Şimdi Ara

Palm yağı dosyası: Neden zararlı? Türkiye'de durum ne? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
3.294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    doğru yanlış bilemem uzman değilim,hayt huyt edecekleri de şimdiden biliyorum.ama böyle de birşey var.
    quote:

    Son günlerde palm yağı konusunda büyük bir karalama kampanyası var.


    Tam bir yıl önce bu konuyla alakalı bir oyun olduğu haberini Helal Platform olarak yine yapmıştık. Burada herhangi bir firmayı yada markayı aklama çabasında değiliz 80’li yıllarda zeytinyağımız ve tereyağımız üzerinden oynanan oyunların bir benzerinin oynanmaya çalışıldığını göstermek durumundayız.


    Aşağıda vereceğimiz çarpıcı rakamlarla oynanan oyunun neden ileri geldiğini açıkça ortaya koyacaktır.
    Geçmişi yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan palm yağı günümüzde birçok üründe kullanılıyor. Marketlerde ürünlerin hemen hepsinde rastlamanız mümkün. Ancak 10 yıl öncesine kadar palm yağının yerine mısır yağı kullanılıyordu. Mısır yağında ise dünyanın en büyük üreticisi ülke olarak ABD’nin çıkması tezgahın kaynağını açıklamaktadır.

    Öte yandan palm yağı hakkındaki olumsuz haberlerin yayılmasıyla üreticileri de telaş sardı. İçeriğinde palm yağı olan birnlerce ürün (Listesine buradan ulaşabilirsiniz) piyasada halen raflarda.


    Dünya Mısırözü Yağı üretimi, ülke bazında (2010) milyon ton
    ABD 1.149.000
    AB-27 255.000
    Çin 210.000
    Japonya 98.000
    Brezilya 81.000
    Güney Afrika C. 75.000
    Güney Kore 53.000
    Kanada 52.000
    Türkiye 37.000
    Diğer 340.000
    Toplam 2,35 milyon ton

    Bir de palm yağı üretim oranlarını değerlendirelim.

    2016 yılı itibari ile Malezya ve Endonezya %31 ve %54 oranları ile toplamda %85’lik toplam oranla palm yağının ana üreticileridir. Aşağıdaki tablo 2010 yılına ait dünya yağ üretimini göstermektedir. Bu verilerden 5 yıl öncesinde %38’lik oranla mısırözü yağı yani Amerikan sermayesi ilk sırada yer alıyordu. Günümüzde ise neredeyse tamamen pazarını kaybetmiş durumdadır.


    Dünya Bitkisel Yağ üretimi (2010) milyon ton
    Palm yağı 42.00
    Soya yağı 39.55
    Kanola yağı 21.90
    Ayçiçek yağı 9.77
    Pamuk yağı 5.10
    Mısırözü yağı 2.35
    Diğer 11.88
    Toplam 132.55

    Palm yağının zararsız olup olmadığı kullanım şartlarına göre değişir ki bu koşullar bütün yağlar için geçerlidir. Palm yağında kanserojen toksiklerin açığa çıkmasına neden olan 200 derecelik sıcaklığa maruz kalma durumu diğer bütün yağlarda aynı etkiyi göstermektedir.


    Palm yağı, Elaeis guineensis olarak bilinen, Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya gibi Müslüman ülkelerde tarımı yaygın olarak yapılan yağlı meyvenin pulp kısmından (yağ oranı %50) elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır.


    Meyvenin çekirdeğinden elde edilen ve laurik asit (%40-52) içeriği yüksek olan yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir. Gıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.


    Palm yağı pişirme yağı olarak, margarinlerde ve çeşitli hazır gıdalarda kullanılmakta olup, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.


    http://helalplatform.com/saglik/palm-yagi-operasyonunda-amac-malezyayi-batirmak/50/

    Bu ülkede yeterli miktarda sıvı yağ üretimi yok mu?

    Neden bizim üreticiler palm yağı vs gibi ucuz yağları kullanıyorlar?

    Neden bizim üreticiler glukoz fruktoz şurubu modifiye nişasta vs kullanıyorlar? Hem de helal ürünlerinde!

