Şimdi Ara

PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.042
Cevap
47
Favori
280.725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 18 EYLÜL YENİ LİG, YENİ SİSTEM, HEIST

    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)


    Steam Linki (%93 oranında beğeni):https://store.steampowered.com/app/238960 (Oyun steam de daha geç ve yavaş güncellenir.Oyunu kendi sitesinden oynamanızı öneririm)
    _______________________________________________________


    ''BoBaFeTT'' e teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Sorularınızı bu başlık altında bu mesajı alıntılamadan sorun cevaplarım ve ilk mesaja eklerim.

    Oyunun ana sitesi:http://www.pathofexile.com/

    Heist fragmanı ve açıklaması



    Heist ligi ile gelen güncelleme notları

    ---

    Heist ligi gemler 20/20

    ---

    Heist ligindeki challenge ödülleri

    ---

    Oyunun şu anki pasif yetenek ağacıhttps://www.pathofexile.com/passive-skill-tree

    Oyundaki diğer oyuncuların sattığı eşyalar içinden arama yapabileceğiniz https://poe.trade/
    Alternatif olarak oyun sitesinin üzerinden de eşya araması yapabilirsinizhttps://www.pathofexile.com/trade/search

    Oyunda eşyanıza ne kadar fiyat biçmeniz gerektiğini anlamanızı kolaylaştıran ve hızlandıran PoE Trade Macro (Adında macro geçtiğine bakmayın rahatça kullanabilirsiniz.)https://github.com/POE-TradeMacro/POE-TradeMacro/releases/tag/v2.15.7

    Bu makronun çalışması için gerekli tuş ayarlama programıhttps://www.autohotkey.com/

    Lig Mekaniği: Soygun mekaniği

    Oyunun başından sonuna bütün bölümlerini videoya aldım, bölümlerin birinde takılan varsa izleyebilir.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AccUssEdGR -- 2 Eylül 2020; 9:48:54 >



  • İşin üzücü yanı eğer PoE hiç var olmasaydı adamların biz bu piyasada tekiz nasılsa oyuncular bize muhtaçlar düşüncesi hala var olacaktı. Ama dünden sonra eminim onlarda bazı şeyleri değiştirmek zorunda kalacaklar. Çünkü artık oyuncular bilinçlendiler. Ciddi anlamda uzun süre bağış ile resmen hayatta kalmaya çalışan bir şirket eğer oyuna 13 haftada bir büyük bir içerik ekleyebiliyorsa Blizzard gibi dev bir şirketin yaptığı her hamlenin milletin cüzdanına göz dikiyor olması asla kabul edilemez. D4 ne kadar iyi gelirse gelsin bu saatten sonra eğer ücretsiz olmazsa sıkıntı büyük.

    Ayrıca dün izliyorum sunumları... Büyük beklenti içerisindeyim heyecanlıyım. Chris çıkmış anlatıyor. Adamı izlerken bendeki heyecanı o adamın vücut dilinde görebiliyorum. Adamın samimi olduğu bu işten keyif aldığı ortada. Bu benim için çok önemli bir şey. Elbette bu adamların da para kazanmaları lazım. Ama bu adamlara giden her paranın hakkını vermeye çalıştıklarını yaptıkları işten görebiliyorum. Öyle cebe atmıyorlar. Sürekli oyunculara yeni bir deneyim sunmaya çalışıyorlar. Geri bildirimleri dikkate alıyorlar. PoE mükemmel bir oyun mu? Hayır değil. Eksiklikleri var. Ama adamların eksiklikleri gidermeye çalıştığını görebiliyorum. Belki başka oyun türlerinde GGG gibi yaptığı işte samimi başka şirketler de vardır. Ama 2019 yılında GGG cidden bu oyun türünü oynayan bizler için büyük şans.

    Ben sana tahminimi söyleyeyim mi? Bence oyuncu sayısı daha da düşecek.


    Bundan bir kaç sene önceydi. Yanılmıyorsam Delve ligi öncesinde bir zaman dilimi. Havoc, Zizaran, Nugiyen falan klasik bir oturuşta 30 40 saat yayında oyun oynayan adamlar bu 15 günlük liglerden birinde oynarken her biri 2şer 3er karakteri 100e kastılar. Daha sonraki ligte GGG 95 seviye ve üzerindeki seviyelerde istenilen exp miktarını arttırmıştı. O gün bugündür sürekli oyunu yavaşlatalım falan diyorlar. Günde 2 saat oynayan adam ile bir oturuşta 30 saat oynayan adam aynı oyunu oynamıyor zaten. GGG 30 saat oynayan adama bakıyor. 2 saat oynayan adam nasıl oynasın bu oyunu? Banane ulan 30 saat oynayan adam hızlı oynuyorsa? Benim sorunum mu bu? Neden o herifin gelişmesi benim oyunuma yansısın? Şu an 2 saat oynayan birisi dışarıdan yardım almadan 3 aylık lig süresi içerisinde bir karakter kasıp 100 yapabilir mi? Ben pek emin değilim. Eskiden yapılabiliyordu bu.


    Nerede güzel eğlenceli bir skill popüler oldu anında nerf. Direk öldürün. Arc gitti, Bv gitti, RF gitti, Winter Orb'u patates etmişlerdi sonradan ne yaptılar bilmiyorum. Skiller yetmedi treeyi değiştirdiler. O yetmedi ascendancy sınıfları değişti. O yetmedi unique eşyalar değişti. Bir şeyi değiştirince aynı anda zincirleme şekilde onun kullanımda olduğu skiller op ya da çöp oluyor. Ya benim bildiğim bu oyunda ne kadar çok insanların oynayabileceği tarzda farklı skill türü ve build çeşitliliği olursa oyun o kadar oynamaya elverişli olur. Ama bunlar ne yapıyor? Her şey nerfleyip milleti kendi istedikleri şeyleri oynatmaya yöneltiyorlar. Sonra ortaya saçma sapan bir şey çıkıyor. Ben neden tank karakter oynamak zorunda kalayım? Neden keyif almadığım skili oynayayım ya?


    Content var güya bir sürü oyunda. Diyor ki sana bunlara gir. E ben belki hiçbirine girmek istemiyorum. Sadece lig içeriğine bakıcam. Ama diyor yok hepsine gir. Girmezsen ne olur? Girmezsen bir b*k düşüremezsin. Neden? Çünkü droplar kısık. Neden kısık? Çünkü bir sürü content var droplar açık olursa çok fazla şey düşer. Kardeşim currency düşmesi kötü bir şey mi? Legion'da her girdiğimizde 1-2 tane ex düşüyordu. Millet ayıla bayıla oynadı bu ligi. Çünkü bir şeyler düşünce insanlar zevk alıyor. Piyasa ne olursa olsun adamın gözü doyuyordu. Betrayal neden en iyi ligti? Çünkü Betrayal'de seviye kasmak basitti. Millet lig bitene kadar oynadı o ligi. Çünkü 100 olup olup yeni hesap açıyorlardı. Online yüksek olması için böyle örnekler varken bu oyun neden yavaşlatılmak istenebilir? Mevcut durumdan mutlu birileri var mı? Son güncellemelerden yayıncılar da mutlu değil zaten. Kim oyunun yavaşlamasını ister? Kim oyunda bir şeylerin drobunun kısık olmasını ister? Tabi ki currency satışı yapan adamlar ister bunu. Ligte kalan oyuncuların bir kısmı satış yapmaya çalışanlar diğer kısmı da alış yapanlar. Arada çok az normal oyuncu oynuyordur şu ligi. Burada zamanında konular açılırdı. Konuları şikayet ettirip kapattırmışlığım oldu. Birileri geldi firmayı suçladı satış yapıyorlar diye. Bunun savunmasını da yaptım. Ama bundan artık eminim yani. Bilinçli şekilde bir oyunu giderek zorlaştırıyorlar. Demek ki bu işin arkasında başka menfaatleri var. Bu saatten sonra Chris gelip beni ikna edemez harici sitelerden currency satmadıklarına dair. Ama ne oldu oyuncu sayısı çakıldı. Çakılınca açıklama yapmak şirin gözükmek zorunda kaldılar. Neymiş zor isteyenler de varmış. O isteyenler için ayrı mod açıcaklarmış. Lan bırak kimi kandırıyorsun sen? Oyunu giderek zorlaştır. Hardcore'da millet ölüp dursun diye 40 takla at. Sonra oyuncu isteğiymiş bu. Hadi ya. Ulan kaç senedir trade sisteminden şikayet ediyoruz bir düzeltmediniz. 20 senelik mmorpglerde pazar kurma falan var. Ama bu oyunda pazar kuramıyorsun. Sen önce bu isteğini gerçekleştir oyuncuların sonra zorlaştırırsın oyunu.


    Onu geçtim. Bu oyunun optimizasyon asla süper olmadı. Ama en azından eskiden düşük sistemle de oynanabilirdi. Kalkıp PoE 2 duyurdular. Dediler düşük sistemle de oynanacak. İyi dedik güzel. E bir güncelleme yapıyorlar oraya gelene kadar. Yok su şöyle oldu yok çimen böyle oldu. Ulan güncelleme gele gele 10 fpse düştü oyun. Bakıyorsun oyuna League of Legends'tan farksız grafik. LoL fps 100 PoE fps 10. Hayır karakterine bakıyorsun kozmetik yokken yine çöp. 10 sene önceki haliyle aynı karakter. Nerede senin düşük sistem dostu olman? Hadi düşük sistem şeyi değilim desen grafik olarak ekstra bir şey de sunmuyorsun bana? Daha yazarım ama yazmak istemiyorum. Çok doluyum.


    Ama en başta söylediğim gibi bence oyuncu sayısı daha da düşecek. Diablo her türlü kendini sattırır. Her türlü de oyuncu bulur. Buradan da oyuncu çalar. Millet tatmin olursa da ki bence olacaklar Diablo 4 gelince de PoE 2 falan kurtarmaz. Millet Diablo'dan devam eder. GGG bunu hak etti mi? Evet hak ettiler.

    PoE 2 için daha çok reklam amaçlı yapılan bir isim değişikliği demek mümkün. Aslında sürüm güncellemesi. Ama büyük bir güncelleme. Şu an oyun 3.21 sürümünde. PoE 2 dediğimiz oyun ise aynı oyunun 4.0 sürümünün başlangıcı olacak. Elbette bazı mekanikleri değiştiriyorlar ve bu değişiklikler oynanışı büyük ölçüde değiştirebilir. Ama genel mantık değişmeyecek. Oynadığımız oyunun daha geniş kapsamlı daha iyi grafikli ve muhtemelen atmosferi daha tatmin edici hali olacak. Şimdi başlamak oyundaki mekanikleri öğrenmek adına bir avantaj. Çünkü ilk kez oynayacak birisinin bütün mekanikleri çözmesi aylar alabilir. Benim tavsiyem PoE 2 beklememek...


    Bu ayın 28'inde ExileCon var orada PoE 2 ile ilgili daha fazla bilgi verilecek. Şimdi normal ligde bir hesap açıp mevcut hikayeyi bitirmeye çalışırken belirli şeyleri çözersiniz ve yeni lig 18 Ağustos dendi ama kesin olmadığı söylendi o tarih geldiğinde ise o lige sıfırdan başlarsınız. Bundan sonrası benim tahminim elbette ExileCon geldiğinde kesin tarihler açıklanır ancak 18 Ağustos tarihinde başlayan lig muhtemelen PoE 2 öncesi son lig olma ihtimali yüksek. Normal bir lig 3-4.5 ay arası değişiyor. Ancak bu lig yeni sürüme geçiş ligi olacağından muhtemelen 5-6-7 ay civarı sürebilir. Tam tarih vermek mümkün değil. Yani PoE 2 bekleyeyim derseniz en iyi ihtimalle yarım sene beklemeniz lazım ve bu bekleyişi oyun çıktığında oynarım şeklinde beklemek yerine başlayıp oyunu çözmek ve PoE 2 çıktığında daha tatmin edici şekilde bilerek başlamak daha doğru.


    Bunu göz korkutmak için söylemiyorum ancak bu uyarıyı yapmam gerekiyor. PoE yeni oyuncular için zorlayıcı bir oyun. Oyuna başlayan ve bırakan çok fazla oyuncu oluyor. Harici site ve uygulamalar zorunlu diyebiliriz. Kamera açısı alışkın değilseniz zorlayabilir. Trade sistemi yoruyor. Oyun çok kapsamlı olduğu için oyunu öğrenmek adına ciddi şekilde kafa yormak ve oyuna zaman ayırmak gerekiyor. Bu yüzden bu oyunu oynayan birisi sabırlı ve kararlı olmalı. PoE günde 1 saat kafa dağıtmak için girilebilecek bir oyun değil. Daha fazla zaman ayırmanızı isteyen bir oyun. Bu yüzden oyuna başlangıç yapılacaksa bunlar bilinerek başlanmalı. Aksi takdirde oyuna girince sudan çıkmış balığa dönebilirsiniz.

  • Oyun çıkalı 7 sene oluyor. Sıfırdan oynayanlar için bilgileri bu mesaj altına koyuyorum. İlk mesaj Lige özel olacaktır.

    Birkaç tanıtım-oynanış videosu:



    Path of exile özellikle Diablo serisiyle aşina olduğumuz hack&slash serisinde role-playing-game yani rol yapma oyunudur. Tek bir karakteri yönettiğimiz bu oyunda şüphesiz en çok dikkati çeken nokta aktif-pasif yetenek sistemidir.
    Path of Exile, Grinding Gear Games tarafından geliştirilmektedir.
    Oyun, 23 OCAK 2013 DE AÇILMIŞTIR. Ama Her 3-4 ayda bir yeni lig ile sıfırdan bir ekonominin olduğu bir oyuna başlamanız mümkün.
    Oyun f2p dir yani ücretsizdir ve her daim öyle kalacağına dair bizzat sözleri var. PoE(Path of Exile) in geliştiricileri Diablo fanlarından oluşan bir ekip, yani bizzat Diablo yu seven ona hasta ve o türe verdikleri değeri bir oyun yaparak göstermek için büyük uğraşlar veren kişiler. Ben yıllarca oynadım bu oyunu ve oyun ilk çıktığında ki hallerini de gördüm. Aradaki inanılmaz farklar insanın aklını başından almaya yetiyor.
    Tabi bizzat oyunun geliştiricilerinden bir sözümüz daha var, ‘BU OYUN HİÇ BİR ZAMAN PAY TO WIN OLMAYACAKTIR.’ Oyunun özel dükkânında sadece kozmetik eşyaları ve oyun kalitesini arttıran (Özel eşya bankaları) yani oyunda karakterinizi direkt güçlendirmeyecek, dengesizliğe yol açmayacaklarına dair söz vermişlerdir ve sözlerini yıllardır tutmaya devam etmektedirler. Bu da oyunu denemek oyuna şans vermek için ayrıca bir noktadır.

    Oyunumuza geçelim biraz da;
    Genel Özellikleri:
    * 7 farklı karakter sınıfı (Marauder,Witch,Duelist,Shadow,Ranger,Templar,Scion)
    * Yüzlerce farklı canavar
    * Kompleks eşya sistemi
    * Kompleks satış sistemi (Eşya satıp altın almaktan sıkıldınız mı? Biz altın vermiyoruz, vermeyeceğiz. Ne kadar güzel görünen eşya getirirsen sana o kadar ödül(Aşağıda trade sisteminde değinilecek) veririm.
    *Oyunun seslendirmeleri(npc ler de dahil olmak üzere sizinle konuşuyor oyun)
    *Kendi yapını oluşturma (Yay kullanan bir büyücü? Düzinelerce minyon çıkaran bir okçu? Yumruk atan bir savaşçı? Ve daha birçok farklı imkan)
    *Gelişmiş pasif yetenek sistemi, 1000 i aşkın pasif yeteneklerden kendi ağacını oluştur, kendi oyun tarzını göster.
    * Bedava indirilebilir ve sürekli serverlarında oynanabilir.
    * Dinamik ve hareketli yetenek sistemi
    * Rekabetçi online PvP sistemi
    * Karışık açık ve kapalı çok iyi dizayn edilmiş mekanlar (Özellikle Brütüs ara boss un olduğu odada kendinizi ürperir halde bulacaksınız)
    *Vuruş ve çevre hissiyatının verdiği keyif
    *Oyunda kullandıkça kaybolan potlar yerine kalıcı ve adına ‘flask’ denilen tüpler konulmuş. Siz yaratık öldürdükçe bu tüpler de belirli bir oranla dolmaktadır.
    *Quest sistemi, Aldığınız görevleri tamamlamanız; size gem, pasif yetenek puanı, eşyalar, vb. ödüller verir.
    * Oyun 10 act, epilogue ayrıca oyun sonu atlas haritasından oluşmaktadır.
    KARAKTERLERİMİZİ TANIYALIM;
    -Burada karakterlerin alışılagelmiş kullanışlarına ve özelliklerine değinicem.
    Marauder: Aşina olduğumuz savaşçı-barbar-kuvvetli-heybetli-ayı boğan tarzı bir karakter. Genel olarak tek el silah + kalkan veya çift el silah kullanır. Çoğu oyunda saf str diye bilinen sınıftır.
    Ranger: Karşımızda okçu kızımız var, o ince sesinin altında büyük bir güç yatmakta. Çoğu oyunda saf dex diye geçen sınıftır. Genel olarak yay ve quiver (ok çuvalı []) kullanan karakterimiz. Uzaktan saldırıları ile inanılmaz hasarlar verebilir, kurduğu tuzaklarla da düşmanının kendine yaklaşmasını engelleyebilir.
    Witch: Büyücümüz, saf int sınıfı diye bilinir çoğu oyunda. Genel olarak wand dediğimiz sopaları kullanır. Wand + shield veya wand + wand olarak.
    Duelist: Karizmatik karakterimiz burda. Bu karakter oyunda dex+str olarak tanımlanmış. Genel olarak tek elli 2 kılıç veya yay kullanır.
    Templar: Str+int olarak tanımlanan bu karakter aura dediğimiz kendisine ve grubunda ki yaratıklara+karakterlere güç veren bir sınıf olarak kullanılır.
    Shadow: Dex+int olarak tanımlanmış bu karakter genellikle claw denilen pençeleri çiftli olarak kullanır. Mayın, tuzak ve zehir yapısına çok elverişlidir.
    Scion: Bu karakter nereye çekerseniz oraya gidebilecek bir karakterdir. Pasif yetenek ağacında ortadan başlar, ve Ascendary sisteminde diğer her karaktere ait özel yetenekleri açmaya imkan tanır.

    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    Arayüzümüze bir bakalım:
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    Gelelim aktif yetenek sistemine;
    Alışılagelmiş çoğu oyunda olduğu gibi karektere seviye atlatıp skill açmak yok! Onun yerine yetenekler-skiller gem denilen küçük taşlar aracılığıyla kullanılıyor. Peki nasıl kullanılır gemler?
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Görüldüğü gibi giydiğimiz ekipmanlarda 3 farklı renkte(yeşil,mavi,kırmızı) boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklara gemlerimizi yerleştirdiğimizde eğer kullandığımız silahlar müsaitse o yeteneği kullanabiliyoruz. Genel olarak 8 yeteneğe anlık olarak erişebiliyoruz oyun arayüzünde. Bunlar Mouse left-middle-right click ve QWERT harfleri.
    Gemler Dex(Yeşil), Strenght(Kırmızı), Intelligence(mavi) olmak üzere 3 renk. Gemlerimiz bizim karakterimizin tecrübe aldığı gibi tecrübe alıp seviye atlamaktadır. Seviye ile beraber özellikleri de güçlenmektedir. Gemlerin seviye atlaması için yeteneği kullanmanız şart değildir. Sadece üstünüzde o gemi taktığınız ekipmanı giyiyor olmanız yeterlidir.
    AKTİF(!) GEMLER VE NE İŞE YARADIKLARI:
    KIRMIZILAR(STR):
    Heavy Strike: Bu saldırı tek kişiye çok kuvvetli bir vuruştur. Birçok marauderin ana saldırı gemidir. Kullanılabilir silahlar: gürz,kılıç,balta veya çift elli silahlar.(gürz=mace)
    Cleave: Bu da yine çok yaygın bir gemdir. Önündeki alana hilal şeklinde silahını savurarak grupça zarar verebilir. Kullanılabilir silahlar: baltalar ve kılıçlar(çift el dahil)
    Ground Slam: Silahını kaldırıp yere vurarak bir ağaç şeklinde ilerleyen bir hasar dalgası oluşturur. Çok yaygın kullanılan gruba etkiyen bir gemdir. Sadece gürz(çift el dahil) ile kullanılır.
    Punishment: Düşmanlara atacağınız bu lanet, düşmanların size hasar verdiklerinde size verdikleri hasarın bir kısmından kendileri de zarar görür.
    Leap Slam: Bulunduğu yerden istediğiniz bölgeye havada artistik bir dönüş yaparak uçar ve alana bir hasar verir. Balta, gürz, kılıç veya staff ile kullanılır.
    Infernal Blow: Fiziksel hasarınızın bir kısmını ateş hasarına çevirerek tek yaratığa vurur. Eğer yaratık vuruştan sonra kısa zamanda ölürse bir patlama ile parçalanarak etrafına hasar verir.
    Kılıç,balta,gürz,staff veya silahsız(unarmed) olarak kullanılabilir.
    Sweep: Silahını kendi etrafında 360 derece çevirerek gruba hasar verir. Orijinal saldırı süresi çok yavaştır. Staff,çift el balta veya çift el gürz ile kullanılabilir.
    Enduring Cry: Karakteriniz bağırarak etrafında ki yaratık sayısına oranlı olarak endurance charge ları kazanır.(Charge lara sonra değineceğiz)
    Immortal Call: Enduring Cry gemi sayesinde inanılmaz dayanıklı bir build kurmanıza yarayan gemdir.Kullanıldığında 0.2 saniyeliğine fiziksel hasarlara karşı dokunulmaz olursunuz. Kazandığınız her endurance charge ile dokunulmazlık süresi uzar.
    Molten Shell: Etrafınızda kısa süreliğine ateşten bir kalkan oluşturur. Kalkanın belli bir dayanma sınırı vardır ve o sınırı aşacak kadar hasar alırsanız patlayarak etrafa hasar verir. Kalkan aktifken ekstra defans verir.
    Shield Charge: Kalkan ile düşmana koşarak vurur, ne kadar uzaktan koşup vurursanız o derece etkili olur saldırı. Kullanmak için kalkan ve tek el silah olması gerekir.
    Warlord’s Mark: Kullandığınız alanı zehirleyerek her vuruşunuzda ekstra can ve mana çekmenizi sağlar ayrıca her öldürdüğünüz yaratık için belli bir ihtimal ile endurance charge kazanabilirsiniz.
    Anger: Bu bir aura’dır. Etrafınızda ki (siz dahil) alana etki eder. Mananızın belli bir kısmını rezerve eder(kullanıma kapatır) ve sizin fiziksel hasarınızın bir miktarı kadar ateş hasarı ekler. Buff dediğimiz gemdir.
    Decoy Totem: Yaratıkların sizin yerinize çıkardığınız bu korkuluğa vurmalarını sağlar.
    Determination: Bir başka aura. Size ve takımınıza ekstra defans verir.(Not: Bütün auralar mananızı rezerve eder. Bazılar %xx reserved olarak bazılar xx reserved olarak.)
    Devouring Totem: Totemlerin hepsi zemine diktiğiniz taşlardır. Bu totemin özelliği etraftaki cesetleri emerek sizin canınız azaldıkça cesetleri patlatıp size can takviyesi yapar.
    Flame Totem: Bu totem etrafa ateş püskürterek hasar verir.
    Glacial Hammber: Fiziksel hasarın bir miktarını buz hasarına çevirerek tek kişiye vurur. Gürz veya staff gerekir.
    Lightning Strike: Silahını şarjlayarak(gücünü toplayarak) sallar ve yıldırım hasarı verir.
    Punishment: Alana attığınız bir zehirdir. Yaratıkların size vurduğunda hasarın bir miktarının geri işlemesini sağlar.
    Rejuvenation Totem: Takımınızın canını doldurur.
    Shockwave Totem: Yeri sallayarak yaratıkları geri ittirir ve hasar verir.
    Vitality: Aura’dır. Toplam canınızın %x kadarını saniyelik can doluşu olarak ekler takımınıza.
    YEŞİLLER(DEX):
    Bear Trap: Adından da anlaşılabileceği ayı tuzağı dediğimiz belirli bir bölgeye fırlattığımız tuzaktır. Belli bir süre yerde bekler eğer kimse basmazsa kaybolur. Basan kişiye hatırı sayılır bir hasar verir ve onun hareketini kısa süreliğine kilitler.
    Blood Rage: İnanılmaz bir buff diyebiliriz. Sadece size etki eder. Canınızın %x kısmını her saniye chaos hasarı olarak yersiniz. Saldırı hızı ve can çekmeyi arttırır. Kısa sürer her vurduğunuzda zaman sıfırlanır. Eğer canınız kritik seviyenin altına düşerse inanılmaz bir saldırı hızı verir.(Chaos damage: Energy shield ve armorun tutmadığı hasar türü)
    Burning Arrow: Yaygın bir gemdir. Fiziksel hasarın bir kısmını ateş hasarı olarak ekleyerek bir ok atar. Yaratığın yanmaya başlama ihtimali vardır.
    Detonate Dead: Bir ceseti patlatarak alana fiziksel ve ateş hasarı verir.
    Double Strike: Yaygın bir gemdir. Düşmana hızlıca iki kez vurur.
    Dual Strike: Yaygın bir gemdir. Sadece 2 tane tek el silah takarak çalışır.(wandlar ile çalışmaz.) İki silahı beraber kullanarak aynı anda düşmana vurur.
    Elemental Hit: Herhangi bir silah ile vurulabilir. Her vuruşta rastgele olarak bir element(buz,şimşek veya ateş) hasarı ekler.
    Ethereal Knives: Dar ve uzun bir alana doğru bıçaklar fırlatır.
    Explosive Arrow: Patlayıcı taşıyan bir ok atar. Belirli bir zaman geçince veya yaratık ölünce patlama yapar ve alan hasarı verir. Ok atmaya devam ettikçe patlayıcı toplanır ve patlamanın şiddeti artar.
    Fire Trap: Alev tuzağıdır, basıldığında alana önce direkt alev hasarı verir. Ardından yeri yakarak ekstra hasar verir.
    Flicker Strike: Yakınında ki seçilmiş yaratığa, eğer seçilmemişse rastgele bir yaratığa ışınlanarak vurur. Dolum süresi vardır(2sn idi en son, ah ah eskiden flickercılar vardı o zaman dolum süresi yoktu ne uçardılar )[Flicker strike a yeni bir özellik varmış bunu atlamışım. Eğer ki flicker strike ı kullanırken frenzy charge a sahipseniz, dolum anında bu frenzy charge ları kullanarak dolmasını beklemeden yeteneği kullanmanızı sağlar.]
    Freeze Mine: Mayın kurar ve sizin tarafınızdan patlatılarak düşmanı tamamen dondurur.
    Frenzy: Her vuruşunuzda size saldırı hızı veren Frenzy charge ların toplanmasını sağlar. Yenilenmediği takdirde kısa sürede etkisi kaybolur.
    Grace: Aura’dır. Takımınıza ekstra Evasion rate verir.
    Haste: Aura’dır. Saldırı hızı ve büyü yapma hızı(casting speed) verir.
    Hatred: Aura’dır. Vuruşlarınıza ekstra buz hasarı ekler.
    Ice Shot: Fiziksel hasarın bir kısmını buz hasarına çevirerek bir ok atar. Ok, gittiği yol boyunca buz bırakır.
    Lightning Arrow: Yaygın bir gemdir. Fiziksel hasarın bir kısmını yıldırım hasarına çevirerek yıldırımlı ok atar, bu oklar yandaki düşmanlara da seker.
    Phase Run: Bu gem emekli oldu
    Poison Arrow: Attığınız ok(düşmana vurmasa dahi) vurduğu yerde patlar ve etrafa chaos hasarı vermeye başlar. Attığınız ok vurduğunda da chaos hasarı verir.
    Projectile Weakness: Özellikle iskelet okçuların attığı çok sinir bozucu bir alan zehiridir. Zehri taşıyan kişide projectile saldırılara karşı (ok ve bazı büyüler) zaaf oluşur. Ekstra hasar yerler ve geri ittirilirler.
    Puncture: Düşmana attığınız bir ok onun kanamasına yol açar. Düşman haraket ettikçe ekstra kanayarak hasar alır.
    Rain of Arrows: Gökyüzünden seçtiğiniz alana bir ok demeti yollar. Ufak bir gecikmeyle alana vurur.
    Split Arrow: Bu gem ile bir ok atmaya çalıştığınızda yayınızdan 3 veya 3 den fazla ok çıkar(seviye arttıkça ok sayısı artar). Yakın mesafede büyük yaratıklara karşı pompalı tüfek efekti yapmaz yani bir yaratığa bir ok vurabilir.
    Temporal Chains: Bazı yaratıkların da atabildiği çok bela bir alan zehiridir. Haraket, saldırı hızı ve büyü yapma hızınızı azaltır.
    Viper Strike: Düşmana vurdukça onu zehirleyen bir yetenektir. 4 vuruşa kadar her vuruşta zehirlenme süresi ve hasarı artar. Pençe, bıçak veya kılıç gerekir.
    Whirling Blades: Düşmanları yarıp geçerek onlara az miktarda hasar verir. Güzel bir kaçış gemidir. Fakat hasarı çok düşüktür. Bıçak,pençe ve kılıç ile kullanılır.
    MAVİLER(INT)
    Arc: Hedefe seken bir yıldırım saldırısı yapar.
    Arctic Breath: Hedefe donmuş bir kafatası atar. Patladığında alana hasar verir ve düşmanları yavaşlatır.
    Clarity: Aura’dır. Takımınızın mana doluş hızını arttırır.
    Cold Snap: Elini hızlı bir şekilde kaldırarak hedefin bulunduğu alanda çok dar bir şekilde buz hasarı verir ve yavaşlatır.
    (Söylemem gereken bir şey var. Yeteneklerde Attack Speed ve Casting speed göreceksiniz. Attack speed vuruş hızı, Casting speed büyü yapma hızıdır. Bu iki birim birbirinden bağımsızdır.)
    Conductivity: Alanı zehirler. Zehirlenen düşmanın elektiğe karşı direnci düşer ve daha yüksek ihtimalle shock efekti yer.(Shock efekti yıldırım türünden hasarlardan ekstra hasar almanıza neden olan bir efekttir. Kısa sürede geçer.)
    Conversion Trap: Tuzak atar. Basan düşman kısa süreliğine sizden olur.
    Critical Weakness: Alanı zehirleyerek kritik saldırılarının ihtimalini ve kritik çarpanını arttırır.
    Discharge: Charge lar toplandığında bu yeteneği kullanarak onları patlatıp yakınınızda ki düşmanlara hasar verirsiniz.
    Discipline: Aura’dır. Takımınıza ekstra energy shield sağlar.
    Elemental Weakness: Element saldırılarına karşı dayanıksız kılan bir alan zehiridir.
    Enfeeble: Alana attığınız zehirden etkilenenlerin verdikleri hasar düşer.
    Fireball: Bir ateş topu atar. Vurduğu yerde küçükte olsa alan hasarı verir
    Firestorm: Gökten meteor yağdırır. Alana vurur.
    Flammability: Ateşe karşı direnç kıran bir alan zehiridir.
    Freezing Pulse: Hızlıca hilal şeklinde buzdan dalgalar atar. Düşman dalgayla ne kadar çabuk karşılaşırsa o kadar çok hasar yer. Dalganın gittiği uzaklık azdır.
    FrostBite: Buza karşı direnç kıran bir alan zehiridir.
    Frost Wall: Buzdan bir duvar çekerek sizi korur ve duvara dokunan düşmanlara hasar verip geri ittirir.
    Ice Nova: Merkezi siz olacak şekilde dairesel buz patlaması yapar. Düşmanları yavaşlatır.
    Ice Spear: İnce çizgi halinde buzdan bir atış yapar. Buz kısa mesafede vurduğunu yavaşlatırken, koyu mavi rengi aldığı orta ve uzun mesafede vurduğu düşmana %600 daha yüksek ihtimal kritik saldırı yapar ve dondurur.
    Lightning Warp: Belirli bir alana gecikmeli ışınlanmanızı sağlar. Işınlandığınız yerde ve ve geldiğiniz yerde olan düşmanlara hasar verir.
    Power Siphon: Wand ile saldırı yaparsınız. Eğer vurduktan kısa süre sonra veya hemen düşman ölürse power charge kazanırsınız.(Power charge kritik atma ihtimalinizi artıran bir charge dır.)
    Purity:Aura’dır. Takımıınıza element resistansları ekler.
    Raise Spectre: Ölen bir düşmanın ruhunu sizin tarafınıza çekerek siziin için savaşmasını sağlar. (Minion olarak adlandırılır.)
    Raise Zombie: Bir cesetten zombi yaratmanızı ve sizin yanınızda olup sizinle savaşmasını sağlar.(Minion)
    Righteous Fire: Saniyede toplam canınızın %50 si kadar, size ve etrafınızda ki düşmanlara ateş hasarı verir. Canınız 1 e düşünce etki otomatik kapanır.
    Shock Nova: Merkezi siz olacak şekilde dairesel elektrik dalgaları açarak bunlara dokunan düşmanlara hasar verir. Halkanın merkezine yakın düşmanlar az, merkezinden uzak düşmanlar çok hasar alırlar.
    Spark: Çoklu sayıda be doğrultusu belli olmayan elektrik dalgaları(yarasa gibi) yollar ve düşmana çarptıklarında yıldırım hasarı verirler.
    Summon Skeleton: Ceset gerekmeden* Süreli* bir şekilde iskelet minionlar çıkarır ve sizinle beraber savaşmasnı sağlar.
    Tempest Shield: Kalkanınızı elektrik ile güçlendirir ve saldırıları bloklandığında düşmanlara hasar verir.
    Vulnerability: Fiziksel hasarı daha çok yemelerine, enerji shieldin daha geç dolmasını sağlayan alan zehiridir.
    Wrath: Aura’dır. Saldırılarınıza elektrik hasarı ekler.
    Not: Support gemleri her daim yeteneğin kullandığı manayı arttırır.(Reduced Mana support gemi hariç)

