Şimdi Ara

Panasonic & Olympus m43 Kullanıcıları- OM-D, Pen & G serisi !.. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12.107
Cevap
83
Favori
413.468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • @ hunlu
    Durum dediğiniz kadar farklı ise bu baya kayda değer bir AF farkı bence. Desenize aciliyeti olan lens benim için de bu 17mm pancake olmalı !..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi
    Durum dediğiniz kadar farklı ise bu baya kayda değer bir AF farkı bence. Desenize aciliyeti olan lens benim için de bu 17mm pancake olmalı !..


    Bir yanlış anlaşılma olmasın:
    Hız farkı Olympus 17mm pancake lensten kaynaklanmıyor, Panasonic 20mm pancake lens olsa da aynı hız farkı görülürdü. Zira Olympus 14-42mm lens yavaş.
    Ben alıştığım ve uzun zaman kullandığım için Olympus 14-42mm ile aramda sorun yok.
  • Teşekkürler hunlu
    Bunu ayrıca sorabilirdim... ayrıca belirtmiş olmanız iyi oldu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi
    Bunu ayrıca sorabilirdim... ayrıca belirtmiş olmanız iyi oldu.


    Bence lens konusunda acele etmeyin.
    Bugünlerde Panasonic 14mm çıktı, herkes onu konuşuyor. Ama ilk incelemelere göre Panasonic 20mm'den daha iyi değil, daha doğrusu "Panasonic 20mm yerine alınacak kadar iyi" değil.
    Ocak-2011'de Panasonic 25mm çıkacak, o lens hakkında güzel dedikodular var.

    Ayrıca Olympus da yeni lensleriyle gelecek.
  • Sağolun sizden baya bilgi edineceğiz sanırım. Eksik olmayın...
    Peki benim bu Panasonic lensleri kullanabilmem için lens adaptörü almam da gerekecek mi ? Sanırım gerekecek !?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi

    Sağolun sizden baya bilgi edineceğiz sanırım. Eksik olmayın...
    Peki benim bu Panasonic lensleri kullanabilmem için lens adaptörü almam da gerekecek mi ? Sanırım gerekecek !?


    Rica ederim.

    Hayır, kesinlikle bir adaptöre gerek yok. Zaten Micro Four Thirds standardının esprisi burada. Olympus'un M.Zuiko Digital serisi lensleri ve Panasonic'in Lumix serisi lensleri adaptörsüz kullanılır, tam verim alınır.
  • Bu güzel haber oldu benim için şimdi :) 2 farklı lens adaptörü gördüm de bakınırken EPL1 için... peki bu adaptörlere hangi durumlarda ihtiyaç duyuluyor ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi

    Bu güzel haber oldu benim için şimdi :) 2 farklı lens adaptörü gördüm de bakınırken EPL1 için... peki bu adaptörlere hangi durumlarda ihtiyaç duyuluyor ?


    Onların biri Olympus'un Four Thirds makineleri (E-Sistem) için, diğeri Olympus'un eski manuel lensleri için.
    Panasonic'in de benzer adaptörleri var, Leica M ve Leica R için olanları ilgi görüyor.
    Bunların haricinde hemen hemen her marka için adaptör bulunabiliyor; bu nedenle Canon L Serisi objektif de takan var, 50 yıllık manuel lensi de takan var.
  • Daha çok şey öğrenmem gerek gördüğüm kadarı ile... ama güzel, hele sizin gibi bilgili ve ilgili birisini de bulunca çok daha güzel oluyor öğrenmek :)
  • E-PL1 için konu açılmasına sevindim.