    ÇÜNKÜ UCUZ. ÇÜNKÜ KARLI. ÇÜNKÜ KİMSE İNSANI DÜŞÜNMÜYOR.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 19 Ocak 2017; 5:11:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Krone


    quote:

    Orijinalden alıntı: Ad Block

    başka bir siteden okumuştum böyle daha ucuza geliyormuş yani tamamen duygusal kimsenin sağlığı falan kafaya taktığı yok neyse ben milliyetçi adam olduğum için torku alıyorum zaten

    Torku'da da var. Hurma yağı olarak geçiyor.

    ikisi aynı şey mi o nu bilmem ama nutella önceden nutella yediğimde kabız ediyordu :)
  • ULAN kepazelik. bi bilimadamı kanser yapıyor dior. Bakanlık daha ölen olmadı o yuzden
    yemey devam ölen olursa bakarız çaresine dior. Bu iş siyasilerle felan olmaz. Gidip o ürünü satın almıcan kardeşim. yemicen. neyin tartışması bu.

  • Nutella Türkiye’den ‘palm yağı’ açıklaması

    13:0219 Ocak 2017

    Sağlık

    Nutella Türkiye’den ‘palm yağı’ açıklaması

    Palm yağı tartışmaları nedeniyle gündeme gelen ve bazı ülkelerde toplatıldığı söylenen Nutella ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, ürünlerine güvendiklerini belirterek bazı ülkelerde ürünlerinin raflardan indirildiği konusundaki haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Ayrıca Gümüşoğlu, 50 yıldır palm yağı kullanıldıklarını ve yağı sanıldığının aksine 200 derecede değil, 80 derecede ısıttıklarını belirtti. İşte Gümüşoğlu'nun açıklaması...



    Nutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı yönünde basında çıkan bazı haberler üzerine, markanın üreticisi İtalyan Ferrero firması bugün bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, ” Hodri meydan. Yanlış anlaşılmasın, bununla ilgili söylemeye çalıştığımız şey; bizim kendimize olan güvenimiz, kendimize olan inancımızla alakalı. Biz ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ürünlerimizin her koşulda, güvenli olduğunun altını çizip, bunun arkasında olduğumuzu tekrar etmek istiyorum” dedi. Basında yer aldığının aksine palm yağını 200 derecede ısıtmadıklarını belirten Gümüşoğlu, hiçbir ülkede ürünlerinin raflardan kaldırılmadığını da açıkladı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 0z0z


    quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo

    quote:

    Orijinalden alıntı: 0z0z


    quote:

    Orijinalden alıntı: hollowman_

    abd'nin mısır yağı üreticileri istiyorki bütün dünya piyasası kendi yağlarını kullansın. 200 derece altında kanserojen madde üretmeyen yağ yoktur sanırım.

    Palm yağı son 30 senedir yiyeceklere katıldı. Katılmadan önce sıvı sabun şampuan(palm le başlayan marka gibi) kullanılıyordu.

    Yiyeceklerde kullanılmamasının nedeni saf palm yağı kırmızı renkli. Renginin değişmesi için sivrinin birisi 200 C üzeri rafine tekniğini önerdi ve becerdiler. İlk defa bir yağ rafinesinde yüksek sıcak uygulandı. Palm yağı sadece sabun şampuan vs de kullanılırken ucuz olan bu rafine yağ kar hırsıyla yiyecek tröstlerinin aklına geldi ve 30 senedir yediriyorlar.

    Herşey daha çok kazanç için. Afiyet olsun.

    Sıvı sabun üretiminde kullanılıyordu demek yağın sağlığa etkilerini eleştirirken kullanılacak argüman değil;hakiki saf zeytinyağında sabun yapılabilir.

    Ucuz yağlarla üretilen yiyecekler saf gerçek tereyağı veya zeytinyağı ile üretilse kaç kişinin almaya gücü yetecekti?

    Mesela aslında çok basit; tüketilmezse üretilmez.

    Bir başka açıdan da günümüzde çok enterasan bir vaziyet var;bir taraftan ortalama ömür sürekli uzuyor diğer taraftan her türlü gıdanın içinde şu kansojeren bu kansojeren deniyor.Tıp ilerledi deniyor diğer taraftan ilaçların şu kadar yan etkisi var deniliyor.Sürekli bir bilinemezlik hali,sürekli bekleyen bir tehlike algısı.

    Son kertede; tüketmezseniz üretmezler.

    Benim yazdıklarımı alıntılayıp bunu mu anladın?

    Palm yağı kırmızı rengi ve kötü kokusu nedeniyle 30 sene öncesine kadar sadece sabun şampuan vs de kullanılıyordu. demişim.
    Kaliteli zeytinyağı tereyağı pahalıdır doğru. Evde 500 gram margarin yerine 250 gram tereyağ, 2 litre diğer sıvıyağ yerine 1 litre zeytinyağı tüketilir olur biter. Sorun piyasada bulunan hazır ürünlerdeki ucuz yağ glukoz modifiye nişasta gibi ürünlerin bulunuyor olması.