    Şimdi gelelim support(destek) gemlerine. Bu gemler kullandığınız aktif gemleri güçlendirmek için kullanılırlar ve oyunda ilerledikçe kullanmanız zorunlu sayılır, yoksa yaratık öldürmek için çok zaman kaybedersiniz.
    Peki nasıl kullanacağız ve püf noktaları nelerdir bu gemlerin?
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Yukarıda görebileceğiniz gibi boşluklar arası bağlantılar var ve arasında bağlantı olmayan boşluklarda var.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Support gemleri kullanabilmeniz için en az 1 aktif gem ile 1 bağlantı ve 2 boşluğa sahip bir eşyaya ihtiyacınız var. Boşluklardan birine aktif geminizi diğerine support Geminizi koyduğunuzda support gem ne özellik veriyorsa aktif gemi o özellikle destekleyecektir.
    Ör: Burning arrow gemi ile greater multiple projectiles i birbirine bağlarsanız, burning arrowu her kullandığınızda 1 ok yerine 5 ok atacaktır.
    Püf noktaları nelerdir peki?
    1) 1 aktif gemi aralarında bağlantı olduğu sürece birçok support gem tarafından destekleyebilirsiniz. Ör: Heavy Strike aktif gemini added cold damage, added fire damage, added lightning damage kullanarak 3 farklı support gemi tarafından desteklerseniz, Heavy Strike yeteneğini her kullandığınızda 3 support geminin gücünü alır ve ateş,yıldırım,buz hasarı verir.
    2)Bir support gemi birden fazla aktif gemi destekleyebilir. Ör: Increased duration gemi, zamanlı yeteneklerin sürelerini uzatır. 3 bağlantısı olan 4 boşluklu bir eşyaya (3 bağlantı derken 4 boşlukta 3 bağlantı olabilir en fazla ) Duration support gem takıp diğer boşluklara ,Immortal Call, Molten Shell aktif gemlerini takarsanız support gem hepsini tam ve eşit güçte destekler.
    3)Aynı support gemini birden fazla kullanmak ekstra etki sağlamaz. 2 added chaos damage support gemini aynı bağlantının üzerinde kullanırsanız biri işe yaramaz. (Aynı eşya üzerinde 2 li bağlantı halinde 6 boşluk olabilir, o zaman birbirleriyle bağlantısı olmayan gruba takarsanız etki edecektir kendi gemlerine)
    4)Ne kadar çok kopuk olmayan bağlantılı eşya kullanırsanız yeteneklerinizi o derece güçlü yapabilirsiniz. Örneğin: Heavy Stike gemini -> Faster Attacks + Melee Physical Damage + Melee damage on full life + item rarity diye 4 ayrı support gemi ile desteklerseniz sizin saniyede verdiğiniz hasar %150 kadar artar ve o yetenekle kestiğiniz yaratıklardan düşen eşyalar daha kaliteli(burada ki kaliteden kastımız quality değil item rarity dir. Yani eşyaların; normal eşyalar yerine magic,rare,unique verme ihtimalinin artması olaraktır.) olur.
    5) Kullandığınız gem ile support gemin tutarlı olması(Destek geminin yeteneğe verdiği bütün özelliklere bakarak kullanın, Örneğin: Iron grip uzaktan saldırılarda str nin etkin olmasını sağlayarak yeteneğin ekstra hasar vermesini sağlar ama saldırı hızınızı düşürür.) Veya alana vuruş(aoe) bir yeteneğe alana vuruşu desteklemeyen bir support gemi takılmamalı(Lesser multiple projectiles gibi)
    6) En iyi kombinasyonu bulun. Aktif saldırılarınız için mümkün oldukça iyi ve çok support gemi kullanırken, savunma veya diğer yetenekleriniz için mümkünse 1 destek gemi kullanın(Bu hareket giydiğiniz eşyalarda tırım tırım boşluk ve bağlantı arama ihtimalinizi biraz azaltır)
    Gelelim Support gemlere::

    [KIRMIZI SUPPORT GEMLER(STR):

    Added Fire Damage:Desteklediği aktif yeteneğin fiziksel hasarın bir kısmını ateş hasarı olarak ekler.(Burada ekler ve çevirir kısımlarına dikkat edin.)
    Blood Magic: Bu gemin desteklediği aktif yetenek kulanıldığında mana yerine can kullanır. Fakat normalde kullanacağı manayı %200-250 gibi bir değer ile çarparak candan götürür.
    Cold to Fire: Desteklediği yeteneğin buz hasarının bir kısmını ateş hasarına çevirir.
    Fire Penetration: Desteklediği yetenek kullanılırken düşmanın ateşe karşı direncini azaltır.
    Increased Duration: Desteklediği yeteneğin bitiş süresini uzatır. Örneğin: 5 saniye boyunca etki eden bir yeteneğini desteklerseniz 7 saniye boyunca etki devam edecektir.
    Iron Grip: Desteklediği yeteneğin [uzaktan saldırı yeteneği ise] str nin etkin olmasını sağlar. Böylece str niz çoksa uzaktan saldırılarınızı güçlendirir fakat saldırı hızını yavaşlatır.
    Iron Will: Desteklediği yeteneğin [eğer büyü saldırısı ise] str nin etkin olmasını sağlar. Böylece str niz çoksa uzaktan attığınız büyülerde saldırılarınızı güçlendirir fakat büyü yapma hızınızı düşürür.
    Item Quantity: Desteklediği yetenek ile öldürülen düşmanlardan daha çok drop(bütün eşyalar dahil, map hariç(değineceğiz)) almanızı sağlar.
    KnockBack: Desteklediği yeteneğe her vuruşta geri ittirme ihtimali verir.
    Life Gain On Hit: Her vuruşta(vuruş gücünüzden bağımsız, vurduğunuz düşman sayısıyla orantılı) can çekmenizi sağlar. Alan vuruş yetenekleriyle güzel çalışır. Tek düşmana olan saldırılarda kesinlikle önermem.
    Life Leech: Vuruş gücünüzün %x kadarını can olarak çekmenizi sağlar. Hem alan vuruşları hemde tek düşmana vuran yetenekler ile iyi çalışır.
    Melee damage on Full Life: Desteklediği melee vuruş yeteneğinin canınız tam iken saldırılarda %xx kadar ekstra hasar vermesini sağlar.
    Melee Physical Damage: Desteklediği melee vuruş yeteneğinin saldırılarda %xx kadar ekstra hasar vermesini sağlar.
    Ranged Attack Totem: Yay veya wand ile kullanılabilen yeteneklere bu support gemin bağlanıp yeteneğin kullanılması ile, bu yeteneği kullanan bir totem(dikili taş) çıkartır. 15 saniye sürelidir.
    Reduced Mana: Desteklediği yeteneğin harcadığı manayı(veya canı) azaltır. Aura lar ile mükemmel çalışır.
    Spell Totem: Desteklediği yeteneğin kullanılması ile bu yeteneği kullanan bir totem çıkartır. Kısa sürelidir. Totem support gemi yeteneğin normal vuruş gücünü epey azaltır.
    Stun: Stun threehold u azaltır.(NEdir bu peki, vuruşlarınızda belli bir ihtimal ile sersemletebilirsiniz düşmanları, çok kısa sürelidir bu sersemleme. Fakat sersemletebilmeniz için vuruş gücünüzün belirli bir eşik değerini aşması gerekir. Bu gemin desteklediği yetenek kullanıldığında eşik değerini düşürerek sersemletme ihtimalinizi artırabilir*.( Tek düşmana güçlü vuran yetenekler(Heavy strike gibi) için önerilmez) (Stun yani sersemleme sırasında belirli bir şekil veya efekt oluşmaz. Ama saldırınızı veya büyünüzü yarıda kesebilir.)
    Not: Enerji kalkanınızın 0 dan yüksek olması sersemleme ihtimalinizi %50 azaltır.
    Weapon Elemental Damage: Silahta bulunan elemental saldırı bonuslarını kullandığınız yeteneğe ekler.

    YEŞİL SUPPORT GEMLER(DEX):
    Added Cold Damage: Desteklediği yeteneğe (fiziksel hasarından bağımsız) ekstra buz hasarı ekler ve buzun etkisi olan yavaşlatma(chill) süresini uzatır.
    Additional Accuracy: Desteklediği yeteneğin daha yüksek ihtimal isabetli vuruş yapmasını sağlar.
    Blind: Desteklediği yetenek ile saldırıda %8 ihtimal düşmanın vuruş ihtimalini kısa süreliğine azaltır.
    Chain: Desteklenen projectile(mermi: ok-bazı büyüler) saldırı yeteneklerinin ekstra 3 kez sekmesini sağlar. Yeteneğin orjinal hasarını %40 düşürür.
    Chance to Flee: Desteklediği yeteneğin saldırısı ile düşmanlarınız her vuruşta %x ihtimal sizden korkup kaçmaya başlar.
    Cold Penetration: Desteklediği yetenek ile saldırıda düşmanın buza karşı direncini düşürür.
    Faster Attacks: Desteklediği saldırı yeteneğinin(Sadece saldırı hızı, büyü hızı dahil değildir.) daha seri vurmasını sağlar.
    Culling Strike: Canı %10 dan az olan düşmanları desteklediği saldırı ile tek vuruşta öldürmesini sağlar. Yeteneğin saldırı ve büyü hızını düşürür.
    Faster Projectiles: Mermilerin(ok ve bazı büyüler) daha hızlı gitmesini ve daha çok hasar vermesini sağlar.
    Fork: Desteklediği yeteneğin mermileri düşmanlara vurduğunda yeni 2 mermi çıkartırarak yeni düşmanlara vurabilmesini sağlar. Yeteneğin orjinal hasarını düşürür.
    Greater Multiple Projectiles: Desteklediği (mermi atan[ok ve bazı büyüler gibi]) yeteneğin ekstra 4 mermi daha atmasını sağlar. Mermi hasarını %50 düşürür.
    Lesser Multiple Projectiles: GMP(Greater multiple projectiles) ile aynı özellikte fakat ekstra 2 mermi atılmasını sağlar. Mermi hasarını %30 düşürür.
    Mana Leech: Desteklediği yeteneğin hasarının %x kadarını mana olarak emer.
    Pierce: Desteklediği(mermi atan) yeteneklerin mermilerinin %x ihtimalle düşmanları delip geçerek arkasında ki düşmana da vurabilmesini sağlar.
    Point Blank: Desteklediği uzak saldırıların(ranged attacks) çok yakındaki düşmanlara daha çok hasar vermesini sağlar. En yakında ki düşmana %50 ye kadar ekstra hasar vurur, mesafe arttıkça ekstrası düşer. Yeteneğin saldırı hızını düşürür.
    Trap: Desteklediği yeteneği kullandığınızda, bir tuzak olarak atarak düşman bastığında aktifleşmesini sağlar. Tuzak sürelidir.
    MAVİ SUPPORT GEMLER(INT):
    Added Chaos Damage: Desteklediği yeteneğe (yeteneğin orjinal hasarından bağımsız) Kaos(Chaos) hasarı(Enerji kalkanının ve armorun tutmadığı) ekler.
    Added Lightning Damage: Desteklediği yeteneğe (yeteneğin orjinal hasarından bağımsız) Yıldırım hasarı ekler.
    Chance to Ignıte: Desteklediği yeteneğin, saldırılarda %x ihtimal düşmanı yakmasını sağlar.
    Concentrated Effect: Desteklediği aoe(alan etkili yetenekler, not: Split Arrow gibi çoklu vurması alana vurduğunu göstermez. geme baktığınızda aoe yazması gerekir) yeteneğin hasarını arttırır fakat etki ettiği alanı küçültür. Aura lar ile kullanıldığında hasarı artırmaz fakat alanı küçültür(yani aura ile kullanmayın).
    Elemental Proliferation: Desteklediği yetenek tarafından oluşan Elemental efektlerin (ignite,shock,chilling,freeze gibi) sadece etkisi altında bulunan düşmanın değil etrafında ki düşmanların da etkilenmesini sağlar.
    Faster Casting: Desteklediği büyü saldırısının hızını arttırır. (yeteneğin casĞINIZ EŞYA KALİTELERİ: Eşyaların kaliteleri normal<magic<rare<unique olarak gidiyor.
    BEYAZ EŞYALAR(Normal items):
    [image]http://i110.photobucket.com/albums/n87/Curtis196daha çok hasar vermesini sağlar.
    Increased Criticial Strikes: Desteklediği yeteneğin kritik ihtimalini arttırır.
    Item Rarity: Bu gemin desteklediği yetenek ile öldürülen düşmanlar daha kaliteli itemler düşürür.
    Lightning Penetration: Desteklediği yeteneğin kullanılması ile düşmanın yıldırıma karşı direncini azaltır.
    Minion Damage: Desteklediği Minion yetenekleri ile yaratılan yaratıkların (spectre,zombie,skeleton olabilir) daha fazla hasar vermesini sağlar.
    Minion Life:Desteklediği minion yetenekleri ile yaratıklan yaratıkların toplam canını %x kadar arttırır.
    Minion speed: Desteklediği minion yetenekleri ile yaratılan yaratıkların yürüyüş hızını %x kadar arttırır.
    Remote Mine: Desteklediği yetenek kullanıldığında, oyuncu tarafından patlatılacak şekilde alana mayın olarak bırakır.


    OYUN İÇİ KARŞILAŞACAĞINIZ EŞYA KALİTELERİ: Eşyaların kaliteleri normal<magic<rare<unique olarak gidiyor.
    BEYAZ EŞYALAR(Normal items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu tür eşyalar her daim bolca düşmektedir ve genellikle değersizdirler. En fazla 1 özellik verirler. 55+ seviyelerde beyaz itemleri saklamakta yarar var yine de.
    MAVİ EŞYALAR(Magic items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu tür eşyalar az da olsa işe yararlar. Özellikle düşük seviyelerde bolca toplayacağımız eşyalar genellikle 2-3 özellik verir. Yüksek seviyelerde açılıp çok güçlü verebileceği bir özellik ile geliştirmeye çalışılabilir.
    SARI EŞYALAR(Rare items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Oyunun başlangıç seviyeleri dahil her daim giymek için can atacağımız uğraşacağımız eşya kalitesi rare eşyalar oluyor. En az 2-3 özellik genelde 4-5 özellik verirken verdiği özellik sayısı 6-7 ye kadar yükselebilir. Yüksek seviyelerde beyaz ve mavi eşyalardan da bu tür eşyalar yapmaya çalışacağız. Çok uçuk bir özellik aralığı vardır, yeri gelir unique eşyayı geçer yeri gelir normal eşyadan kötü olabilir.
    KAHVERENGİ EŞYALAR(Unique items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu eşyalar nadiren çıkan bazılarının sizin için çöp başkaları için hazine olduğu eşya türü. Yüksek seviyelerde olsanız dahi 5-10 seviye unique düşürebiliyorsunuz. Bazı unique ler gerçekten değersiz ve işe yaramazken bazılarına ise paha biçilemiyor.
    Unique eşyalar güzel ve uç özellikleri ile dikkat çekerken bazen 1 veya 2 tane özelliği sizin aleyhinize içerir.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Andvarius
    +10 to Dexterity
    -20% to all Elemental Resistances
    55% Increased Rarity of Items Found
    Örneğin bu unique yüzük size 10 dex ve %55 daha değerli eşya düşürme ihtimali verirken bir yandan da bütün elementlere karşı direncinizi kırar.


    QUALITY(KALİTE)
    - Zırhlara[Takılara (kolye-yüzük-kemer) kalite eklenemez.], silahlara, flasklara, gemlere,maplere quality faktörü %20 ye kadar eklenebilir. Quality etkisi eşya türleri arasında farklılık gösterir. Quality ne kadar fazlaysa eşya o kadar daha iyi özellik verecektir.
    ZIRHLARDA KALİTE(Quality):
    6 Çeşit zırh vardır.
    a)Saf Evasion zırh(Sadece saldırılardan kaçma değeri veren, karakterinizde ne kadar çok evasion toplanırsa fiziksel saldırılardan hasar almama ihtimaliniz o kadar artar)
    b)Saf armor zırh (Tamamen gelen fiziksel hasarı düşürme odaklı bir zırh türüdür.)
    c)Saf Energy shield zırh(Sadece enerji kalkanını arttıran bir zırh türüdür.)
    d)Evasion-Armor zırh (Hem evasion hem de armoru arttıran bir zırh türüdür.)
    e)Armor-Energy shield zırh(Hem armoru hem enerji kalkanını arttırır.)
    f)Evasion-Energy shield zırh(Evasion ve enerji kalkanını arttırır.)
    Zırhlarda kalite faktörü verdiği temel özelliği kalitesi % kaçsa o oranda arttırmaktır.
    Örneğin: Toplam Enerji kalkanı 450 olan bir saf enerji kalkanı zırhını %10 kalite yaparsanız size 495 enerji kalkanı verecektir.
    Her zırh türü için, kendisinin verdiği temel özellik üzeriden ekleme yapar.
    Ör:
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Zırhlara kalite eklemenizi sağlayan tek orb vardır. Armourer's scrap adlı orb dur. 1 orb, Normal zırhlara %5, Magic zırhlara %2, Rare ve Unique zırhlara ise %1 kalite ekler.