    Bende sanırım az sayıdaki kullanıcılarından biriyim. O sebeple tanıtmak ve yeni makina alacak arkadaşlara yol göstermek görevimiz : )

    Bu ürün tamamen baştan düşünülmüş bir mühendislik ürünüdür. Eski zamanlarda tasarlanan klasik refleks makinalarından kalan resim formatını bile değiştirmektedir. Şu anda bilgisayar ekranlarına crop resize işlemi için en uygun, sensörün ışığa duyarlı cell lerin yerleşiminden optimum resim çıktısı üreterek dosya yaratmak için en uygun olan kendi 4/3 formatını geliştirmişler ve artık eski formata veda etmişlerdir. Bu eski format ki çoğu insanı full frame ve nğkonun DX 1.5 faktörü gibi işlemler yapmaya hep o eski format gözünden bakmaya bizi mahkum ediyor. Lakin ne yazıkki bu alışkanlık yüzünden Olympus ta kendi objektiflerini 14-42 diye yazarken gene hesabı size bırakarak 4/3 ün çarpanı 2 olduğu üzere 28-84 bir objektif aldığınızı siz biliyorsunuz.
    İlerideki günlerde çarpan ile bulunan değil kullanılacağı makinanın özelliğine göre objektif uzunluğu yazan mantığı görmek dileğimdir.

    Makina aynasızdır. Bu sayede sensör ile objektif arasındaki yol kısalmış makina hem ufak boyuta hem ufak lenslere kalitesini düşürmeden geçebilmiştir. Ve içindeki sensör DSLR ile aynı boyuttadır diğer aynı büyüklükteki ciddi amatör kameralarından farklı olarak (SX-30 gibi)

    Makina şu anda gelmiş geçmiş en iyi JPEG kamera olarak geçmekte internette. Detaylı araştırma yapanlar bunu görecekler. Sonuçları 10.000 dolarlık makinaları geride bırakıyor. Şimdi lafı uzatmadan ve sizin sorularınıza cevaben yazacağım zamana bırakarak makinanın avantajları ve dezavantajlarına geçelim :

    AVANTAJLARI :

    1 - Benim gibi büyük DSLR taşımaktan baymışsanız ve pratiklik istiyorsanız tam size göre neredeyse cebinize sığacak ve ağırlık olarak dağlar kadar fark var bir foto safaride : )
    2 - JPEG kalitesi tüm zamanların en iyisi. (RAW değil)
    3 - Benim gibi 3 farklı converter ile (tanesi 20-30 dolar) eski minolta- nikon ve rus vidalı objektiflerime can geldi ! hepsini bu makinada kullanabiliyorum.Yani eski objektifleri al en iyi JPEG kameraya tak daha güzeli var mı şu and piyasada ? (nikona da takabiliyorsunuz ama aynasız olduğundan sanırım-işte o noktanın detayını bilmiyorum- Nikon DSLR ile E-PL1 in aynı karedeki vidalı objekti görüntüsünün E-PL1 ı hep daha aydınlık çıkıyor. Sanırım konverter a makina daha uygun çünkü çıkış amaçlarından biride bu idi.
    4 - Turist makinalarında bulamayacağınız birçok ileri özellik barındırıyor içerisinde. Multiple exposure gibi veya exposure shifting gibi..
    5- Fiyatı şu an 500 dolar (kit fiyatı) ki bu teknoloji için Canon G12 almaktan kat kat iyidir.
    6 - micro 4/3 lenslerini hem leica hem sigma hem sony hemde olympus üretime aldığı için hem lensleri kaliteli üreticilerden bulabileceğiz ve micro lar normal lenslerden herzaman daha ucuz ve daha hafif olacak kaliteden ödün vermeden.
    7 - Wireless flash desteği mevcut

    DEZAVANTAJLARI :