    Tekrar etmeyeceğim tekrar yazmayacağım.

    Ben palm yağını veya nutellayı savunmuyorum,tüketici davranışı üzerine parmak basmak istedim;neden böyle bir cevap yazdınız anlamadım.

    Nutella isterse en kaliteli şeker ve terayağı ile üretilsin,içeriği %10 fındık ve iki gıdım kakao gerisi yağ ve şeker olan bir ürünün sağlığa zararlı etkisi olmaması beklenemez.Benim tüketilmezse üretilmez diyerek parmak basmak istediğim nokta şu;piyasaya sansasyonel kanser yapıyor başlıklı haber düşmediği sürece tüketici ürün içeriklerine bakmıyor.Halbuki dediğiniz gibi markette satılan ambalajlı ürünlerin hepsi glikoz şurubu,modifiye nişasta,ucuz yağlar ile dolu.Satılan sosis salamların içinde etten daha doğrusu hayvansal üründen çok nişasta var mesela.

    Tüketilmezse üretilmez diyerek anlatmak istediğim şu;tek bir üründeki tek bir zararlı madde üzerinden konuşmak faydalı olmayacak;genel olarak tüketici,işlenmiş yağ ve şeker içeren ürünlerden uzak durmadığı sürece bunların üretimi devam eder.Palm yağı gider yerine başkası gelir.




  • Firmalar maliyete bakar herzaman saglik 2. Plan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya nüfüsunun 8 milyara dayandığı bir dönemde eğer işlenmiş yağ olmasa doğal yollarla dünyanın yağ ihitiyacının karşılanamayacağı açık. O yüzden hepimiz mutlak sonumuza doğru gidiyoruz. Okyanusun ortasına dikenli bir tele tutunarak hayatta kalıyor sonunda kan kaybından öleceğiz. Çaremiz yok. Dünya kaynakları ve nüfus dengeli ilerlemeli. Sosyal planlamalar yapılmalı ki bu kapitalizme aykırı bir durum olur. Kapitalizm sürekli yayılmayı hedef alan ekonomik bir oyun. Yayılma durursa kapitalizm çöker dolayısıyla ABD çöker. buna izin verilmez. kitleler milyonlar insanlar hayvanlar ormanlar bu canavarı hayatta tutmak için feda edilir. Bir bilinç ortaya çıkıp da orda dur diyene kadar. Bu canavarı yenmemiz gerekiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo


    quote:

    Orijinalden alıntı: 0z0z


    quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo

    quote:

    Orijinalden alıntı: 0z0z


    quote:

    Orijinalden alıntı: hollowman_

    abd'nin mısır yağı üreticileri istiyorki bütün dünya piyasası kendi yağlarını kullansın. 200 derece altında kanserojen madde üretmeyen yağ yoktur sanırım.

    Palm yağı son 30 senedir yiyeceklere katıldı. Katılmadan önce sıvı sabun şampuan(palm le başlayan marka gibi) kullanılıyordu.

    Yiyeceklerde kullanılmamasının nedeni saf palm yağı kırmızı renkli. Renginin değişmesi için sivrinin birisi 200 C üzeri rafine tekniğini önerdi ve becerdiler. İlk defa bir yağ rafinesinde yüksek sıcak uygulandı. Palm yağı sadece sabun şampuan vs de kullanılırken ucuz olan bu rafine yağ kar hırsıyla yiyecek tröstlerinin aklına geldi ve 30 senedir yediriyorlar.

    Herşey daha çok kazanç için. Afiyet olsun.

    Sıvı sabun üretiminde kullanılıyordu demek yağın sağlığa etkilerini eleştirirken kullanılacak argüman değil;hakiki saf zeytinyağında sabun yapılabilir.

    Ucuz yağlarla üretilen yiyecekler saf gerçek tereyağı veya zeytinyağı ile üretilse kaç kişinin almaya gücü yetecekti?

    Mesela aslında çok basit; tüketilmezse üretilmez.

    Bir başka açıdan da günümüzde çok enterasan bir vaziyet var;bir taraftan ortalama ömür sürekli uzuyor diğer taraftan her türlü gıdanın içinde şu kansojeren bu kansojeren deniyor.Tıp ilerledi deniyor diğer taraftan ilaçların şu kadar yan etkisi var deniliyor.Sürekli bir bilinemezlik hali,sürekli bekleyen bir tehlike algısı.