    SİLAHLARDA KALİTE:
    Yine çeşit çeşit silahlar vardır. Kalite arttırmada Blacksmith's whetstone orbu kullanılır. 1 orb, Normal silahlar için %5, magic silahlar için %2, rare ve unique silahlar için %1 arttırma yapar. Silahta ki sadece fiziksel hasar kısmını arttrır. Diğer kısımlar kaliteden bağımsızdır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    FLASKLARDA KALİTE:
    4 tür flask türü vardır.
    a)Can dolduran flasklar
    b)Mana dolduran flasklar
    c)Hem Can hem mana dolduran flasklar
    d)Kısa süreli özellik veren flasklar (Ruby,Topaz,Sapphire,Diamond,Granite, vs.)
    (Ruby -> Ateşe karşı direnç, Topaz -> Yıldırıma karşı direnç, Sapphire -> Buza karşı direnç, Diamond -> tekrar düzenlenene kadar kaldırıldı. Granite -> +4000 armor)
    Flasklarda kalite faktörü; a) , b) , c) , için aynıdır. Sadece doldurduğu miktarı arttırır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Fakat d) için quality etki süresini uzatır.
    - Glassblower's Bauble denilen orb ile arttırma yapılır. Normal flasklarlarda %5 , magic flasklarda %2 arttırır. Unique flasklarda %1 arttırır. (Rare flask yoktur.)
    MAPLERDE KALİTE:
    -Mapler oyunun normal akışını bitirdikten sonra ( 2 ana bölümü 4 zorluk seviyesinde bitirdikten sonra) kullanabileceğimiz, bizi kullandığımız haritaya ışınlayan eşyalardır.
    -Bu haritaların faydası bizi -zorlayıcı- özelliklerin bir haritaya ışınlarken bunun mükafatı olarak daha fazla eşya düşürmemize olanak tanır.
    -Haritalarda kalite verdiği ekstra eşya düşürme oranını arttırmaktır.
    -Haritalarda kalite, Cartographer's Chisel denilen eşya ile yapılır. (İsminde orb geçmediğinden orb yazmadım ama genel olarak orb lar sınıfına girer.) Normal haritalarda %5 kalite, magic haritalarda %2, rare ve unique haritalarda %1 kalite arttırır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    (Kalitesi olan harita bulamadım. Kısaca %20 kalite eklenirse , Eşya düşürmeyi arttırma %18 den %23 gibi bir değere artaracaktır.)
    GEMLERDE KALİTE:
    -Diğer bütün kalite türlerinden farklı olarak gemlerde kalite bazen yeteneğin bir özelliğini güçlendirirken bazen yeni bir özellik ekler. Kısaca gemlerde kalite, her geme göre farklılık gösterir.
    -Gem kalitesini arttırmak için Gemcutter's Prism denilen eşya kullanılır. Oyun içinde epey değere sahip bir eşyadır. 1 GCP(gemcutter prism) geme %1 kalite ekler.
    Ör: PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    (Kalite, burda meteor yağmurunda meteorların düşme hızını artırıcı etki yapmış.)
    ORBLAR:
    -Orblar oyunda sık sık karşılaşacağımız birçok farklı işlevleri olan eşyalardır. Birçok farklı tür orb vardır ve orblar yaratıklardan ve sandıklardan düşebilir veya npc ile akıllıca bir trade yaparak kendimiz de oluşturabiliriz.
    Armourer's Scrap: Bu orb zırhlara kalite eklememizi sağlayan orb dur. KALİTE kısmında bu orbun hangi eşyaya ne kadar kalite verdiğne değinmiştik. Bu orbu trade yoluyla elde edebilmenin 2 yolu var. İlk yol kaliteleri toplamı %40 veya yüksek olan zırhları npc ye toplu halde satmaktır. İkinci yol kalitesi %20 olan tek eşyayı npc ye satmaktır.
    Blacksmiths Whetstone Bu orb da silahlara kalite eklememizi sağlar. Üstteki orb ile aynı mantıkta elde edilir npc den. Kalite toplamı %40 olan silahları veya kalitesi %20 olan tek bir silahı npc ye satmak size bu orb u kazandırır.
    Blessed Orb Bu orb nadir bir orbdur. Fakat değerli değildir, nedeni ise kullanım alanının çok dar olması. Ne işe yaradığına gelince ise, bir eşyanın en temel özelliğini(normal item halindeyken bile verdiği özelliği) değiştirmemizi sağlar. Yani rare bir coral ring(white coral ring sadece maximum life verir) de ilk kısımda verdiği can miktarı 20-30 arasında değişebilir. Bizim ki 20 can veriyorsa ve 30 a yaklaştırmak istiyorsak bu orbu kullanabiliriz. Verdiği değer belirli bir aralıkta rastgele bir değerdir. Trade ile belirli bir elde edilme yolu yoktur.
    Chaos Orb Bu orb oyunda değerlidir. Sadece rare itemler üzerinde kullanılabilir ve itemin verilen ek özelliklerini ve ek özellik sayılarını değiştirir(değiştirebilir). Oyunda diğer oyuncularla yapacağınız trade lerde sıkça kullanılan bir orb dur. Tek elde edilme yolu vardır. Bir oyuncunun üstüne giydiği tam rare set(zırhlar,takılar,silahlar) [o seti giydiğinizde üstünüzde] boş parça kalmayacak şekilde ve hepsi rare olacak şekilde topluca satarsanız size 1 chaos orb verir. Eğer ki rare lerin hiç biri unidentifed yani scroll of wisdom ile açılmamış ise henüz 2 chaos orb verir size.
    Chromatic Orb: Bu orb eşyanın sahip olduğu boşlukların renklerini rastgele değiştirir. Trade ile elde etmenin tek yolu vardır, 3 farklı rengin birbirine bağlanmış halde olan bir eşyayı npc ye satmaktır.
    Divine Orb Chaos orb dan bile değerli olan bu orb, rare eşyanın sahip olduğu ek özellikleri değiştirmeden verdiği miktarı,yüzdeyi rastgele değiştirir.
    [Ör: rare ringin ek özellikleri +20 max hp, +20 max mana, +130 accuracy, +100 evasion olsun. bu orbu kullandığınızda yeni ringin özellikleri şu tarzda değişecektir. +15 max hp, +23 max mana, +155 accuracy, +30 evasion. (özellikler aynı miktarlar farklı)]
    Tek elde edilme yolu vardır. 6 bağlantısı olan bir eşyayı npc ye satmaktır. Tabi 6 bağlantılı itemler çok nadirdir oyunda ve genellikle çok değerlidir, kısacası satmamanız daha akıllıca :).
    Exalted Orb: En değerli 2.orb dur. Bu orb rare bir eşyaya diğer hiç bir özelliğine dokunmadan ekstra bir ek özellik katmanızı sağlar. Bir eşyanın sahip olabileceği ek en çok ek özellik sayısı yanlış hatırlamıyorsam 6 idi. Trade belirli bir elde edilme yolu yoktur.
    Gemcutters Prism Bu orb yine çok değerli bir orb dur. Gem ler üzerinde kullanıldığında, %+1 kalite verir geme. Trade ile elde edilme yolu Armourer's Scrap gibidir. Toplam kalitesi %40 olan gemleri topluca satıcıya satmak veya %20 kalite olan bir gemi satıcıya satmak. FAKAT kesinlikle bu yolla elde etmeye çalışmayın. Zira %20 kalite olan bir gem genellikle 4-5 gcp (GemCutters Prism) değere sahiptir, veya %5 kalite üstü gemlerde genelde tek başına 1 gcp den alıcı bulur. Aynı şekilde ASLA kalitesi %17-18 den düşük olan bir gemi gcp kullanarak %20 ye tamamlamaya çalışmayın, büyük israf olur. Ayrıca gemlere kalite eklendiğinde bütün gemler farklı bir özellikte gelişme gösterir. Bu yüzden gemin kalite eklendiğinde nasıl bir etki göstereceğine MUTLAKA bakın.
    Glassblowers Bauble: Bu orb flasklara kalite eklememizi sağlar. Trade ile 2 elde edilme yolu vardır. Mantık Armourer's Scrap ile aynıdır. Mümkünse hallowed flask lara(Yani can mana ve vial flaskların en büyüğüne) geçmeden bu orbları harcamayın. Ayrıca mümkünse flask normal iken harcayın, magic iken değil.
    Jewelers Orb: Bu orb eşyanın sahip olduğu (gemler için) boşluk sayısını [Belirli bir üst sınır ile] rastgele değiştirmemizi sağlar. Eşyaların sahip olabilecekleri boşluk sayıları eşya türlerine(Tek el, çift el, eldiven,göğüslük,kalkan vb.) göre farklılık gösterir. Trade ile 2 elde edilme yolu vardır.İlk yol 1 orb of fusing ve 1 chromatic orb u beraber satmanız (ki asla önermiyorum!, orb of fusing daha değerlidir fewelers orb dan) , İkinci yol 6 boşluğa sahip bir eşyayı satıcıya satmanız(bu yol kabul edilebilir bir yoldur, fakat eşyanızın ne kadar değerli olabileceğini gözden geçirmeden satmayın.)
    Mirror of Kalandra Bu orb şu an için oyunda ki en değerli orb dur. Etkisi ise bir eşyanın bire bir kopyasını çıkarmaktır. (Aklınıza bu orb ile aynı orb u kopyalayabiliriz gelmesin ). Oyunda buna sahip kişiler sayılıdır denebilir çünkü inanılmaz nadirdir. Trade ile belirli bir elde ediliş yolu yoktur. Şurdan daha fazla düşer burdan daha az düşer şeklinde dedikodular duyarsanız asılsızdır, itimat etmeyin.
    Orb of Alchemy: Bu orb yine değerlidir ve kullanışlıdır. Herhangi bir beyaz eşyayı(white item) doğrudan ve rastgele özellikler vererek sarı eşyaya (rare item) dönüştürür. Özellikle haritalarda(map) da sıkça kullanılan bir orb dur. 2 elde ediliş yolu vardır fakat ben bu iki yolu da önermem.
    İlk yol, her biri %20 kalite olacak biçim aynı tip eşyanın 1 rare, 1 magic, 1 white halini satıcıya satmaktır. (Ölme eşşeğim ölme). Gerçekten değmez, uğraşmayın.
    İkinci yol, (Rare halindeki) İsminde aynı iki kelimeye sahip iki eşyayı beraber satıcıya satmak. Beetle Shell Rawhide Tower Shield ile Beetle Shell Linden Kite Shield GİBİ, fakat dikkat edilecek husus bu eşyalar white item halindeyken Tower Shield ve Kite Shield adını alırlar, bu yüzden shield kelimesi aynıdır fakat sayılmaz. Burda bize alchemy orbu verecek kısım ''Beetle Shell'' kısmıdır. Bu yola gelince, bir zamanlar bu yolla orb elde etmeye çalışmıştım, iki gün içinde deponuzda yer kalmaz. Çok fazla isim çeşidi vardır. (4 sayfa dolusu eşya içinde aynı iki isme sahip eşya bulamıyordum). Bu yöntem yerine chaos orb yöntemini tercih etmeniz size zamandan ve depodan tasarruf elde ettirir. Ayrıca oyunda chaos orb = 2 orb of alchemy olarak kabul edilir.
    Orb of Alteration: Bu orb magic eşyanın sahip olduğu ek özellikleri değiştirir. Haritalarda bolca kullanılan bir orb dur fakat değerli değildir çünkü her taraftan bu orb fışkırır. Trade ile elde edilme yolu şu şekildedir. Eşyanın sahip olduğu ek özelliklere göre npc size alternation shardlar verir. 20 alternation shard = 1 orb of alternation olmak üzere çokça item sattığınızda(white itemler yüksek ihtimal ile bundan vermez) bol bol orb of alternation verir.
    Orb of Augmentation: Bu orb magic eşyalara ek bir özellik eklemenizi sağlar. Magic eşyalar genelde 2-3 özellik verirler. Verecekleri en çok ek özellik ise(bu orblar kullanılarak) 2 dir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bazı ek özellikler birleşiktir, birbirinden ayrılmaz ve bu özellikler tek olarak kabul edilir.
    [Ör: Haritalarda sıkça göreceğiniz monsters have %+20 attack speed, monsters have %+26 cast speed, monsters have %+21 movement speed gibi. Bu 3 özellik birleşiktir ve birbirinden ayrı olarak göremezsiniz ve bunlar tek özellik olarak sayılır.]
    Trade ile elde edilme yolu da 6 özellikli bir rare eşyayı satıcıya satmak. veya aynı eşyanın normal-magic-rare halini topluca satmak.
    Orb of Chance: Bu orb kullanıldığı normal(beyaz) eşyayı rastgele olarak magic-rare hatta unique yapabilir. Trade ile elde edilme yolu aynı eşyanın normal-magic-rare-unique halini topluca satarak 5 tane orb of chance kazanabilirsiniz.
    Orb of Fusing: Bu orb kullanıldığı eşyadaki boşluklar arası bağlantıları rastgele değiştirir. Orb of alchemy değerinde bir orbdur. Trade ile belirli bir elde edilme yolu yoktur. (Güzel bir eşya bulduklarında oyuncuların onlarda 6 boşluk-5 bağlantı yapmak için 100 lerce jewelers orb ve orb of fusing harcadıklarını duyacaksınız. Fakat yine şans ile beraber 3-5 orb ile büyük işler başaranlarda var.)
    Orb of Regret: Bu orb kullanıldığı zaman size refund point verir. Bu refund pointler pasif skiller kısmında bir pasifi silip bir skill point alabilmenizi sağlar. Belirli bir elde edilme yolu yoktur, Chaos orb kadar değerli bir orbdur.
    Cartographer's Chisel Bu ise haritaya kalite katmamızı sağlar. Eskiden çok değerli olan bu orb Arka arkaya gelen 2 patch ile düşme ihtimalinin 4 kat artması sonucu değerini yitirsede epey kullanışlıdır.
    Orb of Scouring: Bu orb kullanıldığı (normal eşya haricinde ki) eşyayı normal eşya haline getirir. Yani rare ye kullanırsanız o eşyanın özelliklerini siler ve white item haline dönüştürür(aynı şekilde magic ve unique itemler içinde geçerli). Orb of Alchemy kadar değeri vardır. Niye derseniz Bir rare eşyayı chaos orb kullanarak özelliklerini değiştirebilir veya 1 orb of scouring ve 1 orb of alchemy kullanarak da chaos orbun işlevini yapabilirsiniz. (Bu yüzden 1 chaos orb = 2 orb of alchemy= 2 orb of scouring)
    Trade ile belirli bir elde etme yolu yoktur.
    Orb of Transmutation: Bu orb normal eşyayı magic eşya yapar. Kullanım alanı kısıtlıdır, genellikle flask ve map için kullanılır. İnanılmaz bol düşer, trade ile belli bir elde etme yolu yoktur.
    Regal Orb: Bu orb çok nadir bir orbdur fakat çok değerli değildir. Magic bir eşyayı (magic halindeki özelliklerini değiştirmeden) rare eşya yapar. Kullanım alanı aşırı kısıtlıdır. [Bir magic eşya bulacaksınız, örneğin bir çift el gürz buldunuz. Bir açtınız %+150 phy. attack ve 30-40 phy attack damage added çıktı. He ancak öyle uçuk şeyler çıktığında bu orb kullanılabilir.] Belirli bir elde etme yolu yoktur.

    ORBLARIN OYUNCULAR ARASINDA Kİ TRADE DEĞER SIRALAMASI:
    -Bunlar şahsi olup kişiden kişiye değişse de server kabulü bu şekildedir.
    1.Mirror of Kalandra
    2.Exalted Orb
    3.Divine Orb
    4.GemCutters Prism
    5.Chaos orb=Orb of Regret=Regal Orb
    6.Orb Of Alchemy=Orb of Scouring=Orb of Fusing
    7.Jewelers Orb=Orb of chance=Glassblowers Bauble=Cartographer's Chisel
    8.Orb of alternation=Chromatic Orb= Blacksmiths Whetstone=2 Armourer's scrap
    9.Geri kalanlar hemen hemen aynı değerdeler ve oyuncular arası alışverişlerde bahsi geçmez.
    PARTY KURMANIN - PARTY OLARAK OYNAMANIN ÖNEMİ VE AVANTAJLARI ve DEZAVANTAJLARI:

    -Oyunda 6 kişiye kadar party kurabiliriz.
    -Evet arkadaşlar oyunda party önemli bir yere sahip fakat birbirine uzak oyuncular arasında bu party kurma işi büyük bir ping artışına neden olduğu için özellikle aynı ülkeden party kurmak çok önemli.
    -Party olarak oynayışta bütün işi siz yapmadığınız için takımınızda ki herkes bir şekilde size yardımcı olabiliyor, birileri sizde olmayan auraları açar, başka biri uzaktan onları yavaşlatır veya sersemletir vb. bu sayede yaratıklara karşı büyük bir avantaj kazanırsınız.

    Party'nin somut dezavantajları:

    1) Party de ki her ekstra kişi için yaratıklar %50 ekstra can kazanır. Örneğin: tek oynarken canı 1000 olan bir yaratık 3 kişilik party de canı 2000 olur, 4 kişilik party de canı 2500 olur vb.
    2)(Tam dezavantaj sayılmaz aslında daha çok denge denebilir) Yüksek lv bir oyuncu düşük lv bir oyuncuyla beraber oynarken; Yüksek lv olan oyuncu yaratıklardan gelen exp in büyük oranını alır, düşük lv oyuncu ise yaratıklardan gelen exp in az bir oranınını alır.
    3)Eğer kendi levelinizden yüksek veya düşük (5-6 dan fazla denebilir) bir alanda ki yaratıkları öldürüyorsanız daha az exp alırsınız. Yani 35 lv bir karakter 30-40 lv arası bir yerde yaratık öldürmelidir, exp in düşmemesi için.

    Party'nin somut avantajları:
    1)Gelen her ekstra party üyesi için eşya düşme miktarı %50 artar. Örneğin: 3 kişilik bir party de (tek kişiye nazaran) 2 kat fazla, 5 kişilik party de 3 kat fazla eşya düşer.
    2)Party de biriyle bulunmak size %30 ekstra exp verir. Party e gelen her ekstra kişi için +%50 exp verir yaratıklar. Örneğin: 3 kişilik bir party (tek kişiye nazaran) %130 daha fazla exp alır bir yaratıktan, 5 kişilik bir party ise %230 daha çok exp alır bir yaratıktan. (Burda unutulmaması gereken 2 şeyden biri; gelen exp in party üyeleri arasında dağıldığı, diğeri ise exp alabilmek için ölen yaratıktan en fazla iki [maksimum] ekran boyutu kadar uzakta olmanız.)
    3)Ölen yaratıktan dolan flask lar her ekstra party üyesi için %75 daha çok dolar. (Burda yine dikkat edilmesi gereken şey yaratığa son vuruşu yapıp öldürene göre flask dolar, diğerleri bundan yararlanmaz.)
    4) Kendinizde bulunan daha iyi eşya düşürme ve daha çok eşya düşürme bonusları (item rarity ve item quantity) yaratığa son vuruşu yapıp öldürene göre değerlendirilir. (Yani önemli yaratıklarda son vuruşu bırakın bu değeri en yüksek olan kişi yapsın bence)

    OYUN İÇİNDE BİLİNMESİ GEREKEN BAZI ÖZELLİKLER - RASTLAYABİLECEĞİNİZ OLAYLAR:

    1)Resolute Technique pasif yeteneği: Yetenek ağacının en solunda bulunan pasif yetenektir. Vuruşlarınızda kritik atma ihtimalini sıfıra indirir fakat vuruşlarınız her zaman isabet eder. Karşıda ki düşmanın vuruşlardan kaçma ihtimali(chance to evade) %99 da olsa(ki sınır %90 olmalı) vuruşlarınız her zaman tam hasar verir.
    Fakat vuruşlarınız bloklanabilir bu konuda pasif yetenek size ek bir özellik vermez.

    2)Blood Magic pasif yeteneği: Yetenek ağacının sol altında bulunan pasif yetenektir. Toplam mananızı sıfıra indirir ve kullanırken mana harcayan bütün herşey bu pasif yeteneği açmanızla beraber canınızdan götürmeye başlar. Örneğin: her vuruşta 30 mana harcayan bir yeteneğiniz bu pasifi açtıktan sonra 30 mana değil 30 can harcayacaktır. Açtığınız aura lar Toplam canınız kaç ise onun üzerinden canınızı kısıtlar. Yani blood magic açtıysanız %xx mana reserved yazan aura lara elveda diyebilirsiniz. Fakat mana flask kullanmayacağınız için onun yerine can veya alternatif flasklara yönelebilirsiniz. Avantajlarını saymıyorum bu pasifin(çok önemli bir pasif), dezavantajları sizin için önemli değilse gerisi mühim değildir. Yine anti-parentez belirtmek isterim, blood magic açtıktan sonra mana yerine can harcadığınız için dayanamayabilirsiniz, o yüzden karakterinize güvendikten sonra açmanız önemli.

    3)Unwavering Stance pasif yeteneği: Yetenek ağacının altında bulunan pasif yetenektir. Gelen saldırılardan kaçınma ihtimalinizi sıfıra indirir fakat saldırılar yüzünden asla sersemlemezsiniz. Bu eğer kaçınma ihtimaline dayalı bir karakter yapmıyorsanız çok avantajlı bir yetenektir, zira sersemlemek çok kısa sürelide olsa saldırınızı yarıda kestiği için büyük bir dezavantajdır. (Yine blok ihtimaline bir etkisi yok, unutmayın blok ve kaçınma farklı şeyler)

    4)Armour Master pasif yeteneği: Yetenek ağacının altında bulunan çok da önemli olmayan ama puan harcanabilecek bir pasif yetenektir. Giydiğimiz eşyalar bizim yürüyüş hızımızı azaltır(kalkan, göğüslük vb.) bu yeteneği açmanız yürüyüş hızını kaybetmenizi engeller.

    5)Iron Reflexes pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ altında bulunur. Bütün evasion değerinizi sıfırlar, daha önceden sahip olduğunuz evasion değeri armor değeri olarak eklenir. Bu yetenek hakkında yorum yapmak istemiyorum bunu açıp açmamak sizin karakterinize dolayısıyla size bağlı.

    6)Arrow Dodging pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ altında bulunur. Mermi(Projectile) saldırılarından kaçma ihtimalinizi 2 katına çıkartır. Yani Normalde chance to evade %40 ise bu pasifi açtığınızda Projectile saldırılar için kaçınma ihtimaliniz %80 olur. Hiç bir dezavantaj vermeden çok güzel bir avantaj verir, öneririm.

    7) Mutlaka gemin üzerinde ki açıklamaları okuyun, hangi silahlar ile kullanılır. Aoe(alan vuruşu) mu, melee mi, projectile mi, spell mi... vb. Çünkü bunlar sizin ekleyeceğiniz, kazanacağınız bütün özelliklerin bunlar üzerinde etkili olup olmayacağını kolayca anlamanızı sağlayacaktır.

    8) Acrobatics pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağında bulunur. Herhangi bir saldırıdan kaçma ihtimalinize %+20 ekler. Bütün armor ve enerji shield değerlerini sıfırlar. Örneğin chance to evade %30 ise sizde. Bu yeteneği açtınızda %30 ve %20 yani %50 olur. Dezavantajı çok büyük olabilecek bir pasif yetenek açıp açmamanız sizin o anki karakterinize kalmış.

    9)Phase Acrobatics pasif yeteneği: ''Acrobatics'' in devamında bulunan pasif yetenektir. Büyü olan bütün saldırılara karşı ekstra %20 kaçma ihtimali verir.
    (Gemin, büyü olup olmadığını anlamak için gemin üzerinde spell ibaresini arayın)

    10)Ghost Reaver pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ üstünde bulunan pasif yetenektir. Çeşitli yollarla kazandığınız can çekme özelliğini, enerji shield çekmek olarak değiştirir. Fakat can flaskları enerji shield doldurmaz.

    11)Pain Attunement pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ üstünde bulunan pasif yetenektir. Düşük canda(Toplam canın %35 ve altında) büyü hasarını %30 arttırır.(Gemde ki spell ibaresini arayın)

    12)Chaos Inoculation pasif yeteneği: İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer . Yetenek ağacnın üstünde bulunan pasif yetenektir. Çok güçlü bir pasif yetenektir. Toplam canınızı 1 e indirir, Chaos hasarı yemenizi önler, Toplam enerji shieldini %50 arttırır. İyi yanları; Viper strike,poison arrow vb. doğrudan candan götüren hasarlardan korur, Enerji shieldine büyük katkı sağlar, Full health özelliklerinden(bazı gemler ve unique lerde bulunur) her daim yararlanmanızı sağlar. Kötü yanları; Toplam canınızı 1 e indirir(Yani enerji kalkanınız kırıldığı an yeri öpersiniz), düşük can özelliklerinden [Pain attunement gibi] hiç bir zaman yararlanamazsınız (canınız 0.35 e inemediği için ), Hiç bir flask enerji kalkanınızı dolduramadığı için enerji kalkanınız azaldığında doldurmak için flask basamazsınız.
    Kısacası bu pasif yetenek çok güçlü olmasına rağmen dezavantajı da çoktur, açmak herkesin harcı değildir. Karakterinize çok güveniyorsanız ve verdiği özellikler uyuyorsa açabilirsiniz.

    13)Eldritch Battery pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Bütün enerji shieldinizi mana olarak ekler(Enerji shield sıfırlanır).

    14)Whispers of Doom pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Düşmanlara ekstra bir alan zehri daha(temporal chains, warlord marks vb.) atmanızı sağlar. Bazı unique eşyalar da bu özelliği verir. (Orjinal halinde bir düşman aynı anda sadece bir zehre sahip olabilir)

    15)Hex Master pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Üstte bahsettiğimiz zehirler orjinal halinde kısa sürelidir fakat bu pasifi açarsanız zehir zamanla kaybolmaz.

    16)Minion instability pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunan pasif yetenektir. Çıkarttığınız yaratıklar canları düşünce(%35) patlayarak etrafa ateş hasarı verirler. Verdikleri orjinal hasar Toplam canlarının %33 ü kadardır.(Orjinal dememin sebebi ateş hasarını destekleyen yetenekler açmışsanız bu hasarın artacağıdır.)

    17)Elemental Equilibrium pasif yeteneği: Yetenek ağacının sol üstünde bulunan pasif yetenektir. Bu yeteneği açtıktan sonra element saldırılarınızda vurduğunuz hangi element ise düşmanınız o element e karşı %25 direnç kazanır ama diğer elementlere karşı %25 direnç kaybeder. Eğer iki element ile beraber vurursanız iki elemente de %25 direnç kazanır vurmadığınız element e karşı %50 direnç kaybeder. Bu etki 5 saniye sürer ve üst üste toplanmaz. (Yani ilk vuruş buz sonra ateş vurduysanız oluşan etki buzla ilgili olur ta ki 5 saniye geçene kadar) Eğer 3 elementle vurursanız hiç bir şey olmaz

    18)Iron grip pasif yeteneği:Yetenek ağacının ortalarında bulunur. Bakınız Iron grip gemi. Etkisi aynıdır.

    19)Vaal Pack pasif yeteneği : Yetenek ağacının ortasında bulunan pasif yetenektir. Normalde can çekişler tıpkı flasklar gibi doldurur. Bu yeteneği açtığınızda vuruşlarınızdan gelen can çekme canınızı anında dolduracaktır. (Flasklar ve saniyelik can doldurma özellikleri bu yetenekten etkilenmez)

    20)Conduit pasif yeteneği: Yetenek ağacının ortasında bulunan pasif yetenektir. Kazandığınız charge ları(frenzy,power,endurance) takım arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlar.

    21) Necromantic Aegis: Yetenek ağacının ortalarında bulunur. Taktığınız kalkandan aldığınız bütün özellikler size değil çıkarttığınız yaratıklara etki eder.

