Şimdi Ara

Oyunlarda Türkçe olmamasının başlıca nedeni (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
777
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Tr Dil desteği çoğu oyunda yok onu anladık da yapacak adama neden izin yok onu anlamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 220 tl satılan oyuna altyazı eklenmiyor birde asıl rezillik o 220 tl rakamadır altyazı umrumda dahil değil.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyunlara dil eklenme mevzusunda "parasını çıkartmıyor" gibi bir söylem kesinlikle doğru değil. Oyun satmıyor bu yüzden Türkçe dil eklemiyoruz demek ve buna inanmak tamamen saçmalık.

    Gerçekten dil desteği vermek isteyen firma , ücretsiz bir şekilde bile dil desteği ekleyebilir. Bunun bir sürü yolu mevcut.

    1-) Oyunçeviri ücretsiz bir çok oyuna çeviri yapmakta , GTA gibi bir oyun için rockstar ulaşsa ve sizin sitenizin adını yazacağız dese oyunceviri bunu geri çevirir mi ?
    2-) Test edilerek alınan bir topluluk oluşturup herkesin katılımıyla bir Türkçe altyazı oluşturulabilir. Atıyorum gta konsollara çıktıktan sonra buraya atılsa bu çeviri bilgisayara çıkana kadar çoktan bitmiş olurdu. (Bu projeye örnek olarak steam çeviri gösterilebilir.)
    3-) Bir firmayla anlaşılır , denir ki kardeşim sen bunu çevir. Türkçe dilini biz dlc olarak 1 dolardan koyalım store'a oyun çıkarken. Çevirinin karı %100 sizin olsun.

    Dediğim gibi bir sürü yolu mevcut bunun ama firmalar uğraşmak istemiyor. İnsanlarda yok satışlar iyi değil bahanesiyle uyutuluyor ki satışlar nasıl iyi olabilir bu fiyatlarla ?

    Biz Türkiye için bir oyun pazarladığımızda bunun full olarak lokalizasyon işlemlerini yapıyoruz. Oyunun içindeki öğelere bakıyoruz , atıyorum domuz varsa bunları kaldırıyoruz , Türk kültürüyle ters olan her şeyi değiştiriyoruz. Bundan sonra fiyatları gözden geçiriyoruz , hangi eşya burada kaç para olsa satılır diye teker teker kontrol ediyoruz. Yabancılarda 50 dolar olan bir eşyayı tutup burada 150 TL'den satmıyoruz. Olabilecek en düşük fiyata çekiyoruz ki zaten geçimin zor olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve oyunun burada bir lüks olduğunu biliyoruz... Ve biz 3 kişi çalışıyoruz sadece. Aylık bize harcanan para 2 bin lira bile değil.

    Biliyorsunuz oyunun yapımcıları ayrı bir departmandadır , pazarlama bölümü ayrı bir departmandır. Atıyorum activision'ı pazarlama şirketi olarak alabiliriz , gider oyunu yapımcı bir firmaya verir , yaptırır ve pazarlamasını müthiş bir şekilde kendisi yapar. Neden müthiş ? Çünkü üzerinde zerre değişiklik olmayan oyun her yıl milyonlar satar rekorlar kırar. Niye ? Adam pazarlama yapmayı biliyor. Türkiye'de en son çıkan oyununu 60 liradan satıyor. Ülkelerin durumlarını araştırmış ve en iyi fiyat ortalamasını çıkartmış. Bu başarılı bir pazarlama örneğidir işte.

    Diğer yandan ubisofta bakın. 220 liradan bir oyun satıyor. Yahu benim kiram 450 lira. Hangi akla hizmet bana 220 liradan sen oyun satıyorsun. Birde savunmaları biz aral'dan baktık böyle yaptık...
    Bu kadar cahilce bir savunma görmedim hayatımda. Bu ubisoft denen şirketin kendi marketing ekibi yok mudur ? Bu marketing ekibi ne yapıyor ? Şirketin CEO'su bunlara Türkiye için fiyatları ayarla dediğinde tek yaptıkları aral'ın sitesine girip fiyatlara bakmak mı oldu ? Bütün gün boyunca bunu mu yaptılar ? Tamamen kepazelik yapılan şey. Hiç bir elle tutulur yanı yok. Aral oyunun masrafının üzerine ek olarak Türkiye üzerinden vergi veriyor , kutulu oyun satıyor , kargo ücreti ödüyor , taşıma maliyetleri var , depolama maliyetleri var , işçi maliyetleri var varda var. Steam'de ki bir oyunda bunların hangisi var ? Tutupta aynı fiyatı vermek tamamen beyinsizlik. Herkes aral'a kızıyor bu konuda ama %100 suçlu ubisoft. Aral , call of duty'de satıyor , activision böyle mi yaptı ?

    Neyse , özet geçmek gerekirse oyunlar satmıyor bu yüzden Türkçe dil getirmiyoruz falan boş söylemler. Şirketlerin adam akıllı Türkiye için bir tane pazarlama uzmanı tutması gerekiyor. Bir kişi olsa bile durumu adam akıllı yönetir ve düzeltir...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: draw1907

    hocam aslında konu çok basit Devletler kendi ülkelerinde satılan bütün ürünlerde kendi dillerinin eklenmesini yoksa ülkeye giremeyeceğini belirtiyor bu durumda adam mecburen o dili ekliyor bizim ülkemizde böyle bir yaptırım yok daha kullanım klavuzlarına Türkçe ekleneli kaç yıl oldu. Buna devlet olarak yaptırım getirilirse 3 e 5 e bakmaz oyuna Türkçe'yi mecbur olarak eklerler.