    Son kertede; tüketmezseniz üretmezler.

    Benim yazdıklarımı alıntılayıp bunu mu anladın?

    Palm yağı kırmızı rengi ve kötü kokusu nedeniyle 30 sene öncesine kadar sadece sabun şampuan vs de kullanılıyordu. demişim.
    Kaliteli zeytinyağı tereyağı pahalıdır doğru. Evde 500 gram margarin yerine 250 gram tereyağ, 2 litre diğer sıvıyağ yerine 1 litre zeytinyağı tüketilir olur biter. Sorun piyasada bulunan hazır ürünlerdeki ucuz yağ glukoz modifiye nişasta gibi ürünlerin bulunuyor olması.

    Tekrar etmeyeceğim tekrar yazmayacağım.

    Ben palm yağını veya nutellayı savunmuyorum,tüketici davranışı üzerine parmak basmak istedim;neden böyle bir cevap yazdınız anlamadım.

    Nutella isterse en kaliteli şeker ve terayağı ile üretilsin,içeriği %10 fındık ve iki gıdım kakao gerisi yağ ve şeker olan bir ürünün sağlığa zararlı etkisi olmaması beklenemez.Benim tüketilmezse üretilmez diyerek parmak basmak istediğim nokta şu;piyasaya sansasyonel kanser yapıyor başlıklı haber düşmediği sürece tüketici ürün içeriklerine bakmıyor.Halbuki dediğiniz gibi markette satılan ambalajlı ürünlerin hepsi glikoz şurubu,modifiye nişasta,ucuz yağlar ile dolu.Satılan sosis salamların içinde etten daha doğrusu hayvansal üründen çok nişasta var mesela.

    Tüketilmezse üretilmez diyerek anlatmak istediğim şu;tek bir üründeki tek bir zararlı madde üzerinden konuşmak faydalı olmayacak;genel olarak tüketici,işlenmiş yağ ve şeker içeren ürünlerden uzak durmadığı sürece bunların üretimi devam eder.Palm yağı gider yerine başkası gelir.

    Ben herhangi bir marka demedim zaten konu palm yağı konusu.

    Sizin yazdığınız dahil hemen hemen tüm kakaolu fındık ezmesi marka palm yağı kullanıyor. Bisküvi çikolata kek hazır yiyecekler dahil.

    Fast foodlarda kızartma yağı olarak da kullanılıyor.

    Sizin illa dediğiniz nutella bilindik marka olarak öne çıkartılmış olabilir ben onu bilemem ama yukarda belirttiğim envayi çeşit ürün ve markalarda palm yağı var. Ve bu ürünleri tüketenler genellikle gelişme çağındaki çocuklar ve hatta mama ile beslenen bebek ve çocuklar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ya bu haber editörleri ne anlatmak istiyor anlayan beri gelsin.

    quote:

    Edinilen bilgilere göre hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak varolan -tatlı, renksiz ve kokusuz bir sıvı olan- gliserol özlü işlenmiş atıkların palm yağı ve diğer bitkisel yağlarda bulunduğu ifade ediliyor.


    Zaten hayvansal ve bitkisel yağlarda var olan gliserol özlü işlenmiş atıklar palm yağı ve diğer bitkisel yağlarda da varmış. Yani tüm yağlarda var. Neden zararlıymış, bunu mu açıkladın şimdi? Yine haber başlığı başka, içerik başka.

    Rezalet bir site olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. Bravo.
  • Arkadaşlar Endonazya belgeselinde denk gelmişti. Bu yağ yüzünden ağaç katliamları fazlalaşınca devlet kontorllü kesim getirmiş. Bu durum maliyeti artırınca kaçak kesimler artmaya başlamış. (Bundan sonrası benim yorumum) Tabi kaçak kesimler de yeterli olmayınca üreticiler üretimden çekilmek için medya aracılığla suçu kansere atıyorlar. Bu kanser olayı iyice rant olmaya başladı. Gıda kartelleri yeri ürün için piyasa hazırlığını böyle başarıyorlar. Eskiler bilir margarin reklamı için zeytinyağı gibi bir yağı kalp krizi yapıyor diye reklamı yapılmıştı.
  • Evet arkadaşlar Nutella'ya küresel komplo kuruyorlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Farklı bir yag kullansalar olmuyomu ne kadar aç gözlü bu kapitalist firmalar.



