Patriot Viper Venom İyimidir?

-
-
RAMin markasinin ne oldugunun hiçbir onemi yoktur. Icindeki cipler ne ona bakacaksin. Herhangi bir RAM kitinde stability sorunu olması cok dusuk bir ihtimal bu arada. Ucuzsa yuksek frekans ve/ya siki timinglerle calisabilen cipler de degildir zaten. Bu isin bir de pcb sekli ayagi var tabii.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
6000mt/s cl30 olan modelinde sk hynix modül var, piyasadaki en iyi modül. Ne gibi stabilite sorunları yaşanıyormuş? Arkadaşıma da aldık sorunsuz çalııyor. Çekinmeden alınır.
-
Ben hiç dikkat etmiyorum böyle şeylere. Yani faydası mutlaka vardır uyumluluğu garantiliyordur ama biraz da pazarlama hilesi gibi geliyor. Hatta frekansı farklı ramleri bile sisteme takınca zaten BIOS orta yolu bulur. Ikisini de belli bir frekansa düşürüp çalıştırır.
Fakat kit olsun falan aynı üretim bandından çıksın falan bunlar pazarlama hilesi gibi. Bende eskiden RAM'i upgrade edilebilen bir iMac vardı, bana 2 x 2 GB RAM ile birlikte gelmişti. Cihazın içinde 4 ram slotu vardı. Birlikte gelen RAM Elpida markaydı. Gittim, kafama göre 4 GB Kingston RAM aldım, bunların yanına ekledim ve canavar gibi çalıştı yıllarca. Hiçbir stabilite ve performans problemi yaşamadım.
Bir de biraz alakasız bir konu yazayım, bunun RAM ile ilgisi yok ama termal macunlarla da milleti iyi kazıklıyorlar. Yok şunun iletkenliği bu kadar, onun iletkenliği şu kadar falan filan. Elektronik devreler için kullanılan, islemci için olmayan, kavanoz şeklinde satılan, üzerinde "Silicone Thermal Compound" yazan macunları yıllarca hem CPU'da hem GPU'da sorunsuz kullandığımı bilirim. Simdi bunu T***pat ve Reddit'e yazsak linc yeriz ama milleti güzel kazıklıyorlar millet de kazıklanmaya uygun "kazıkla beni, tokatla beni" diyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 8 Mayıs 2025; 9:2:29 >
-
Silicone Thermal Compound dediğiniz şey zaten termal macun hocam. Isı iletimi sağlayan silikon karışım(yani elektrik geçirmeyen) Bu karışımın da ısı iletim başarısına göre fiyatlanması gayet doğal. Global büyüklükte bir kimya şirketinin ithalat kısmındayım ısı iletimi sağlayan karışım macun veya katı silikon ürünleri görüyorum bildiğimiz termal macun-termal pad aslında. Aynı şeyi savunup söyleyip kızıyorsunuz
-
Termal macun ama Arctic MX gibi, Zalman gibi, kryonaut gibi artistik macun değil. Böyle 15 - 20 gramlık kavanozlarda satılıyor ve özellikle PC piyasasına yönelik ürün değil. Bunlar genellikle Elektronik tamiri, ısı emici modül montajı gibi alanlarda kullanılıyor. Rengi genellikle böyle beyaz olur. Bunları elektronik dükkanlarından çok ucuza ve çok miktarda alabiliyoruz. 500 tane CPU ve GPU'yu macunlar.
PC piyasasına satılan 1 gramlık şırınga ürünler ise böyle olur ve 1 gramı çok daha pahalıdır.
