Şimdi Ara

ÖZEL GÖRELILIK KÜTLE DEĞİŞİMİ hakkında (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
2.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kütle değişmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Clementin_ kullanıcısına yanıt
    Hocam 1. önculu yanlış çözdunuz ışığı değil maddeyi istiyoruz yani max enerji ışık hızına ulaşıyor sonra Isıtinca daha fazla enerji alamadığı için kütle artıyor demişsiniz ama ışığı ısıtmiyoruz hocam kütleyi isitiyoruz Einstein bu arada fazla enerji verirseniz kütle artar felan da demiyor hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Clementin_

    Çok hassas kütle ölçümlerinin yapılabildiği bir
    laboratuvarda bir maddeye;
    I. ısıtma,
    II. ışığı soğurma,
    III. ışık hızına yakın hızlara kadar hızlandırma
    işlemlerinin hangileri yapılırsa maddenin kütlesinde
    artış beklenir?
    Yalnız I Yalnız II Yalnız III I ve II I, II ve III

    herhangi bir cismin hızını sıfırdan başlayarak sürekli olarak arttırdığımızda einsteine göre madde enerjiye, enerjide maddeye döner. yani e=mc'2

    daha fazla enerji verirseniz (bu sefer cisim kütle kazanır. einstein öyle diyor)

    buna göre; I seçenekte ışığı ısıttığınızda zaten var olan max enerjiyi geçtiğinden (yani fazladan enerji verdiğiniz için) bu verdiğiniz enerji kütleye dönüşür.
    II ye göre ışığı soğurmakta E=mc'2 ye göre kütlenin artışına denk gelir.
    III seçenekte ışık hızına yakın demiş, buradan kütlenin azalacağını söyleyebiliriz.

    doğru cevap 1 ve 2 olacak...


    Neye dayanarak kütlenin azalacağını öngörüyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mighty Mack kullanıcısına yanıt
    Hocam yukarda bi arkadas demiş mufredattan kalktı diye bu senenin kitaplarında yokmuş Meb vs geçen seneki kitaplardan bakıyorum ben o yüzden suan için sıkıntı yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Meb azalir diyorsa azalir kabul edin. Sinavda bilimsel gercekten degil meb müfredatından sorumlusunuz. Universiteye gidince ogrenirsiniz bol bol arastirarak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Işık hızına çıkarken sürtünmeden dolayı kütle azalır ışık hızına geldiğinde ise kütle ışık boyutuna girer.0 olmaz çünkü E:mc2 den enerji de 0 olmuş olur.böyle bir şey mümkün olmayacağından yanıt azalır ancak ışık hızına geldiğinde E:mc2 formülü artık geçersiz kalır.başka bşr folmülasyona ihtiyaç duyulur.var mı bilmiyorum ama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.Parolo -- 1 Nisan 2017; 18:51:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • modern fizik bilmeden konuyu okudum alev aldım gidiyorum
  • Arkadaşlar ortada büyük bir bilgi kirliliği var konuyu tekrar toparlayayım.
    Işık hızına çıkarken sürtünmeden dolayı kütle azalır diyeni mi ararsın meb ne diyorsa onu öğren diyeni mi ararsın her kafadan ses çıkıyor.

    Durağan kütle olarak kabul ettiğimiz şey,(rest mass) (eşit kollu terazi ile ölçtüğümüz,bildiğimiz kütle) ne artar ne azalır.

    Göreli Kütle ise (Relativistic mass) hız değerine bağlı olarak artar.

    Bu durumda, bize "kütle" adı altında bir şey soruyorsa ne kastettiği açık olmamakla birlikte durağan kütle ele alınmalıdır. yani değişmemesi durumu.
    Ancak değişmemesi gibi bir durum seçeneklerde yoksa Göreli Kütle göz önünde bulundurulup artar seçeneği doğru sayılabilir.

    Ama herhangi bir şekilde kütlenin azalması mümkün değil.

    E=mc^2 formülünü hızlandıkça kütle azalır ama 0 olmaz gibi bir yaklaşımla açıklamak tam anlamıyla saçmalık. O denklem halihazırda ışık hızında hareket etmesi durumunu açıklar. c ortam değişikliği olmadığı sürece sabit bir sayıdır değiştiremezsin.