    1- Beklentiniz bir 10.000 dolarlık makinadaki gibi 1/8000 gibi ISO 25000 gibi ise tabiki bu makinada yok ama ileriki yıllarda kesin koyarlar diye düşünüyorum
    2 - RAW kalitesi tabiki iyi fakat JPEG kadar değil. Yani aslında RAW ile uğraşığ JPEG alacağınıza makina bunun en güzelini size yapıyor diye düşünürseniz bu problem ortadan kalkıyor
    3 - Eski tip analog makinalarda diyafram ve hız için ayrı butonlar olurdu ya bunda da beklerdik ama yok maalesef. Retro dizaynı bunu düşünmemiş. DSLR makinalarda bile ayrı buton yokken bundan beklenirmi derseniz ben beklerdim.. Fuji bir makina çıkarıyor bunun benzeri belki ona koyarlar..
    4 - HD movie çekimi hayli başarılı lakin bununla film çekenler var ama 1920 değil 1280de çekiyor bilginize birde 24p gibi modları yok
    5 - Aynasız olduğu için vizör yok ! Bunun eksikliği hissediliyor. Çözüm var ama pahalı ekstra 250 dolara digital vizör ile en rahat koşullara kavuşturuyor sizi hemde açılı bakma şansı veriyor yani para varsa dezanvatajı alıp avantaja dönüştüren bir tasarım yapmışlar
    6- Filmlerde ses mono bununda çözümü gene esktraya bağlı.
    7 - LCD ekranı özünürlüğü bir ayıp gibi hala 250.000 civarında ki piyasa çoktan kaliteli makinalarda 900.000 e ulaşmışken. Yani ucuz bir LCD kullanmışlar. Gündüz performansı kötü değil ama madem vizör yok daha çözünürlüklü bir LCD beklenirdi.


    Evet arkadaşlar durum bu. Bu makina eğer yurtdışından getirtebilirseni alınabilecek ender ve nadir ürünler arasında. Yaptıkları gerçekten efsane olacak gibi duruyor internette bu makina ile çekilmiş kötü bir foto bulamazsınız hepsi çok keskin. Yani objektiflerini sonuna kadar kullanan bir sensör ve image processing algoritması var. Birde o kadar minnacıkki size tam arkadaş oluyor foto gezilerinizde..Tavsiye ederim.

    Selamlar




  • @ FullFlight
    Hoş geldin... Değerli bilgi ve yorumlarınla önemli katkı sağladığınızı düşünüyorum... Mümkün olur ise sizden de çektiğiniz fotoğrafları görmek isterim.
    Makina hakkında dediklerinizin geneline katılıyorum. Diğer yandan 14-42 lens ile hareketli objelerin keskin fotoğraflarını yakalamak hayli zor bir uğraş diye düşünüyorum. Tabi bunu makinanın acemisi olarak söylüyorum ! Gerçi hemen hemen her yerde AF hızının yavaşlığı belirtilmiş.
  • Selam,

    Yakında çektiklerimi paylaşırım şöyle layık bir gezi olurda kameram ile katılırsam.. Doğru diyorsun ben dezavantajlarda AF performansını söylemeyi unutmuşum. 1.1 firmware durumu biraz iyileştirsede halen yavaş diyelim ama spor çekimlerinde denemedim. Zaten son hızı 1/2000 olan bir makinada dediğim gibi çok şey beklemek hata olur aynı negatif durum gece çekimlerinde de biraz var diyebiliriz. Aslında özetle E-PL1 ortalama koşullar arasında çekim yapılan en iyi kaliteli resim çıktısı veren gündüz makinası diyebiliriz. Gece çekimi, HD çekimide tabiki var ama o tarafları iddialı değil örneğin. Tamamen gündüz ve normal koşullarda en iyisini vermeye odaklı. Ama 500 dolara herşeyi beklemek saçma kaçar : )

    Görüşmek üzere..

    Notum da şu : Ben olympus a nikon D50 den geçtim. D7000 alacakken vazgeçtim ve oli ye geçtim. En büyük etken ufaklığı, kullanışlığı ve resim kalitesi oldu. D7000 de piyasanın en iyisine aday bir makina tabiki ama tank gibi kardeşim trekkinglerde dengeyi bozuyor gerçekten boyunda taşırken..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FullFlight -- 12 Kasım 2010; 4:38:30 >




  • Aşağıdaki çalışma dün gece yapıldı yıllardır kullanamadığım ve çok özlediğim Minolta makima ait 50 mm lik objektifim nihayet E-PL1 üzerinde hayat buldu : )

    Gördüğünüz gibi sonuç ortada. 500 dolara tüm eski objektfilerime hayat verdim artık beklemekten sıkılmışlardı : )


     Panasonic & Olympus m43 Kullanıcıları- OM-D, Pen & G serisi !..


