Şimdi Ara

Oyun geliştiricileri, Steam'in aldığı %30'luk payı hak etmediğini düşünüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Oyun geliştiricileri, Steam'in aldığı %30'luk payı hak etmediğini düşünüyor

Bugün PC oyunculuğu dediğimiz zaman şüphesiz akla gelen ilk isimlerden birisi Steam. Uzun yıllardır neredeyse tekel olan Steam, bildiğiniz gibi kendi platformu üzerinden satılan oyunlardan %30'luk bir pay alıyor. Geçtiğimiz günlerde ise oyun geliştiricileri için bir anket düzenlendi ve orada çok da şaşırtmayan sonuçlar çıktı.

Ayrıca Bkz.2021'de en çok oynanan ücretsiz online oyunlar açıklandı: Mobil oyunlar zirvede

Steam'in aldığı %30'luk pay için yapılan ankete göre geliştiricilerin yalnızca %3'ü Steam'in bu payı hak ettiğini söylüyor. Bir diğer %3'lük kısım ise ilginç bir şekilde Steam'in daha fazlasını hak ettiğini söylüyor. Geriye kalanlar Steam'in bunu hak etmediğini ve payın azaltılması gerektiğini düşünüyor. Kabul edenlerin %43'ü Steam'in payının %10 ve %15 arasında olması gerekitğini düşünüyor.

Bildiğiniz gibi Epic Games verdiği ücretsiz oyunlar haricinde geliştiricilerden alınan payın yüksek olduğunu söyleyerek kendi platformunun payını %12'ye çekmişti. Bu şekilde Steam'in belki de tek rakibi konumuna geldi diyebiliriz. Steam bu konuda bir atılım yapacak mı bilinmiyor ancak yıllardır bu konularda açıklama bile yapmayan Steam, işleri olduğu gibi devam ettirecektir.

Geliştiriciler Covid-19 Yüzünden Oyunlarını Ertelemek Zorunda Kalıyor

Yıllık Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda düzenlenen diğer anketlerde de enteresan sonuçlar çıktı. 2020 yılında düzenlenen ankette geliştiricilerin %33'ü Covid-19 yüzünden oyunlarının ertelendiğini söylemişti. Bu yılki ankette ise bu oran %44'e çıktı. Covid-19 yalnızca bağımsız stüdyoları değil; Microsoft, Ubisoft veya Square Enix gibi büyük şirketleri de etkiledi. Halo Infinite ve Far Cry 6 gibi oyunlar da bu yüzden ertelenmek zorunda kaldı.

Kaynak:https://www.pcgamer.com/most-game-devs-dont-think-steam-earns-its-30-revenue-cut/
    Kaynak:https://www.pcgamer.com/44-percent-of-game-developers-say-covid-19-pandemic-has-caused-game-delays/

• %30 mu  

Oranın bu kadar yüksek olduğunu bilmiyordum. Bence mafyacılık yapıyormuş Steam oyun firmalarına. Bence alıp alacağı en azla %10 falan olmalı. Yazık günah yani. Bir ürünün milyonlarca milyarlarca satıldığı dijital bir ortam sürekli fiziksel olarak nakliyedir vs. uğraşsa anlarım %30'u..

firma savunucusu degilim ancak yorumunuz da aşırı traji komik elini kolunu sallamadan diyorsun alt yapı destegi server vs bunlar kendi kendilerinemi oluyor ozaman herkez bu tarz bir platform acabilir ? bu kadar basit se senin mantıgına bakarsak her işin bir maliyeti vardır illaki kimse oturdugu yerden para kazanmıyor %30 50 60 almıs yapımcı firmayı steam i baglar memnun degilse ozaman satmasın steam platformunda kendi yayımcı sitesini olustursun veya alt yapısını ne kadar ekmek okadar köfte bu işler böyle işine gelirse böyle gelmiyorsa böyle sen burada istedigin kadar söylen dur.

Steam'den öncesi daha da kötüydü. Steam bunlara tepki olarak kuruldu. Dağıtımcılar hem sınırlıydı hem de istediği yüzdeyi çekiyormuş ve onların dağıtım kanalları da sınırlı imiş. Dağıtımcı senden %50, %60 hatta %70 gibi acımasız oranları isteyip globale de değil, örneğin sadece Avrupa bölgesine dağıtıyormuş. ABD'de dağıtacaksan gidip başka bir dağıtıcıyla anlaşıyorsun ona da böyle yüksek yüzdeler veriyorsun. Asya pazarı için ayrı filan. Düşün sen yıllarca emek veriyorsun, risk alıyorsun, bir ürün çıkarıyorsun ortaya dağıtımcı firma senden daha fazla kazanıyor. Hatta zarar edersen zararı sadece sen çekiyorsun. Hem uğraştırıcı hem meşakkatli hem belirsiz hem çok yüksek maliyetli işler. Steam bu tefeciliği kırdı aslında zamanında. He şu an bu işe atılan ilk platform olmasının ve tekel konumunda olmasının ekmeğini yiyor. Tabi altyapı ve kaliteli hizmeti sunmak da bir maliyet. %30 çok da kötü bir rakam değil. Ne az ne çok. Epic Games hizmet kalitesini arttırabilirse rüştünü ispatlarsa daha fazla yaygınlaşır ve geliştiriciden alınan "%12 pay" anlayışını yaygınlaştırabilir ve kabul ettirebilir. Ama bunun için en az Steam ile kafa kafaya rekabet edebilmesi veya Steam'i geçebilmesi lazım. Gerçi bunu yapabilirse halen daha %12 oranında kalmak ister mi o da meçhul.

• tabi ki hak etmiyor. binlerce oyun var. her birinden elini kolunu sallamadan %30 pay alıyorsa bu eşkıyalıktır. %10 bile fazla. en fazla %5 olması lazım.

