Şimdi Ara

Pardus Geri Dönüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
4.197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 62'nci Hükümet programında, Milli Yazılım Sistemi Pardus'un kamuda kullanılıma geçileceğini açıklaması üzerine bakanlıklar harekete geçti. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, personelinin kullandığı 10 bin bilgisayara Pardus programının yüklenmesi talimatını verdi. Devlet, yaygın olarak kullanılan ABD'li Microsoft firmasının ofis yazılımlarına bilgisayar başına yılda 500 TL ödüyordu. Bakanlık yetkilileri kamuda 3.3 milyon memur olduğunu ve en az bu kadar da bilgisayar olduğu belirterek, Pardus programının kullanımıyla birlikte 800 milyon dolarlık tasarruf yapılacağını söyledi.

    TSK VE GENELKURMAY DA KULLANIYOR
    Pardus, Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tüm bilgisayarlarda kullanılırken Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, 20'ye yakın kamu kurumu, belediye ve üniversite tarafından kısmen kullanılıyor. MEB'in FATİH projesi kapsamında okullara dağıttığı Akıllı Tahta uygulamasında Microsoft ile Pardus birlikte kullanılacak. Microsoft akıllı tahta başına 25 dolar ücret belirlerken, Pardus'un da projeye katılmasıyla ücretten vazgeçti.

    BİLGİLERE ANINDA CEPTEN ULAŞIM
    Pardus ile işletim sisteminin geri koduna sahip olunacağı için güvenliğinin daha yüksek olacağı belirtiliyor. Bu sayede kaynağı açık olmayan yazılımların potansiyel geri kapı riskleri de ortadan kalkacak. Ayrıca Pardus ile bilgilerin cepte taşınmasına olanak verilecek. Pardus'un yüklendiği bilgisayar bellekten açılacak şekilde uygulanacağı için tüm bilgiler cepte taşınabilecek.

    ANADOLU PARSI KAMUYA GİRDİ
    TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi Pardus'un, planlamasına 2003 yılında başlandı ve 2005'te sürümü yapıldı. Pardus, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor. Pardus'un Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi olmak üzere 3 ayrı sürümü bulunuyor. 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmayan Pardus'un TÜBİ- TAK tarafından "Pardus" isminin kullanımı için izin verilen, Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü de kullanılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ynozcelik -- 1 Mart 2016; 11:54:03 >







  • Arkasında devlet olursa super bir işletim sistemi olur...
  • Seneye ancak çıkar sanırım.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılması çok iyi bir haber. Sevindirici.
  • Umarım önem verilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • NSAnin nın dinleme ve izleme skandallarıyla da bi alakası vardır kesin...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En basindan beri olmasi gereken buydu zaten,pardusa gecis islemi biran once tamamlanmali,bu cok sevindirici bir habr fakat isterdim ki %100 turk yapimi cekirdegiyle herseyiyle bize ait bize ozgu bir isletim sistemi yapilsa sonucta Pardus Linux cekirdegi uzerine insaa edilmis bir isletim sistemi :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: paradox08

    En basindan beri olmasi gereken buydu zaten,pardusa gecis islemi biran once tamamlanmali,bu cok sevindirici bir habr fakat isterdim ki %100 turk yapimi cekirdegiyle herseyiyle bize ait bize ozgu bir isletim sistemi yapilsa sonucta Pardus Linux cekirdegi uzerine insaa edilmis bir isletim sistemi :)