    PASİF YETENEK AĞACI PROGRAMI
    bu linkten indireceğiniz program ile yetenek ağacını tamamen görebilir ve adım adım giderek karakterinize olan etkilerine bakabilirsiniz.
    (Link path of exile in kendi sitesindendir.)(Çalıştırmak için .net framework 4 gerekir.)

    ****Son bir şey daha açıklayarak bitirmek istiyorum burayı belki sonra eklemelerde yapabilirim. increase veya increased maximum life gibi ibarelerde dikkat etmeniz gereken şey o an sahip olduğunuz değer üzerinden etki etmez. Eşyalar ve seviyeniz aracılığı ile sizin sahip olduğunuz belli bir can vardır. Diyelim ki bu 1000 olsun. Siz 5 tane toplam canı %10 arttırma açtığınızda canınınz 1000 + (5 x %10)x1000= 1500 olacaktır. Eşyalarınızdan biri size 100 can veriyor olsun o an. Siz o eşyayı çıkarttığınızda sizin kaybedeceğiniz toplam can 100 + (100 x %50)= 150 olacaktır yani 1350 ye düşer toplam canınız. Anlatmak istediğim noktayı anlamışsınızdır umarım %xx şeklinde arttıranların hepsi sizin sahip olduğunuz(eşyalardan ve seviyenizden gelen) can üzerinden değerlendirilir. Bu hesaplama enerji shield-evasion-mana ve diğerleri içinde geçerlidir.

    UNIQUE'lerin ÖNEMİ:

    -Unique eşyalar (kahverengi) oyunda çok önemli bir yere sahiptir. Fakat çoğu oyunda olduğu gibi üstünüzü tamamen unique dizmeniz gerekmez hatta çoğu zaman böyle bir davranış zarar verir. Unique ler iyi özellikler verirken beraberinde sizin aleyhinize özellikler de verebilir(Bakınız: yukarıda ki ''Andavarious'') Unique ler o kadar önemlidir ki oyunda bulunan sadece 1 unique ile yeni bir karakter yapılanması yapmak mümkündür. (Yumruk atan bir savaşçı gibi; bakınız Facebreaker)
    -Unique ler her yaratıktan düşebileceği gibi kırdığınız vazolar,kutular veya açtığınız sandıklardan da düşebilir.

    BAŞLANGIÇ:

    -Evet arkadaşlar hesabınıza girdiniz, karakterinizi yaratıp play game dediniz. Bundan sonra neler yapacağım diyorsanız okumanızı öneririm.

    -Kendinizi sahilde yere vurmuş şekilde bulduktan sonra başucunuzda ki silahinizi takin, ondan sonra yanınızda yerde uzanmış adamla konuşun. Ardından ilk yaratığınızı öldürüp ilk geminizi ondan düşüreceksiniz. Gem i silahiniza takin, zaten otomatik olarak sağ tuşta kullanıma hazır hale gelecektir.

    - İlk yaratığınızı öldürdükten sonra üstünüzde bir silah bir gem 3 id scroll(parşömen diyeceğim ben) ve 3 flask olmalı. Haritayı keşfetmeye koyulun yaratıkları öldürüp yolunuza devam edin. Oyunda beyaz ve mavi eşya çok fazla düşüyor, başlarda giyebileceğiniz herşeyi toplayın. Fakat mesela 2 tane aynı zırh olmasın yani biriktirmeye gerek yok, üstünüzü dizeceğiniz kadar yerden alın. Parşömenlerinizi kullanmadığınız-kullanamadığınız silah türlerine harcamayın.

    -İlk seviyenizi alınca ''P'' harfine veya alttaki + işaretine tıklayarak devasa pasif yetenek ağacınıza girin ve ilk pasif puanınızı harcayın. Harcayabileceğiniz yetenekler hafif hafif parlar. Tıpkı bir zincir şeklinde ilerleyeceksiniz, bir yere ulaşmak istiyorsanız o yolda ki bütün pasif yetenekleri açmak zorundasınız.

    - Başlarda biraz parşömen sıkıntısı çekeceksiniz bunu yenmek için, etrafta ne kadar varil varsa kırın, sandıkları açın yaratıkları öldürün. Bütün sarı(rare) eşyaları toplayın ve kullanabiliyorsanız kullanın. Fakat mavi eşyalarda sadece işinize yarayacaklar için parşömen harcayın. Başlarda bulmanız kuvvetle muhtemel şu eşyaları npc ye tıklayıp sell item dedikten sonra satmanız da size bolca parşömen verecektir. Bu eşyalar ''Orb of Transmutation'' , ''Blacksmith's whetstone'' , '' Armourerer's scrap'' , ''Orb of alternation'' Not: Bunları sadece parşömen sıkıntısı çektiğinizde satın, çünkü ilerde çok kullanacaksınız. Dediğim gibi parşömen sıkıntısı çekmemek için her düşen kilitli eşyayı açmayın hatta almasanızda olur.

    -Evet köye vardık, ilk görevimizi köye varmadan hemen önce bitirdiğimiz için görevi npc ye verip ilk ödülümüzü alıyoruz. Tekrar bir görev alıyoruz npc den ve tidal island dan bir medicine chest getirmemizi istiyor. Hemen ''u'' tuşuna basıp global haritaya bakıyoruz ve görevin üstüne gelip görevin nerede olduğuna baktıktan sonra
    burası şahsi düşüncemdir-> (''Nessa'' adlı npc ye gidip parşömenlerimiz yettiği kadar, 1 tane chain belt, 1 tane maximum mana yüzüğü ve 1 tane cold resistance yüzüğü satın alıyoruz ve giyiyoruz bunları.) çünkü haritada ilk karşılaşacağımız ensesi kalın boss lar buz saldırısı yapıyor o yüzden cold resistance gerekli.

    - ''Terraces'' e gitmek için köyden çıkıyoruz ve kendinizi geniş bir haritada bulacaksınız. Haritayı dolaşın yaratıkları öldürün bir tane özel yaratık var meteor düşürüyor onu da kesin eşya düşme ihtimali yüksektir. O mini boss un üstüne gelince böyle isminin yanında işlemeler var işte onlar haritada ki mini boss ları ifade ediyor. Bol eşya düşürür her daim onları bulup kesin, her haritada vardır öyleleri.

    - Haritayı gezdikten sonra 2 yol göreceksiniz, biri mud flats biri tidal island. Görevimiz tidal island da olduğu için oraya gireceksiniz. Küçük bir ada hemen gezip görev yaratığını bulun, kesin ve düşen yeşil item ''Medicine chest '' i alıp köye dönün. Ah bu arada güzel bir eşya düşürdünüz ve başkalarına göstermek istiyorsunuz. Ctrl + alt + fare sol tuşu ile eşyaya tıkladığınızda eşyanın silüeti chate gelir, entera tıklayıp chatten başkalarının iteminize bakmanızı sağlayabilirsiniz. Chatin sol tarafından konuşmanızın nereye gideceğini seçebilir, sol üstten ise global chati kapatabilirsiniz.

    - Atlamadan söyliyim, orjnal ayarlarını hatırlamıyorum fakat oyunun ayarlarında UI kısmı var. Orada always hightlighted a tik koyarsanız düşen eşyaların isimleri yerde gözükür. Filter white items a tik koyarsanız beyaz eşyalar dışında ki eşyaların isimleri gözükür.

    -Evet görevinizi verdiniz, düşen eşyaları da sattınız satıcıya ondan sonra tekrar terraces e geçip mud flats a geçeceksiniz. Geçer geçmez bir way point göreceksiniz, way pointleri açmanız için üstüne tıklamanız yeterlidir. Her haritada way point olmaz, way point olup olmadığını merak ediyorsanız haritaya girdikten sonra ''u'' ya basın. Bir haritada way point yoksa boş siyah yuvarlak gözükür. Eğer varsa boş yuvarlak siyah içinde de küçük mavi bir yuvarlak olur. Eğer waypoint var ve aktif ise kocaman mavi bir yuvarlak olur ve oraya tıklayarak waypoint ler arası yolculuk edebilirsiniz.

    - Bu süre içerisinde gemler düşürebilirsiniz, gemlerin açıklamalarını okuyun, ilk 15 seviyede hoşunuza giden her gemi takıp kullanmanıza bakın daha sonradan özelleştireceksiniz karakterinizi. İlk 15-20 seviyede destek gemi bulamayacaksınız yani bulamazsanız endişelenmeyin.

    - Bu mini boss lar dediğimiz yaratıklar iyi eşya düşürdüğü için düşük seviyelerde mümkünse bazı yerleri (Özellikle flooded depths de ki mini boss u) tekrar tekrar kesin Belki bir unique veya güzel eşyalar bulabilirsiniz. Bir haritayı yeniden başlatmak için o haritaya girerken kapıya veya waypoint e ctrl + sol tuş tıklayıp çıkan pencerede new demeniz yeterlidir.


    - Resistance lar (temelde) en fazla %75 olur. Bu değer birkaç pasif veya eşyalar aracılığı ile arttırılabilir.

    - Act 1 boss u buz saldırısı yapar o yüzden cold resistance %75 yapıp giderseniz çok iyi olur. Act 2 boss u ise uzaktan yıldırım saldırısı yapar. Yakından ise tokmak ile kafanıza vurarak ateş+fiziksel hasar verir. (Bu tokmakla kafama vurmasından hiç sağ çıkamadım ya hayırlısı ]

    - Arkadaşlar Act 2 de 3 bandit ile karşılaşacaksınız. Bunlar Alira, kraithyn ve Oak. Bu banditlerden birine yardım etmekte özgürsünüz veya hepsini öldürebilirsiniz. Oyunun gidişatını etkilemiyor fakat alacağınız ödüller farklı olacak. Alira ya yardım ederseniz kalıcı olarak +40 maximum mana kazanırsınız. Oak a yardım ederseniz kalıcı +45 maximum health kazanırsınız. Kraityn e yardım ederseniz kalıcı olarak bütün resistance lara %8 kazanırsınız. Eğer hepsini ödlürürseniz köyde size ödül olarak 1 pasif puanı verecekler.

    Evet arkadaşlar şimdilik burası bu kadar atladığım bir şey varsa lütfen uyarın.

    OYUNUN HİKAYESİ - Part 1:

    Her karakterin devam hikayesi aynı olsa da başlangıç hikayesi farklı;

    Marauder bir barbar kabilesinin üyesi ve muhtemelen birçok kişiyi öldürdü.

    Shadow bir suikastcıydı. Bir suikasttan sonra çalıştığı kişiler tarafından ihanete uğradı ve sürgün edildi.

    Ranger kaçak bir avcıydı ve bir hırsızdı. Tabi ki bu da sürgün nedeni oldu.

    Duelist bir düolloda rakibini onuruyla öldürmüştü. Ama rakibinin soylu biri olması sürgün edilmesine neden oldu.

    Witch, büyücüydü, sadece büyücü olması onun evinden alınıp sürgün edilmesine yol açtı.

    Templar gizli bilgileri, derin sırları araştırmak istemişti. Bu ise bu bilgilerin öğrenilmesini istemeyenler tarafından sürgün edilmesine yol açtı.

    Uyandığımızda kendimizi bir sahilde yerde buluyoruz. Sürgün edilmişiz, terk edilmişisiz, kimsesiz kalmışız. Kendimize geldiğimizde yanıbaşımızda ki silahımızı elimize geçiriyor ve kumlarda yatan adamın hala sağ olduğunu görüp onunla konuşmak için yanına gidiyoruz.

    ''Tek kurtulanlar bizleriz sanırım, yanımda ki sessiz arkadaşı saymıyorum. Bizleri neden Oriath da idam etmek yerine sürgün ettiler. Bilmiyorum, düşünmem…düşünmem lazım. Ama yardıma ihtiyacım var, belki sen bana yardım getirebilirsen burad…'' sözünü bitiremeden yanında ki o sessiz arkadaş bir anda uyanıp tek arkadaşımızı boynundan ısırıyor ve öldürüyor. Kendimizi savunmak için biz de o zombiyi öldürüyoruz. Anlamsız sessizlikle başbaşa kalıyoruz.

    Bizi neyin beklediğinden bir haberiz. Önemli olan tek şey hayatta kalabilmek. Sahilden yürümeye başladığımızda tek yaratığın o olmadığını anlamıyoruz. Sürgün edildiğimiz bu ada, vahşi ve lanetli bir ada. Bütün kumsal, o yaratıklar ve küçük akrepler tarafından istila edilmiş. Yolumuzu aça aça giderken ilerde bir köy görüyoruz fakat köyün kapısının önünde de dev ve iğrenç bir dev duruyor. Dev ile yüzleşmemiz gerekiyor ve yüzleşiyoruz da... Şanslıyız öldürüyoruz.

    Kapıya yaklaştığımızda birisi kapıyı açıyor ve köyün içerisine giriyoruz. Köyde birkaç kişi dışında ki diğer insanlar hasta, güçsüz, adeta ölümü bekler haldeler. Diğer insanlarla ilgilenen bir kadın görüyoruz ve tanışmak için yanına gidiyoruz. Adının Nessa olduğunu ve hoş geldiğimizi söylüyor.

    ''İnsanlarımız hastalıklardan, açlıktan, ve diğer yaratıklar yüzünden zor zamanlar geçiriyor, eğer burada kalmayı düşünürsen seni kullanabiliriz. Dışarıda bir ilaç sandığı var, eğer onu getirebilirsen iksirler yapabilir ve hastalıklar ile savaşabiliriz, lütfen bunu bizim için yap.’’ Diyor ve kabul ediyoruz.

    Sonra ise etrafta dolaşan, kafasında kaptan şapkası olan adamla konuşmak için yanına gidiyoruz. Adının Bestel olduğunu öğreniyoruz. ‘’Merry Gull’’ adlı bir geminin kaptanı olduğunu söylüyor, yani bir zamanlar. ‘’ Fakat şimdi gemim yok, adamlarım yok, ama yine de fikirlerim benimle… Dışarıda bir ada var. Gemim orada ama kullanılamaz halde, yine de aradığın ilaç sandığı oralarda olabilir.’’ diyip yanımızdan ayrılıyor.

    Son ayakta bulabildiğimiz kişinin de yanına gidiyoruz, kendisi silahlarını bilemekle meşgul. Adının Tarkleigh olduğunu söylüyor,
    ''Dışarıda ki devin adı Hillock idi ve nasıl öldürdüğünü gördüm. Bu kahramanlığın için teşekkür ederim.
    Burada hepimiz sürgünüz, tek amacımız hayatta kalabilmek. Bir tarihimiz yok, Dominus ve kara şövalyeleri bizi buraya sürgün ederek tarihimizi bizden aldı. Bazılarımız açlıktan ölüyorlar. Şu anda iki önemli şey var; yaşam ve ölüm.'' diyip işine devam ediyor.

    Daha fazla konuşacak kimseyi bulamıyoruz ve bu ilaç sandığını bulmak için köyün öbür çıkışından çıkıyoruz. Çıktığımızda biraz uzakta ki adanın girişini görebiliyoruz, ve oraya doğru yol almaya başlıyoruz. Bütün yol yaratıklar tarafından istila edilmiş durumda. Bütün bu canavarları öldürürken adaya geliyoruz. Adayı aramaya başlıyoruz ve adanın arka taraflarında parçalanmış bir gemi görüyoruz fakat ilaç sandığından bir iz yok. O anda lanetli bir adam çıkıyor ve buz atan büyülerle bizi öldürmeye çalışıyor. Kahramanca savaştan sonra düşen çantasından aradığımız ilaç kutusu çıkıyor.

    Geriye dönüyoruz ve Nessa'ya ilaç sandığını veriyoruz. Nessa ilaç kutusunun dönmesine çok seviniyor, ‘’Bu bizim için çok şey ifade ediyor. Artık hastalıklara daha iyi direnebiliriz, yaptığım bu iksir şişesini de bir hediye olarak kabul et’’ diyerek Nessa’yı bize minnettar bir şekilde bırakıp yanından ayrılıyoruz.

    Bestel ve Tarkleigh ile konuştuğumuzda ise Nessa’yı ne kadar çok sevdiklerini görüyoruz. Nessa onların hayatta kalmalarını sağlayan en önemli etkenlerden biri.
    Tarkleigh bize bakıp '' Sende farklı olan bir şeyler var, buradan bir çok sürgün mağduru geçti ama senin gibisini daha önce görmemiştim. Belki de Wraeclast da bir şansın olabilir. Kumsaldan devam ettiğinde bir ormana ulaşacaksın, o orman çok lanetli bir orman ölüyken dirilen kuşlar ve insanlar var. Orada çok adam kaybettik, belki bazılarını yine ayakta ve yürürken görebilirsin ama insan olarak değil. Orada ki kuş yuvalarını bozabilirsen belki nesillerini tüketebilirsin, ama halen bir şey o ölüleri diriltiyor. O ormanın yanında karanlık ve sisli bir bölge var, kaynağı orası olabilir. Eğer hayatta kalmak istiyorsak tehlikeleri engellemeliyiz. Bu ölüleri dirilten büyücüyü de öldürmelisin. ‘’

    [Wraeclast: Path Of Exile (Bulunduğumuz, sürgünlerin geldiği adanın ismi]
    [Dominus: Yüksek ihtimal bizi buraya sürgün eden kişi]
    [Kara şövalyeler: Dominusun emrinde ki suikastçı veya savaşçı birliği]


    S.S.S - Sıkça Sorulan Sorular:

    1) Oyun için ingilizce seviyesi nasıl olmalıdır?
    C) Orta seviyede bir ingilizce rahatlıkla yeterlidir. Oyunda ki açıklamalar basit ve anlaşılır şekildedir.

    2) Hangi karakter daha güçlüdür?
    C) Güçlü karakter diye bir şey yok, tamamen sizin oyunda ki yetenek ağacını ve giyeceğiniz eşyaları kullanma stilinize bağlı olarak gelişecektir.

    3) Hangi server ı seçmeliyim? (Amerika-Avrupa-Singapur)
    C) Türkiyeden giriyorsanız Avrupa size en az ping sorunu çıkartacak serverdır.

    4) Oyun f2p yani oynaması bedava mı? Cash shop nasıl olacak?
    C) Evet oyunu oynaması bedava ve her daim bu şekilde kalacaktır. Oyunun cash shop unda oyuna dengesizlik getirecek hiç bir eşya satılmayacaktır.

    5) Oyunda pvp var mı?
    C) Şu an için 1v1 ve 3v3 şeklinde girebilirsiniz pvp lere. Girmek için 28 seviye olmalısınız. Ayrıca cut-throat isimli etkinliklerde yeni oluşturduğunuz karakterlerle 1 seviyeden itibaren etkinlik boyunca her haritada pvp yapabilirsiniz.

    6) Pasif yetenek ağacına verdiğim puanların hepsini sıfırlayabilir miyim?
    C) Bir defa da hepsini sıfırlayamazsınız. Fakat orb of regret in ve bazı görevlerin bize verdiği refund point leri kullanarak, verdiğiniz puanları geri alabilirsiniz. Fakat oluşturduğunuz pasif yetenek zincirinin uç halkalarını kapatarak yapabilirsiniz, zinciri ortasından bölemezsiniz.

    7) Oyunda skill sistemi nasıl?
    C) Aktif yetenek sistemi ni okuyun.

    8) Oyunun ilerleyişi nasıldır? Zorluk seviyeleri ve level sınırı nedir?
    C) Oyun şu an için 3 act üzerinden yani 3 uzun bölüm üzerinden geçiyor. Act 3 de son kısmı bitirdiğinizde sizi tekrar act1 in başına gönderecek fakat zorluk seviyesi artmış olarak. Oyunda Normal-Cruel-Merciless zorluk seviyeleri var. Level sınırı 100 dür.

    9) Build hakkında kararsızım, ne yapmalıyım?
    C) Oyunun forumundan (http://www.pathofexile.com/forum) Class bölümünden başkalarının buildlerine bakmanız fikir edinmenize yardımcı olur.



    İMZALAR (Kurallara uygun).
    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/c9/94/c8/c994c8cfc023a6c53daa35c1324cd28e.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/46/90/42/469042229e5a549c214de6c2e4ef5d79.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/b0/a5/a9/b0a5a9bd46527f6e8f838115c6dcad56.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/c2/99/b5/c299b5d13b92039f7856fd9caf94c03d.jpg[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/ba/cf/22/bacf22498de34c768ea3fd36da6633e3.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/f0/e0/2b/f0e02b3d008377065b678089582de577.jpg[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AccUssEdGR -- 8 Mart 2020; 20:1:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    Oyun çıkalı 7 sene oluyor. Sıfırdan oynayanlar için bilgileri bu mesaj altına koyuyorum. İlk mesaj Lige özel olacaktır.

    Birkaç tanıtım-oynanış videosu:



    Path of exile özellikle Diablo serisiyle aşina olduğumuz hack&slash serisinde role-playing-game yani rol yapma oyunudur. Tek bir karakteri yönettiğimiz bu oyunda şüphesiz en çok dikkati çeken nokta aktif-pasif yetenek sistemidir.
    Path of Exile, Grinding Gear Games tarafından geliştirilmektedir.
    Oyun, 23 OCAK 2013 DE AÇILMIŞTIR. Ama Her 3-4 ayda bir yeni lig ile sıfırdan bir ekonominin olduğu bir oyuna başlamanız mümkün.
    Oyun f2p dir yani ücretsizdir ve her daim öyle kalacağına dair bizzat sözleri var. PoE(Path of Exile) in geliştiricileri Diablo fanlarından oluşan bir ekip, yani bizzat Diablo yu seven ona hasta ve o türe verdikleri değeri bir oyun yaparak göstermek için büyük uğraşlar veren kişiler. Ben yıllarca oynadım bu oyunu ve oyun ilk çıktığında ki hallerini de gördüm. Aradaki inanılmaz farklar insanın aklını başından almaya yetiyor.
    Tabi bizzat oyunun geliştiricilerinden bir sözümüz daha var, ‘BU OYUN HİÇ BİR ZAMAN PAY TO WIN OLMAYACAKTIR.’ Oyunun özel dükkânında sadece kozmetik eşyaları ve oyun kalitesini arttıran (Özel eşya bankaları) yani oyunda karakterinizi direkt güçlendirmeyecek, dengesizliğe yol açmayacaklarına dair söz vermişlerdir ve sözlerini yıllardır tutmaya devam etmektedirler. Bu da oyunu denemek oyuna şans vermek için ayrıca bir noktadır.

    Oyunumuza geçelim biraz da;
    Genel Özellikleri:
    * 7 farklı karakter sınıfı (Marauder,Witch,Duelist,Shadow,Ranger,Templar,Scion)
    * Yüzlerce farklı canavar
    * Kompleks eşya sistemi
    * Kompleks satış sistemi (Eşya satıp altın almaktan sıkıldınız mı? Biz altın vermiyoruz, vermeyeceğiz. Ne kadar güzel görünen eşya getirirsen sana o kadar ödül(Aşağıda trade sisteminde değinilecek) veririm.
    *Oyunun seslendirmeleri(npc ler de dahil olmak üzere sizinle konuşuyor oyun)
    *Kendi yapını oluşturma (Yay kullanan bir büyücü? Düzinelerce minyon çıkaran bir okçu? Yumruk atan bir savaşçı? Ve daha birçok farklı imkan)
    *Gelişmiş pasif yetenek sistemi, 1000 i aşkın pasif yeteneklerden kendi ağacını oluştur, kendi oyun tarzını göster.
    * Bedava indirilebilir ve sürekli serverlarında oynanabilir.
    * Dinamik ve hareketli yetenek sistemi
    * Rekabetçi online PvP sistemi
    * Karışık açık ve kapalı çok iyi dizayn edilmiş mekanlar (Özellikle Brütüs ara boss un olduğu odada kendinizi ürperir halde bulacaksınız)
    *Vuruş ve çevre hissiyatının verdiği keyif
    *Oyunda kullandıkça kaybolan potlar yerine kalıcı ve adına ‘flask’ denilen tüpler konulmuş. Siz yaratık öldürdükçe bu tüpler de belirli bir oranla dolmaktadır.
    *Quest sistemi, Aldığınız görevleri tamamlamanız; size gem, pasif yetenek puanı, eşyalar, vb. ödüller verir.
    * Oyun 10 act, epilogue ayrıca oyun sonu atlas haritasından oluşmaktadır.
    KARAKTERLERİMİZİ TANIYALIM;
    -Burada karakterlerin alışılagelmiş kullanışlarına ve özelliklerine değinicem.
    Marauder: Aşina olduğumuz savaşçı-barbar-kuvvetli-heybetli-ayı boğan tarzı bir karakter. Genel olarak tek el silah + kalkan veya çift el silah kullanır. Çoğu oyunda saf str diye bilinen sınıftır.
    Ranger: Karşımızda okçu kızımız var, o ince sesinin altında büyük bir güç yatmakta. Çoğu oyunda saf dex diye geçen sınıftır. Genel olarak yay ve quiver (ok çuvalı []) kullanan karakterimiz. Uzaktan saldırıları ile inanılmaz hasarlar verebilir, kurduğu tuzaklarla da düşmanının kendine yaklaşmasını engelleyebilir.
    Witch: Büyücümüz, saf int sınıfı diye bilinir çoğu oyunda. Genel olarak wand dediğimiz sopaları kullanır. Wand + shield veya wand + wand olarak.
    Duelist: Karizmatik karakterimiz burda. Bu karakter oyunda dex+str olarak tanımlanmış. Genel olarak tek elli 2 kılıç veya yay kullanır.
    Templar: Str+int olarak tanımlanan bu karakter aura dediğimiz kendisine ve grubunda ki yaratıklara+karakterlere güç veren bir sınıf olarak kullanılır.
    Shadow: Dex+int olarak tanımlanmış bu karakter genellikle claw denilen pençeleri çiftli olarak kullanır. Mayın, tuzak ve zehir yapısına çok elverişlidir.
    Scion: Bu karakter nereye çekerseniz oraya gidebilecek bir karakterdir. Pasif yetenek ağacında ortadan başlar, ve Ascendary sisteminde diğer her karaktere ait özel yetenekleri açmaya imkan tanır.