Iste burada termal macunla milleti kazıklıyorlar deme sebebim bu. Bu ikisi de aynı görevi görüyor ve performans farkı yok. Benim gözlemlerime göre birkaç derece bile oynamıyor. Değerli Apple cihazlarımda bile resimdeki kavanoza benzer ürün kullandım ve yıllarca sorun yaşamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 8 Mayıs 2025; 11:28:27 >
-
10 senedir falan RAM overclockluyorum, o kadar onemli ki cipler. Yan yana kesilmemis cipleri birlikte kullandiginda bile bellek kontrolorun rezalet ikincil ucuncul.timinglerle calismak zorunda kaliyor. Acayip.pefformans kaybediyorsun. Iki farklı 3200 C14 kiti (bütün 3200 C14 kitler Samsung b-die'dir) 1 milisaniye tRFC ile ciatirabilmistim mesela ki dusuk tRFC sadece b-die ile basarabildigin bir sey, tRRDler ve tFAW ile birlikte en onemli timingler (tCL degil en onemli timing). Şu an mesela tRFC 250ns 3733 MT/saniyede, b-die harici ciple yapamazsin bunu.
Aynı gorevi görüyorlar fakat ayni niteliklere sahip degiller. Beyaz olanda yanlış hatirlamiyorsam sadece ZnO var. Beyaz olanlar termal siklus ile disari itilmeye daha az teşne ama daha dusuk performansli. MX-4 gercekten iyi bir macun fakat ciplak silikon surmeye uygun degil bu punlmp-out effect yuzunden. Likit metal de var bende daha once cok kullandim ama PTM7950 diye bir sey cikti mesela neredeyse likit metal kadar iyi, iletken degil, amalgamated olmuyor, pump-out effect yok.
Yani ama bunlar gerçek hayat kullanımında hissedilir fark yaratıyor mu? Yoksa sadece benchmarklarda mı görüyorsun bu rezaleti? Örneğin ben karma karışık belleklerle, günlük kullanımda bir fark hissetmiyorum. Bunlar genellikle AMD Ryzen bilgisayarlarda oyun performansı açısından anlam ifade eder.
-
Oyunlarda stutter olarak goruyorsun. Intelde de ayni sekilde calisiyor. Oyunlar kadar donanım kullanan yazilimlarda da gorursun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 8 Mayıs 2025; 13:21:38 >
Benim bildiğim ve aklımda kalan kadarıyla, AMD islemcilerde chipletler olur. Bu chipletler bir araya geliyor ve tüm islemciyi oluşturuyorlar. Infinity Fabric diye bir şey var, bu chipletleri birbirine bağlıyor ve bu da bir şekilde sistem belleği frekansıyla ilgili.
Yani daha hızlı RAM, Infinity Fabric'in daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Bu yüzden AMD islemcide bellek saati, Intel'den daha önemli bir şey. O yüzden AMD Ryzen işlemciden bahsettim.
Intel işlemcilerde ise genellikle monolitik yapı kullanılıyor her şey tek bir çip üzerinde. Bu bellek hızını biraz daha az önemli hale getiriyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 8 Mayıs 2025; 13:40:25 > -
Yani öyle ama derece pek fark etmiyor. En son ZALMAN macun aldım. O da Vatan'da o var diye. Benim macun 5 senede tamamen kuruyup etkisiz hale gelmiş, Zalman ile macunladıktan sonra sorun çözüldü kuruyan macun Intel stok macundu. Intel stok macun daha erken kurur diyebilir misin?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 8 Mayıs 2025; 14:3:14 > -
Patriot Viper Venom serisinde soğutma bloğunun(heatsink) montajının sağlam olmadığını, sanki çıkacak gibi hareket ettiğini yazanlar vardı.
Fiyatı dolayısıyla tercih edilebilir bir ürün.
Yakın fiyatlara üst seri olan Patriot Viper Xtreme 5 var.