    Üzerindeki çizgiler el fenerine ait onları silmedim.. Kendime yaptığım versiyonda photoshop düzeltmeleri var tabiki..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FullFlight -- 12 Kasım 2010; 7:33:45 >
  • Çok güzel, farklı bir çalışma olmuş. Makina ve fotoğraf olarak ilginç bir sonuç ortaya çıkartmışsınız. Paylaşım için teşekkürler... 500 dolara tüm eski objektfilerime hayat verdi iseniz sizde epey potansiyel olmalı :) Zaman bulduğunuzda yeni eserlerinizi eklerseniz izlemek keyif alacağımı düşünüyorum.
  • Selamlar
    jiddi diger konuda davet etmıssınız onun uzerıne geldım buraya
    oncelıkle makınanızdan memnun kalmamanıza gercekten uzuldum
    elbetteki kullanıcı sızsınız benım elımde olan ise baskalarının cektigi ornek kareler (ki kim bilir hangı programlarla işlenmiştir),teknik detaylar ve kullanıcı yorumları
    ama yine de nacizane bir kac degerlendirme yapmak istiyorum
    makina alırken incelemeler yapıyoruz teknik ozellıklere bakıyoruz falan
    yuksek ısolarda ıyı sonuclar, hızlı ıslemcı ,yuksek serı cekım hızı,hızlı netleme,hd video 720 yetmez 1280 olsun vs vs
    pekı bunların ne kadarına gercekten ıhtıyacımız oluyor
    elbette her turlu ozellıgın en ıyısını barındırmasını ıstıyoruz ki bu noktada amacımızdan sapıyoruz
    ben dslr dunyasına bokeh sevdam yuzunden gırdım ve makınam gelmeden jeofizikci arkadasımızdan 50 mm manuel bır lens aldım
    sonra aynı bokeh ı manuel odaklama her zaman kullanıslı olmadıgı ıcın yenı nesıl bır lenste aradım ve 28 75 tamron lens edındım
    sımdı de genıs acı bır lense ıhtıyac duyuyorum :)))))
    yanı bunun sonu gelmıyor
    hep daha ıyısı daha ıyısı
    bunları su yuzden soyleme ıhtıyacı duydum aslında
    goruyorum kı makınanızı sevmıyorsunuz ki bu guzel bır ugras olan fotografcılık zevkınıze engel olabılecek sevıyede
    bu noktada sıze kucuk bır onerıde bulunmak ıstedım
    bunu aynı zamanda kendıme de onerdım :D
    elımdekı ekıpmanla ve programlar kullanarak elimden geldıgınce ozenerek ızledıgım fotografları elde etmeye calısacagım
    ne zaman bu amacıma ulasırsam o anda yenı bırseylere ıhtıyac duyarsam o zaman degerlendırme yapacagım
    elimde 2 dslr var bırı cok ıyı arastırıp almaya kadar verdıgım pentax k x dıgerı aynı anda cok cıddı bır arastırma yapmadan siparıs verdıgım ve asla pısman olmadıgım k200D
    k200D ıcın nette dolasan en yaygın dezavantaj serı cekımlerde yavas oldugu
    evet GÖRECELİ olarak yavas ama ben spor cekımler yapan bırı degılım bu yuzden pek ıhtıyac duymuyorum bu ozellıge
    sızın makınanız ıcın ıse autofocus hız konusunda elestırıler var
    ama yıne pek cok avantajından da bahsedılıyor
    yalnız bir nokta kafamı kurcaladı
    humatus oncekı sayfanın son postunda ben ıc mekanda guzel foto cekemedım demıs
    sız ıse dıs mekanda guzel foto elde edemedıgınızı vurgulamıssınız
    ama ılk ornek fotograflarınızda basarılı dıs mekan cekımlerı mevcut
    belki de makinanızda bir sorun olusmustur belkı epl1 sahıplerıyle bulusup bır kontrol etmenız ıyı olabılır
    son olarak sunu soylemek ıstıyorum
    eger elınızdekı makınanın autofocus hızından memnun degılsenız yenı lense yatırım yapmayı tekrar dusunmelısınız
    ayrıca manzara cekmek ıstedıgınızı vurgulamıssınız 14mm cropla 28 yapıyor kı genıs acıya tekabul edıyor
    ama 17 veya 20mm pancake lens alırsanız genıs acıdan odun vereceksınız
    ben kendı adıma suna karar vermıstım
    18 55 kıt lensın genıs acısıyla ıdare edecegım manzara cekerken
    alacagım yenı lensı de portre cekımlerınde basarılı olması krıterıyle tercıh edecektım
    oysa pancake lensler gercekten cok şık ve compact yapılarına ragmen
    ne gercek anlamda portre lensı ne de manzara
    tabı kı bunlar da gorecelı kavramlar
    umarım makınanıza alıstıkca daha ıyı fotograflar ceker ve makınanıza yenıden aşık olursunuz :)
    yazım hatası varsa bileare duzeltecegımdir :P basım catlıyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xentinus
    belki de makinanızda bir sorun olusmustur belkı epl1 sahıplerıyle bulusup bır kontrol etmenız ıyı olabılır

