, buradaki tozlarla birleşerek iletken hale geçen (senaryo 2)

yeterli olmuştur sanırım

tşk...
  • peki beyler kasa içine soğuk hava versek. mesela tam işlemci fanının karşısındaki fan ile içeri soğuk hava üflesek nasıl olur? bu ısı ne kadar olmalı terleme olmaması için?

Orjinalden alıntı: avor

peki beyler kasa içine soğuk hava versek. mesela tam işlemci fanının karşısındaki fan ile içeri soğuk hava üflesek nasıl olur? bu ısı ne kadar olmalı terleme olmaması için?

ztn kasanın içinde içeriye hava veren fan varsa terleme olayı olmaz diye biliyorum

BU VATANI ASLA BÖLEMEZSİNİZ!
  • yalnız benim dedim normal bir soğutucu kullanılırken. yani ben şimdi bulabilirsem tt big typhoon alıcam. bunu taktıktan sonra işlemcinin tam karşısında bir fanım var kasada. bu fan boru ile soğuk hava taşırsam ve bu havayı big typhoona verirsem. o da soğutucuya verirse işlemci daha etkin soğutulacaktır diye düşünüyorum ? bu durumda ben kasa içine -5 derecelik hava yollarsam terleme olmaz mı yani ?
  • yine olur, sonuçta aynı sıcak havayı veriyoruz.. 35 derece olmasın da oda sıcaklığı olsun, çok birşey değişmez. ancak bloğun üzerine yüksek hızlı hava tutulursa bir nebze azalıyor terleme diye biliyorum, yorumunu da fizikten anlayan bir arkadaşımız yapsın

Orjinalden alıntı: StrangerXT
    yine olur, sonuçta aynı sıcak havayı veriyoruz.. 35 derece olmasın da oda sıcaklığı olsun, çok birşey değişmez. ancak bloğun üzerine yüksek hızlı hava tutulursa bir nebze azalıyor terleme diye biliyorum, yorumunu da fizikten anlayan bir arkadaşımız yapsın

Hayır, soğuk hava üflendiği takdirde terleme olmaz. Çünkü terleme zaten o havayı soğuttuğunuz yerde (klimada) olur. Yani hava, o sıcaklıkta tutamadığı nemini zaten klimada terleyerek üzerinden atar. Bu durumda bilgisayarın içine giren hava kuru olacağı için terlemeye sebep olamaz.

Ama kasanın içinde başka bir yöntemle üflediğimiz bu soğuk havadan daha soğuk bir komponent varsa (böyle birşeye zaten gerek yok), ya da kasa başka bir yerden sıcak hava alıyorsa yine terleme ihtimali doğacaktır.

edit: @StangerXT, mesajların atılma saatlerine bakınca senin cevabının @armageddon'a olduğunu farkettim. Ben de -5 C'deki havadan bahsederken niye "aynı sıcak hava" diyorsun diye merak etmiştim Bu durumda söylediğinde bir hata yok tabi ki. Ama yukardaki mesaj -5 C'lik hava konusunda cevap olması için bulunsun diyorum.

Havanın hızı artarsa terleme neden azalır sorusu konusunda hiç düşünmemiştim ama mantık yürütmeye çalışalım... Terleme dediğimiz olay, havanın içindeki nemi tutamayacağı bir sıcaklığa düştüğünde, üzerinde tutamadığı nemin yoğuşması olayıdır. Ve bu yoğuşma olayı çok kısa sürse bile bir miktar vakit alır. Bu durumda eğer siz bu bölgeye hızlı bir şekilde hava üflerseniz, daha su buharı tam olarak yoğuşup damlacıklar halinde soğuk yüzeye yapışmadan önce bölgeden uzaklaştırılır ve o bölgedeki terleme önlenir. Ve uzaklaştığı yer oda sıcaklığında başka bir bölge ise, burada o nemi tekrar üzerinde tutabilecek sıcaklığa gelir, dolayısıyla hiç yoğuşma olmaz.

Tahmin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 8 Nisan 2007; 12:58:20 >

Barbara Bush

• Arkadaşlar eğer yaltımı iyi yaparsanız hiçbir şey olmaz.
    Anakartın arkasını işlemcinin altına gelen kısmı hamur silgi ile kaplayın sonra ön tarafta işlemcinin yanlarını hamur silgi ile kaplayın.Hortumları klimalarda kullanılan hortumlardan yapın ve üzerine yalıtım malzemesini geçirin.Bloğu teflon bant yada elektrik bandı ile sarın böylece ne anakartın üzerine ne ekran kartına hiçbir yerde nem oluşmaz.
    mesela yaptığınız soğutma çok fazla performanslı ise ve -20 yerine cpu -30-35 oluyorsa izole ve terleme konusunda problem oluşur yapılacak soğutmayı minimum problemsiz halde günlük kullanıma göre tasarlamanız lazım gaz soğutma yapıcam diye sisteme abanıp 1/6komp yerine 1/2 komp kullanırsanız hiç bir problemin altından kalkamazssınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arbiter -- 9 Nisan 2007; 13:10:17 >
  • bu kadar terleme falan demişsin. Öncelikle saf su+ antifriz karışımından sonra zaten bildiğim kadarıyla su iletken olmuyor, ayrıca terleme olayı sonucunda ciddi bir miktar su çıkmıyor kaldı ki senin verdiğin örnek buzdolabından çıkma gibi burdaki maximum sıcaklık 60 dereceden 30 derece olacaktır buzdolabı gibi -10 dan 30 a olmayacak.

terleme olayında fazla su ortaya çıkmadığı konusunda hemfikiriz. su zaten başlı başına iletken değil, ancak ekran kartının üzerinde azıcık toz varsa suyu iletken yapmaya yeter de artar, ciddi miktarda su olmasına gerek yok , yarım damla su yeter
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.