• Yüzde 15 lik ile pay yetinip rakiplerinin önünü şimdiden kesse iyi olacak. O pastayı parçalamaya çalışan sadece EPIC değil, başka güçlü sermayeler de piyasayı zorlamaya başladı. Bense oyun arşivimin bir sürü platforma yayılmasından pek de mutlu olamıyorum. Eskiden sadece Steam ve biraz da Origin vardı. EPIC, Ubisoft, Amazon, Microsoft derken eski tadının kaçtığını hissediyorum.

• App Store veya Play Store gibi tam bir eko sistem ( donanım ve işletim sistemi yazılım sürücü vs) yaratıp müşteri sağlamadığı için bence hak etmiyor.
  • Arayüz olarak da haketmiyor. Yıllardır aynı arayüz. Eğer 30% alıyorsa en azından arayüze bir güncelleme yapması gerekirdi...

• Valla bizimkilerde üretmediği şeyden %500 pay alıyor :D

• Burada yapılacak haber mi bu şimdi 😀 Steam'in iade politikasını eleştirdiğim için Gabe çocukları nasıl saldırdı bir görseniz 😂

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fenomenon kullanıcısına yanıt
    firma savunucusu degilim ancak yorumunuz da aşırı traji komik elini kolunu sallamadan diyorsun alt yapı destegi server vs bunlar kendi kendilerinemi oluyor ozaman herkez bu tarz bir platform acabilir ? bu kadar basit se senin mantıgına bakarsak her işin bir maliyeti vardır illaki kimse oturdugu yerden para kazanmıyor %30 50 60 almıs yapımcı firmayı steam i baglar memnun degilse ozaman satmasın steam platformunda kendi yayımcı sitesini olustursun veya alt yapısını ne kadar ekmek okadar köfte bu işler böyle işine gelirse böyle gelmiyorsa böyle sen burada istedigin kadar söylen dur.

• Fenomenon kullanıcısına yanıt
    Yalnız Steam gibi bir alt yapı kurmak çok çok büyük bir iş. Bence hakediyor.

• büyük firmalar neysede su indie gelistiriciler icin asagi cekse iyi olur. belki de vardir bi kiyak

• steam fan boyları tetikleyecek bir haber

• Lokal fiyatlama politikarlı ile sonuna kadar hakediyor. 59$'lık Half Life Alyx'e 69TRY'e almam gibi...

• steam'a karşı , taraf olmadığım tek nokta var; oyunun değeri türk lirası cinsinden yazıyor ya , örneğin 100TL , 100 lira olarak ödüyorsun ama banka 100 lira değilde 101 , 102 lira kesiyor , bankaya söylüyorum böyle böyle oyun 100 liraydı onu aldım ama siz fazla çekmişsiniz , DOLAR bazında satıldığı için cevabını veriyorlar , steam burda haksızlık yapıyor , o 100 liranın yanına açıklama yazması gerekiyor , bu noktadan bakarsak , satın alan kişileri kandırıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: heyysanadiyom

steam'a karşı , taraf olmadığım tek nokta var; oyunun değeri türk lirası cinsinden yazıyor ya , örneğin 100TL , 100 lira olarak ödüyorsun ama banka 100 lira değilde 101 , 102 lira kesiyor , bankaya söylüyorum böyle böyle oyun 100 liraydı onu aldım ama siz fazla çekmişsiniz , DOLAR bazında satıldığı için cevabını veriyorlar , steam burda haksızlık yapıyor , o 100 liranın yanına açıklama yazması gerekiyor , bu noktadan bakarsak , satın alan kişileri kandırıyor...

hocam hangi odeme yontemini kullaniyorsunuz?

2008den beri oyun aliyorum steamden , extrelerde her zaman steam in gostedigi tutarin cekildigini gordum. (HSBC, enpara)

sanirim bazi odeme yontemlerinde kredi karti ucretini musteri oduyor

Orijinalden alıntı: Onvious

hocam hangi odeme yontemini kullaniyorsunuz?

2008den beri oyun aliyorum steamden , extrelerde her zaman steam in gostedigi tutarin cekildigini gordum. (HSBC, enpara)

sanirim bazi odeme yontemlerinde kredi karti ucretini musteri oduyor

Alıntıları Göster

yapı kredi bankası ile satın alıyorum

banka , afedersiniz azıcık dokunduruyor Oyun geliştiricileri, Steam'in aldığı %30'luk payı hak etmediğini düşünüyor 

----------bu profildeki kişi veya kişiler hayal ürünüdür ----------

• çokrenkli kullanıcısına yanıt
    %15 yapsa diğerleri %5 yapar. Diğerleri mecbur yapmak zorunda çünkü başka türlü rekabet edemezler.

• madonos kullanıcısına yanıt
    bari indie gelştiricleri için yapsalar büyük firmalarınkini 25 e çekerler böyle daha iyi olur insanlar acımadan terk eder böyle giderse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmen323 -- 30 Nisan 2021; 15:02:11 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ghostmen323

bari indie gelştiricleri için yapsalar büyük firmalarınkini 25 e çekerler böyle daha iyi olur insanlar acımadan terk eder böyle giderse.

sanirim oyun satislari 1milyon u gecince alinan pay azalmaya basliyor. %20 civarina kadar dusuyor steam in payi.

tabi dediginiz gibi indie oyunlar genelde bu rakamlara cikamiyor zaten.

bir de pcgamer in haberinin bir komik noktasi, indie devler steam i en iyi magaza secti. (zaten %30 kesinti oylamasinda magaza adi yazmiyordu)

Ayrıca Türkiye de Steam daha ucuz satıyor özellikle Türklerin çok sevmesi lazım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vict0ry -- 30 Nisan 2021; 15:13:28 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.