    Ve Meb de bu konuda aksi bir görüş iddia etmiyor. Kaldı ki öyle bir durum söz konusu olursa Meb'in yazdığı değil bilimsel geçerliliği olan kabul olur. (2016 ygsdeki fizik soruları gibi)




  • Mighty Mack kullanıcısına yanıt
    Hocam konunun başına da yazdım bilmeyen yorum atmasın diye bizim milletimiz çok sever bilmediği halde bi konu hakkinda konuşmayı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru bildiğini yanlış öğrenme konusu olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ösym bu konuda çok net değil mi arkadaşlar ?
  • Clementin_ kullanıcısına yanıt
    Anlaşamıyoruz sanırım. Anlatmak istediğim şey net. E=mc^2 formülü hız/kütle ilişkisini incelemez. kütle/enerji ilişkisini inceler. Ayrıca c için tek bir değer kullanabilirsin. O da ışık hızı. Okullarda öğretilen şeyin yanlışlığından nasıl bu kadar emin olabiliyorsun ?

    Einstein hızlandıkça kütlenin enerjiye dönüşeceğini nerede söylemiş acaba ? Çünkü Einstein'ın görelilik teoresinde yer alan rest/relativistic mass ilişkisi tam olarak relativistic massin hızlanmayla birlikte artacağını söylüyor.

    Anlamamakta ısrarcıysan hala,
    [simage]https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/b76fdf9c519a9d2315e21310c49ae6d46749c44d [/simage]
    Bu Einstein'ın özel görelilik teorisinden kütle ve göreli kütle arasındaki ilişkiyi açıklayan formül. 2 farklı hız değeri için dene ve sonucu incele.

    zaman konusunda haklısın ama diğerleriyle birleştirince oldukça ironik olmuş. Zamanın yavaşladığını iddia eden teorem tam olarak az önce bahsettiğim özel göreliliğin bir ürünüdür. Yani "kütlenin azalmadığını söyleyen"

    Linkleri detaylı bir şekilde incele derim. Konu hakkında biraz bilgi sahibisin ama onları da yanlış öğrenmişsin maalesef.
    http://www.math.iupui.edu/~jwatt/16500/honors/HP13.pdf
    http://www.physlink.com/education/askexperts/ae121.cfm

    Ve bir dahaki sefere bildiğini düşündüğün şeylerin doğruluğuna emin olmadan karşındaki insanları "anlamamakla" itham etmemeni tavsiye ediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mighty Mack -- 1 Nisan 2017; 21:45:10 >




  • Clementin_ kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğin konuların tamamı hakkında kitaplar okudum. Senin yazdıklarınının doğru olduğunu düşünüyorsan anlat, kaynaklarını göster dinleyelim birlikte karar verelim. Böyle boş yapma. Üniversitede hoca kovalamaya gerek yok. Gönderdiğim linklerin birisi MIT'de fizik phdsi olan bir adamın yazdığı yazı. Diğeri de indiana üniversitesinin fizik bölümü çalışma notları. Hatalı olduğunu kabul etmek yerine ad hominemle konu saptırıyorsun. Konunun senin için bitmiş olmasına şaşırmamalı.
  • Clementin_ kullanıcısına yanıt
    Videoyu izledim önerdiğin için teşekkürler gayet güzelmiş. Ama bahsettiğin kütle azalmasıyla ilgili tek bir kelime bile yok.

    Aksine zamanın yavaşlaması, boyca kısalma gibi özel göreliliğin çıkarımları anlatılmış. Tahmin et bu yavaşlama ve boy değişimi sonucuna nasıl ulaşılıyor? Anlattığım mass/relativistic mass ilişkisiyle.

    Konuyu daha fazla uzatmayacağım anlaşılan yanlış bildiğin halde haklılığını ispatlamak için söylediğini desteklemeyen kanıtlar ortaya atıyorsun.

    Bu alttakilerin hepsi bahsettiğim kütle/göreli kütle ilişkisini inceliyor. Umarım ortak bir sonuca varırız artık.

    http://galileoandeinstein.physics.virginia.edu/lectures/mass_increase.html (Virginia Universitesi)

    http://www.phy.olemiss.edu/HEP/QuarkNet/mass.html (Mississippi Üniversitesi)

    https://books.google.com.tr/books?id=Nv5GAyAdijoC&pg=PA1088&dq=relativistic+mass&hl=tr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=relativistic%20mass&f=false (1087. sayfada tam olarak açıklamış)

    https://global.britannica.com/science/relativistic-mass

    https://books.google.com.tr/books?id=TgNSs8_GaRcC&pg=PA56&dq=relativistic+mass&hl=tr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=relativistic%20mass&f=false




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.