    Sonuçta çekirdek yapısı birşey fark etmiyor. Onu istediğin gibi geliştirebilirsin. Yeter ki böyle birşey desteklensin. Dışarıya boşuna lisans paraları gitmesin
  • ynozcelik kullanıcısına yanıt
    keşke ülkemizde yaygınlaşsa da tüm programcılarımız bunun için program geliştirmeyle uğraşsa... gerçekten çok güzel geliştirildiği takdirde androidi windowsu geride bırakacak potansiyel var . office yazılımı olsun virüse karşı kendi tanıma sistemi olsun mükemmel bir şey.. virtual boxda denedim her gün mutlaka kullanıyorum ama nerdeyse hiç özel yapılmış program yok internette hocam bu da bayağı bir sınırlıyor insanı. şahsen yazılım geliştirmeden anlasam bende bir katkım olsun maksadıyla uğraşırdım ama önce ülkemizden windowsu silmek lazım bütün telefonlarda bilgisayarlarda yabancı yazılım var ve işin kötü yanı millet antivirüs yüklüyor pc sini şifreliyor verileri şifreliyor güvende olduğunu sanıyor , bilmiyor ki bilgisayarında ne varsa işletim sisteminin merkezi amerikada bunlar otomatikman kaydoluyor adamlar istediği anda bilgisayarına erişebiliyor ve senin ruhun bile duymuyor.. pardusa çok büyük destek vermek lazım pardusa destek olunursa bir seneye kalmadan mobil işletim sistemi bile yapılır ama lafta kalacak her şey biliyorum bu da beni biraz üzüyor...




  • O 800 milyon dolara neler yapılmaz ki. 10 da birini tübitak a mühendislere versen ünlü oyun ve programları linux için hazırlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında 800 milyon dolardan daha fazla bir rakam. ülkemizde pardus bir moda olsa. çok büyük rakamlar çıkacak belkide
    biraz hayal gibi herhalde :)
  • En çok da bu tarz projeler destek eksikliğinden yok oluyor. Bu projeye destek olmak boynumuzun borcu. Ne güzel bir haber.
  • Ortada küskün bir topluluk, çöpe atılan bir geçmiş, yıllarca süren çalışma ve kaybedilmiş saygınlık ve güven varken kusura bakmayın ama ben bu haberin fonuna ancak bu şarkıyı koyarım.


  • Çok güzel bir haber gerçekten. microsoftu biz zengin ettik bee.yeter artık .Herkes desteklemeli.
  • Haber guzel ama 40 yillik linux u milli isletim sistemi diye millete yedirmeye calismak daha bi guzel pardus develete kustu hic bir destek gormedi hatta bir ara pardus personeli maddi yetersizlikten projeyi durdurdu bunca seyden sonra devletin aklina ilk defa geldi yarin bugun yine ayni konuma dusecek bi kere bu hemen olacak bisey degil devletin programlarinin bir cogu .net tabanli keza web siteleride oyle ve bu yazilimlari .netten java v.s tasimak buyuk zaman ve saglam bir ekip isteyen is bundan 10 sene once bu projeye sahip cikilsaydi simdi hersey yoluna oturmustu ayrica dedigim gibi linux cekirdeginin uzerine kurulmus bir sistem bugun 10 15 yasindaki cocuklar bile yapiyor bunu ve bu cekirdegin gelistiricileride amerikai maalesef oyle acik bulamazlar giremezler gibi hayaller gormeyin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: veli_0300

    Haber guzel ama 40 yillik linux u milli isletim sistemi diye millete yedirmeye calismak daha bi guzel pardus develete kustu hic bir destek gormedi hatta bir ara pardus personeli maddi yetersizlikten projeyi durdurdu bunca seyden sonra devletin aklina ilk defa geldi yarin bugun yine ayni konuma dusecek bi kere bu hemen olacak bisey degil devletin programlarinin bir cogu .net tabanli keza web siteleride oyle ve bu yazilimlari .netten java v.s tasimak buyuk zaman ve saglam bir ekip isteyen is bundan 10 sene once bu projeye sahip cikilsaydi simdi hersey yoluna oturmustu ayrica dedigim gibi linux cekirdeginin uzerine kurulmus bir sistem bugun 10 15 yasindaki cocuklar bile yapiyor bunu ve bu cekirdegin gelistiricileride amerikai maalesef oyle acik bulamazlar giremezler gibi hayaller gormeyin.