    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    Arayüzümüze bir bakalım:
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    Gelelim aktif yetenek sistemine;
    Alışılagelmiş çoğu oyunda olduğu gibi karektere seviye atlatıp skill açmak yok! Onun yerine yetenekler-skiller gem denilen küçük taşlar aracılığıyla kullanılıyor. Peki nasıl kullanılır gemler?
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Görüldüğü gibi giydiğimiz ekipmanlarda 3 farklı renkte(yeşil,mavi,kırmızı) boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklara gemlerimizi yerleştirdiğimizde eğer kullandığımız silahlar müsaitse o yeteneği kullanabiliyoruz. Genel olarak 8 yeteneğe anlık olarak erişebiliyoruz oyun arayüzünde. Bunlar Mouse left-middle-right click ve QWERT harfleri.
    Gemler Dex(Yeşil), Strenght(Kırmızı), Intelligence(mavi) olmak üzere 3 renk. Gemlerimiz bizim karakterimizin tecrübe aldığı gibi tecrübe alıp seviye atlamaktadır. Seviye ile beraber özellikleri de güçlenmektedir. Gemlerin seviye atlaması için yeteneği kullanmanız şart değildir. Sadece üstünüzde o gemi taktığınız ekipmanı giyiyor olmanız yeterlidir.
    AKTİF(!) GEMLER VE NE İŞE YARADIKLARI:
    KIRMIZILAR(STR):
    Heavy Strike: Bu saldırı tek kişiye çok kuvvetli bir vuruştur. Birçok marauderin ana saldırı gemidir. Kullanılabilir silahlar: gürz,kılıç,balta veya çift elli silahlar.(gürz=mace)
    Cleave: Bu da yine çok yaygın bir gemdir. Önündeki alana hilal şeklinde silahını savurarak grupça zarar verebilir. Kullanılabilir silahlar: baltalar ve kılıçlar(çift el dahil)
    Ground Slam: Silahını kaldırıp yere vurarak bir ağaç şeklinde ilerleyen bir hasar dalgası oluşturur. Çok yaygın kullanılan gruba etkiyen bir gemdir. Sadece gürz(çift el dahil) ile kullanılır.
    Punishment: Düşmanlara atacağınız bu lanet, düşmanların size hasar verdiklerinde size verdikleri hasarın bir kısmından kendileri de zarar görür.
    Leap Slam: Bulunduğu yerden istediğiniz bölgeye havada artistik bir dönüş yaparak uçar ve alana bir hasar verir. Balta, gürz, kılıç veya staff ile kullanılır.
    Infernal Blow: Fiziksel hasarınızın bir kısmını ateş hasarına çevirerek tek yaratığa vurur. Eğer yaratık vuruştan sonra kısa zamanda ölürse bir patlama ile parçalanarak etrafına hasar verir.
    Kılıç,balta,gürz,staff veya silahsız(unarmed) olarak kullanılabilir.
    Sweep: Silahını kendi etrafında 360 derece çevirerek gruba hasar verir. Orijinal saldırı süresi çok yavaştır. Staff,çift el balta veya çift el gürz ile kullanılabilir.
    Enduring Cry: Karakteriniz bağırarak etrafında ki yaratık sayısına oranlı olarak endurance charge ları kazanır.(Charge lara sonra değineceğiz)
    Immortal Call: Enduring Cry gemi sayesinde inanılmaz dayanıklı bir build kurmanıza yarayan gemdir.Kullanıldığında 0.2 saniyeliğine fiziksel hasarlara karşı dokunulmaz olursunuz. Kazandığınız her endurance charge ile dokunulmazlık süresi uzar.
    Molten Shell: Etrafınızda kısa süreliğine ateşten bir kalkan oluşturur. Kalkanın belli bir dayanma sınırı vardır ve o sınırı aşacak kadar hasar alırsanız patlayarak etrafa hasar verir. Kalkan aktifken ekstra defans verir.
    Shield Charge: Kalkan ile düşmana koşarak vurur, ne kadar uzaktan koşup vurursanız o derece etkili olur saldırı. Kullanmak için kalkan ve tek el silah olması gerekir.
    Warlord’s Mark: Kullandığınız alanı zehirleyerek her vuruşunuzda ekstra can ve mana çekmenizi sağlar ayrıca her öldürdüğünüz yaratık için belli bir ihtimal ile endurance charge kazanabilirsiniz.
    Anger: Bu bir aura’dır. Etrafınızda ki (siz dahil) alana etki eder. Mananızın belli bir kısmını rezerve eder(kullanıma kapatır) ve sizin fiziksel hasarınızın bir miktarı kadar ateş hasarı ekler. Buff dediğimiz gemdir.
    Decoy Totem: Yaratıkların sizin yerinize çıkardığınız bu korkuluğa vurmalarını sağlar.
    Determination: Bir başka aura. Size ve takımınıza ekstra defans verir.(Not: Bütün auralar mananızı rezerve eder. Bazılar %xx reserved olarak bazılar xx reserved olarak.)
    Devouring Totem: Totemlerin hepsi zemine diktiğiniz taşlardır. Bu totemin özelliği etraftaki cesetleri emerek sizin canınız azaldıkça cesetleri patlatıp size can takviyesi yapar.
    Flame Totem: Bu totem etrafa ateş püskürterek hasar verir.
    Glacial Hammber: Fiziksel hasarın bir miktarını buz hasarına çevirerek tek kişiye vurur. Gürz veya staff gerekir.
    Lightning Strike: Silahını şarjlayarak(gücünü toplayarak) sallar ve yıldırım hasarı verir.
    Punishment: Alana attığınız bir zehirdir. Yaratıkların size vurduğunda hasarın bir miktarının geri işlemesini sağlar.
    Rejuvenation Totem: Takımınızın canını doldurur.
    Shockwave Totem: Yeri sallayarak yaratıkları geri ittirir ve hasar verir.
    Vitality: Aura’dır. Toplam canınızın %x kadarını saniyelik can doluşu olarak ekler takımınıza.
    YEŞİLLER(DEX):
    Bear Trap: Adından da anlaşılabileceği ayı tuzağı dediğimiz belirli bir bölgeye fırlattığımız tuzaktır. Belli bir süre yerde bekler eğer kimse basmazsa kaybolur. Basan kişiye hatırı sayılır bir hasar verir ve onun hareketini kısa süreliğine kilitler.
    Blood Rage: İnanılmaz bir buff diyebiliriz. Sadece size etki eder. Canınızın %x kısmını her saniye chaos hasarı olarak yersiniz. Saldırı hızı ve can çekmeyi arttırır. Kısa sürer her vurduğunuzda zaman sıfırlanır. Eğer canınız kritik seviyenin altına düşerse inanılmaz bir saldırı hızı verir.(Chaos damage: Energy shield ve armorun tutmadığı hasar türü)
    Burning Arrow: Yaygın bir gemdir. Fiziksel hasarın bir kısmını ateş hasarı olarak ekleyerek bir ok atar. Yaratığın yanmaya başlama ihtimali vardır.
    Detonate Dead: Bir ceseti patlatarak alana fiziksel ve ateş hasarı verir.
    Double Strike: Yaygın bir gemdir. Düşmana hızlıca iki kez vurur.
    Dual Strike: Yaygın bir gemdir. Sadece 2 tane tek el silah takarak çalışır.(wandlar ile çalışmaz.) İki silahı beraber kullanarak aynı anda düşmana vurur.
    Elemental Hit: Herhangi bir silah ile vurulabilir. Her vuruşta rastgele olarak bir element(buz,şimşek veya ateş) hasarı ekler.
    Ethereal Knives: Dar ve uzun bir alana doğru bıçaklar fırlatır.
    Explosive Arrow: Patlayıcı taşıyan bir ok atar. Belirli bir zaman geçince veya yaratık ölünce patlama yapar ve alan hasarı verir. Ok atmaya devam ettikçe patlayıcı toplanır ve patlamanın şiddeti artar.
    Fire Trap: Alev tuzağıdır, basıldığında alana önce direkt alev hasarı verir. Ardından yeri yakarak ekstra hasar verir.
    Flicker Strike: Yakınında ki seçilmiş yaratığa, eğer seçilmemişse rastgele bir yaratığa ışınlanarak vurur. Dolum süresi vardır(2sn idi en son, ah ah eskiden flickercılar vardı o zaman dolum süresi yoktu ne uçardılar )[Flicker strike a yeni bir özellik varmış bunu atlamışım. Eğer ki flicker strike ı kullanırken frenzy charge a sahipseniz, dolum anında bu frenzy charge ları kullanarak dolmasını beklemeden yeteneği kullanmanızı sağlar.]
    Freeze Mine: Mayın kurar ve sizin tarafınızdan patlatılarak düşmanı tamamen dondurur.
    Frenzy: Her vuruşunuzda size saldırı hızı veren Frenzy charge ların toplanmasını sağlar. Yenilenmediği takdirde kısa sürede etkisi kaybolur.
    Grace: Aura’dır. Takımınıza ekstra Evasion rate verir.
    Haste: Aura’dır. Saldırı hızı ve büyü yapma hızı(casting speed) verir.
    Hatred: Aura’dır. Vuruşlarınıza ekstra buz hasarı ekler.
    Ice Shot: Fiziksel hasarın bir kısmını buz hasarına çevirerek bir ok atar. Ok, gittiği yol boyunca buz bırakır.
    Lightning Arrow: Yaygın bir gemdir. Fiziksel hasarın bir kısmını yıldırım hasarına çevirerek yıldırımlı ok atar, bu oklar yandaki düşmanlara da seker.
    Phase Run: Bu gem emekli oldu
    Poison Arrow: Attığınız ok(düşmana vurmasa dahi) vurduğu yerde patlar ve etrafa chaos hasarı vermeye başlar. Attığınız ok vurduğunda da chaos hasarı verir.
    Projectile Weakness: Özellikle iskelet okçuların attığı çok sinir bozucu bir alan zehiridir. Zehri taşıyan kişide projectile saldırılara karşı (ok ve bazı büyüler) zaaf oluşur. Ekstra hasar yerler ve geri ittirilirler.
    Puncture: Düşmana attığınız bir ok onun kanamasına yol açar. Düşman haraket ettikçe ekstra kanayarak hasar alır.
    Rain of Arrows: Gökyüzünden seçtiğiniz alana bir ok demeti yollar. Ufak bir gecikmeyle alana vurur.
    Split Arrow: Bu gem ile bir ok atmaya çalıştığınızda yayınızdan 3 veya 3 den fazla ok çıkar(seviye arttıkça ok sayısı artar). Yakın mesafede büyük yaratıklara karşı pompalı tüfek efekti yapmaz yani bir yaratığa bir ok vurabilir.
    Temporal Chains: Bazı yaratıkların da atabildiği çok bela bir alan zehiridir. Haraket, saldırı hızı ve büyü yapma hızınızı azaltır.
    Viper Strike: Düşmana vurdukça onu zehirleyen bir yetenektir. 4 vuruşa kadar her vuruşta zehirlenme süresi ve hasarı artar. Pençe, bıçak veya kılıç gerekir.
    Whirling Blades: Düşmanları yarıp geçerek onlara az miktarda hasar verir. Güzel bir kaçış gemidir. Fakat hasarı çok düşüktür. Bıçak,pençe ve kılıç ile kullanılır.
    MAVİLER(INT)
    Arc: Hedefe seken bir yıldırım saldırısı yapar.
    Arctic Breath: Hedefe donmuş bir kafatası atar. Patladığında alana hasar verir ve düşmanları yavaşlatır.
    Clarity: Aura’dır. Takımınızın mana doluş hızını arttırır.
    Cold Snap: Elini hızlı bir şekilde kaldırarak hedefin bulunduğu alanda çok dar bir şekilde buz hasarı verir ve yavaşlatır.
    (Söylemem gereken bir şey var. Yeteneklerde Attack Speed ve Casting speed göreceksiniz. Attack speed vuruş hızı, Casting speed büyü yapma hızıdır. Bu iki birim birbirinden bağımsızdır.)
    Conductivity: Alanı zehirler. Zehirlenen düşmanın elektiğe karşı direnci düşer ve daha yüksek ihtimalle shock efekti yer.(Shock efekti yıldırım türünden hasarlardan ekstra hasar almanıza neden olan bir efekttir. Kısa sürede geçer.)
    Conversion Trap: Tuzak atar. Basan düşman kısa süreliğine sizden olur.
    Critical Weakness: Alanı zehirleyerek kritik saldırılarının ihtimalini ve kritik çarpanını arttırır.
    Discharge: Charge lar toplandığında bu yeteneği kullanarak onları patlatıp yakınınızda ki düşmanlara hasar verirsiniz.
    Discipline: Aura’dır. Takımınıza ekstra energy shield sağlar.
    Elemental Weakness: Element saldırılarına karşı dayanıksız kılan bir alan zehiridir.
    Enfeeble: Alana attığınız zehirden etkilenenlerin verdikleri hasar düşer.
    Fireball: Bir ateş topu atar. Vurduğu yerde küçükte olsa alan hasarı verir
    Firestorm: Gökten meteor yağdırır. Alana vurur.
    Flammability: Ateşe karşı direnç kıran bir alan zehiridir.
    Freezing Pulse: Hızlıca hilal şeklinde buzdan dalgalar atar. Düşman dalgayla ne kadar çabuk karşılaşırsa o kadar çok hasar yer. Dalganın gittiği uzaklık azdır.
    FrostBite: Buza karşı direnç kıran bir alan zehiridir.
    Frost Wall: Buzdan bir duvar çekerek sizi korur ve duvara dokunan düşmanlara hasar verip geri ittirir.
    Ice Nova: Merkezi siz olacak şekilde dairesel buz patlaması yapar. Düşmanları yavaşlatır.
    Ice Spear: İnce çizgi halinde buzdan bir atış yapar. Buz kısa mesafede vurduğunu yavaşlatırken, koyu mavi rengi aldığı orta ve uzun mesafede vurduğu düşmana %600 daha yüksek ihtimal kritik saldırı yapar ve dondurur.
    Lightning Warp: Belirli bir alana gecikmeli ışınlanmanızı sağlar. Işınlandığınız yerde ve ve geldiğiniz yerde olan düşmanlara hasar verir.
    Power Siphon: Wand ile saldırı yaparsınız. Eğer vurduktan kısa süre sonra veya hemen düşman ölürse power charge kazanırsınız.(Power charge kritik atma ihtimalinizi artıran bir charge dır.)
    Purity:Aura’dır. Takımıınıza element resistansları ekler.
    Raise Spectre: Ölen bir düşmanın ruhunu sizin tarafınıza çekerek siziin için savaşmasını sağlar. (Minion olarak adlandırılır.)
    Raise Zombie: Bir cesetten zombi yaratmanızı ve sizin yanınızda olup sizinle savaşmasını sağlar.(Minion)
    Righteous Fire: Saniyede toplam canınızın %50 si kadar, size ve etrafınızda ki düşmanlara ateş hasarı verir. Canınız 1 e düşünce etki otomatik kapanır.
    Shock Nova: Merkezi siz olacak şekilde dairesel elektrik dalgaları açarak bunlara dokunan düşmanlara hasar verir. Halkanın merkezine yakın düşmanlar az, merkezinden uzak düşmanlar çok hasar alırlar.
    Spark: Çoklu sayıda be doğrultusu belli olmayan elektrik dalgaları(yarasa gibi) yollar ve düşmana çarptıklarında yıldırım hasarı verirler.
    Summon Skeleton: Ceset gerekmeden* Süreli* bir şekilde iskelet minionlar çıkarır ve sizinle beraber savaşmasnı sağlar.
    Tempest Shield: Kalkanınızı elektrik ile güçlendirir ve saldırıları bloklandığında düşmanlara hasar verir.
    Vulnerability: Fiziksel hasarı daha çok yemelerine, enerji shieldin daha geç dolmasını sağlayan alan zehiridir.
    Wrath: Aura’dır. Saldırılarınıza elektrik hasarı ekler.
    Not: Support gemleri her daim yeteneğin kullandığı manayı arttırır.(Reduced Mana support gemi hariç)

    Şimdi gelelim support(destek) gemlerine. Bu gemler kullandığınız aktif gemleri güçlendirmek için kullanılırlar ve oyunda ilerledikçe kullanmanız zorunlu sayılır, yoksa yaratık öldürmek için çok zaman kaybedersiniz.
    Peki nasıl kullanacağız ve püf noktaları nelerdir bu gemlerin?
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Yukarıda görebileceğiniz gibi boşluklar arası bağlantılar var ve arasında bağlantı olmayan boşluklarda var.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Support gemleri kullanabilmeniz için en az 1 aktif gem ile 1 bağlantı ve 2 boşluğa sahip bir eşyaya ihtiyacınız var. Boşluklardan birine aktif geminizi diğerine support Geminizi koyduğunuzda support gem ne özellik veriyorsa aktif gemi o özellikle destekleyecektir.
    Ör: Burning arrow gemi ile greater multiple projectiles i birbirine bağlarsanız, burning arrowu her kullandığınızda 1 ok yerine 5 ok atacaktır.
    Püf noktaları nelerdir peki?
    1) 1 aktif gemi aralarında bağlantı olduğu sürece birçok support gem tarafından destekleyebilirsiniz. Ör: Heavy Strike aktif gemini added cold damage, added fire damage, added lightning damage kullanarak 3 farklı support gemi tarafından desteklerseniz, Heavy Strike yeteneğini her kullandığınızda 3 support geminin gücünü alır ve ateş,yıldırım,buz hasarı verir.
    2)Bir support gemi birden fazla aktif gemi destekleyebilir. Ör: Increased duration gemi, zamanlı yeteneklerin sürelerini uzatır. 3 bağlantısı olan 4 boşluklu bir eşyaya (3 bağlantı derken 4 boşlukta 3 bağlantı olabilir en fazla ) Duration support gem takıp diğer boşluklara ,Immortal Call, Molten Shell aktif gemlerini takarsanız support gem hepsini tam ve eşit güçte destekler.
    3)Aynı support gemini birden fazla kullanmak ekstra etki sağlamaz. 2 added chaos damage support gemini aynı bağlantının üzerinde kullanırsanız biri işe yaramaz. (Aynı eşya üzerinde 2 li bağlantı halinde 6 boşluk olabilir, o zaman birbirleriyle bağlantısı olmayan gruba takarsanız etki edecektir kendi gemlerine)
    4)Ne kadar çok kopuk olmayan bağlantılı eşya kullanırsanız yeteneklerinizi o derece güçlü yapabilirsiniz. Örneğin: Heavy Stike gemini -> Faster Attacks + Melee Physical Damage + Melee damage on full life + item rarity diye 4 ayrı support gemi ile desteklerseniz sizin saniyede verdiğiniz hasar %150 kadar artar ve o yetenekle kestiğiniz yaratıklardan düşen eşyalar daha kaliteli(burada ki kaliteden kastımız quality değil item rarity dir. Yani eşyaların; normal eşyalar yerine magic,rare,unique verme ihtimalinin artması olaraktır.) olur.
    5) Kullandığınız gem ile support gemin tutarlı olması(Destek geminin yeteneğe verdiği bütün özelliklere bakarak kullanın, Örneğin: Iron grip uzaktan saldırılarda str nin etkin olmasını sağlayarak yeteneğin ekstra hasar vermesini sağlar ama saldırı hızınızı düşürür.) Veya alana vuruş(aoe) bir yeteneğe alana vuruşu desteklemeyen bir support gemi takılmamalı(Lesser multiple projectiles gibi)
    6) En iyi kombinasyonu bulun. Aktif saldırılarınız için mümkün oldukça iyi ve çok support gemi kullanırken, savunma veya diğer yetenekleriniz için mümkünse 1 destek gemi kullanın(Bu hareket giydiğiniz eşyalarda tırım tırım boşluk ve bağlantı arama ihtimalinizi biraz azaltır)
    Gelelim Support gemlere::

    [KIRMIZI SUPPORT GEMLER(STR):

    Added Fire Damage:Desteklediği aktif yeteneğin fiziksel hasarın bir kısmını ateş hasarı olarak ekler.(Burada ekler ve çevirir kısımlarına dikkat edin.)
    Blood Magic: Bu gemin desteklediği aktif yetenek kulanıldığında mana yerine can kullanır. Fakat normalde kullanacağı manayı %200-250 gibi bir değer ile çarparak candan götürür.
    Cold to Fire: Desteklediği yeteneğin buz hasarının bir kısmını ateş hasarına çevirir.
    Fire Penetration: Desteklediği yetenek kullanılırken düşmanın ateşe karşı direncini azaltır.
    Increased Duration: Desteklediği yeteneğin bitiş süresini uzatır. Örneğin: 5 saniye boyunca etki eden bir yeteneğini desteklerseniz 7 saniye boyunca etki devam edecektir.
    Iron Grip: Desteklediği yeteneğin [uzaktan saldırı yeteneği ise] str nin etkin olmasını sağlar. Böylece str niz çoksa uzaktan saldırılarınızı güçlendirir fakat saldırı hızını yavaşlatır.
    Iron Will: Desteklediği yeteneğin [eğer büyü saldırısı ise] str nin etkin olmasını sağlar. Böylece str niz çoksa uzaktan attığınız büyülerde saldırılarınızı güçlendirir fakat büyü yapma hızınızı düşürür.
    Item Quantity: Desteklediği yetenek ile öldürülen düşmanlardan daha çok drop(bütün eşyalar dahil, map hariç(değineceğiz)) almanızı sağlar.
    KnockBack: Desteklediği yeteneğe her vuruşta geri ittirme ihtimali verir.
    Life Gain On Hit: Her vuruşta(vuruş gücünüzden bağımsız, vurduğunuz düşman sayısıyla orantılı) can çekmenizi sağlar. Alan vuruş yetenekleriyle güzel çalışır. Tek düşmana olan saldırılarda kesinlikle önermem.
    Life Leech: Vuruş gücünüzün %x kadarını can olarak çekmenizi sağlar. Hem alan vuruşları hemde tek düşmana vuran yetenekler ile iyi çalışır.
    Melee damage on Full Life: Desteklediği melee vuruş yeteneğinin canınız tam iken saldırılarda %xx kadar ekstra hasar vermesini sağlar.
    Melee Physical Damage: Desteklediği melee vuruş yeteneğinin saldırılarda %xx kadar ekstra hasar vermesini sağlar.
    Ranged Attack Totem: Yay veya wand ile kullanılabilen yeteneklere bu support gemin bağlanıp yeteneğin kullanılması ile, bu yeteneği kullanan bir totem(dikili taş) çıkartır. 15 saniye sürelidir.
    Reduced Mana: Desteklediği yeteneğin harcadığı manayı(veya canı) azaltır. Aura lar ile mükemmel çalışır.
    Spell Totem: Desteklediği yeteneğin kullanılması ile bu yeteneği kullanan bir totem çıkartır. Kısa sürelidir. Totem support gemi yeteneğin normal vuruş gücünü epey azaltır.
    Stun: Stun threehold u azaltır.(NEdir bu peki, vuruşlarınızda belli bir ihtimal ile sersemletebilirsiniz düşmanları, çok kısa sürelidir bu sersemleme. Fakat sersemletebilmeniz için vuruş gücünüzün belirli bir eşik değerini aşması gerekir. Bu gemin desteklediği yetenek kullanıldığında eşik değerini düşürerek sersemletme ihtimalinizi artırabilir*.( Tek düşmana güçlü vuran yetenekler(Heavy strike gibi) için önerilmez) (Stun yani sersemleme sırasında belirli bir şekil veya efekt oluşmaz. Ama saldırınızı veya büyünüzü yarıda kesebilir.)
    Not: Enerji kalkanınızın 0 dan yüksek olması sersemleme ihtimalinizi %50 azaltır.
    Weapon Elemental Damage: Silahta bulunan elemental saldırı bonuslarını kullandığınız yeteneğe ekler.

    YEŞİL SUPPORT GEMLER(DEX):
    Added Cold Damage: Desteklediği yeteneğe (fiziksel hasarından bağımsız) ekstra buz hasarı ekler ve buzun etkisi olan yavaşlatma(chill) süresini uzatır.
    Additional Accuracy: Desteklediği yeteneğin daha yüksek ihtimal isabetli vuruş yapmasını sağlar.
    Blind: Desteklediği yetenek ile saldırıda %8 ihtimal düşmanın vuruş ihtimalini kısa süreliğine azaltır.
    Chain: Desteklenen projectile(mermi: ok-bazı büyüler) saldırı yeteneklerinin ekstra 3 kez sekmesini sağlar. Yeteneğin orjinal hasarını %40 düşürür.
    Chance to Flee: Desteklediği yeteneğin saldırısı ile düşmanlarınız her vuruşta %x ihtimal sizden korkup kaçmaya başlar.
    Cold Penetration: Desteklediği yetenek ile saldırıda düşmanın buza karşı direncini düşürür.
    Faster Attacks: Desteklediği saldırı yeteneğinin(Sadece saldırı hızı, büyü hızı dahil değildir.) daha seri vurmasını sağlar.
    Culling Strike: Canı %10 dan az olan düşmanları desteklediği saldırı ile tek vuruşta öldürmesini sağlar. Yeteneğin saldırı ve büyü hızını düşürür.
    Faster Projectiles: Mermilerin(ok ve bazı büyüler) daha hızlı gitmesini ve daha çok hasar vermesini sağlar.
    Fork: Desteklediği yeteneğin mermileri düşmanlara vurduğunda yeni 2 mermi çıkartırarak yeni düşmanlara vurabilmesini sağlar. Yeteneğin orjinal hasarını düşürür.
    Greater Multiple Projectiles: Desteklediği (mermi atan[ok ve bazı büyüler gibi]) yeteneğin ekstra 4 mermi daha atmasını sağlar. Mermi hasarını %50 düşürür.
    Lesser Multiple Projectiles: GMP(Greater multiple projectiles) ile aynı özellikte fakat ekstra 2 mermi atılmasını sağlar. Mermi hasarını %30 düşürür.
    Mana Leech: Desteklediği yeteneğin hasarının %x kadarını mana olarak emer.
    Pierce: Desteklediği(mermi atan) yeteneklerin mermilerinin %x ihtimalle düşmanları delip geçerek arkasında ki düşmana da vurabilmesini sağlar.
    Point Blank: Desteklediği uzak saldırıların(ranged attacks) çok yakındaki düşmanlara daha çok hasar vermesini sağlar. En yakında ki düşmana %50 ye kadar ekstra hasar vurur, mesafe arttıkça ekstrası düşer. Yeteneğin saldırı hızını düşürür.
    Trap: Desteklediği yeteneği kullandığınızda, bir tuzak olarak atarak düşman bastığında aktifleşmesini sağlar. Tuzak sürelidir.
    MAVİ SUPPORT GEMLER(INT):
    Added Chaos Damage: Desteklediği yeteneğe (yeteneğin orjinal hasarından bağımsız) Kaos(Chaos) hasarı(Enerji kalkanının ve armorun tutmadığı) ekler.
    Added Lightning Damage: Desteklediği yeteneğe (yeteneğin orjinal hasarından bağımsız) Yıldırım hasarı ekler.
    Chance to Ignıte: Desteklediği yeteneğin, saldırılarda %x ihtimal düşmanı yakmasını sağlar.
    Concentrated Effect: Desteklediği aoe(alan etkili yetenekler, not: Split Arrow gibi çoklu vurması alana vurduğunu göstermez. geme baktığınızda aoe yazması gerekir) yeteneğin hasarını arttırır fakat etki ettiği alanı küçültür. Aura lar ile kullanıldığında hasarı artırmaz fakat alanı küçültür(yani aura ile kullanmayın).
    Elemental Proliferation: Desteklediği yetenek tarafından oluşan Elemental efektlerin (ignite,shock,chilling,freeze gibi) sadece etkisi altında bulunan düşmanın değil etrafında ki düşmanların da etkilenmesini sağlar.
    Faster Casting: Desteklediği büyü saldırısının hızını arttırır. (yeteneğin casĞINIZ EŞYA KALİTELERİ: Eşyaların kaliteleri normal<magic<rare<unique olarak gidiyor.
    BEYAZ EŞYALAR(Normal items):
    [image]http://i110.photobucket.com/albums/n87/Curtis196daha çok hasar vermesini sağlar.
    Increased Criticial Strikes: Desteklediği yeteneğin kritik ihtimalini arttırır.
    Item Rarity: Bu gemin desteklediği yetenek ile öldürülen düşmanlar daha kaliteli itemler düşürür.
    Lightning Penetration: Desteklediği yeteneğin kullanılması ile düşmanın yıldırıma karşı direncini azaltır.
    Minion Damage: Desteklediği Minion yetenekleri ile yaratılan yaratıkların (spectre,zombie,skeleton olabilir) daha fazla hasar vermesini sağlar.
    Minion Life:Desteklediği minion yetenekleri ile yaratıklan yaratıkların toplam canını %x kadar arttırır.
    Minion speed: Desteklediği minion yetenekleri ile yaratılan yaratıkların yürüyüş hızını %x kadar arttırır.
    Remote Mine: Desteklediği yetenek kullanıldığında, oyuncu tarafından patlatılacak şekilde alana mayın olarak bırakır.


