Şimdi Ara

Otomobillerde sınıf neye göre belirleniyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kia Ev3 B sınıfı. Hyundai İoniq 6 D sınıfı geçiyor. İkisi de Kore malı elektrikli araba. Aynı fiyat. Menzil aşağı yukarı aynı. Bir araba neden B sınıfı olur, diğeri neden D sınıfı olur? Otomobile sınıf atlatan unsurlar nedir? Otomobilin sınıfını kim belirliyor? Üretici bu otomobil D sınıfı dediği zaman bitiyor mu? Eskiden sanki sınıf muhabbeti bu kadar yoktu. İyi araba iyi arabaydı.




  • Bir aracın sınıfını esas boyutları belirler.
    Buna kulanım amacı donanım seviyesi,lüks özellikleri vs de eklenebili ama esas boyutları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D.Baran -- 3 Haziran 2025; 19:47:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 dingil arasi mesafe belirliyor bu standardi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç bir resmi standardı yok.


    Sektörde otorite kabul edilen köklü yayınların ya da kurumların, birbirleri ile 100% örtüşemese de kendi sınıflandırmalarını yapabilmek için dikkate aldığı kriterler var, genel olarak da bunlar kabul görüyor.


    Boyutlar, aks mesafesi, trim kalitesi, bazı donanımlar ve artık pek geçerliliği kalmasa da motor gücü... o sınıfta standart olarak kabul edilip, üreticiler de bunlara uymaya çalışıyor ama istisnai durumlar her zaman çıkabiliyor.


    Amerika ve Avrupa pazarları arasında da farklar var, yine 100% doğru olmasa da genel olarak, Amerika'da her şey bir boy büyük.


    Burada özellikle Amerika pazarını hedef alan Japon markaları işi biraz karıştırıyor. Örneğin Amerika'da C (küçük sınıf, onlarda kompakt SUV kavramı yok) SUV olarak pazara girip, oradaki rakiplerinin önüne geçebilmek için C'nin biraz üzerine çıkan RAV4, Avrupa'da D (orta sınıf) olarak satılıyor. Amerika'da D olarak satılan CH-R, Avrupa'da satışa ilk çıktığında, E diye pazarlanmaya çalışıldı (kimse yemediği için sonra tekrar D dediler ayrı konu).


    En doğrusu; Markaların, kurumların, yayınların... kabul ettiği segmente hiç takılmadan, yakın fiyattaki rakipleri ile kıyaslayıp, verdiğiniz para karşılığında ne kadar donanım/kalite/konfor... aldığınıza bakmak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerakar -- 4 Haziran 2025; 9:59:43 >




  • Firma arabasını hangi segment ve rakipler için uygun gördüyse o araç o segmenttir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SUV araçların segment sınıflandırması bana da garip geliyor
    Tiguan mesela neden C segment, ya da Skoda Kamiq, T-Roc nasıl B segment olabiliyor (b segment deyince polo 208 falan değil miydi xd). Ya da DS7 de C-Suv Plus diye geçiyormuş, garip

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konu sallama tahtasına dönmüş.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Otomobil üreticisi arabasını hangi sınıfta lanse ediyorsa araç o sınıftadır.


    Bunun başka hiç bir tanımı yok. Yok aks mesafesi, boyut, fiyat vb bir anlamları yok, sadece genel olarak değişiklik gösteren değişkenler bunlar. Sınıf arttıkça genelde boyut büyür veya iz genişliği artar, fiyat artar gibi. Neyin nerede bitip nerede başladığını belirtmez bunlar.


    Bir kısım altyapıya bakıyor, daha teknik bir çerçeve olduğunu düşünerek, nope, o da çalışmaz. Gerçekte aracın nasıl hissettireceğine dair güzel bir fikir verebilir ama altyapı kategorizasyonu. Sınıfı belirlemez ama kökeni belirlediği için asli kaydı gösterir bir nevi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.