Patriot Viper Xtreme 5 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVX532G60C30K DDR5 Ram
Patriot Viper Xtreme 5 32 GB (2x16) 6400 MHz CL32 PVX532G64C32K DDR5 Ram
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Stok macunlar dusuk perfirmansli fakat uzun omurludur. 5 sene termal macun icin uzun bir omur. Kuruyunca etkisiz hale gelmek zorunda da degil bu arada. O beyaz macunun kiymetini anlamıyor mesela insanlar. Farklı senaryolara farkli macunlar gerekli. Biraz karisik olacak ama anlatayim:
Şimdi elimizde işi kaynağı var, silikon. Bunun uzerinde IHS olabilir de olmayabilir de. Masaustu islemcilerinde olur, laptop islemcilerinde tipik olarak olmaz, ekran kartlarinda tipik olarak olmaz (Fermi Nvidialarda vardi ama mesela, yakin zamanda bir acceleratorda da kullanmislardi diye hatirliyorum). IHS varsa da yoksa da herhangi bir X TDPsi icin die size (zar alani, mm^2 cinsinden) kuculdukce termal arayuz materyalinin termal iletkenligi (W/mK cinsinden) yukselmelidir ki isi uzaklastirilabilsin ve sicaklik belirli bir degerin altinda tutulabilsin. TDPye gore soyluyorum aslinda tam olarak doğru degil bu çünkü TDP sicaklik olarak ifade edilen bir deger olduğu için ayni TDPye sahip iki farklı parca cok farklı miktarlarda isi uretiyor olabilir ama bu sekilde anlatmak daha kolay. Intel 7700K delidlemistim ben mesela, likit metal surmustum (Ga In ve sanirim Ag alasimi) çünkü Intel'in kullandığı beyaz renkli macun cipin urettigi isiyi yeterince hizli tasiyamiyordu. 1080 ti vardi bir de ona da surmustum 10 derece inmisti sicaklik. Ama burada onemli noktalar var:
-7700K kucuk bir çip. Mesela buyuk bir cip olup ayni miktarda isiyi uretiyor olsaydi (Kalori cinsinden) Intel'in kullandığı termal arayuz materyali yeterli olabilirdi çünkü mm^2 basina dusen isi miktari azalacakti. Tabii burada cipin her yerinin ayni sekilde isinmiyor olması gibi bir sorun da var ama su an onu gozardi edebiliriz.
-1080 ti cok buyuk bir cip fakat cok yuksek miktarda isi uretiyor ve likit metalle daha soguk calisabilmis olması o kartta da darbogazin termal arayuz materyalinde olduğunu gosteriyor.
-IHS varsa cipin uzerinde likit metal kullanmanin hiçbir manası yok çünkü darboğaz IHS ve die arasindaki termal arayuz materyalinde. Cip In ile lehimlenmis bile olsa IHSe likit metalin isi iletkenligi daha yüksek oldugu icin darboğaz In lehimde.
Intel peki neden yetersiz beyaz macun kullandi?
Çünkü yeterli macun belirli bir sayida termal siklustan sonra zar ve IHS arasindan diaari cikacak. MX4 mesela bu yuzden benim asla die uzerine surmeyecegim bir macun, denedim, ekran kartinda 3 ay dayaniyor en fazla sonra sicakliklar yükseliyor. Ama mesela Noctua NT-H1 gibi yogun bir macun bu etkiye daha az tesne. Ne kadar zor suruyorsan macun o kadar iyi, yani genellikle. Likit metalde bu yok ama icerisindeki Ga diger metallerle amalgamize oluyor. Ni kapli Cu en iyi heatsink bu uygulama icin ama cok yavas da olsa onunla da amalgamize oluyor. Al heatsinke asla surulemez tabii, onu 20 dakikada falan delik desik eder. Bir de elektrik iletiyor. Kullanacaksan cevredeki SMD kapssitorleri direncleri falan bir seyle kaplaman lazim (ben oje kullaniyordum). Mümkün oldugunca az kullanarak bütün silikon yuzeyine ve IHS üzerindeki aksine yayman lazim. Az kullanmanin sebebi akma riski. Cok kullanman gerekmiyor zaten daha iyi iletsin diye.
Mesela AS-5 diye bir macun vardi 15 sene önce falan en iyi macundu. Asil amacı gemiler gibi surdukten sonra 10 sene falan geri donup bakmayacagin yerler bu meretin. Termal iletkenligi pek iyi degil ama omru cok uzun.
