Şimdi Ara

Pandemi dönemindeki NOx emisyonu azalımı ve çevreye etkileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
161
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pandemi dönemindeki NOx emisyonu azalımı ve çevreye etkileri



    2020'de pandemi, küresel ticareti durma noktasına getirecek düzeyde yavaşlatırken, ozonu oluşturan nitrojen oksit (NOx) emisyonları küresel olarak %15 azaldı. Dahası bu rakam bazı yerellerde %50'ye kadar da çıktı. NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Yürütme Laboratuvarı'ndaki bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada düşük nitrojen oksit (NOx) emisyonlarının 2020 haziran ayına kadar olan seviyeleri, politikacıların uğraşlarıyla ancak 15 yıl alacağı düşünülen miktarda bir çevresel etki sağladı. 



    Science Advances'ta yayınlanan bu çalışma aynı zamanda yerel olarak NOx'i azaltmayı amaçlayan yenilikçi teknolojilerin ve diğer çözümlerin, küresele olarak hava kalitesini ve iklimi hızlı bir şekilde iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. 



    Ozon bilindiği üzere Dünya'nın çok üzerinde stratosferde olduğu zaman bizi güneş radyasyonundan korur. Ancak eğer yere yani Dünya'ya yakın olursa, insan sağlığı üzerinde kötü etkiler bırakacaktır. Yüzeydeki ozonun küçük çocuklar ve astımı olanlar gibi savunmasız kişilerin akciğerlerine zarar vererek 2019 yılında küresel olarak 365 bin kişinin ölümüne sebep olduğu tahmin edilmektedir. Benzer şekilde bu gaz aynı zamanda bitkilerin solunum sistemlerine, yani fotosentez yapma edimlerine de zarar verir. Böylece bitki büyümesi ve mahsul verimliliği azalır. 



    Ayrıca Bkz.Xbox mini buzdolabı nihayet tanıtıldı



    Bu açıdan bakıldığında sanki doğa belli bir eşitleme güdüsüne sahip gibi görünüyor. Böyle bir ereksellik atfetmek belki fazla bir yorumsamacılık olacak ancak sanki insanlığın yaptıkları bir şekilde frenleniyor gibi. Elbette doğada bir iyileşme varken bir taraftan da birçok insan ölüyor. Ne yazık ki bu da kötü ve zararlı yapıp etmelere biçilen bir bedel gibi. 



     




    Kaynak:https://cleantechnica.com/2021/06/11/local-lockdowns-brought-fast-global-ozone-reductions-nasa-finds/



  • Pandeminin faydası nedir sorusuna güzel bir haber ama pandemi biterse eski tas eski hamama döneriz belkide daha kötüsüne.Pandemi kalsın demiyorum ama insanlık ders çıkarsın. Salgınlarda veya felaketlerde mi akıllanacağız.
  • İstediğiniz önlemi alın artık sıfır zarar verin sonu değiştiremezsiniz, dünya her zaman kendini bir şekilde sıfırlayacaktır...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.