    Bundan sonra ne nutella ne de torku kisacasi icinde palm yagi olan sampuan bile almiyorum gerekirse yeşil sabunla yikarkm kafayi gerci onda bile vardir bu palm denilen illet

  • 0z0z 0 kullanıcısına yanıt
    arkadaşım gözünle okursan göreceksin her türlü yağ 200 dereceden sonra aynı şekilde zararlıdır diyor ve bu olayın nedeni hakkında farklı bir fikri veriyor.bir de insanlara koyun diyorsunuz.
  • Konu rapor burada:
    http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/161215chemicalsinfoodreport.pdf

    Üstelik yeni de değil, 3 mayıs 2016 tarihli ama buna 2 ocak 2017 tarihli "progress" raporu ( o rapor İtalyan Tüketici hakları kuruluşunun başvurusunu içeriyor) eklenince Ferraro (Nutella) kendini savunan bir reklam yayınladı ve kendi ayağına kurşun sıktı. Rapordan böylece herkesin haberi oldu! Pazarlama dehası denen şey böyle bir şey olsa gerek!..

    Rapora göre kanserojen olduğuna dair bulgular olan GE, 3-MCPD ve 3-MCPD esterlerinin Palm yağı ve içyağında bu konuda kötü durumda olan margarinlere göre 4 ile 6 kat arasında daha fazla bulunduğu belirtiliyor. Rapordaki 7 nolu grafiğe bakarsanız diğer yağlara kıyasla muazzam bir fark olduğunu göreceksiniz (chart 7). Zeytinyağında ise nerdeyse hiç yok!

    Her yağda var demek o yüzden doğru değil. her yağda var ama kiminde eser miktarda var, kiminde varla yok arası bir şey, kiminde çok az var. Margarinde çok var ama palm yağında ise çok yüksek miktarlarda var! Sağlığı tehdit edecek kadar yüksek miktarlarda var.

    Palm yağının asıl sorunu Borneo, Malezya ve Endonezyada doğal ormanları yok etmesi. Buralardaki yağmur ormanlarını köylüler yakıyor yerine palmiye bahçesi yapıyor. Yok olan ormanlarla birlikte çok değerli hayvan türleri de yok oluyor. Borneo kaplanından sadece 200 kadar kaldı. Pigme fillerden sadece 1500 kadar kaldı. Tükettiğiniz her palm yağlı gıda ile binlerce hayvan türünün yok olmasına katkıda bulunuyorsunuz. Yetmez bir de küresel ısınmaya katkıda bulunuyorsunuz çünkü palmiye ağacı o-Co2 dengesine pek katkı yapmayan bir tür.

    Dünyaya ve doğal yaşama değer veriyorsanız, çocuklarınıza ve torunlarınıza yaşanılır bir dünya bırakmak istiyorsanız, palm yağı tüketmeyin, tükettirmeyin. Her aldığınız ambalajlı ürünün içeriğini okuyun, orada palm yağı yazıyorsa aldığınız rafa geri bırakın. Bu insanlık görevidir.

    Palm yağı dosyası: Neden zararlı? Türkiye'de durum ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 21 Ocak 2017; 0:24:41 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    arkadaşım gözünle okursan göreceksin her türlü yağ 200 dereceden sonra aynı şekilde zararlıdır diyor ve bu olayın nedeni hakkında farklı bir fikri veriyor.bir de insanlara koyun diyorsunuz.

    Ben kimseye koyun vs demedim.

    Sadece palm yağının rafinesi sırasında renk ve koku giderilmesi için 200C derece kullanılıyor diğer yağ rafinelerinde bu sıcaklıklara çıkılmıyor.
    Evde yaptığınız kızartmalarda bile yağ en çok 180C ye ulaşıyor.

    Lafı neresinden anladığı bir insanın neye benzediğini değil fikrinin yere yakın anatomisini gösterir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 21 Ocak 2017; 0:24:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    Konu rapor burada:
    http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/161215chemicalsinfoodreport.pdf

    Üstelik yeni de değil, 3 mayıs 2016 tarihli ama buna 2 ocak 2017 tarihli "progress" raporu ( o rapor İtalyan Tüketici hakları kuruluşunun başvurusunu içeriyor) eklenince Ferraro (Nutella) kendini savunan bir reklam yayınladı ve kendi ayağına kurşun sıktı. Rapordan böylece herkesin haberi oldu! Pazarlama dehası denen şey böyle bir şey olsa gerek!..

