Şimdi Ara

Pc'de oyun oynarken yaşanan kısa süreli donma sorunu için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar. 2-3 Gündür çare bulamadığım bir sorun ile karşı karşıyayım. Öncelikle pc'min özellikleri: 12th Gen Core i5-12400F (12cpu) - 2.50ghz - 16 gb ram - geforce rtx 3060ti - 1 adet sata hdd 1 adet ssd hdd .

Yaşadığım sorun temelde daha önce olmayan ufak donmalar ve atlamalar. İlk starcraft 2'de fark ettim. 2010 yılında çıktığı için hep en üst grafiklerde oynarım. Zira yeni bir oyun olmadığı içinde rahat çalıştırır rdr2'yi bile rahatça oynuyorum. Online oynadığım için ve oyunu iyi oynayan oyuncular gözleri yorulmaması için grafikleri kısarak oynadığını okudum ve grafikleri düşürdüm. Ardından ekran kartı sürücümü güncelledim. Herşey normal devam ederken 1-2 gün sonra oyunun orta ve düşük grafiklerde bile donma ve kasmalar olmaya başladı. Yani normalde ekranda az asker/ünite varken bile oluyor ki ben bu oyunu ultra grafiklerde ekran full askerken oynarken bile en ufak donma olmazdı. Lag olurdu online oynarken ama onun farkını anlayabiliyorum elbette. Burada böyle bekleme ve sekme oluyor.

Diğer oyunlarda test ettim elden ring ve gta5 rahatça çalıştı fakat arada ufak bir iki donma gene onlarda da fark ettim fakat emin değilim. Ama starcraft 2 oynarken çok bariz donmalar yaşıyorum. (online oynuyorum) Bu arada alt tab yaptığımda da eskiden çat çat geçiş yapan pcde fena ağırlaşmaya ve beklemeye başladı özellikle starcraftı açtığımda. Hard diskten şüphelenmeye başladım. Yaptıklarım şunlar

-Oyunu tekrar yükledim

-Oyunu farklı hdd'ye yükledim

-Ekran kartı driverlarını hem eski hem yeni olarak tekrar yükledim

-Antivirüsü taraması yaptım

-Belki antivirüs programı sebebiyle oluyor diye onu devre dışı bıraktım

-Tüm arka plandaki programları kapadım

-Görev yöneticisi çalıştırıp pcyi meşgül eden bir şey varmı diye baktım hepsini kapadım

-perfmon /report yaptım bir sorun bulamadım

-Hard diskte yer boşalttım gereksiz programları sildim (ikisinde de 250 gb fazla boş yer var)

-Windowsta kurtmaraya girip onarma dedim ve uzun süre yükledi tekrar reset attı pcye onarım gerçekleştirdim pcye

Bunların hiç biri çare olmadı. Daha önce ultrada güle oynaya oynadığım oyunda şimdi orta grafikte bile donma atlama yaşıyorum. Diğer tüm oyunları denemedim ama pcde'de her zaman olmasa da eskisine nazaran arada bir ağırlık var.

Sizce sebebi neler olabilir? Donanım ise hard disk mi ekran kartı mı cpu mu? Pc'nin ısınma sorunu olabilir ? Yazılımsal bir program öneriyor musunuz? Tüm öneri yardım ve ipuçlarınızı bekliyorum.

• benzer bir sorunu yakın zamanda yaşadım. Benim problemim win 10 dan 11 e geçerken güncelleme yöntemiyle geçmem sebebiyle sürücülerin çalışması idi. Temiz bir win 10 yükleyip kurtuldum. Tabi bundan önce bir çok test yaptım. İstersen bu testleri sende yap belki sorununa yardımcı olur. Hepsinden önce sisteminin sıcaklık değerlerini kontrol et. Sürücüler güncel mi onlara dikkat et.
    Sonra anakartın sürümünden BIOS güncel mi değil mi diye bak bunun için CMD yi yönetici olarak aç ve şu kodu yaz. wmic bios get smbiosbiosversion
    Çıkan sonucu anakartın resmi sitesinden karşılaştır. Güncel ise karışma. Sonrasında ramleri kontrol et ramlerde expo özelliği var mı yok mu bu kısımda önemli. Bunun için bilgisayarı yeniden başlat biosa gir ve orada ramlerle ilgili expo seçeneği olacak o açıksa kapat. Eğer bu da fark etmezse SSD yi test et. Bunun için öncelikle CrystalDiskInfo yazılımını indir disk sağlığını kontrol et orada iyi yada good yazması lazım. Burada da sıkıntı yoksa CrystalDiskMark uygulamasını indir ve diskin yazma okuma sınırlarını test et. Burada çıkan sonuçları ssd nin modeline göre karşılaştır. Kendi sitesinde zaten ssd nin vadettiği değerlerin çok altında olmaması lazım. Ekran kartının sürücüsünü kontrol et. Güncel olsada olmasa da son çare DDU ile güvenli modda sürücüyü sil ve normal modda yeniden temiz bir şekilde yükle.
    Ama şunu söyleyeyim menülerde gezerken dahi donma varsa en olası sebepler kasa içi sıcaklık değerlerinin kontrolsüz olması, kalitesiz ya da eskimiş psu kaynaklı güç dengesizlikleri, sürücülerin temiz bir şekilde yüklenmemesi, ramlerle ilgili problemler, ssd ile alakalı problemler. Windows un kendisinden kaynaklı sorunlar. İşletim sistemini donanımları detaylıca yazarsan daha detaylı bir inceleme yapabilirim. Ama yukarıda yazdıklarım da muhtemelen yardımcı olacaktır. Ramlerin expo değerini değiştirmeden önce ssd ve ekran kartı vs diğer sürücüleri sıcaklıkları kontrol et onun sıralamasını yanlış yazmışım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• V.Manstein V kullanıcısına yanıt
    Aşırı ısınmadan dolayı yapabilir fan temizliği ve kaliteli soğutucu kasa içi temizlik ayrıca ram düşük 32 GB rahatlatır Windows SSD de oyun HDD de ise oda takılma yapabilir

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • merhaba dostum kafama acayip takılan bir konu var bilgisayarımla ilgili şimdi sistemimden sana bahsedeyim ekranım casper excalibur 200 hz 1 ms yenileme hızına sahip ıps panel mönitör kasamın özellikleri şu şekilde :işlemci Intel(R) Core(TM) i5-7500 CPU @ 3.40GHz (3.41 GHz) sistem türü 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci takılı ram soğutmalı corsair 8+8 16 gb ekran kartı amd rx580 8 gb VRAM

8192 MB

GDDR5 2050 MHz çekirdek saati :Çekirdek Saati

1200 MHz 2 adet ssd var sistem bir ssd ye yüklü boyutları 120 gb ssd lerin birde harici hardisk var kasada toplam 6 adet rgbli fan var 2si kasa üstünde biri egzoz arkada 3 tanesi önde anakart Z270 GAMING M3 kasada güç kaynağı 650 w var the last of us part 2 oyununda özellikle aşırı arada donma oyundan atma ve hatalar aldım bazen ve bazı oyunlarda hep 81 -100-55- gibi fps ler alıyorum benim kasamda uygun olmayan birşey mi var acaba çok sinirimi bozuyor bu durum ben işlemciden şüpheleniyorum bugünde PC şimdi furmark yaptım tam ekranda yapınca donup kitleniyor sabah açayım dedim PC 1 saniye açılıp kapanıyor sorun nedir Allah aşkına

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yük altına girince ısınıyordur...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    SanDisk Ultra 3D NVMe (250 GB)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.