Grafen ped yaptilar, Thermal Grizzly'de var mesela. Performansi likit metalle kafa kafaya. Sonsuza kadar tekrar tekrar kullanilabilir hiçbir yere de yapismiyor. Ama dunya uzerinde oda sicakliginda daha iyi hiçbir elektrik iletkeni yok. Kucuk parcalari kopabiliyor ve kopunca gidecegi yer cevredeki SMD komponentlerin aralari.
Ama artik PTM7950 var. Neredeyse likit metal performansinda, elektrik iletkenligi yok, pump-out effect yok. Ucaklar ve gemiler icin uretmis Honeywell bunu. Iki 3090a, 2 A4000e uyguladim. Performansi dusmuyor. IHS uzerine uygulamanin hiçbir manası yok gene islemciye termal macun surulecek ama laptop islemcisi, ekran kartı gibi doğrudan die uzerine uygulamalarda artik baska hiçbir sey kullanmam ben.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Butun islemciler icin bellek band genisligi ve bellek gecikmesi farkli durumlarda farkli derecelerde onemlidir. Simdi 5800X3D kullaniyorum ben. Topoloji soyle:
CCD (aslinda bir de CCX var ama bu islemci icin CCX+CCD denebilir, burada cekirdekler, her cekirdegin L1, L2 onbellegi var ve butun cekirdeklerin paylastigi bir L3 onbellegi var L3 bu spesifik islemci icin biraz daha karisik ama su an bunun onemi yok), ardindan IO die var, sonrasinda da L4 onbellegi var, yani RAM. L4 onbellegi ile islemci arasindaki throughput IF clock ile sinirli. Infinity fabric denen bu interconnect aslinda her seyi birbirine bagliyor ama burada biz RAMi islemciye baglamasi uzerinde duruyoruz. Ben mesela 1866 MHz yapabiliyorum stabilite kaybetmeden. 2000 de mumkun gibi ama cok bu IO diein gerilimleri cok hassas ve cok degisik calistigi ve yeni ikincil ve ucuncul timigleri belirlemek icin en az 6 ay ugrasmam gerekecegi icin ugrasmiyorum.
Sana prime95 uzerinden anlatayim simdi bu isin nasil oldugunu:
P95 buyuk asal sayilari hesaplamak icin yazilmis bir uygulama fakat stres testi olarak kullanilmakta. FFT buyuklugunu degistirerek darbogazi islemci ve 4 seviye onbellek arasinda oynatabiliyoruz. Kullanmasini bildigin zaman daha iyi bir stres testi yok. Genel olarak FFT boyutu buyudukce darbogaz L4e dogru kayiyor. Kucuk FFT boyutlarinda mesela darbogaz islemcide. Simdi islemcin ne marka olursa olsun UEFIni ac, RAMi JEDEC frekansina cek, XMP veya elle yapilmis OC varsa iptal et yani. Su anki ayarlarini kaydedip UEFIni resetleyebilrisin de. P95i ac, kucuk FFT boyutlarinda calistir (en kucuk degil). Darbogaz burada islemcinde, yani islemci icin en iyi senaryo bu. 20 dakika falan calissin, ulasabildigin en yuksek sicakligi ve okuyabildigin en yuksek guc tuketimini kaydet (guc tuketimini yanlis okuyor olabilir bu arada, yani zaten hicbir zaman cok isabetli okuyamaz da cogunlukla sacma sapan degerler gosteriyor nereden okudugu mesela cok onemli bu degeri). Sonra UEFIni acip XMP aktive et, ayni seyi yap. Islemcinin daha cok isindigini (ve anakartin sacmalamiyorsa muhtemelen daha cok guc cektigini) goreceksin. Cunku sen bellege bagimliligi minimize ettigin halde halen L4 bellekte darbogazin vardi. Tabii mesela benimki kadar L3 onbellegi olan bir islemcide fark etmeyecektir. FFT boyutunu buyuttukce bu testte gordugun sicaklik deltasi buyuyecektir cunku bottleneck L4e dogru kayar. Performans bir yerde sinirlanmak zorunda tabii yoksa sonsuz performans olur. Bellek hizini artirarak elde edecegin performans giderek azalacaktir ama mesela daha iyi bir islemci artna hizla elde edilen band genisligini kullanabilir ve dolayisiyla o islemci icin faydanin azlamaya baslayacagi hiz daha yuksek olur. AMD ZEN 3 icin 3800MT/s'den sonrasini elde etmek zor mesela ama 4000de falan hala fayda gorebiliyorsun. Ama mesela Broadwell-e islemci uzerinde DDR4 4000 calistirsan bile (ki calistiramazsin bellek kontrolorleri rezalet onlarin DDR4un basi o islemciler) faydasini gormezsin. Tabii timing mevzuu var bir de girmeyecegim oraya cikamayiz...
