Şimdi Ara

ÖTV indirimli aracın miras intikali

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba öncelikle. Babamın vefatından dolayı kendi üzerine olan araç bana ve kardeşime miras kaldı. Babam aracı ÖTV indirimi ile almış (engelli ÖTV muafiyeti değil) ve vergi dairesi bize aracı üzerimize almamız için zamanında indirilen ÖTV tutarını ödememiz gerektiğini söylüyor. Buna benzer bir durum yaşamış birisi var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olan arkadaşlara.




  • ÖTV muafiyet konusu nedir ne sebeple muaf tutuldu babanız ?

  • https://forum.donanimhaber.com/otvsiz-engelli-arac-alimi-engelli-kisi-vefat-sonrasi-yaptigim-islemler--136126442


    Konudaki arkadaş engelli indirimi ile almış ama süreç aynıdır sanırım. Ayrıca Engel dışında ÖTV muafiyeti şehit yakınlarına var sanırım. Prosedür aynıdır herhalde.



    Soru 15: Engellinin vefat etmesi durumunda ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilen taşıtın veraset yoluyla intikalinde ÖTV alınır mı?


    ÖTV Kanununa göre, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz. Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi,  devralan  mirasçı  açısından  (kendi  miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) «veraset yoluyla intikal» olarak değerlendirilmez.

    Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir.


    https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/sss/engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu/engelliler-icin-motorlu-tasit-aliminda-sunulan-hizmet-ve-muafiyetler/




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 14 Nisan 2021; 17:16:31 >




  • @netist

    Merhaba,

    Veraset ile intikal ettiği zaman, 5 yıllık satıs süreci kaldığı yerden devam eder.

    Örneğin; 2018'de araci aldi babaniz ve 2021'de vefat etti. Arac size ÖTV'siz intikal eder ve

    2023 yilina kadar ÖTV ödemeden satamazsiniz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.