    Kesinlikle katılıyorum. +1 bizim devletin uygulayacağı kararlar sayesinde türkçe oyun olabilir. Şoyle bir yasa ciksa,
    Eglence urunlerinde ve video oyun,film,muzik ve tiyatro gibi toplumu bilinclendirecek aktiviterlerin Turkce olarak yayinlanmasina ve uygun görülurse en azindan turkce dublaj getirilmesine karar verilmistir.

    Diye, bakin bakalim ınglizce yi bir daha konusuyor olur muyuz. Bu firmalar zaten bize 100$ dan 120$ dan oyun satiyor. Ee haliyle 250 tl verdiğim bir oyunun Turkce alt yazi yada dublaj olmasi gerekir.
    Bu yasa sebebiyle goreceksiniz suan ki oyun fiyat sistemi de dusecektir cunku turkce bulunmayan bir oyun yasal sayilamayacagi gibi merdiven alti tabiriyle spotcular 60$ dan 10 20 tl fark ile satacaklardir oyunlari.

    Ubisoft tan hic bahsetmiyorum bile cunku butun oyunlari bedavalik, gold luk yada pluslik oyunlardir. Ubisoft oyunlari 20$ dan asagi etmez. Su anda su saatte gidip uncharted2 ye 60$ verdigin zaman bunun kat ve kat karsiligini alirsin. Cunku ortada emek var! Hizlica yetistirilmek uzere yapilan bir oyun yok. Allah ea nin de ubisoftun da ea access ve uplay sistemininde Belasini versin. Ve aral gibi milleti soyup soğana ceviren sirketlerin hepsi tez zaman da yerle bir olsun inşallah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aral yıllarca 120 dolardan oyun sattı, premium müşterilere özel premium altyazı ve dublaj ekibi kurulmalıydı. Hehe ara sıra bakıyorum facebook sayfalarına artık fragmanları türkçe altyazı ile veriyorlar :D
  • Kesinlikle devletin yaptırım göstermesi lazım
    Kendi diline sahip çıkmalı saygınlını korumalı..

    Herseyi satış rakamı ile ölçmemeli sonuçta bir tane bile kullanıcıya ulaştıgı zaman bu ürünün içerigini anlaması en dogal insanlak hakkı ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuya bende cok.sinir oluyorum aryik biseyler yapilmali imza kampanyasi falan ne biliyim ne yapilabilirki yani biz ne yapabiliriz bunu dusunmek lazim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok uygun bir tabir ile yorum yapacağım: yaw he he

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çünkü ülkemizin yarısından çoğu ingilizceyi anlıyor ama konuşamıyor nasılsa satılıyo işte niye türkçe yapsınlarki . Bu işte en başta halkımız bilinçlenmeli yani kimse almamalı Türkçe dublaja kadar istenince yapılan oyunları gördük bi altyazı koyması bukadar zorsa 2 çevirmen tutup altında başka düşmanlıklarda yatıyor olabilir ama herşeyden önce ticari kazançları için daha fazlası için koysalar çok daha karlı çıkacaklar işte . Neyse ben anlıyorum nasılsa anlamayanlar düşünsün

    Şaka şaka keşke her oyun gelse Türkçe gurur duyarım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D70944242 -- 16 Haziran 2015; 21:45:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: draw1907

    hocam aslında konu çok basit Devletler kendi ülkelerinde satılan bütün ürünlerde kendi dillerinin eklenmesini yoksa ülkeye giremeyeceğini belirtiyor bu durumda adam mecburen o dili ekliyor bizim ülkemizde böyle bir yaptırım yok daha kullanım klavuzlarına Türkçe ekleneli kaç yıl oldu. Buna devlet olarak yaptırım getirilirse 3 e 5 e bakmaz oyuna Türkçe'yi mecbur olarak eklerler.

    Eyvallah mantıklıda nezamandan beri spot satış yasal olduki .. Bu yöntem spot patlaması yaratır 3.20 ile gördüğünüz spotçular ferrarilerle gezer ve satılan oyunda bulunamayıp mecbur onlardan alınacağı için ya günümüz d&r fiyatları yada extra 50-100 tl fark koyulur Ülkemizde yasakları fırsat kollayan okadar çok fırsatçı varki pirince giderken bulgurdan olmayalım sonra




  • hocam hiç sanmıyorum hiç bir firma bu pazarı yok sayamaz. spottan oyun alacak kişi sayısı zaten belli. Devlet yaptırım uygularsa firmalar uymak zorundadırlar.
  • BİLGİ sahibi olmadan FİKİR sahibi olan bir arkadaşın konusu...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SmithAhmet

    Allah ea nin de ubisoftun da ea access ve uplay sistemininde Belasini versin. Ve aral gibi milleti soyup soğana ceviren sirketlerin hepsi tez zaman da yerle bir olsun inşallah.



     Oyunlarda Türkçe olmamasının başlıca nedeni




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.