-
Honeywellse lutfen bana PTM7950 gonder:)
-
Evet, kuruyunca mutlaka özelliğini kaybetmez ama bu hem kurumuş, hem de özelliğini kaybetmiş.
Stok soğutucu CPU idle, 59 derece, yükte 100 dereceye kadar çıkıyordu ve işlemci kendini yavaşlatıyordu. Zalman sürdükten sonra, stok soğutucu ile idle 39-40 derece, yükte 70'i geçmiyor.
5 sene uzun gibi görünse de, bu mevzu belki de geçen yıl, belki de ondan önceki yıl olmuştur. İşlemci sıcaklığı takip etmiyordum çünkü PC'ye yüklenecek bir şey yapmıyordum. Geçenlerde uzun süreden sonra bir oyun oynayayım dedim, CPU ısısının coştuğunu Afterburner'da fark ettim. Şimdi aynı oyunda sıcaklık 70'i geçmiyor. Yani belki de macun daha öncesinden devre dışı kaldı.
Bu süre bana biraz kısa geldi çünkü bu bilgisayarı 2020 yılında topladım ve o zamandan beri kullanıyorum. Ancak iMac cihazı bundan bile uzun süre kullandım. Apple destek vermemeye başlayıp bunu obsolete model olarak listeledi, yeni MacOS vermemeye başladı, kullanmayı o zaman bıraktım. Galiba yedinci senesindeydi ve üzerindeki termal macunun kesinlikle hiçbir sorun çıkarttığına şahit olmadım. O cihazda CPU ısınınca zaten fanlar coşuyor, sesinden anında anlardım.
iMac cihazda belki de özelliğini daha geç kaybeden bir macun kullanmış olabilirler şeklinde düşündüm. Ondaki işlemci Intel i5 işlemciydi.
Ayrıca uzun süre kullandığım bir AMD Phenom PC de vardı, onu da yaklaşık 7 yıl gibi kullandım. Onun da üzerinde AMD stok soğutucu vardı. En son emekli olmak yerine TV PC'si olarak hizmet ediyordu. Şu an parçalarına ayrılmış ve depoya atılmış durumda. Neyse, o cihazda da böyle bir sorun yaşamadım.
Bu yüzden Intel soğutucuların stok macununun birkaç senede sorun çıkarttığı izlenimine kapıldım. Yani bu durum beklemediğim bir şeydi demek istiyorum.
-
Bu ZALMAN ZM-STC8'i sert bir kağıtla bile süremedim parmağımla ancak yayılıyor. Bu macunu fazla kullanan ve yorum yapan yok MX 4 satın alacaktım ama t**tik zamanında bana sıfır kasa diye tozlu kullanılmış kasa ittirdiğinden onlara karşı bir uyuz kapma durumum var sıfır kasa satın alıyorum ve outlet gönderiyorlar böyle bir duruma hiçbir sitede denk gelmedim, başka yerlerde de fake olur diye tercih etmedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 8 Mayıs 2025; 16:51:30 > -
Honeywellden aluminyum-magnezyum nitrat alıyoruz sadece, imkan olsa keşke hocam canınız sağolsun :)
-
:)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- sodımm ram nedir
- ram cl değeri öğrenme
- windows 7 hızlandırma
- memory management hatası
- ram cache 3
- telefonda ram ne işe yarar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X