Şimdi Ara

Pavyondaki konsomatris ücretini ödeyen sendika

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sendikaları güçlendirmenin yolu, bazı sendikalardaki pisliklerin üzerini örtmek ve böylece pisliğe bulaşmaktan değil, pisliklerin üzerine üzerine gitmekten geçiyor.

    Sendikacılık tarihinin ilginç pisliklerinden biri, pavyondaki konsomatrisin ücretini sendikaya ödetme uygulamasıdır.

    “Bu kadar da olmaz” demeyin. Ben de önce öyle dedim; sonra bir sendikada daha neler neler olduğunu bir cd izleterek gösterdiler.

    ARTİST ŞAMPANYASI

    6 yıl kadar önce bir gün bir kişi ziyaretime geldi. Bana 6 tane faturanın fotokopisini gösterdi. Faturalar Türk-İş’e bağlı Çimse-İş Genel Merkezi adına kesilmişti. Faturalarda açıklama olarak duble rakı, meze, şarap yazıyordu. Üç faturada da “artist şampanyası” açıklaması vardı.

    Pavyondaki konsomatris ücretini ödeyen sendika


    Ben, doğal olarak, saf saf “artist şampanyası”nın ne olduğunu sordum.

    Faturaları getiren kişi benim cehaletimi yüzüme vurmasa da, hafif bir tebessümle, bunların bir hizmet karşılığı olduğunu anlattı. Meğer, “artist şampanyası” gazino, bar ve pavyon gibi eğlence yerlerinde “konsomatris” olarak çalışan bayanların, eğlence yerine gelen erkeklerle sohbet ettikleri sırada içtikleri içkiymiş; yani konsomasyon ücretiymiş.

    Sendikacıları epeyce yakından tanıyan biri olarak, bir sendikacının böyle bir fatura alacak ve ardından bunu sendikasına ödettirecek kadar pervasız olamayacağını düşündüm. Önce faturaları getiren kişiden kuşkulandım; beni bir oyuna getirme olasılığını hesap ettim. Sendikacılar çok kurnaz kişilerdir. Karda yürür izlerini belli etmezler. Pavyona gitse ve bunu sendikaya yüklese bile, başka bir lokantadan “yemek bedeli” yazılı bir fatura alır.

    FATURALAR GERÇEK

    Yaş tahtaya basmamak için, faturaları kesen Maksim Gazinosu’nun Küçükesat’taki yerine gittim. Yetkililerle görüştüm. Sağolsunlar, çok nazik davrandılar; çay ikram ettiler; benim cehaletimle dalga geçmediler. Gazinonun yetkilileri, faturanın kendi işletmelerine ait olduğunu doğruladılar. Niçin rakı, şarap, meze gibi açıklamalar yapıldığını sordum. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında faturaların böyle yazılması gerektiğini söylediler.

    Pavyondaki konsomatris ücretini ödeyen sendika


    Sendikanın fatura tarihindeki genel başkanını ziyaret edip faturaları sordum. Önce, şaşkınlık içinde, bunları nereden bulduğumu sordu. Sonra da, sendikadaki bir görevlinin o pavyonda dostu olduğunu, bu harcamaları onun yaptığını, kendisinin de bilmeden faturaları onayladığını söyledi. Günahı boynuna.

    Yine ikna olmadım. Sendikanın şimdiki genel başkanını ziyaret ettim. Ziyaret nedenini önceden belirtmiştim. Ben faturaları gösterince, hemen bir dosya çıkarttı ve “onlar ne ki, bir tomar da burada var” dedi.

    Pavyondaki konsomatris ücretini ödeyen sendika


    Sonra bana bir cd izletti. Görüntüde sendikanın bir şubesinin genel kurulunda beyaz bir tahtırevan ile getirilen bir bayan şarkıcının gösterisi, daha sonraki yemekte dört dansözün dansları ve sendikanın bir eğitim seminerinde de galiba yabancı bayan artistlerin erotik gösterisi vardı. Bunları sırayla izlerken şaşkınlıkla “yok yahu, bu kadarı da olmaz” dediğimde, gülüyor ve “daha neler var neler” diyordu.

    Cd’yi vermesini istedim. Vermedi; görüntüde bir kamu görevlisi de varmış. Ancak ben bu cd’yi bir başka yerden buldum. Arşivimde duruyor.

    Hani, “hayatımı yazsam roman olur” derler ya. Elimde belgeleri de bulunan bazı olayları yazsam, gerçekten trajikomik bir roman olur.

    https://www.aydinlik.com.tr/pavyondaki-konsomatris-ucretini-odeyen-sendika-yildirim-koc-kose-yazilari-ekim-2017







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.