    OYUN İÇİ KARŞILAŞACAĞINIZ EŞYA KALİTELERİ: Eşyaların kaliteleri normal<magic<rare<unique olarak gidiyor.
    BEYAZ EŞYALAR(Normal items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu tür eşyalar her daim bolca düşmektedir ve genellikle değersizdirler. En fazla 1 özellik verirler. 55+ seviyelerde beyaz itemleri saklamakta yarar var yine de.
    MAVİ EŞYALAR(Magic items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu tür eşyalar az da olsa işe yararlar. Özellikle düşük seviyelerde bolca toplayacağımız eşyalar genellikle 2-3 özellik verir. Yüksek seviyelerde açılıp çok güçlü verebileceği bir özellik ile geliştirmeye çalışılabilir.
    SARI EŞYALAR(Rare items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Oyunun başlangıç seviyeleri dahil her daim giymek için can atacağımız uğraşacağımız eşya kalitesi rare eşyalar oluyor. En az 2-3 özellik genelde 4-5 özellik verirken verdiği özellik sayısı 6-7 ye kadar yükselebilir. Yüksek seviyelerde beyaz ve mavi eşyalardan da bu tür eşyalar yapmaya çalışacağız. Çok uçuk bir özellik aralığı vardır, yeri gelir unique eşyayı geçer yeri gelir normal eşyadan kötü olabilir.
    KAHVERENGİ EŞYALAR(Unique items):
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Bu eşyalar nadiren çıkan bazılarının sizin için çöp başkaları için hazine olduğu eşya türü. Yüksek seviyelerde olsanız dahi 5-10 seviye unique düşürebiliyorsunuz. Bazı unique ler gerçekten değersiz ve işe yaramazken bazılarına ise paha biçilemiyor.
    Unique eşyalar güzel ve uç özellikleri ile dikkat çekerken bazen 1 veya 2 tane özelliği sizin aleyhinize içerir.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Andvarius
    +10 to Dexterity
    -20% to all Elemental Resistances
    55% Increased Rarity of Items Found
    Örneğin bu unique yüzük size 10 dex ve %55 daha değerli eşya düşürme ihtimali verirken bir yandan da bütün elementlere karşı direncinizi kırar.


    QUALITY(KALİTE)
    - Zırhlara[Takılara (kolye-yüzük-kemer) kalite eklenemez.], silahlara, flasklara, gemlere,maplere quality faktörü %20 ye kadar eklenebilir. Quality etkisi eşya türleri arasında farklılık gösterir. Quality ne kadar fazlaysa eşya o kadar daha iyi özellik verecektir.
    ZIRHLARDA KALİTE(Quality):
    6 Çeşit zırh vardır.
    a)Saf Evasion zırh(Sadece saldırılardan kaçma değeri veren, karakterinizde ne kadar çok evasion toplanırsa fiziksel saldırılardan hasar almama ihtimaliniz o kadar artar)
    b)Saf armor zırh (Tamamen gelen fiziksel hasarı düşürme odaklı bir zırh türüdür.)
    c)Saf Energy shield zırh(Sadece enerji kalkanını arttıran bir zırh türüdür.)
    d)Evasion-Armor zırh (Hem evasion hem de armoru arttıran bir zırh türüdür.)
    e)Armor-Energy shield zırh(Hem armoru hem enerji kalkanını arttırır.)
    f)Evasion-Energy shield zırh(Evasion ve enerji kalkanını arttırır.)
    Zırhlarda kalite faktörü verdiği temel özelliği kalitesi % kaçsa o oranda arttırmaktır.
    Örneğin: Toplam Enerji kalkanı 450 olan bir saf enerji kalkanı zırhını %10 kalite yaparsanız size 495 enerji kalkanı verecektir.
    Her zırh türü için, kendisinin verdiği temel özellik üzeriden ekleme yapar.
    Ör:
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Zırhlara kalite eklemenizi sağlayan tek orb vardır. Armourer's scrap adlı orb dur. 1 orb, Normal zırhlara %5, Magic zırhlara %2, Rare ve Unique zırhlara ise %1 kalite ekler.

    SİLAHLARDA KALİTE:
    Yine çeşit çeşit silahlar vardır. Kalite arttırmada Blacksmith's whetstone orbu kullanılır. 1 orb, Normal silahlar için %5, magic silahlar için %2, rare ve unique silahlar için %1 arttırma yapar. Silahta ki sadece fiziksel hasar kısmını arttrır. Diğer kısımlar kaliteden bağımsızdır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    FLASKLARDA KALİTE:
    4 tür flask türü vardır.
    a)Can dolduran flasklar
    b)Mana dolduran flasklar
    c)Hem Can hem mana dolduran flasklar
    d)Kısa süreli özellik veren flasklar (Ruby,Topaz,Sapphire,Diamond,Granite, vs.)
    (Ruby -> Ateşe karşı direnç, Topaz -> Yıldırıma karşı direnç, Sapphire -> Buza karşı direnç, Diamond -> tekrar düzenlenene kadar kaldırıldı. Granite -> +4000 armor)
    Flasklarda kalite faktörü; a) , b) , c) , için aynıdır. Sadece doldurduğu miktarı arttırır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    Fakat d) için quality etki süresini uzatır.
    - Glassblower's Bauble denilen orb ile arttırma yapılır. Normal flasklarlarda %5 , magic flasklarda %2 arttırır. Unique flasklarda %1 arttırır. (Rare flask yoktur.)
    MAPLERDE KALİTE:
    -Mapler oyunun normal akışını bitirdikten sonra ( 2 ana bölümü 4 zorluk seviyesinde bitirdikten sonra) kullanabileceğimiz, bizi kullandığımız haritaya ışınlayan eşyalardır.
    -Bu haritaların faydası bizi -zorlayıcı- özelliklerin bir haritaya ışınlarken bunun mükafatı olarak daha fazla eşya düşürmemize olanak tanır.
    -Haritalarda kalite verdiği ekstra eşya düşürme oranını arttırmaktır.
    -Haritalarda kalite, Cartographer's Chisel denilen eşya ile yapılır. (İsminde orb geçmediğinden orb yazmadım ama genel olarak orb lar sınıfına girer.) Normal haritalarda %5 kalite, magic haritalarda %2, rare ve unique haritalarda %1 kalite arttırır.
    PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)

    (Kalitesi olan harita bulamadım. Kısaca %20 kalite eklenirse , Eşya düşürmeyi arttırma %18 den %23 gibi bir değere artaracaktır.)
    GEMLERDE KALİTE:
    -Diğer bütün kalite türlerinden farklı olarak gemlerde kalite bazen yeteneğin bir özelliğini güçlendirirken bazen yeni bir özellik ekler. Kısaca gemlerde kalite, her geme göre farklılık gösterir.
    -Gem kalitesini arttırmak için Gemcutter's Prism denilen eşya kullanılır. Oyun içinde epey değere sahip bir eşyadır. 1 GCP(gemcutter prism) geme %1 kalite ekler.
    Ör: PATH OF EXILE - HEIST 18 EYLÜL (ANA KONU)
    (Kalite, burda meteor yağmurunda meteorların düşme hızını artırıcı etki yapmış.)
    ORBLAR:
    -Orblar oyunda sık sık karşılaşacağımız birçok farklı işlevleri olan eşyalardır. Birçok farklı tür orb vardır ve orblar yaratıklardan ve sandıklardan düşebilir veya npc ile akıllıca bir trade yaparak kendimiz de oluşturabiliriz.
    Armourer's Scrap: Bu orb zırhlara kalite eklememizi sağlayan orb dur. KALİTE kısmında bu orbun hangi eşyaya ne kadar kalite verdiğne değinmiştik. Bu orbu trade yoluyla elde edebilmenin 2 yolu var. İlk yol kaliteleri toplamı %40 veya yüksek olan zırhları npc ye toplu halde satmaktır. İkinci yol kalitesi %20 olan tek eşyayı npc ye satmaktır.
    Blacksmiths Whetstone Bu orb da silahlara kalite eklememizi sağlar. Üstteki orb ile aynı mantıkta elde edilir npc den. Kalite toplamı %40 olan silahları veya kalitesi %20 olan tek bir silahı npc ye satmak size bu orb u kazandırır.
    Blessed Orb Bu orb nadir bir orbdur. Fakat değerli değildir, nedeni ise kullanım alanının çok dar olması. Ne işe yaradığına gelince ise, bir eşyanın en temel özelliğini(normal item halindeyken bile verdiği özelliği) değiştirmemizi sağlar. Yani rare bir coral ring(white coral ring sadece maximum life verir) de ilk kısımda verdiği can miktarı 20-30 arasında değişebilir. Bizim ki 20 can veriyorsa ve 30 a yaklaştırmak istiyorsak bu orbu kullanabiliriz. Verdiği değer belirli bir aralıkta rastgele bir değerdir. Trade ile belirli bir elde edilme yolu yoktur.
    Chaos Orb Bu orb oyunda değerlidir. Sadece rare itemler üzerinde kullanılabilir ve itemin verilen ek özelliklerini ve ek özellik sayılarını değiştirir(değiştirebilir). Oyunda diğer oyuncularla yapacağınız trade lerde sıkça kullanılan bir orb dur. Tek elde edilme yolu vardır. Bir oyuncunun üstüne giydiği tam rare set(zırhlar,takılar,silahlar) [o seti giydiğinizde üstünüzde] boş parça kalmayacak şekilde ve hepsi rare olacak şekilde topluca satarsanız size 1 chaos orb verir. Eğer ki rare lerin hiç biri unidentifed yani scroll of wisdom ile açılmamış ise henüz 2 chaos orb verir size.
    Chromatic Orb: Bu orb eşyanın sahip olduğu boşlukların renklerini rastgele değiştirir. Trade ile elde etmenin tek yolu vardır, 3 farklı rengin birbirine bağlanmış halde olan bir eşyayı npc ye satmaktır.
    Divine Orb Chaos orb dan bile değerli olan bu orb, rare eşyanın sahip olduğu ek özellikleri değiştirmeden verdiği miktarı,yüzdeyi rastgele değiştirir.
    [Ör: rare ringin ek özellikleri +20 max hp, +20 max mana, +130 accuracy, +100 evasion olsun. bu orbu kullandığınızda yeni ringin özellikleri şu tarzda değişecektir. +15 max hp, +23 max mana, +155 accuracy, +30 evasion. (özellikler aynı miktarlar farklı)]
    Tek elde edilme yolu vardır. 6 bağlantısı olan bir eşyayı npc ye satmaktır. Tabi 6 bağlantılı itemler çok nadirdir oyunda ve genellikle çok değerlidir, kısacası satmamanız daha akıllıca :).
    Exalted Orb: En değerli 2.orb dur. Bu orb rare bir eşyaya diğer hiç bir özelliğine dokunmadan ekstra bir ek özellik katmanızı sağlar. Bir eşyanın sahip olabileceği ek en çok ek özellik sayısı yanlış hatırlamıyorsam 6 idi. Trade belirli bir elde edilme yolu yoktur.
    Gemcutters Prism Bu orb yine çok değerli bir orb dur. Gem ler üzerinde kullanıldığında, %+1 kalite verir geme. Trade ile elde edilme yolu Armourer's Scrap gibidir. Toplam kalitesi %40 olan gemleri topluca satıcıya satmak veya %20 kalite olan bir gemi satıcıya satmak. FAKAT kesinlikle bu yolla elde etmeye çalışmayın. Zira %20 kalite olan bir gem genellikle 4-5 gcp (GemCutters Prism) değere sahiptir, veya %5 kalite üstü gemlerde genelde tek başına 1 gcp den alıcı bulur. Aynı şekilde ASLA kalitesi %17-18 den düşük olan bir gemi gcp kullanarak %20 ye tamamlamaya çalışmayın, büyük israf olur. Ayrıca gemlere kalite eklendiğinde bütün gemler farklı bir özellikte gelişme gösterir. Bu yüzden gemin kalite eklendiğinde nasıl bir etki göstereceğine MUTLAKA bakın.
    Glassblowers Bauble: Bu orb flasklara kalite eklememizi sağlar. Trade ile 2 elde edilme yolu vardır. Mantık Armourer's Scrap ile aynıdır. Mümkünse hallowed flask lara(Yani can mana ve vial flaskların en büyüğüne) geçmeden bu orbları harcamayın. Ayrıca mümkünse flask normal iken harcayın, magic iken değil.
    Jewelers Orb: Bu orb eşyanın sahip olduğu (gemler için) boşluk sayısını [Belirli bir üst sınır ile] rastgele değiştirmemizi sağlar. Eşyaların sahip olabilecekleri boşluk sayıları eşya türlerine(Tek el, çift el, eldiven,göğüslük,kalkan vb.) göre farklılık gösterir. Trade ile 2 elde edilme yolu vardır.İlk yol 1 orb of fusing ve 1 chromatic orb u beraber satmanız (ki asla önermiyorum!, orb of fusing daha değerlidir fewelers orb dan) , İkinci yol 6 boşluğa sahip bir eşyayı satıcıya satmanız(bu yol kabul edilebilir bir yoldur, fakat eşyanızın ne kadar değerli olabileceğini gözden geçirmeden satmayın.)
    Mirror of Kalandra Bu orb şu an için oyunda ki en değerli orb dur. Etkisi ise bir eşyanın bire bir kopyasını çıkarmaktır. (Aklınıza bu orb ile aynı orb u kopyalayabiliriz gelmesin ). Oyunda buna sahip kişiler sayılıdır denebilir çünkü inanılmaz nadirdir. Trade ile belirli bir elde ediliş yolu yoktur. Şurdan daha fazla düşer burdan daha az düşer şeklinde dedikodular duyarsanız asılsızdır, itimat etmeyin.
    Orb of Alchemy: Bu orb yine değerlidir ve kullanışlıdır. Herhangi bir beyaz eşyayı(white item) doğrudan ve rastgele özellikler vererek sarı eşyaya (rare item) dönüştürür. Özellikle haritalarda(map) da sıkça kullanılan bir orb dur. 2 elde ediliş yolu vardır fakat ben bu iki yolu da önermem.
    İlk yol, her biri %20 kalite olacak biçim aynı tip eşyanın 1 rare, 1 magic, 1 white halini satıcıya satmaktır. (Ölme eşşeğim ölme). Gerçekten değmez, uğraşmayın.
    İkinci yol, (Rare halindeki) İsminde aynı iki kelimeye sahip iki eşyayı beraber satıcıya satmak. Beetle Shell Rawhide Tower Shield ile Beetle Shell Linden Kite Shield GİBİ, fakat dikkat edilecek husus bu eşyalar white item halindeyken Tower Shield ve Kite Shield adını alırlar, bu yüzden shield kelimesi aynıdır fakat sayılmaz. Burda bize alchemy orbu verecek kısım ''Beetle Shell'' kısmıdır. Bu yola gelince, bir zamanlar bu yolla orb elde etmeye çalışmıştım, iki gün içinde deponuzda yer kalmaz. Çok fazla isim çeşidi vardır. (4 sayfa dolusu eşya içinde aynı iki isme sahip eşya bulamıyordum). Bu yöntem yerine chaos orb yöntemini tercih etmeniz size zamandan ve depodan tasarruf elde ettirir. Ayrıca oyunda chaos orb = 2 orb of alchemy olarak kabul edilir.
    Orb of Alteration: Bu orb magic eşyanın sahip olduğu ek özellikleri değiştirir. Haritalarda bolca kullanılan bir orb dur fakat değerli değildir çünkü her taraftan bu orb fışkırır. Trade ile elde edilme yolu şu şekildedir. Eşyanın sahip olduğu ek özelliklere göre npc size alternation shardlar verir. 20 alternation shard = 1 orb of alternation olmak üzere çokça item sattığınızda(white itemler yüksek ihtimal ile bundan vermez) bol bol orb of alternation verir.
    Orb of Augmentation: Bu orb magic eşyalara ek bir özellik eklemenizi sağlar. Magic eşyalar genelde 2-3 özellik verirler. Verecekleri en çok ek özellik ise(bu orblar kullanılarak) 2 dir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bazı ek özellikler birleşiktir, birbirinden ayrılmaz ve bu özellikler tek olarak kabul edilir.
    [Ör: Haritalarda sıkça göreceğiniz monsters have %+20 attack speed, monsters have %+26 cast speed, monsters have %+21 movement speed gibi. Bu 3 özellik birleşiktir ve birbirinden ayrı olarak göremezsiniz ve bunlar tek özellik olarak sayılır.]
    Trade ile elde edilme yolu da 6 özellikli bir rare eşyayı satıcıya satmak. veya aynı eşyanın normal-magic-rare halini topluca satmak.
    Orb of Chance: Bu orb kullanıldığı normal(beyaz) eşyayı rastgele olarak magic-rare hatta unique yapabilir. Trade ile elde edilme yolu aynı eşyanın normal-magic-rare-unique halini topluca satarak 5 tane orb of chance kazanabilirsiniz.
    Orb of Fusing: Bu orb kullanıldığı eşyadaki boşluklar arası bağlantıları rastgele değiştirir. Orb of alchemy değerinde bir orbdur. Trade ile belirli bir elde edilme yolu yoktur. (Güzel bir eşya bulduklarında oyuncuların onlarda 6 boşluk-5 bağlantı yapmak için 100 lerce jewelers orb ve orb of fusing harcadıklarını duyacaksınız. Fakat yine şans ile beraber 3-5 orb ile büyük işler başaranlarda var.)
    Orb of Regret: Bu orb kullanıldığı zaman size refund point verir. Bu refund pointler pasif skiller kısmında bir pasifi silip bir skill point alabilmenizi sağlar. Belirli bir elde edilme yolu yoktur, Chaos orb kadar değerli bir orbdur.
    Cartographer's Chisel Bu ise haritaya kalite katmamızı sağlar. Eskiden çok değerli olan bu orb Arka arkaya gelen 2 patch ile düşme ihtimalinin 4 kat artması sonucu değerini yitirsede epey kullanışlıdır.
    Orb of Scouring: Bu orb kullanıldığı (normal eşya haricinde ki) eşyayı normal eşya haline getirir. Yani rare ye kullanırsanız o eşyanın özelliklerini siler ve white item haline dönüştürür(aynı şekilde magic ve unique itemler içinde geçerli). Orb of Alchemy kadar değeri vardır. Niye derseniz Bir rare eşyayı chaos orb kullanarak özelliklerini değiştirebilir veya 1 orb of scouring ve 1 orb of alchemy kullanarak da chaos orbun işlevini yapabilirsiniz. (Bu yüzden 1 chaos orb = 2 orb of alchemy= 2 orb of scouring)
    Trade ile belirli bir elde etme yolu yoktur.
    Orb of Transmutation: Bu orb normal eşyayı magic eşya yapar. Kullanım alanı kısıtlıdır, genellikle flask ve map için kullanılır. İnanılmaz bol düşer, trade ile belli bir elde etme yolu yoktur.
    Regal Orb: Bu orb çok nadir bir orbdur fakat çok değerli değildir. Magic bir eşyayı (magic halindeki özelliklerini değiştirmeden) rare eşya yapar. Kullanım alanı aşırı kısıtlıdır. [Bir magic eşya bulacaksınız, örneğin bir çift el gürz buldunuz. Bir açtınız %+150 phy. attack ve 30-40 phy attack damage added çıktı. He ancak öyle uçuk şeyler çıktığında bu orb kullanılabilir.] Belirli bir elde etme yolu yoktur.

    ORBLARIN OYUNCULAR ARASINDA Kİ TRADE DEĞER SIRALAMASI:
    -Bunlar şahsi olup kişiden kişiye değişse de server kabulü bu şekildedir.
    1.Mirror of Kalandra
    2.Exalted Orb
    3.Divine Orb
    4.GemCutters Prism
    5.Chaos orb=Orb of Regret=Regal Orb
    6.Orb Of Alchemy=Orb of Scouring=Orb of Fusing
    7.Jewelers Orb=Orb of chance=Glassblowers Bauble=Cartographer's Chisel
    8.Orb of alternation=Chromatic Orb= Blacksmiths Whetstone=2 Armourer's scrap
    9.Geri kalanlar hemen hemen aynı değerdeler ve oyuncular arası alışverişlerde bahsi geçmez.
    PARTY KURMANIN - PARTY OLARAK OYNAMANIN ÖNEMİ VE AVANTAJLARI ve DEZAVANTAJLARI:

    -Oyunda 6 kişiye kadar party kurabiliriz.
    -Evet arkadaşlar oyunda party önemli bir yere sahip fakat birbirine uzak oyuncular arasında bu party kurma işi büyük bir ping artışına neden olduğu için özellikle aynı ülkeden party kurmak çok önemli.
    -Party olarak oynayışta bütün işi siz yapmadığınız için takımınızda ki herkes bir şekilde size yardımcı olabiliyor, birileri sizde olmayan auraları açar, başka biri uzaktan onları yavaşlatır veya sersemletir vb. bu sayede yaratıklara karşı büyük bir avantaj kazanırsınız.

    Party'nin somut dezavantajları:

    1) Party de ki her ekstra kişi için yaratıklar %50 ekstra can kazanır. Örneğin: tek oynarken canı 1000 olan bir yaratık 3 kişilik party de canı 2000 olur, 4 kişilik party de canı 2500 olur vb.
    2)(Tam dezavantaj sayılmaz aslında daha çok denge denebilir) Yüksek lv bir oyuncu düşük lv bir oyuncuyla beraber oynarken; Yüksek lv olan oyuncu yaratıklardan gelen exp in büyük oranını alır, düşük lv oyuncu ise yaratıklardan gelen exp in az bir oranınını alır.
    3)Eğer kendi levelinizden yüksek veya düşük (5-6 dan fazla denebilir) bir alanda ki yaratıkları öldürüyorsanız daha az exp alırsınız. Yani 35 lv bir karakter 30-40 lv arası bir yerde yaratık öldürmelidir, exp in düşmemesi için.

    Party'nin somut avantajları:
    1)Gelen her ekstra party üyesi için eşya düşme miktarı %50 artar. Örneğin: 3 kişilik bir party de (tek kişiye nazaran) 2 kat fazla, 5 kişilik party de 3 kat fazla eşya düşer.
    2)Party de biriyle bulunmak size %30 ekstra exp verir. Party e gelen her ekstra kişi için +%50 exp verir yaratıklar. Örneğin: 3 kişilik bir party (tek kişiye nazaran) %130 daha fazla exp alır bir yaratıktan, 5 kişilik bir party ise %230 daha çok exp alır bir yaratıktan. (Burda unutulmaması gereken 2 şeyden biri; gelen exp in party üyeleri arasında dağıldığı, diğeri ise exp alabilmek için ölen yaratıktan en fazla iki [maksimum] ekran boyutu kadar uzakta olmanız.)
    3)Ölen yaratıktan dolan flask lar her ekstra party üyesi için %75 daha çok dolar. (Burda yine dikkat edilmesi gereken şey yaratığa son vuruşu yapıp öldürene göre flask dolar, diğerleri bundan yararlanmaz.)
    4) Kendinizde bulunan daha iyi eşya düşürme ve daha çok eşya düşürme bonusları (item rarity ve item quantity) yaratığa son vuruşu yapıp öldürene göre değerlendirilir. (Yani önemli yaratıklarda son vuruşu bırakın bu değeri en yüksek olan kişi yapsın bence)

    OYUN İÇİNDE BİLİNMESİ GEREKEN BAZI ÖZELLİKLER - RASTLAYABİLECEĞİNİZ OLAYLAR:

    1)Resolute Technique pasif yeteneği: Yetenek ağacının en solunda bulunan pasif yetenektir. Vuruşlarınızda kritik atma ihtimalini sıfıra indirir fakat vuruşlarınız her zaman isabet eder. Karşıda ki düşmanın vuruşlardan kaçma ihtimali(chance to evade) %99 da olsa(ki sınır %90 olmalı) vuruşlarınız her zaman tam hasar verir.
    Fakat vuruşlarınız bloklanabilir bu konuda pasif yetenek size ek bir özellik vermez.

    2)Blood Magic pasif yeteneği: Yetenek ağacının sol altında bulunan pasif yetenektir. Toplam mananızı sıfıra indirir ve kullanırken mana harcayan bütün herşey bu pasif yeteneği açmanızla beraber canınızdan götürmeye başlar. Örneğin: her vuruşta 30 mana harcayan bir yeteneğiniz bu pasifi açtıktan sonra 30 mana değil 30 can harcayacaktır. Açtığınız aura lar Toplam canınız kaç ise onun üzerinden canınızı kısıtlar. Yani blood magic açtıysanız %xx mana reserved yazan aura lara elveda diyebilirsiniz. Fakat mana flask kullanmayacağınız için onun yerine can veya alternatif flasklara yönelebilirsiniz. Avantajlarını saymıyorum bu pasifin(çok önemli bir pasif), dezavantajları sizin için önemli değilse gerisi mühim değildir. Yine anti-parentez belirtmek isterim, blood magic açtıktan sonra mana yerine can harcadığınız için dayanamayabilirsiniz, o yüzden karakterinize güvendikten sonra açmanız önemli.