    +1

    makinede sorun olabilir, eğer hiç bir sorun yoksa o zaman kit lens cidden çok kalitesiz galiba
  • @ Xentinus
    Hoşgeldiniz... Düşüncelerinizde baştan sona size katılıyorum. Benim bu makinayı alış sürecimi de bu forumdaki Olympus Pen E-PL1 içerikli başlıklardan takip edebilirsiniz. Az sayıdaki kullanıcıya sordum ve bilindik fotoğraf makinası inceleme sitelerinde incelemeleri okudum. Oto fokus hızını manual fokus ile halledildiğini söylediler, e dedim yaparız... ne kadar zor olabilir ki ? Fakat hak getire... Makina bozuk olabilir şüphesi bende de uyandı doğrusu. Konuyu ilk açtığımda eklediğim bazı dış mekan fotoğrafları dikkat ederseniz genellikle büyük köşeli objeler içeriyor. Makina bu gibi içerikli fotoğraflarda başarılı. Fakat bir ağaç fotoğrafında makina yaprakları normal bir compact'tan hiç de iyi çekmiyor. Keza yine sabit durmayan bir ördeği Canon A 720 IS ile aynı (bence daha bile iyi) çekmişim ! Hani bunun ISO performansı iyi idi, hani bunun sensörü büyük idi ! E sonuçta ben hiçbir daha iyi yönünü göremedikten sonra sensörü büyükmüş de, iso performansı iyimiş de masallarda kalan konular olarak görünüyor bana artık.
    -
    Benim iç mekan iyi fotoğraf çekebilme olayım yine örneklerde görebileceğiniz gibi kendi hazırladığım sahnelerde sabit objeleri 100-200 iso ile 1-3-5 saniye gibi perde hızları ile çektiğim fotoğraflar sayesinde oldu ...ki bunu Canon A720 IS ile de yapardım, e hadi kabul, iç mekan yetersiz ışıklı ortamda Canon A 720 IS ile bu kadar başarılı sonuçlar alamazdım. Fakat sırf bunun için bunca para ve bu iri şey kesinlikle taşınmaya değmez. Kaç kere kusur bendedir diye alıp fotoğraf çekmeyi denedim. Her denememden sonra gördüğüm sonuçlar (ki hata bendedir diye farklı ayarlarda da deniyorum) daha da kötü hissetmeme sebep oldu. Artık şu son 1 haftadır makinaya elim gitmiyor. Maddi sıkıntım olmasa bu enayiliğimi bu makinayı çekiçle parçalamayı bir nevi kendimi rahatlatacağımı düşünmüyor değilim :) Hatta 200-250 liralık bir compact ile de HD videoya alıp nette yayınlamak isterdim doğrusu !
    -
    Ben yurtdışındayım ve burada bu cihazın kullanıcılarından biri ile buluşup karşılaştırma gibi bir şansım yok. Tek ihtimal ürünü servise yollamak diye düşünüyorum. Bu konuda da buradaki işleyişi v.s. pek iyi bilmiyorum ama bu yolu da deneyeceğim. Pes etmeden evvel her yolu deneyeceğim :)
    -
    Bir de bazı örnek fotoğrafları görünce makinada benim çekim hatam yok ve makinada da kusur yok diyorum. Mesela ilk sayfanın sonlarına doğru " hunlu " bir sarı lokomotif fotoğrafı paylaşmış. O fotoğrafı tam boyutta açıp baktığınızda aslında sanki titremiş gibi bir durum görebilirsiniz. dpreview.com'daki inceleme fotoğraflarında görebileceğimiz netlikle uzak/yakın alakası olamayan fotoğraflar çekiyor makina yani. Her ne kadar kendimde kullanıcı bilgisi yetersizliği diye avunarak buna süre geçirdimse de, acaba makinada bir arıza mı var diye avunmaya çalıştıysam da kit lensli bir çok fotoğraf ne bende ne de makinada bir kusur olmadığını, makinanın yeteneğinin bundan ibaret olduğunu kanıtlıyor. Sanmıyorum ki fikrim değişsin, iyi bir lens alsam da herhalde beni yine pek memnun etmeyecektir artık. Çünkü sonuçta extra maliyet çıkartmış olacak ki onun da sonucu bir bilinmez, yani iyi bir lens alıp da yine benzeri sonuçlar ile başbaşa kalmak beni fıttırtabilir büsbütün :) Hayret 400 dolara Canon SX 20 IS ile bunu kıyaslarken bu daha iyidir almışken iyi bir şey alayım artık diyerek de buna yöneldim, Canon'u alıp da sonra pişman olmayayım diye düşündüm ama şimdi Canon SX 20 almadığıma pişmanım ki hem de ne pişman...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 13 Kasım 2010; 23:13:00 >