    Rapora göre kanserojen olduğuna dair bulgular olan GE, 3-MCPD ve 3-MCPD esterlerinin Palm yağı ve içyağında bu konuda kötü durumda olan margarinlere göre 4 ile 6 kat arasında daha fazla bulunduğu belirtiliyor. Rapordaki 7 nolu grafiğe bakarsanız diğer yağlara kıyasla muazzam bir fark olduğunu göreceksiniz (chart 7). Zeytinyağında ise nerdeyse hiç yok!

    Her yağda var demek o yüzden doğru değil. her yağda var ama kiminde eser miktarda var, kiminde varla yok arası bir şey, kiminde çok az var. Margarinde çok var ama palm yağında ise çok yüksek miktarlarda var! Sağlığı tehdit edecek kadar yüksek miktarlarda var.

    Palm yağının asıl sorunu Borneo, Malezya ve Endonezyada doğal ormanları yok etmesi. Buralardaki yağmur ormanlarını köylüler yakıyor yerine palmiye bahçesi yapıyor. Yok olan ormanlarla birlikte çok değerli hayvan türleri de yok oluyor. Borneo kaplanından sadece 200 kadar kaldı. Pigme fillerden sadece 1500 kadar kaldı. Tükettiğiniz her palm yağlı gıda ile binlerce hayvan türünün yok olmasına katkıda bulunuyorsunuz. Yetmez bir de küresel ısınmaya katkıda bulunuyorsunuz çünkü palmiye ağacı o-Co2 dengesine pek katkı yapmayan bir tür.

    Dünyaya ve doğal yaşama değer veriyorsanız, çocuklarınıza ve torunlarınıza yaşanılır bir dünya bırakmak istiyorsanız, palm yağı tüketmeyin, tükettirmeyin. Her aldığınız ambalajlı ürünün içeriğini okuyun, orada palm yağı yazıyorsa aldığınız rafa geri bırakın. Bu insanlık görevidir.

    Palm yağı dosyası: Neden zararlı? Türkiye'de durum ne?

    Leonardo DiCaprio'nun Before the Flood belgeselinde oradaki ormanları yerinde gözlemişti. Güzel belgesel. Herkese tavsiye ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • ratch kullanıcısına yanıt
    Güney Doğu Asyadaki ormanlar Amazonlardan sonra yeryüzündeki en değerli ormanlar. Yok olmaları eko sistemi geri dönülemez oranda tahrip edecektir. Bu da insanlığın hayrına olmayacak. palm yağına olan talep arttıkça ormanlar hızlanarak yok olacak. Palm yağından uzak duralım. Hangi üretici palm yerine ayçiçeği/mısır özü vb. kullanıyorsa onu destekleyelim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    Güney Doğu Asyadaki ormanlar Amazonlardan sonra yeryüzündeki en değerli ormanlar. Yok olmaları eko sistemi geri dönülemez oranda tahrip edecektir. Bu da insanlığın hayrına olmayacak. palm yağına olan talep arttıkça ormanlar hızlanarak yok olacak. Palm yağından uzak duralım. Hangi üretici palm yerine ayçiçeği/mısır özü vb. kullanıyorsa onu destekleyelim.

    Gres yağı kullanmadılar diye dua edip yemek lazım Nutella welcome to muz republic

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    Güney Doğu Asyadaki ormanlar Amazonlardan sonra yeryüzündeki en değerli ormanlar. Yok olmaları eko sistemi geri dönülemez oranda tahrip edecektir. Bu da insanlığın hayrına olmayacak. palm yağına olan talep arttıkça ormanlar hızlanarak yok olacak. Palm yağından uzak duralım. Hangi üretici palm yerine ayçiçeği/mısır özü vb. kullanıyorsa onu destekleyelim.

    Aynen. Ben de ilk defa o belgeselde öğrendim bunları. Bilinçli olmak lazım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 0z0z 0 kullanıcısına yanıt
    ha kesin dememişindir.lafı kimin neresinden anladığı belli.gerçi ne yazdığında belli değil ama.neyse,okudun mu birader sen yazılanı?adamlar palmiye yağı da olsa ne yağı olursa olsun aynı etkiyi yapıyor diyor 2. sefer yazdım aynı şeyi.böyle de birşey söyleniyor uzman değilim doğrusunu bilemem diye de ekledim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 21 Ocak 2017; 14:31:49 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.