    3)Unwavering Stance pasif yeteneği: Yetenek ağacının altında bulunan pasif yetenektir. Gelen saldırılardan kaçınma ihtimalinizi sıfıra indirir fakat saldırılar yüzünden asla sersemlemezsiniz. Bu eğer kaçınma ihtimaline dayalı bir karakter yapmıyorsanız çok avantajlı bir yetenektir, zira sersemlemek çok kısa sürelide olsa saldırınızı yarıda kestiği için büyük bir dezavantajdır. (Yine blok ihtimaline bir etkisi yok, unutmayın blok ve kaçınma farklı şeyler)

    4)Armour Master pasif yeteneği: Yetenek ağacının altında bulunan çok da önemli olmayan ama puan harcanabilecek bir pasif yetenektir. Giydiğimiz eşyalar bizim yürüyüş hızımızı azaltır(kalkan, göğüslük vb.) bu yeteneği açmanız yürüyüş hızını kaybetmenizi engeller.

    5)Iron Reflexes pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ altında bulunur. Bütün evasion değerinizi sıfırlar, daha önceden sahip olduğunuz evasion değeri armor değeri olarak eklenir. Bu yetenek hakkında yorum yapmak istemiyorum bunu açıp açmamak sizin karakterinize dolayısıyla size bağlı.

    6)Arrow Dodging pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ altında bulunur. Mermi(Projectile) saldırılarından kaçma ihtimalinizi 2 katına çıkartır. Yani Normalde chance to evade %40 ise bu pasifi açtığınızda Projectile saldırılar için kaçınma ihtimaliniz %80 olur. Hiç bir dezavantaj vermeden çok güzel bir avantaj verir, öneririm.

    7) Mutlaka gemin üzerinde ki açıklamaları okuyun, hangi silahlar ile kullanılır. Aoe(alan vuruşu) mu, melee mi, projectile mi, spell mi... vb. Çünkü bunlar sizin ekleyeceğiniz, kazanacağınız bütün özelliklerin bunlar üzerinde etkili olup olmayacağını kolayca anlamanızı sağlayacaktır.

    8) Acrobatics pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağında bulunur. Herhangi bir saldırıdan kaçma ihtimalinize %+20 ekler. Bütün armor ve enerji shield değerlerini sıfırlar. Örneğin chance to evade %30 ise sizde. Bu yeteneği açtınızda %30 ve %20 yani %50 olur. Dezavantajı çok büyük olabilecek bir pasif yetenek açıp açmamanız sizin o anki karakterinize kalmış.

    9)Phase Acrobatics pasif yeteneği: ''Acrobatics'' in devamında bulunan pasif yetenektir. Büyü olan bütün saldırılara karşı ekstra %20 kaçma ihtimali verir.
    (Gemin, büyü olup olmadığını anlamak için gemin üzerinde spell ibaresini arayın)

    10)Ghost Reaver pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ üstünde bulunan pasif yetenektir. Çeşitli yollarla kazandığınız can çekme özelliğini, enerji shield çekmek olarak değiştirir. Fakat can flaskları enerji shield doldurmaz.

    11)Pain Attunement pasif yeteneği: Yetenek ağacının sağ üstünde bulunan pasif yetenektir. Düşük canda(Toplam canın %35 ve altında) büyü hasarını %30 arttırır.(Gemde ki spell ibaresini arayın)

    12)Chaos Inoculation pasif yeteneği: İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer . Yetenek ağacnın üstünde bulunan pasif yetenektir. Çok güçlü bir pasif yetenektir. Toplam canınızı 1 e indirir, Chaos hasarı yemenizi önler, Toplam enerji shieldini %50 arttırır. İyi yanları; Viper strike,poison arrow vb. doğrudan candan götüren hasarlardan korur, Enerji shieldine büyük katkı sağlar, Full health özelliklerinden(bazı gemler ve unique lerde bulunur) her daim yararlanmanızı sağlar. Kötü yanları; Toplam canınızı 1 e indirir(Yani enerji kalkanınız kırıldığı an yeri öpersiniz), düşük can özelliklerinden [Pain attunement gibi] hiç bir zaman yararlanamazsınız (canınız 0.35 e inemediği için ), Hiç bir flask enerji kalkanınızı dolduramadığı için enerji kalkanınız azaldığında doldurmak için flask basamazsınız.
    Kısacası bu pasif yetenek çok güçlü olmasına rağmen dezavantajı da çoktur, açmak herkesin harcı değildir. Karakterinize çok güveniyorsanız ve verdiği özellikler uyuyorsa açabilirsiniz.

    13)Eldritch Battery pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Bütün enerji shieldinizi mana olarak ekler(Enerji shield sıfırlanır).

    14)Whispers of Doom pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Düşmanlara ekstra bir alan zehri daha(temporal chains, warlord marks vb.) atmanızı sağlar. Bazı unique eşyalar da bu özelliği verir. (Orjinal halinde bir düşman aynı anda sadece bir zehre sahip olabilir)

    15)Hex Master pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunur. Üstte bahsettiğimiz zehirler orjinal halinde kısa sürelidir fakat bu pasifi açarsanız zehir zamanla kaybolmaz.

    16)Minion instability pasif yeteneği: Yetenek ağacının üstünde bulunan pasif yetenektir. Çıkarttığınız yaratıklar canları düşünce(%35) patlayarak etrafa ateş hasarı verirler. Verdikleri orjinal hasar Toplam canlarının %33 ü kadardır.(Orjinal dememin sebebi ateş hasarını destekleyen yetenekler açmışsanız bu hasarın artacağıdır.)

    17)Elemental Equilibrium pasif yeteneği: Yetenek ağacının sol üstünde bulunan pasif yetenektir. Bu yeteneği açtıktan sonra element saldırılarınızda vurduğunuz hangi element ise düşmanınız o element e karşı %25 direnç kazanır ama diğer elementlere karşı %25 direnç kaybeder. Eğer iki element ile beraber vurursanız iki elemente de %25 direnç kazanır vurmadığınız element e karşı %50 direnç kaybeder. Bu etki 5 saniye sürer ve üst üste toplanmaz. (Yani ilk vuruş buz sonra ateş vurduysanız oluşan etki buzla ilgili olur ta ki 5 saniye geçene kadar) Eğer 3 elementle vurursanız hiç bir şey olmaz

    18)Iron grip pasif yeteneği:Yetenek ağacının ortalarında bulunur. Bakınız Iron grip gemi. Etkisi aynıdır.

    19)Vaal Pack pasif yeteneği : Yetenek ağacının ortasında bulunan pasif yetenektir. Normalde can çekişler tıpkı flasklar gibi doldurur. Bu yeteneği açtığınızda vuruşlarınızdan gelen can çekme canınızı anında dolduracaktır. (Flasklar ve saniyelik can doldurma özellikleri bu yetenekten etkilenmez)

    20)Conduit pasif yeteneği: Yetenek ağacının ortasında bulunan pasif yetenektir. Kazandığınız charge ları(frenzy,power,endurance) takım arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlar.

    21) Necromantic Aegis: Yetenek ağacının ortalarında bulunur. Taktığınız kalkandan aldığınız bütün özellikler size değil çıkarttığınız yaratıklara etki eder.

    PASİF YETENEK AĞACI PROGRAMI
    bu linkten indireceğiniz program ile yetenek ağacını tamamen görebilir ve adım adım giderek karakterinize olan etkilerine bakabilirsiniz.
    (Link path of exile in kendi sitesindendir.)(Çalıştırmak için .net framework 4 gerekir.)

    ****Son bir şey daha açıklayarak bitirmek istiyorum burayı belki sonra eklemelerde yapabilirim. increase veya increased maximum life gibi ibarelerde dikkat etmeniz gereken şey o an sahip olduğunuz değer üzerinden etki etmez. Eşyalar ve seviyeniz aracılığı ile sizin sahip olduğunuz belli bir can vardır. Diyelim ki bu 1000 olsun. Siz 5 tane toplam canı %10 arttırma açtığınızda canınınz 1000 + (5 x %10)x1000= 1500 olacaktır. Eşyalarınızdan biri size 100 can veriyor olsun o an. Siz o eşyayı çıkarttığınızda sizin kaybedeceğiniz toplam can 100 + (100 x %50)= 150 olacaktır yani 1350 ye düşer toplam canınız. Anlatmak istediğim noktayı anlamışsınızdır umarım %xx şeklinde arttıranların hepsi sizin sahip olduğunuz(eşyalardan ve seviyenizden gelen) can üzerinden değerlendirilir. Bu hesaplama enerji shield-evasion-mana ve diğerleri içinde geçerlidir.

    UNIQUE'lerin ÖNEMİ:

    -Unique eşyalar (kahverengi) oyunda çok önemli bir yere sahiptir. Fakat çoğu oyunda olduğu gibi üstünüzü tamamen unique dizmeniz gerekmez hatta çoğu zaman böyle bir davranış zarar verir. Unique ler iyi özellikler verirken beraberinde sizin aleyhinize özellikler de verebilir(Bakınız: yukarıda ki ''Andavarious'') Unique ler o kadar önemlidir ki oyunda bulunan sadece 1 unique ile yeni bir karakter yapılanması yapmak mümkündür. (Yumruk atan bir savaşçı gibi; bakınız Facebreaker)
    -Unique ler her yaratıktan düşebileceği gibi kırdığınız vazolar,kutular veya açtığınız sandıklardan da düşebilir.

    BAŞLANGIÇ:

    -Evet arkadaşlar hesabınıza girdiniz, karakterinizi yaratıp play game dediniz. Bundan sonra neler yapacağım diyorsanız okumanızı öneririm.

    -Kendinizi sahilde yere vurmuş şekilde bulduktan sonra başucunuzda ki silahinizi takin, ondan sonra yanınızda yerde uzanmış adamla konuşun. Ardından ilk yaratığınızı öldürüp ilk geminizi ondan düşüreceksiniz. Gem i silahiniza takin, zaten otomatik olarak sağ tuşta kullanıma hazır hale gelecektir.

    - İlk yaratığınızı öldürdükten sonra üstünüzde bir silah bir gem 3 id scroll(parşömen diyeceğim ben) ve 3 flask olmalı. Haritayı keşfetmeye koyulun yaratıkları öldürüp yolunuza devam edin. Oyunda beyaz ve mavi eşya çok fazla düşüyor, başlarda giyebileceğiniz herşeyi toplayın. Fakat mesela 2 tane aynı zırh olmasın yani biriktirmeye gerek yok, üstünüzü dizeceğiniz kadar yerden alın. Parşömenlerinizi kullanmadığınız-kullanamadığınız silah türlerine harcamayın.

    -İlk seviyenizi alınca ''P'' harfine veya alttaki + işaretine tıklayarak devasa pasif yetenek ağacınıza girin ve ilk pasif puanınızı harcayın. Harcayabileceğiniz yetenekler hafif hafif parlar. Tıpkı bir zincir şeklinde ilerleyeceksiniz, bir yere ulaşmak istiyorsanız o yolda ki bütün pasif yetenekleri açmak zorundasınız.

    - Başlarda biraz parşömen sıkıntısı çekeceksiniz bunu yenmek için, etrafta ne kadar varil varsa kırın, sandıkları açın yaratıkları öldürün. Bütün sarı(rare) eşyaları toplayın ve kullanabiliyorsanız kullanın. Fakat mavi eşyalarda sadece işinize yarayacaklar için parşömen harcayın. Başlarda bulmanız kuvvetle muhtemel şu eşyaları npc ye tıklayıp sell item dedikten sonra satmanız da size bolca parşömen verecektir. Bu eşyalar ''Orb of Transmutation'' , ''Blacksmith's whetstone'' , '' Armourerer's scrap'' , ''Orb of alternation'' Not: Bunları sadece parşömen sıkıntısı çektiğinizde satın, çünkü ilerde çok kullanacaksınız. Dediğim gibi parşömen sıkıntısı çekmemek için her düşen kilitli eşyayı açmayın hatta almasanızda olur.

    -Evet köye vardık, ilk görevimizi köye varmadan hemen önce bitirdiğimiz için görevi npc ye verip ilk ödülümüzü alıyoruz. Tekrar bir görev alıyoruz npc den ve tidal island dan bir medicine chest getirmemizi istiyor. Hemen ''u'' tuşuna basıp global haritaya bakıyoruz ve görevin üstüne gelip görevin nerede olduğuna baktıktan sonra
    burası şahsi düşüncemdir-> (''Nessa'' adlı npc ye gidip parşömenlerimiz yettiği kadar, 1 tane chain belt, 1 tane maximum mana yüzüğü ve 1 tane cold resistance yüzüğü satın alıyoruz ve giyiyoruz bunları.) çünkü haritada ilk karşılaşacağımız ensesi kalın boss lar buz saldırısı yapıyor o yüzden cold resistance gerekli.

    - ''Terraces'' e gitmek için köyden çıkıyoruz ve kendinizi geniş bir haritada bulacaksınız. Haritayı dolaşın yaratıkları öldürün bir tane özel yaratık var meteor düşürüyor onu da kesin eşya düşme ihtimali yüksektir. O mini boss un üstüne gelince böyle isminin yanında işlemeler var işte onlar haritada ki mini boss ları ifade ediyor. Bol eşya düşürür her daim onları bulup kesin, her haritada vardır öyleleri.

    - Haritayı gezdikten sonra 2 yol göreceksiniz, biri mud flats biri tidal island. Görevimiz tidal island da olduğu için oraya gireceksiniz. Küçük bir ada hemen gezip görev yaratığını bulun, kesin ve düşen yeşil item ''Medicine chest '' i alıp köye dönün. Ah bu arada güzel bir eşya düşürdünüz ve başkalarına göstermek istiyorsunuz. Ctrl + alt + fare sol tuşu ile eşyaya tıkladığınızda eşyanın silüeti chate gelir, entera tıklayıp chatten başkalarının iteminize bakmanızı sağlayabilirsiniz. Chatin sol tarafından konuşmanızın nereye gideceğini seçebilir, sol üstten ise global chati kapatabilirsiniz.

    - Atlamadan söyliyim, orjnal ayarlarını hatırlamıyorum fakat oyunun ayarlarında UI kısmı var. Orada always hightlighted a tik koyarsanız düşen eşyaların isimleri yerde gözükür. Filter white items a tik koyarsanız beyaz eşyalar dışında ki eşyaların isimleri gözükür.

    -Evet görevinizi verdiniz, düşen eşyaları da sattınız satıcıya ondan sonra tekrar terraces e geçip mud flats a geçeceksiniz. Geçer geçmez bir way point göreceksiniz, way pointleri açmanız için üstüne tıklamanız yeterlidir. Her haritada way point olmaz, way point olup olmadığını merak ediyorsanız haritaya girdikten sonra ''u'' ya basın. Bir haritada way point yoksa boş siyah yuvarlak gözükür. Eğer varsa boş yuvarlak siyah içinde de küçük mavi bir yuvarlak olur. Eğer waypoint var ve aktif ise kocaman mavi bir yuvarlak olur ve oraya tıklayarak waypoint ler arası yolculuk edebilirsiniz.

    - Bu süre içerisinde gemler düşürebilirsiniz, gemlerin açıklamalarını okuyun, ilk 15 seviyede hoşunuza giden her gemi takıp kullanmanıza bakın daha sonradan özelleştireceksiniz karakterinizi. İlk 15-20 seviyede destek gemi bulamayacaksınız yani bulamazsanız endişelenmeyin.

    - Bu mini boss lar dediğimiz yaratıklar iyi eşya düşürdüğü için düşük seviyelerde mümkünse bazı yerleri (Özellikle flooded depths de ki mini boss u) tekrar tekrar kesin Belki bir unique veya güzel eşyalar bulabilirsiniz. Bir haritayı yeniden başlatmak için o haritaya girerken kapıya veya waypoint e ctrl + sol tuş tıklayıp çıkan pencerede new demeniz yeterlidir.


    - Resistance lar (temelde) en fazla %75 olur. Bu değer birkaç pasif veya eşyalar aracılığı ile arttırılabilir.

    - Act 1 boss u buz saldırısı yapar o yüzden cold resistance %75 yapıp giderseniz çok iyi olur. Act 2 boss u ise uzaktan yıldırım saldırısı yapar. Yakından ise tokmak ile kafanıza vurarak ateş+fiziksel hasar verir. (Bu tokmakla kafama vurmasından hiç sağ çıkamadım ya hayırlısı ]

    - Arkadaşlar Act 2 de 3 bandit ile karşılaşacaksınız. Bunlar Alira, kraithyn ve Oak. Bu banditlerden birine yardım etmekte özgürsünüz veya hepsini öldürebilirsiniz. Oyunun gidişatını etkilemiyor fakat alacağınız ödüller farklı olacak. Alira ya yardım ederseniz kalıcı olarak +40 maximum mana kazanırsınız. Oak a yardım ederseniz kalıcı +45 maximum health kazanırsınız. Kraityn e yardım ederseniz kalıcı olarak bütün resistance lara %8 kazanırsınız. Eğer hepsini ödlürürseniz köyde size ödül olarak 1 pasif puanı verecekler.

    Evet arkadaşlar şimdilik burası bu kadar atladığım bir şey varsa lütfen uyarın.

    OYUNUN HİKAYESİ - Part 1:

    Her karakterin devam hikayesi aynı olsa da başlangıç hikayesi farklı;

    Marauder bir barbar kabilesinin üyesi ve muhtemelen birçok kişiyi öldürdü.

    Shadow bir suikastcıydı. Bir suikasttan sonra çalıştığı kişiler tarafından ihanete uğradı ve sürgün edildi.

    Ranger kaçak bir avcıydı ve bir hırsızdı. Tabi ki bu da sürgün nedeni oldu.

    Duelist bir düolloda rakibini onuruyla öldürmüştü. Ama rakibinin soylu biri olması sürgün edilmesine neden oldu.

    Witch, büyücüydü, sadece büyücü olması onun evinden alınıp sürgün edilmesine yol açtı.

    Templar gizli bilgileri, derin sırları araştırmak istemişti. Bu ise bu bilgilerin öğrenilmesini istemeyenler tarafından sürgün edilmesine yol açtı.

    Uyandığımızda kendimizi bir sahilde yerde buluyoruz. Sürgün edilmişiz, terk edilmişisiz, kimsesiz kalmışız. Kendimize geldiğimizde yanıbaşımızda ki silahımızı elimize geçiriyor ve kumlarda yatan adamın hala sağ olduğunu görüp onunla konuşmak için yanına gidiyoruz.

    ''Tek kurtulanlar bizleriz sanırım, yanımda ki sessiz arkadaşı saymıyorum. Bizleri neden Oriath da idam etmek yerine sürgün ettiler. Bilmiyorum, düşünmem…düşünmem lazım. Ama yardıma ihtiyacım var, belki sen bana yardım getirebilirsen burad…'' sözünü bitiremeden yanında ki o sessiz arkadaş bir anda uyanıp tek arkadaşımızı boynundan ısırıyor ve öldürüyor. Kendimizi savunmak için biz de o zombiyi öldürüyoruz. Anlamsız sessizlikle başbaşa kalıyoruz.

    Bizi neyin beklediğinden bir haberiz. Önemli olan tek şey hayatta kalabilmek. Sahilden yürümeye başladığımızda tek yaratığın o olmadığını anlamıyoruz. Sürgün edildiğimiz bu ada, vahşi ve lanetli bir ada. Bütün kumsal, o yaratıklar ve küçük akrepler tarafından istila edilmiş. Yolumuzu aça aça giderken ilerde bir köy görüyoruz fakat köyün kapısının önünde de dev ve iğrenç bir dev duruyor. Dev ile yüzleşmemiz gerekiyor ve yüzleşiyoruz da... Şanslıyız öldürüyoruz.

    Kapıya yaklaştığımızda birisi kapıyı açıyor ve köyün içerisine giriyoruz. Köyde birkaç kişi dışında ki diğer insanlar hasta, güçsüz, adeta ölümü bekler haldeler. Diğer insanlarla ilgilenen bir kadın görüyoruz ve tanışmak için yanına gidiyoruz. Adının Nessa olduğunu ve hoş geldiğimizi söylüyor.

    ''İnsanlarımız hastalıklardan, açlıktan, ve diğer yaratıklar yüzünden zor zamanlar geçiriyor, eğer burada kalmayı düşünürsen seni kullanabiliriz. Dışarıda bir ilaç sandığı var, eğer onu getirebilirsen iksirler yapabilir ve hastalıklar ile savaşabiliriz, lütfen bunu bizim için yap.’’ Diyor ve kabul ediyoruz.

    Sonra ise etrafta dolaşan, kafasında kaptan şapkası olan adamla konuşmak için yanına gidiyoruz. Adının Bestel olduğunu öğreniyoruz. ‘’Merry Gull’’ adlı bir geminin kaptanı olduğunu söylüyor, yani bir zamanlar. ‘’ Fakat şimdi gemim yok, adamlarım yok, ama yine de fikirlerim benimle… Dışarıda bir ada var. Gemim orada ama kullanılamaz halde, yine de aradığın ilaç sandığı oralarda olabilir.’’ diyip yanımızdan ayrılıyor.

    Son ayakta bulabildiğimiz kişinin de yanına gidiyoruz, kendisi silahlarını bilemekle meşgul. Adının Tarkleigh olduğunu söylüyor,
    ''Dışarıda ki devin adı Hillock idi ve nasıl öldürdüğünü gördüm. Bu kahramanlığın için teşekkür ederim.
    Burada hepimiz sürgünüz, tek amacımız hayatta kalabilmek. Bir tarihimiz yok, Dominus ve kara şövalyeleri bizi buraya sürgün ederek tarihimizi bizden aldı. Bazılarımız açlıktan ölüyorlar. Şu anda iki önemli şey var; yaşam ve ölüm.'' diyip işine devam ediyor.

    Daha fazla konuşacak kimseyi bulamıyoruz ve bu ilaç sandığını bulmak için köyün öbür çıkışından çıkıyoruz. Çıktığımızda biraz uzakta ki adanın girişini görebiliyoruz, ve oraya doğru yol almaya başlıyoruz. Bütün yol yaratıklar tarafından istila edilmiş durumda. Bütün bu canavarları öldürürken adaya geliyoruz. Adayı aramaya başlıyoruz ve adanın arka taraflarında parçalanmış bir gemi görüyoruz fakat ilaç sandığından bir iz yok. O anda lanetli bir adam çıkıyor ve buz atan büyülerle bizi öldürmeye çalışıyor. Kahramanca savaştan sonra düşen çantasından aradığımız ilaç kutusu çıkıyor.

    Geriye dönüyoruz ve Nessa'ya ilaç sandığını veriyoruz. Nessa ilaç kutusunun dönmesine çok seviniyor, ‘’Bu bizim için çok şey ifade ediyor. Artık hastalıklara daha iyi direnebiliriz, yaptığım bu iksir şişesini de bir hediye olarak kabul et’’ diyerek Nessa’yı bize minnettar bir şekilde bırakıp yanından ayrılıyoruz.

    Bestel ve Tarkleigh ile konuştuğumuzda ise Nessa’yı ne kadar çok sevdiklerini görüyoruz. Nessa onların hayatta kalmalarını sağlayan en önemli etkenlerden biri.
    Tarkleigh bize bakıp '' Sende farklı olan bir şeyler var, buradan bir çok sürgün mağduru geçti ama senin gibisini daha önce görmemiştim. Belki de Wraeclast da bir şansın olabilir. Kumsaldan devam ettiğinde bir ormana ulaşacaksın, o orman çok lanetli bir orman ölüyken dirilen kuşlar ve insanlar var. Orada çok adam kaybettik, belki bazılarını yine ayakta ve yürürken görebilirsin ama insan olarak değil. Orada ki kuş yuvalarını bozabilirsen belki nesillerini tüketebilirsin, ama halen bir şey o ölüleri diriltiyor. O ormanın yanında karanlık ve sisli bir bölge var, kaynağı orası olabilir. Eğer hayatta kalmak istiyorsak tehlikeleri engellemeliyiz. Bu ölüleri dirilten büyücüyü de öldürmelisin. ‘’

    [Wraeclast: Path Of Exile (Bulunduğumuz, sürgünlerin geldiği adanın ismi]
    [Dominus: Yüksek ihtimal bizi buraya sürgün eden kişi]
    [Kara şövalyeler: Dominusun emrinde ki suikastçı veya savaşçı birliği]


    S.S.S - Sıkça Sorulan Sorular:

    1) Oyun için ingilizce seviyesi nasıl olmalıdır?
    C) Orta seviyede bir ingilizce rahatlıkla yeterlidir. Oyunda ki açıklamalar basit ve anlaşılır şekildedir.

    2) Hangi karakter daha güçlüdür?
    C) Güçlü karakter diye bir şey yok, tamamen sizin oyunda ki yetenek ağacını ve giyeceğiniz eşyaları kullanma stilinize bağlı olarak gelişecektir.

    3) Hangi server ı seçmeliyim? (Amerika-Avrupa-Singapur)
    C) Türkiyeden giriyorsanız Avrupa size en az ping sorunu çıkartacak serverdır.

    4) Oyun f2p yani oynaması bedava mı? Cash shop nasıl olacak?
    C) Evet oyunu oynaması bedava ve her daim bu şekilde kalacaktır. Oyunun cash shop unda oyuna dengesizlik getirecek hiç bir eşya satılmayacaktır.

    5) Oyunda pvp var mı?
    C) Şu an için 1v1 ve 3v3 şeklinde girebilirsiniz pvp lere. Girmek için 28 seviye olmalısınız. Ayrıca cut-throat isimli etkinliklerde yeni oluşturduğunuz karakterlerle 1 seviyeden itibaren etkinlik boyunca her haritada pvp yapabilirsiniz.

    6) Pasif yetenek ağacına verdiğim puanların hepsini sıfırlayabilir miyim?
    C) Bir defa da hepsini sıfırlayamazsınız. Fakat orb of regret in ve bazı görevlerin bize verdiği refund point leri kullanarak, verdiğiniz puanları geri alabilirsiniz. Fakat oluşturduğunuz pasif yetenek zincirinin uç halkalarını kapatarak yapabilirsiniz, zinciri ortasından bölemezsiniz.