  • resimler silinmiş !..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 13 Nisan 2013; 23:17:41 >
  • gercekten sinir bozucu bir durum maalesef
    yurt dısında oldugunuzu soylemıssınız amerikada herhangı bır sebep gostermeden belirli bir sure ıcerısınde iade hakkından bahsetmıstı orada yasayan bır arkadasım
    bulundugunuz yerde oyle bır sansınız yok mu?

    bu arada sebebi ne olabilir diye dusunurken bır kac sey geldı aklıma
    ayarlarda single AF ve continius AF seceneklerı vardı
    ne ıse yaradıklarını bılıyorsunuzdur yalnız su var ben elimdeli compact cıhazlarla devamlı af yı denemıstım ve cok basarısız bulmustum
    hareketlı bır nesneyı takıp ederken devamlı odaklamaya calısıyor fakat o kadar basarılı olamadıgı ıcın tek af den daha kotu sonuclar ortaya cıkıyordu
    ama epl1 belkı hareketlı seyler ıcın C-AF yı daha ıyı uyguluyor olabılır bır de onu denesenız
    bır sey daha live view ozellıgı olan tum DSLR cıhazların lcd den odaklamasında cok yavasladıgını okumustum k x i ıncelerken sızın cıhazınız lcd den odaklama yapıyor ve 0.5 sn odaklama suresı vardı yanlıs hatırlamıyorsam peki vizor kullanırsanız bu sure degısıyor mu bununla ılgılı bırsey okumadım
    cunku dedıgım gıbı vızorden odaklama hızı daha ıyı oluyor elimdeki cıhazda

    son bırsey daha elinizdeki lens dıyafram konusunda alan derınlıgı problemı yaratacak kadar acık bır dıyafram degerıne sahıp degıl ama
    yıne de hareketlı nesnelerı cekerken dıyaframı bıraz kıssanız 5.6 veya 8 degerıne yıne netlık sorunu yasıyor musunuz bır deneyın ıstersenız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xentinus -- 14 Kasım 2010; 21:00:43 >




  • Yeni çıkan 3 makina son teknoloki Nikon D7000 Canon D60 ve işte durum : )

    Açık ara E-PL1 şampiyon

     Panasonic & Olympus m43 Kullanıcıları- OM-D, Pen & G serisi !..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FullFlight -- 15 Kasım 2010; 17:13:15 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.