    Peki 10 sene önce destek verilmedi diye. Hiçbir şey yapmamak mı lazım. 10 sene sonrada yine 10 sene önceyi mi konuşmalıyız. Dediğin doğru Sonuç olarak linux çekirdeği kullanıyor. Android bir linux çekirdeği üzerine kurulu.

    Bunlar olmayacak diye birşey yok. Ülkemizde biraz teşik lazım o kadar




  • Dokümantasyon şart

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir süre sonra tekrar projeyi durdururlar herhalde.
    Yok ben güvenip de pardus yüklemem bilgisayarıma.

    Umarım devlet bu sefer sürekli ve kararlı bir şekilde destek verir. Yoksa böyle aç-kapa aç-kapa yalama olur bu iş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 4 Ekim 2014; 14:15:07 >
  • Haber teknolojik olarak görünüyor fakat aslında tamamen siyasi. Pardus denilen sistemle sanki ülkenin teknoloji sorunlarını çözecek, dışarıyamilyonlarca dolar harcanmasını önleyecekmiş gibi "pembe" bir hava yaratılmış, tam bir beyin yıkama haberi.

    Pardus başından beri son derece gereksiz bir sistemdi, elbette bunu Windows ta Facebook açmaktan başka birşey yapmayana anlatamazsınız. Tübitak veya benzeri devlet destekli oluşturulan projlerin ezici çoğunluğunun aslında ülkeye hiçbir faydası --projelere müdahil kişiler hariç--- olmadığını ise herkes biliyor ancak kimsenin işine gelmiyor.

    Nitekim benim çevremde de sırf para kapmak için Tübitak benzeri devlet kuruluşlara "çok gerekli" projeler geliştiren tanıdık ve arkadaşlarım var fakat hiçbirinin Laptop'unda Pardus yok! Hatta Mac veya Ubuntu gibi alternatif sistemler de yok. Bursa'da TOFAŞ otomobil fabrikasının otoparkına baktığınız zaman, TOFAŞ çalışanlarının tamamına yakını Ford, Opel, Seat, vs... TOFAŞ harici başka arabalar kullandığını görürsünüz Pardus ta onun gibi.

    Linux çekirdeği üstüne konulan sistemler zaten çok dillidir ve bırakın her ülkeyi, her bir kişiye özel uyarlanabilir, herkes biraz uğraştımı Linux üzerine istediği herşeyi uyarlayabilir. Ubuntu'da Türkçe'yi ayarlayıp Türkçe işletim sistemine sahip olabilmek için zaten Linux veya teknik birşey bilmeye de gerek yok.

    Pardus gibi "masaüstü" sistem kurmakla teknolojide sözsahibi olunmaz, dışarı giden milyon dolarlar da engel oluynmaz. Cep telefonları? Bari cep telefonlarında eksikliği hissedilen bir Linux versiyonu yapmış olsalar örneğin bir Pardus - Smart versiyonu çıkarmış olsalar? O da yok! Çünkü onu yapabilmek için; yapacak çapta kişiler Tübitak vs.'den para gelecek diye yapmaz o tür gerçek ihtiyaca cevap veren çalışmalar insanların içinden gelir çünkü. Pardus'u geliştiren ekip ise öncelikli hedef olarak Tübitak parasını seçtiği için öyle gerçek teknolojik çalışmalar ortaya çıkmaz, nitekim ülkede ezelden beridir de çıkmamıştır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetdagli1

    Bir süre sonra tekrar projeyi durdururlar herhalde.
    Yok ben güvenip de pardus yüklemem bilgisayarıma.

    Umarım devlet bu sefer sürekli ve kararlı bir şekilde destek verir. Yoksa böyle aç-kapa aç-kapa yalama olur bu iş.


    Efsane ekibi dağıldı daha ne olsun. Tübitak'ın başına hayvanat bahçesi müdürü geldi. Evrim konusundan sonra.

    Sonra da kendi kadrolarıyla utanmadan debianı süsleyip sürdüler önümüze.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.