    7) Oyunda skill sistemi nasıl?
    C) Aktif yetenek sistemi ni okuyun.

    8) Oyunun ilerleyişi nasıldır? Zorluk seviyeleri ve level sınırı nedir?
    C) Oyun şu an için 3 act üzerinden yani 3 uzun bölüm üzerinden geçiyor. Act 3 de son kısmı bitirdiğinizde sizi tekrar act1 in başına gönderecek fakat zorluk seviyesi artmış olarak. Oyunda Normal-Cruel-Merciless zorluk seviyeleri var. Level sınırı 100 dür.

    9) Build hakkında kararsızım, ne yapmalıyım?
    C) Oyunun forumundan (http://www.pathofexile.com/forum) Class bölümünden başkalarının buildlerine bakmanız fikir edinmenize yardımcı olur.



    İMZALAR (Kurallara uygun).
    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/c9/94/c8/c994c8cfc023a6c53daa35c1324cd28e.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/46/90/42/469042229e5a549c214de6c2e4ef5d79.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/b0/a5/a9/b0a5a9bd46527f6e8f838115c6dcad56.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/c2/99/b5/c299b5d13b92039f7856fd9caf94c03d.jpg[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/ba/cf/22/bacf22498de34c768ea3fd36da6633e3.png[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]




    [color=#000000][center][image]https://store.donanimhaber.com/f0/e0/2b/f0e02b3d008377065b678089582de577.jpg[/image][b]
    [link=https://forum.donanimhaber.com/m_68106480/mpage_1/f_/key_//tm.htm#68106480]PATH OF EXILE OYUNCULARI[/link][/center][/b][/color]


    dil durumu nasıldır? oyunu oynayabilmek için bilmek gerekli mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ramazanyurt

    dil durumu nasıldır? oyunu oynayabilmek için bilmek gerekli mi

    Yani ingilizce tabiki gerekli ama çok iyi seviyede olmasına gerek yok. Açıklamalar sade ve anlaşılır, görevler olsun eşyalar olsun bu tür oyunlara aşina olan birinin kolayca anlayacağı bir dilde oyun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    quote:

    Orijinalden alıntı: ramazanyurt

    dil durumu nasıldır? oyunu oynayabilmek için bilmek gerekli mi

    Yani ingilizce tabiki gerekli ama çok iyi seviyede olmasına gerek yok. Açıklamalar sade ve anlaşılır, görevler olsun eşyalar olsun bu tür oyunlara aşina olan birinin kolayca anlayacağı bir dilde oyun.

    Alıntıları Göster
    ana konu öbürü olsa burda sadece rehberler kalsa daha iyi olur gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kyle Butler

    ana konu öbürü olsa burda sadece rehberler kalsa daha iyi olur gibi.

    Öbür konu gerçekten çok ölü, 21 sayfanın 19 sayfasında key muhabbeti dönüyor. Böyle güzel bir oyuna bence temizden bir başlangıç yapmakta yarar var.

    Edit: Biraz daha düzenledim ilk mesajı şimdi çok daha az yer kaplaması gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AccUssEdGR -- 17 Kasım 2012; 12:15:53 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kyle Butler

    ana konu öbürü olsa burda sadece rehberler kalsa daha iyi olur gibi.

    Öbür konu gerçekten çok ölü, 21 sayfanın 19 sayfasında key muhabbeti dönüyor. Böyle güzel bir oyuna bence temizden bir başlangıç yapmakta yarar var.

    Edit: Biraz daha düzenledim ilk mesajı şimdi çok daha az yer kaplaması gerekiyor.

    Alıntıları Göster
    tabi orası öyle de. bu konuyuda her açtığımızda resimler yüzünden 2 saat scroll yapıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kyle Butler

    tabi orası öyle de. bu konuyuda her açtığımızda resimler yüzünden 2 saat scroll yapıyoruz.

    Alıntıları Göster
    oyun çıktımı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jumong88

    oyun çıktımı

    Oyun kapalı beta da şu anda oyuncular tarafından test ediliyor. Önümüzde ki ay bütün oyuncular tarafından tamamen ücretsiz şekilde oynanabilir olacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    quote:

    Orijinalden alıntı: jumong88

    oyun çıktımı

    Oyun kapalı beta da şu anda oyuncular tarafından test ediliyor. Önümüzde ki ay bütün oyuncular tarafından tamamen ücretsiz şekilde oynanabilir olacak.

    Alıntıları Göster
    @ Path Of Exile: yeni bir konu açmak oyunu gündemde tutmak adına iyi bir deneme olarak nitelendirilebilir, lakin problem milletin ilgi göstermemesinden kaynaklanıyor. Ben şahsen yaklaşık 5'den fazla key dağıtan biri olarak, o kişileri ne birşey sorarken görüyorum ne de aktif görüyorum, büyük ihtimal çoğu en fazla gününü kurtarma zihniyetiyle oynayan kişilerden oluşuyor. Ama Açık Beta'ya geçildiğinde insanların daha fazla ilgi göstereceği düşüncesindeyim.

    Ayrıca kişisel görüşümü de belirteyim hazır yeni konu açılmışken;
    başta Chris ve ekibinin bahsettiği şekilde yani "hardcore" şekilde gelişmemekte oyun, bunu Chris'le birebir yazışan alfa üyesi olarak kolaylıkla söyleyebilirim. Ekipte kendisi ve birkişi daha varmış sadece oyunun zor olmasını isteyenler olarak, ben bunu ilk duyduğumda çok ta şaşırmamıştım gerçi. Çünkü oyuna ne zaman mücadeleci ruha yakışacak bir yenilik getirseler (örneğin her zorlukta eklenen -25% direnç penaltısı gibi) ardından çok daha fazla şekilde panzehrini oyuna katıyorlar. Bu şahsen benim hiç hoşnut olmadığım birşeydir, çünkü bu verilen sözden taviz verildiği anlamına gelmektedir. Daha fazla paraya ihtiyaç duyuyor olabilirler elbet, ki öyleler. Ama sırf gidişat yüzünden oyuna 2 aydan beri girip de geribildirim yapasım gelmemekte, ki benden beklenen bu. Çünkü onlarca düzenli ve itinalı şekilde geribildirim yapmama rağmen, dönüşlerin ve sonucun çoğu aynı çizgiyi izlememekte, ki beni soğutan başlıca sebep bu olmaktadır.


    Oyuna ilgi gösterip de oyunu açıklamaya çalışmandan bunu tutkuyla yaptığın belli, bu yüzden devam etmeni beklerim, hoş ben belirttiğim sebeplerden edememekteyim. Eline sağlık Path Of Exile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bobafett -- 19 Kasım 2012; 1:44:01 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bobafett

    @ Path Of Exile: yeni bir konu açmak oyunu gündemde tutmak adına iyi bir deneme olarak nitelendirilebilir, lakin problem milletin ilgi göstermemesinden kaynaklanıyor. Ben şahsen yaklaşık 5'den fazla key dağıtan biri olarak, o kişileri ne birşey sorarken görüyorum ne de aktif görüyorum, büyük ihtimal çoğu en fazla gününü kurtarma zihniyetiyle oynayan kişilerden oluşuyor. Ama Açık Beta'ya geçildiğinde insanların daha fazla ilgi göstereceği düşüncesindeyim.

    Ayrıca kişisel görüşümü de belirteyim hazır yeni konu açılmışken;
    başta Chris ve ekibinin bahsettiği şekilde yani "hardcore" şekilde gelişmemekte oyun, bunu Chris'le birebir yazışan alfa üyesi olarak kolaylıkla söyleyebilirim. Ekipte kendisi ve birkişi daha varmış sadece oyunun zor olmasını isteyenler olarak, ben bunu ilk duyduğumda çok ta şaşırmamıştım gerçi. Çünkü oyuna ne zaman mücadeleci ruha yakışacak bir yenilik getirseler (örneğin her zorlukta eklenen -25% direnç penaltısı gibi) ardından çok daha fazla şekilde panzehrini oyuna katıyorlar. Bu şahsen benim hiç hoşnut olmadığım birşeydir, çünkü bu verilen sözden taviz verildiği anlamına gelmektedir. Daha fazla paraya ihtiyaç duyuyor olabilirler elbet, ki öyleler. Ama sırf gidişat yüzünden oyuna 2 aydan beri girip de geribildirim yapasım gelmemekte, ki benden beklenen bu. Çünkü onlarca düzenli ve itinalı şekilde geribildirim yapmama rağmen, dönüşlerin ve sonucun çoğu aynı çizgiyi izlememekte, ki beni soğutan başlıca sebep bu olmaktadır.


    Oyuna ilgi gösterip de oyunu açıklamaya çalışmandan bunu tutkuyla yaptığın belli, bu yüzden devam etmeni beklerim, hoş ben belirttiğim sebeplerden edememekteyim. Eline sağlık Path Of Exile.

    Alıntıları Göster
    @BoBaFeTT evet haklısın, şu an için ilgi gelmeyeceğini bile bile açtım konuyu ki açık beta başlayana kadar konumu düzene sokarım diye. Açık betada katılımın yüksek olacağını düşünüyorum zira şu an eski betacılar oyunu bırakmış durumda geneli, yeniler ise oyuna başlayamıyor key muhabbeti yüzünden. Açıkçası bende açık beta başlayana kadar oyuna bakmayı düşünmüyordum ama gene bağlandım oyuna doğrusu.
    Kişisel görüşün konusunda:
    her zorluk seviyesi geçildiğinde ilginçtir ki oyun kolaylaşıyor, zorlaşması gereken yerde. Millet itemlerini buluyor karakteri kendini göstermeye başlıyor, oyunda ki zorluk değişimi ise bu oyuncunun gelişiminin yanında devede kulak kalıyor. Sonuçta zorluk seviyesi arttıkça oyun kolaylaşmaya başlıyor bir nevi. Bunu çözmek ise bence çok ince düşünülmesi gereken bir şey. Epey düşündüm ama yapılacak en küçük değişiklikler bile oyunu çok zorlaştırıp oyuncuların çoğunu soğutabilir.
    Oyunun şu an ki hedef kitlesi amatör-orta-iyi oyuncuları kapsıyor. Fakat bu türe hasta oyuncular bir zaman sonra o kadar büyük gelişim gösteriyor ki oyunda, oyundan tat alamamaya çocuk oyuncağı gibi gelmeye başlıyor.
    Ör olarak build of week 14 teki şu builde bakarsan anlarsın. O şekilde build yapanlar var, bu adamı ne durdurabilir ki artık...

    Benim düşüncem Aynı Default taki ölme penaltıları ile 3 zorluk seviyesi daha yapmak; Örneğin : Default-Hard-Expert-NightMare (Bunlarda ölünce yine sadece exp gidecek. Fakat NightMare zorluk modu oyunculara resmen acı çektirecek bir zorlukta olacak, itemler bir miktar daha fazla veya iyi düşecek diğer zorluk seviyelerine göre falan filan) ve bir de klasik ölünce karakterlerin gittiği hardcore kısmı olabilir.

    Düşüncelerin için teşekkürler, burda açık betadan sonra iyi bir muhabbetin ve kaynaşmanın olacağı düşüncesindeyim umarım yanılmam. Sağlıcakla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AccUssEdGR -- 19 Kasım 2012; 8:36:54 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RancStone

    Dostum şimdi ben oyuna girmek istiyorum keymi almak gerekli?, konuyu okudum ama kaçırmış olabilirim. Oyuna başlamayı düşünüyorum açık beta ne zaman aktif olucak? Gerçekten sağlam bir oyuna benziyor, eski knightı bilen biri olarak. Knightın yerini doldurabilecek bir oyun arıyorum belki bu oyun olabilir. Key için kayıt olmuştum baya bir süre önce. Siteye giriş yaptığımda hangi bölümden key gelip gelmediğini öğrenebilirim. İyi oyunlar

    KO oyuncuları gelecekse işimiz var artık. "Abi Gem Pls." diye dolanırlar bu sefer peşimizde..

    Bu tür oyunlar için yazılmış tek bir satır kod bile KO için fazladır.. Yerini dolduracak oyun ne demek..





    Konu ile alakalı olarak Açık betasını sessiz sedasız bekleyenlerden biriyim. Aralığın ortalarına doğru açılır diye umut ediyorum. Başladıktan sonra fikrimi belirteceğim bu mesaj ayı zamanda bir rezerve mesajıdır
  • Çok acelem var diyorsan support pack alarak şu anda da katilabilirsin. Ayrica 100 puan veriyor özel dükkan için ya da araliği bekle open betaya geçince herkes oynayabilir.
    KO ya gelince bu oyunun uzaktan yakindan onunla alakasi yok. Tamamen farkli oyun bunlar.
    Bu aralar pek ekleme yapamiyorum epey yogunum, oyunla ilgili konularda paylasmak istediginiz kisim olursa bana pm den atarsaniz nickinizle beraber ilk mesaja eklerim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    Çok acelem var diyorsan support pack alarak şu anda da katilabilirsin. Ayrica 100 puan veriyor özel dükkan için ya da araliği bekle open betaya geçince herkes oynayabilir.
    KO ya gelince bu oyunun uzaktan yakindan onunla alakasi yok. Tamamen farkli oyun bunlar.
    Bu aralar pek ekleme yapamiyorum epey yogunum, oyunla ilgili konularda paylasmak istediginiz kisim olursa bana pm den atarsaniz nickinizle beraber ilk mesaja eklerim.
    Biraz aradan sonra nihayet orbları ekleyebildim. Beraber oynamak isteyen arkadaşlar bana pm atabilirler. Sıradaki eklenecek kısımı belirlemedim.
    Şu anda act 3 ü alfa testlerinde değerlendiriyorlarmış ve oyundaki en kompleks dövüş sistemi act 3 de olacakmış.
    Our focus this week shifted to the final Act Three boss fight. Given the high standards we set with the Vaal Oversoul fight, we spent a lot of time planning this encounter so that it doesn't disappoint. For plot reasons I am not spoiling what the final boss is, but I can confirm that it's not Bestel.
    Ayrıca act 3 teki bir yerde geçen build of the week 15 videosu.:
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    Biraz aradan sonra nihayet orbları ekleyebildim. Beraber oynamak isteyen arkadaşlar bana pm atabilirler. Sıradaki eklenecek kısımı belirlemedim.
    Şu anda act 3 ü alfa testlerinde değerlendiriyorlarmış ve oyundaki en kompleks dövüş sistemi act 3 de olacakmış.
    Our focus this week shifted to the final Act Three boss fight. Given the high standards we set with the Vaal Oversoul fight, we spent a lot of time planning this encounter so that it doesn't disappoint. For plot reasons I am not spoiling what the final boss is, but I can confirm that it's not Bestel.
    Ayrıca act 3 teki bir yerde geçen build of the week 15 videosu.:


    Alıntıları Göster
    Oyunun şu anki pasif skill ağacı (Dikkat 25 mb)(Eğer açılmıyorsa sağ tuş tıklayıp bilgisayarınıza kaydederek açabilirsiniz)
    http://webcdn.pathofexile.com/public/PassiveSkillTree.0.10.0.jpg

    Forumlarını incelediğimde yeni bir patch geleceğini gördüm pazartesi günü. Patch içeriğini kısaca açıklamak gerekirse(Chris in yazdıklarına göre)
    -Oyunda ki denge daha iyi olacak. Ayrıca bazı sorunlar fixlenecek.
    -Npc ye bazı eşyaları satarak aldığımız orblara veya eşyalara yeni türler- elde etme yöntemleri gelecek. Fakat bunlar açıklanmayacak(OYuncuların bulması bekleniyor)
    -Hybrid zırhların yani saf özellik vermeyenlerin(hem evasion hem energy shield veren gibi) temel özellikleri %10 artırılacak. Yani daha önce 100 evasion 100 energy shield veren zırh artık 110 evasion 110 es(energy shield) verecek.
    -Artık kalkanların kalitesi, bloklama ihtimalini yükseltmeyecek sadece verdiği temel değerleri artıracak.
    -PvP de ki alınan hasarlar azaltılacak.
    -Artık oyun içi alınan ss ler program files da ki Path Of exile klasörü yerine, belgelerimde ki path of exile klasörüne kaydedilecek.

    Ve son yazdığı paragrafta, çok yakın bir zamanda open betanın başlangıç tarihini söyleyeceğini yazmış. Fakat şu an için kesin bir tarih söyleyemediğini halen bazı testler yapıldığını yazmış. Fakat tarih duyurulduktan sonra asla geri adım atmayacaklarını ve o gün wipe geleceğini ardından da open beta nın bütün herkes için ücretsiz olacağını ve bu fırtınaya kendilerini hazırlayacaklarını yazmış.

    Hmmm... Kekleme de olabilir ama şu anda oyunda bir ''Balık-avlama'' oyunu varmış. Bu open beta ile daha da büyütülüp büyük bir avcılık oyununa dönüştürülebilirmiş. Sadece söylüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AccUssEdGR -- 1 Aralık 2012; 18:34:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AccUssEdGR

    Oyunun şu anki pasif skill ağacı (Dikkat 25 mb)(Eğer açılmıyorsa sağ tuş tıklayıp bilgisayarınıza kaydederek açabilirsiniz)
    http://webcdn.pathofexile.com/public/PassiveSkillTree.0.10.0.jpg

    Forumlarını incelediğimde yeni bir patch geleceğini gördüm pazartesi günü. Patch içeriğini kısaca açıklamak gerekirse(Chris in yazdıklarına göre)
    -Oyunda ki denge daha iyi olacak. Ayrıca bazı sorunlar fixlenecek.
    -Npc ye bazı eşyaları satarak aldığımız orblara veya eşyalara yeni türler- elde etme yöntemleri gelecek. Fakat bunlar açıklanmayacak(OYuncuların bulması bekleniyor)
    -Hybrid zırhların yani saf özellik vermeyenlerin(hem evasion hem energy shield veren gibi) temel özellikleri %10 artırılacak. Yani daha önce 100 evasion 100 energy shield veren zırh artık 110 evasion 110 es(energy shield) verecek.
    -Artık kalkanların kalitesi, bloklama ihtimalini yükseltmeyecek sadece verdiği temel değerleri artıracak.
    -PvP de ki alınan hasarlar azaltılacak.
    -Artık oyun içi alınan ss ler program files da ki Path Of exile klasörü yerine, belgelerimde ki path of exile klasörüne kaydedilecek.

    Ve son yazdığı paragrafta, çok yakın bir zamanda open betanın başlangıç tarihini söyleyeceğini yazmış. Fakat şu an için kesin bir tarih söyleyemediğini halen bazı testler yapıldığını yazmış. Fakat tarih duyurulduktan sonra asla geri adım atmayacaklarını ve o gün wipe geleceğini ardından da open beta nın bütün herkes için ücretsiz olacağını ve bu fırtınaya kendilerini hazırlayacaklarını yazmış.

    Hmmm... Kekleme de olabilir ama şu anda oyunda bir ''Balık-avlama'' oyunu varmış. Bu open beta ile daha da büyütülüp büyük bir avcılık oyununa dönüştürülebilirmiş. Sadece söylüyorum.

    Alıntıları Göster
    Hocam ben bu oyundan pek bir şey anlamadım.Rehber oyunu oynayanlar için olmuş sanki.

    Oyunun konusu nedir? Online ARPG nedir? Online oynama sistemi nasıldır daha genel bilgiler verebilirmisiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jon Snow Targaryen

    Hocam ben bu oyundan pek bir şey anlamadım.Rehber oyunu oynayanlar için olmuş sanki.

    Oyunun konusu nedir? Online ARPG nedir? Online oynama sistemi nasıldır daha genel bilgiler verebilirmisiniz?

    Diablo-Torchlight-Titan Quest vb. oyunları oynadıysanız oyun türüne aşinasınızdır. Bu oyun rol yapma oyunudur üstten bir bakış açısıyla karakterimizi yönetiyoruz. Oyunun ilerleyişine göre görevleri yapıyoruz yeni eşyalarla karakterimizi güçlendiriyoruz yeni yeteneklerle karakterimizi özelleştiriyoruz.
    Online olması ise arkadaşlarınız ile istediğinizde* party kurup aynı bölgede oyunu oynayabilmenizi pek tabii onlarla ticaret yapabilmenizi de sağlar.
    (*: isterseniz oyunu tek başınıza oynarsınız isterseniz dilediğiniz kişi ile party kurup aynı haritada olarak da oynayabilirsiniz)
    Online kısmı dediğim gibi, diğer oyuncuları şehir merkezinde görebilir, global chat sistemini kullanarak diğer oyuncularla iletişim kurabilir alışverişler yapabilir, party ler kurup yardımlarda bulunabilir veya isteyebilirsiniz.
    Oyunun konusuna gelince pek dikkat ettiğimi söyleyemem oyunun konusuna fakat oyunun belirli hikayesi olduğu da bir gerçek. Npc ile olan konuşmaları geçmeden dinlerseniz hikayeyi anlayacağınızı umuyorum.
    Başka sorunuz varsa alabilirim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Path Of Exile

    quote:

    Orijinalden alıntı: Jon Snow Targaryen

    Hocam ben bu oyundan pek bir şey anlamadım.Rehber oyunu oynayanlar için olmuş sanki.

    Oyunun konusu nedir? Online ARPG nedir? Online oynama sistemi nasıldır daha genel bilgiler verebilirmisiniz?

    Diablo-Torchlight-Titan Quest vb. oyunları oynadıysanız oyun türüne aşinasınızdır. Bu oyun rol yapma oyunudur üstten bir bakış açısıyla karakterimizi yönetiyoruz. Oyunun ilerleyişine göre görevleri yapıyoruz yeni eşyalarla karakterimizi güçlendiriyoruz yeni yeteneklerle karakterimizi özelleştiriyoruz.
    Online olması ise arkadaşlarınız ile istediğinizde* party kurup aynı bölgede oyunu oynayabilmenizi pek tabii onlarla ticaret yapabilmenizi de sağlar.
    (*: isterseniz oyunu tek başınıza oynarsınız isterseniz dilediğiniz kişi ile party kurup aynı haritada olarak da oynayabilirsiniz)
    Online kısmı dediğim gibi, diğer oyuncuları şehir merkezinde görebilir, global chat sistemini kullanarak diğer oyuncularla iletişim kurabilir alışverişler yapabilir, party ler kurup yardımlarda bulunabilir veya isteyebilirsiniz.
    Oyunun konusuna gelince pek dikkat ettiğimi söyleyemem oyunun konusuna fakat oyunun belirli hikayesi olduğu da bir gerçek. Npc ile olan konuşmaları geçmeden dinlerseniz hikayeyi anlayacağınızı umuyorum.
    Başka sorunuz varsa alabilirim

    RPG denilince benim aklıma ilk önce hikaye gelir açıkçası.Bu yüzden torchlight oyunundan çok çabuk sıkıldım ve bıraktım.Diablo 3 ü oynamadım.

    Diablo 2,baldurs gate gibi oyunları şu anda da oynuyorum. Sizce ben bu oyundan tad alabilirmiyim? Kesinlikle çok seçiciyim oyun konusunda.Yüklerken heyecanlandıracak birşeyler olmalı.Yoksa o oyun bende çok fazla yaşamıyor malesef.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mega Therion

    quote:

    Orijinalden alıntı: Path Of Exile

    quote:

    Orijinalden alıntı: Jon Snow Targaryen

    Hocam ben bu oyundan pek bir şey anlamadım.Rehber oyunu oynayanlar için olmuş sanki.

    Oyunun konusu nedir? Online ARPG nedir? Online oynama sistemi nasıldır daha genel bilgiler verebilirmisiniz?

    Diablo-Torchlight-Titan Quest vb. oyunları oynadıysanız oyun türüne aşinasınızdır. Bu oyun rol yapma oyunudur üstten bir bakış açısıyla karakterimizi yönetiyoruz. Oyunun ilerleyişine göre görevleri yapıyoruz yeni eşyalarla karakterimizi güçlendiriyoruz yeni yeteneklerle karakterimizi özelleştiriyoruz.
    Online olması ise arkadaşlarınız ile istediğinizde* party kurup aynı bölgede oyunu oynayabilmenizi pek tabii onlarla ticaret yapabilmenizi de sağlar.
    (*: isterseniz oyunu tek başınıza oynarsınız isterseniz dilediğiniz kişi ile party kurup aynı haritada olarak da oynayabilirsiniz)
    Online kısmı dediğim gibi, diğer oyuncuları şehir merkezinde görebilir, global chat sistemini kullanarak diğer oyuncularla iletişim kurabilir alışverişler yapabilir, party ler kurup yardımlarda bulunabilir veya isteyebilirsiniz.
    Oyunun konusuna gelince pek dikkat ettiğimi söyleyemem oyunun konusuna fakat oyunun belirli hikayesi olduğu da bir gerçek. Npc ile olan konuşmaları geçmeden dinlerseniz hikayeyi anlayacağınızı umuyorum.
    Başka sorunuz varsa alabilirim

    RPG denilince benim aklıma ilk önce hikaye gelir açıkçası.Bu yüzden torchlight oyunundan çok çabuk sıkıldım ve bıraktım.Diablo 3 ü oynamadım.

    Diablo 2,baldurs gate gibi oyunları şu anda da oynuyorum. Sizce ben bu oyundan tad alabilirmiyim? Kesinlikle çok seçiciyim oyun konusunda.Yüklerken heyecanlandıracak birşeyler olmalı.Yoksa o oyun bende çok fazla yaşamıyor malesef.

    Alıntıları Göster
    @Jon Snow Targaryen
    Eğer diablo 2 yi sevdiyseniz bu oyunu da seveceğinizi düşünüyorum. Bir de gelen kutunuza bakın.
  • Path of Exile entered Closed Beta in August of 2011. Since then, we've continually added features, content, and fixed bugs as we moved towards Open Beta. A few months ago, we estimated that we would enter Open Beta in December 2012. Although we believe that we can have the build ready by then, we've decided that it’s too dangerous to launch the Open Beta over the Christmas period and Southern Hemisphere summer holidays when many of our staff will be away.

    We have therefore decided to enter Open Beta on January 23, 2013, US time. The final character wipe and deployment of patch 0.10.0 (including Act Three) will occur then.

    http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/58436

    Oyunun resmi open beta açılış tarihini 23 ocak olarak belirlediler. Hayırlısı arkadaşlar. Özellikle yıl başına yakın çok fazla etkinlik yapacaklarını oyun open betaya geçmeden oyunu oynayamamış kimsenin kalmamasını istediğini söylemiş.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.